Креатин – спортивна добавка, яка найкраще продається в світі, його популярність не падає вже багато років.

Треба сказати, що популярним він є цілком справедливо. Є певні умовності – про них ми ще поговоримо, але якщо брати в загальному та цілому, то креатин можна назвати дуже і дуже корисною добавкою. Однією з найкорисніших.

Ще раз про те, навіщо потрібен креатин

Я знаю, що ви знаєте про те, навіщо креатин потрібен. Але для того, щоб предмет цієї статті був максимально зрозумілим, варто деякі речі повторити. І почати потрібно навіть не з креатину, а з мітохондрій. Що це таке? Це, якщо можна так сказати, електростанція – вона живить клітину енергією. Не буде цієї енергії – організм просто загине.

Тривалість життя організму, в загальному і цілому, залежить від того, скільки мітохондрій є в його клітинах. Не тільки, звичайно ж, але в значній мірі. Особливо важливою є кількість мітохондрій в клітинах серцевого м’яза. Досить давно відомо, що фізична активність збільшує кількість мітохондрій в клітинах: більше рухаєтеся – довше живете.

Тепер перейдемо до креатину: він – це як раз таки те, з чого мітохондрія енергію видобуває. Насправді, не він один, але саме креатин можна назвати основним джерелом енергії. Ну і, ясна річ, більше креатину означає більшу кількість енергії, яку організм може витрачати на свої потреби. Але, як виявилося, у креатину є і ще одна чудова особливість.

к содержанию ↑

Нове і дуже цікаве дослідження

У листопаді минулого року в журналі, який називається Experimental and Therapeutic Medicine, було опубліковано одне цікаве дослідження. У цьому дослідженні брали участь лабораторні гризуни, але результати його цілком можна інтерполювати на людей – без найменших застережень.

Гризунів розділили на 4 групи: першу змушували займатися спортом (не буду говорити, як саме, але змушували) і давали їй креатин, друга теж «потіла в тренажерному залі», але вже без креатину, третя і четверта групи фізичними вправами не займалися; одна з них також отримувала креатин, інша ні. На весь експеримент пішло п’ять тижнів.

По закінченню яких виявилося, що клітини фізично активних гризунів містили більше мітохондрій, ніж клітини тих, хто весь час, образно кажучи, тільки «жер і спав». Правда, це було відомо і так – тут без сюрпризів. Але також виявилося, що у фізично активної групи, яка приймала креатин, нових мітохондрій з’явилося більше, ніж у такої ж групи, але креатину позбавленої. Причому більшість цих мітохондрій утворилося в клітинах серцевого м’яза.

Я тут взявся перейменовувати спортивні добавки в добавки для здоров’я і довголіття, так ось креатин «вписується» в нове визначення просто ідеально! Я не стану стверджувати, що всім давно відомий моногідрат вирішить проблеми з серцем, якщо вони у вас є – цього, звичайно ж, не буде. Але на те, що він допоможе зберегти серце здоровим, попутно трохи продовживши ваше перебування в цьому світі, надія безумовно є.

к содержанию ↑

Про «умовну користь» креатину

У креатину, виробленого у вигляді добавки, є один суттєвий недолік – саме на нього я натякав, коли говорив про певні умовності. Справа в тому, що ця добавка дуже погано засвоюється; організм приблизно половини населення нашої планети миттєво перетворює креатин, який надходить ззовні в креатинін, множачи ефективність добавки на нуль.

Цей недолік намагалися вирішити за допомогою різного роду «транспортних систем». Не вирішили. Пробували різні форми випуску креатину – не допомогло. І тут комусь спало на думку звернути увагу на бета-аланін, який якраз теж почали виробляти у вигляді добавки. І виявилося, що якщо креатин приймати разом з зовсім невеликими кількостями бета-аланіну, його ефективність значно підвищується. Це поєднання тим більше має сенс, через те що бета-аланін також до деякої міри здатний збільшувати тривалість життя.

Креатин дарує нам масу хорошого: силу, витривалість, а тепер ще й здоров’я заодно з можливістю пожити нехай хоч трохи, але довше. Унікальність добавки ще й в тому, що вона зовсім недорога – креатин може дозволити собі кожна доросла людина. І я взагалі не бачу причин цю добавку ігнорувати.