Імунітет – це захисні сили організму, допомагають протистояти інфекціям і шкідливим мікроорганізмам. Органи імунної системи виробляють спеціальні клітини – лейкоцити. При першій же атаці вірусів вони починають виробляти антитіла, що знищують небезпечні бактерії.

Якщо імунна система здорова, то кількості лейкоцитів досить для того, щоб знищити збудників хвороб, які потрапляють в організм. Саме тому високий імунітет справляється з усіма патогенними мікробами і хвороботворними мікрооранізмами, а також власними пошкодженими клітинами.

Однак несприятливі чинники пригнічують наш природний захист, і організму не завжди під силу впоратися з численними загрозами. Яким чином можна посилити відповідну реакцію організму на віруси, розглянемо нижче.

к содержанию ↑

Як підвищити імунітет дорослому

Імунітет дорослої людини залежить від спадковості та способу її життя. І якщо зі спадковими факторами не посперечаєшся, то свій життєвий уклад при бажанні можна змінити. Для цього необхідно звернути увагу на головні принципи здорового способу життя:

  1. Харчування. Збалансований раціон забезпечить організм необхідною кількістю вітамінів і поживних речовин. Це необхідна умова для здоров’я імунітету.
  2. Повноцінний відпочинок. Глибокий нічний сон не менше 8 годин на добу дозволяє нервовій системі відновитися. Намагайтеся засинати не пізніше 22.00 – саме на цей час припадає вироблення гормону росту, відповідального за відновлення та підзарядку імунної системи.
  3. Відмова від куріння і алкоголю. Шкідливі звички значно знижують захисну функцію організму, збільшуючи ризик виникнення туберкульозу, цирозу печінки і онкологічних хвороб.
  4. Фізичні навантаження. Регулярні тренування допоможуть зміцнити здоров’я, поліпшать циркуляцію крові, доставляючи поживні речовини по всьому організму. Однак пам’ятайте, що навантаження повинно розподілятися рівномірно, та інтенсивні заняття в спортивному залі повинні чергуватися з відпочинком.

image8

к содержанию ↑

Чи можна підвищити імунітет народними засобами

У сезон вірусів і простуд на допомогу нам прийдуть засоби, які є в кожному домі. Вони прості та безпечні у використанні, не викликають побічних дій і не вимагають консультації лікаря:

  1. Імбир. Мелений корінь можна додавати в чай, тертий (в свіжому вигляді) – додавати в салати або змішувати з медом або сухофруктами.
  2. Цибулю і часник. Ця класична суміш виділяє фітонциди, які вбивають патогенну мікрофлору.
  3. Шипшина. Активізувати імунні сили допоможе настій плодів: 8 ст.л. сировини залити окропом (4 склянки.), довести суміш до кипіння, після чого настояти 4 години. Настій пити замість чаю.
  4. Риб’ячий жир. 1-2 ч.л. на добу підвищать імунітет і опірність організму до хвороб, поліпшать обмінні процеси.
  5. Настоянка з насіння фенхелю. Використовується для профілактики грипу, в сезон простудних захворювань, надає оздоровчий вплив. Очищує судини, прискорює обмін речовин, стабілізує травлення.

image11

к содержанию ↑

Підвищення медикаментозно

При частих застудах слід звернутися до лікаря, щоб він призначив спеціальні препарати для підвищення імунітету. Медикаментозні імуностимулятори діляться на кілька категорій:

Препарати рослинного походження:

  • екстракт елеутерококу (100 г – 400 ккал);
  • настоянка родіоли рожевої (100 г – 382 ккал);
  • корінь женьшеню (100 г – 41 ккал);
  • насіння лимонника китайського (100 г –11 ккал).

Препарати бактеріального походження:

  • «Імудон»;
  • «Лікопід»;
  • «Бронхоіммунал» і т. д.

Препарати групи інтерферону:

  • «Анаферон»;
  • «Гриппферон»;
  • «Арбідол» і т.д.

Біогенні стимулятори:

  • сік алое;
  • сік каланхое;
  • ФіБС (у вигляді ін’єкцій).

Але перед тим як це все приймати необхідно в обов’язковому порядку проконсультуватись з лікарем

к содержанию ↑

Які вітаміни і добавки потрібні для підвищення імунітету

Істотну користь імунітету надають синтетичні вітаміни і комплексні добавки. Препарати забезпечують нормальну роботу внутрішніх органів, підтримують високий рівень життєвої енергії та захищають від ризику інфекцій.

Now Foods Vit C-100 RH SR

image7

Добавка містить вітамін С – головну опору імунітету в сезон застуд. Речовина сприяє активному виробленню білих кров’яних тілець, які вбивають хвороботворні бактерії. У складі добавки присутній екстракт шипшини, який є природним джерелом вітаміну С. Покращує метаболізм вуглеводів, має протизапальний вплив.

Основні властивості:

  • відновлює тканини;
  • не допускає явища анаболізму;
  • нейтралізує вільні радикали;
  • піклується про здоров’я печінки.
к содержанию ↑

Scitec Nutrition Beta-Carotene

image3

Добавка містить бета-каротин високої якості, отриманий з натуральної моркви. Цей природний антиоксидант підвищує опірність до інфекційних хвороб, стимулює клітинний обмін, незамінний для зору, покращує стан шкіри і волосся. Добавка створена на масляній основі, що гарантує повне всмоктування бета-каротину.

к содержанию ↑

IronMaxx Immufuel Tray

image5

Вітамінно-мінеральний концентрат, що поєднує всі необхідні організму мікроелементи (А, С, Е, В, D, К, цинк, селен, кальцій, залізо, йод, фосфор).

До основних рис:

  • поповнює запаси вітамінів;
  • оптимізує кислотно-лужний баланс;
  • підтримує здоровий імунітет;
  • незамінний для спортсменів, тому що сприятливо позначається на роботі м’язів і стані кісток.
к содержанию ↑

Prozis Echinacea

proz

Ехінацея пурпурна містить практично весь спектр біологічно активних речовин. Екстракт, отриманий із кореневищ цієї лікарської рослини, здійснює сильну імуностимулюючу дію. Продукт має антиоксидантні властивості, має протизапальний ефект, стимулює метаболізм. Завдяки високому вмісту вітамінів, органічних кислот, антиоксидантів і ефірних масел підвищують імунітет в боротьбі з ГРВІ, вірусами грипу та герпесу.

Серед усього іншого екстракт ехінацеї:

  • підтримує енергетичний баланс людей, які ведуть активний спосіб життя;
  • сприятливо впливає на систему кровотворення;
  • надає протипухлинну дію.
к содержанию ↑

IronMaxx Curcuma latte

image10

Куркумін характеризується яскраво вираженими протизапальними, антивірусними і протипухлинними властивостями. Його дія підсилює мікроелементи, що містяться в добавці (магній, кальцій, цинк).

Добавка Curcuma latte:

  • зміцнює здоров’я;
  • запускає відновлення організму на клітинному рівні;
  • запобігає окислювальним процесам;
  • поглинає вільні радикали;
  • покращує роботу м’язів;
  • нормалізує рівень холестерину;
  • допомагає боротися з онкологічними захворюваннями.
к содержанию ↑

Now Foods Glutathione

image6

Глутатіон – один з найвідоміших антиоксидантів. Речовина надає зміцнювальний вплив на імунітет, запобігає передчасному старінню. Цей необхідний компонент для підтримки здоров’я виводить з організму вільні радикали, солі важких металів і токсини, заряджає бадьорістю і енергією.

Речовина виробляється людським організмом, проте негативні чинники (стреси, вікові зміни, неякісне харчування) істотно знижують його вироблення. Достатній рівень глутатіону – ефективна профілактика багатьох хвороб (рак, патології серцево-судинної системи, слабоумство і т.д.).

к содержанию ↑

Продукти, які підвищують імунітет

Раціон харчування в сезон вірусних хвороб повинен бути збалансованим, тобто містити рівномірну кількість жирів, білків і вуглеводів.

Поліпшать самопочуття та підвищать опірність організму до хвороб натуральні корисні продукти:

Продукт Властивості Добова норма
Свіжа зелень (петрушка, кріп, селера, кінза) Запобігає пошкодженню клітин, виводить шлаки та токсини, підсилює захисні функції 150 г
Фрукти, ягоди, овочі Особливо корисні для підтримки імунітету плоди червоного кольору (буряк, болгарський перець, виноград, журавлина, гранат) 400 г
Морепродукти Незамінне джерело мікроелементів і ненасичених омега-3 кислот. Особливу цінність представляє м’ясо кальмарів і морська капуста 300 г
Живі кисломолочні продукти Кефір і йогурти стимулюють вироблення інтерферонів – білків, які відіграють ключову роль у відторгненні вірусів 200 г
Продукти з високим вмістом калію (запечена картопля, волоські горіхи, сухофрукти, авокадо) Регулюють кислотно-лужний баланс, беруть участь у вуглеводному і білковому обміні Добова норма калію – 2,5 г, при високих навантаженнях – 4 г
Сезонні продукти, багаті вітаміном С (лимони, квашена капуста) Підвищують опірність організму до інфекційних хвороб, попереджають весняну втому. Стимулюють роботу мозку і швидке загоєння ран. Добова норма вітаміну для дорослих – 75-100 г
Мед Продукт бджільництва відрізняється противірусною та протигрибковою дією, мобілізуючи захисні сили організму на боротьбу з інфекційною загрозою. Покращує роботу травної і дихальної систем, заповнює запаси кальцію 100 г

image9

к содержанию ↑

Які ще чинники впливають на наш імунітет

Для правильної роботи імунної системи необхідний не тільки правильний раціон з достатньою кількістю вітамінів. Щоб посилити захисні функції, рекомендується дотримуватися режиму дня та дотримуватися наступних правил:

  1. Загартовування. Ранкове обливання холодною водою прискорить обмін речовин, а отже, зміцнить імунітет.
  2. Відмова від екстремальних дієт. Вони для організму є справжнім стресом і знижують його захисну функцію.
  3. Більше прогулянок на свіжому повітрі. Кисень і сонячні промені стимулюють вироблення життєво важливого вітаміну D, що регулює роботу імунних клітин. Не випадково пік ГРВІ припадає на осінньо-зимовий сезон, коли кількість сонячних днів значно зменшується.
  4. Боротьба зі стресом. Дослідження говорять про те, що в період стресів організм стає вразливим до різноманітних інфекцій. Гормон стресу кортизол, активно виробляється в цей час, пригнічує білі кров’яні тільця, роблячи організм практично беззахисним перед обличчям вірусної загрози. У цьому випадку на допомогу прийдуть відвари заспокійливих трав, які надають м’який вплив і не мають побічних ефектів (ромашка, меліса, пустирник).

run

к содержанию ↑

Висновок

Робота імунітету визначає стан нашого здоров’я в цілому і здатність протистояти хворобам. Підвищити захисну реакцію організму в боротьбі з вірусами можна різними способами, включаючи методи народної медицини, прийом синтетичних вітамінів і біодобавок або медикаментозних препаратів.

Народні способи підійдуть тим, хто хоче зміцнити своє здоров’я в період ГРВІ. Людям, які регулярно хворіють слід звернутися до лікаря, який порекомендує відповідні медикаментозні імуностимулятори. Якісні вітаміни і біодобавки посилять імунітет в сезон інфекцій, тому будуть корисні всім.

Піклуючись про своє здоров’я, не можна забувати про важливість правильного способу життя, повноцінного харчування та якісного сну. Позитивний образ мислення і відсутність негативних емоцій також принесуть безсумнівну користь імунітету.