Амінокислоти – це речовини, завдяки яким формується молекула білка, за значимістю вони займають другу позицію після води. У зв’язку з тим, що процес росту м’язової маси, як і процес спалювання жиру неможливий без участі білка, то людям, які займаються спортом, необхідно забезпечити надходження амінокислот.

Основні види амінокислот

Амінокислоти бувають:

  • замінні;
  • незамінні (лізин, лейцин, ізолейцин, валін, треонін, триптофан, метіонін, фенілаланін);
  • умовно замінні.

Перші надходять в організм з продуктами та можуть синтезуватися ним. Надходження незамінних амінокислот можливе тільки з харчуванням, вони не синтезуються в тілі людини. Умовно замінні речовини можуть утворюватися, але в невеликих кількостях.

к содержанию ↑

Значення амінокислот в спорті

Для успішного росту м’язової маси необхідне не тільки збалансоване харчування, і силові тренування. Забезпечення надходження в необхідній кількості амінокислот і протеїнів, є запорукою досягнення максимального результату.
aminokisloty
Під час силових навантажень м’язові волокна деформуються. При відновленні вони збільшуються в обсязі, що дозволяє досягти бажаного результату. А щоб процес відновлення став швидким і ефективним, організм повинен отримувати амінокислоти, які є будівельним матеріалом. Забезпечити організм збалансованим харчуванням можна кількома шляхами:

  • використовувати натуральні продукти для приготування їжі;
  • використовувати продукти разом зі спортивним харчуванням і амінокислотними комплексами.

Під час силових тренувань потрібно строго дотримуватися режиму харчування, вживаючи висококалорійні продукти у великій кількості. З огляду на те, що покупка і приготування їжі займає багато часу, багато бодібілдерів, крім традиційної їжі приймають протеїнові коктейлі та амінокислотні комплекси.

Протеїн, в складі коктейлю та їжі, є основою для формування м’язової маси, однак, для його розщеплення до амінокислот необхідно багато часу, тому після прийому білкової їжі або коктейлів відчувається тривале почуття насичення.

Комплекси, що містять амінокислоти, складаються з речовин, які не вимагають перетравлення, і після надходження в систему травлення, відразу включаються в процес відновлення м’язових волокон.

к содержанию ↑

Форма випуску та правила прийому амінокислот

Амінокислоти, формула яких містить дві або три амінокислоти і, за твердженням фахівців, краще засвоюються, ніж препарати, що містять один елемент.

on-amino-2222

Форма випуску може бути у вигляді:

  • порошку;
  • таблеток;
  • капсул.

Залежно від складу і виробника визначається дозування. У зв’язку з тим, що амінокислоти – натуральний харчовий продукт, який не викликає побічних дій і звикання, разовий прийом може містити від 5 до 20 грамів продукту.

Оптимальний час прийому:

  • Перед і після тренування. Під час інтенсивних занять в м’язах зменшується запас глікогену і забезпечення організму енергією відбувається за рахунок катаболічного процесу (розпаду білків). Надходження амінокислот ефективно та швидко заповнює даний дефіцит.
  • Щоранку. За ніч, прийнятий напередодні білок встигає засвоїтися, а для розщеплення того, який надійшов зі сніданком – потрібен час. Амінокислотний комплекс дозволяє поповнити запас глікогену в м’язах, витраченого під час відновлення і сну.
  • В період сушки, коли значно обмежується кількість вуглеводів. Тому організм запускає процес катаболізму. Амінокислоти здатні не тільки забезпечити організм необхідною енергією, а й беруть участь у процесі розщеплення жирових відкладень.

Важливо пам’ятати, що поєднувати амінокислоти з протеїновим харчуванням або звичайною їжею не варто, так як це призводить до уповільнення засвоєння добавки.