Діуретики (сечогінні засоби) часто використовуються не тільки за призначенням лікаря в повсякденному житті, але і для того щоб позбутися від зайвої рідини в процесі сушки та схуднення.

З їх допомогою можна досягти контрастного рельєфу м’язів, а також швидко знизити вагу, проте їх застосування повинно відбуватися за рекомендаціями та під наглядом фахівця для запобігання зневоднення та виникнення дефіциту калію.

Механізм дії діуретиків

Клітини та міжклітинний простір в організмі людини заповнені рідиною – електролітом, завдяки якому протікають всі життєво необхідні процеси. Нирки фільтрують непотрібні речовини і виводять їх з організму, також вони виводять надлишок внутрішньої рідини.

Дія діуретиків направлена на виведення з організму натрію, який утримує рідину в організмі і надмірне їх застосування може викликати дефіцит натрію і калію, порушити баланс іонів.

к содержанию ↑

Різновиди діуретиків

Сучасні сечогінні засоби розрізняють за механізмом та силою дії, і їх можна розділити на такі групи:

  • сауретики;
  • діуретики, що зберігають калій в організмі;
  • тіазидні;
  • осмотичні.

До першої групи, саутеріків, відносяться препарати, наприклад, фуросемід, буметанід, торасемід, що виводять з організму натрій і калій і вони є найбільш сильним сечогінним засобом.

Калієзберігаючі препарати (спіронолактон, триамтерен, амілорид) відрізняються тим, що при виведенні натрію, вони зберігають калій в організмі.

Тіазидні сечогінні засоби (діурил, індапамід, метолазон) швидко всмоктуються в кишковому тракті та виводять рідину не вибірково, разом з калієм і магнієм, однак вони знижують потребу організму повторно поглинати рідину та натрій після закінчення дії.

Осмотичні препарати (манітол, сечовина) вводяться за допомогою інфекцій, вони забезпечують миттєвий ефект, їх принцип дії невибірковий і вони виводять з організму рідину без “фільтрації”.

к содержанию ↑

Використання діуретиків спортсменами

Серед атлетів найбільшою популярністю користуються сауретики, які забезпечують швидкий ефект і часто використовуються напередодні змагань для виведення зайвої рідини з підшкірного шару.

Деякі спортсмени воліють приймати сауретіки
одночасно з калієзберігаючими препаратами або овочами і фруктами, що володіють сечогінною дією. Також можна замінити сечогінні фрукти натуральними медичним препаратами, наприклад, Канефрон, до складу якого входять:

  • розмарин;
  • шипшина;
  • золототисячник.

Такий метод дозволяє зберегти баланс електролітів.

Сьогодні існує спортивне харчування, в яке включені сечогінні складові. Головна перевага такого методу полягає в тому, що можна позбутися від зайвої рідини не порушуючи баланс і не викликаючи дефіцит корисних речовин. Приймати таке харчування можна протягом обмеженого часу після консультації з фахівцем.

к содержанию ↑

Побічні ефекти

Незалежно від групи, до якої відносяться діуретики, вони можуть викликати побічні ефекти:

  • порушити вуглеводний обмін;
  • викликати гіперглікемію, тому їх варто з обережністю приймати хворим на цукровий діабет;
  • спровокувати ниркову недостатність;
  • знизити виведення сечової кислоти;
  • підвищити концентрацію калію в крові;
  • викликати алергічну реакцію.

Придбати діуретики можна як в аптеці, так і в магазинах, що спеціалізуються на продажу спортивного харчування.