Створені виробниками спортивного харчування харчові добавки з колагеном містять дрібні частинки його молекул – пептиди. Вони, на відміну від колагену в їжі, набагато краще засвоюються в кишечнику. Сьогодні доведено дослідженнями, що регулярне споживання колагенових харчових добавок зберігає молодий вигляд та покращує стан шкіри, волосся, нігтів, кісткової та хрящової тканини, зубів. Ця стаття розповість про те, що таке колаген, чому слід починати ранок з додавання харчового колагену до кави та як правильно це робити.

к содержанию ↑

Колаген: що це

Колаген є важливим структурним білком організму, що складається з нього на 25-35%. Чим старший вік людини, тим менший цей відсоток. Колаген входить не тільки до складу шкіри, волосся, нігтів, кісток і зубів, але і є позаклітинним матриксом – основою для сухожиль, зв’язок і фасцій, судинних стінок, м’язів і тканин внутрішніх органів, а також присутній у головному та спинному мозку.

Відомі 28 типів колагенових молекул, присутніх у різних тканинах тіла. Всі вони являють собою закручену вліво потрійну спіраль і складаються з 29 амінокислот, основні з яких гліцин, пролін і гідроксипролін. Відрізняються молекули колагенів порядком розташування амінокислот у молекулярному α-ланцюзі, його довжиною та уривчастістю.

Усі типи колагенів виробляються організмом. Проте з 23-25 ​​років, і так повільний синтез цього білка починає поступово сповільнюватися та скорочуватися. При цьому не завжди його дефіцит можна покрити за рахунок їжі, що містить колаген: наваристих міцних бульйонів, страв з желатином. Саме тому питні спортивні добавки з колагеном називають еліксиром молодості та краси.

У багатьох статтях можна зустріти список, який тип колагену в якій тканині присутній найбільше, наприклад, тип II — у хрящовій тканині суглобів, а тип III — зв’язках, сухожиллях та фасціях. На підставі цього автори роблять висновок, що купувати добавку потрібно з урахуванням локалізації проблеми та спираючись на інформацію на етикетці продукції. Але це або незнання фізіології синтезу колагенів та/або підігрів рекламно-маркетингового прийому виробників, які вказують тип колагену, який міститься в добавці.

Насправді будь-який харчовий колаген є лише будівельним матеріалом для побудови власного (базального) колагену. Тому харчовий колаген буде спершу розщеплений на амінокислоти, а вже потім із них синтезуватимуться колагенові білки.

До речі відзначимо, що для забезпечення ефективності та стабільності виробництва базального колагену необхідна достатня кількість вітаміну С та вітаміну E. Аскорбінка робить позаклітинний колагеновий матрикс щільнішим і міцнішим, посилюючи «сітку» додатковими зв’язками, а вітамін Е або токоферол, будучи потужним антиоксидантом, ефективно захищає молекули від окисного стресового руйнування

При виборі харчового колагену, в першу чергу, щоб уникнути виникнення алергії або з інших міркувань, наприклад, приналежності до вегетаріанства, заборон на вживання або дотримання обмежень релігійного посту, потрібно орієнтуватися на джерело, з якого виробляють добавку. Екстракцію колагену сьогодні виробляють із частин свинини, великої рогатої худоби, птиці, переважно курей, риб, панцирних морепродуктів, медуз та губок.

А ось товарна форма колагенової добавки: таблетки, капсули, порошок, рідина, гель – особливої ​​ролі не відіграє. На швидкість та % засвоєння добавки впливає хімічна форма колагену. Швидше та майже повністю засвоюється гідролізат колагену, наприклад, у складі добавки FITNESS AUTHORITY SO GOOD PERFECT COLLAGEN.

к содержанию ↑

3 основні властивості добавок з колагеном

Вживання харчових добавок з колагеном корисне для зміцнення кісткової тканини, підвищення еластичності стінок судин та проток органів, підтримки пружності м’язових тканин та серцевих клапанів, стимуляції тонусу шкірних покривів, гарного стану нігтів та волосся, підтримання здоров’я сітківки очей. Розглянемо конкретніше три основні корисні властивості добавок з колагеном.

к содержанию ↑

Стан шкіри та волосся

Корисний ефект колагену став очевидним після появи кремів проти зморшок, які його містять, а також кондиціонерів, бальзамів і масок для волосся. Але з’ясувалося, що не місцеве застосування, а внутрішнє вживання також ефективно впливає на стан шкіри та волосся.

В огляді Journal of Drugs in Dermatology вказується на підтверджені дослідженнями дані про те, що регулярне протягом мінімум 3-4 тижнів щоденне вживання 3-4 г харчового колагену, наприклад, DERMADIVINE EARTHS CREATION COLLAGEN HYDRO-FIX, робить шкіру молодшою, підвищує показники тонусу, щільності, еластичності та зволоження дермального колагену, у тому числі захищає від провисання шкіри під час схуднення. Одночасно покращується стан волосся, а у жінок, у яких воно рідке й тонке, через 3-4 місяці прийому біодобавки з харчовим колагеном товщина і густота локонів помітно збільшуються.

При ранах шкіри, лікуванні дерматитів та опіків, разом із колагеном потрібно приймати вітамін D та кальцій + цинк та магній + включити в меню продукти з великим вмістом бору, заліза, марганцю та міді. Це прискорить загоєння: допоможе не дати утворитися запаленню в сполучній тканині, поліпшить епітелізацію, допоможе швидше розсмоктатися рубцю.

к содержанию ↑

Здоров’я кісток, суглобів та зв’язок

Харчові добавки з колагеном сприяють підвищенню мінеральної густини кісток без збільшення їх крихкості, особливо у жінок у постменопаузі (при остеопорозі). Але для цього пити колаген доведеться довго, 10 і більше місяців, і одночасно приймати вітамін С, вітамін D та кальцій. Ну і ця комбінація, якщо додати до неї цинк і магній, допомагає відстрочити настання вікової м’язової слабкості, захистить м’язи від втрати маси, знизить рівень сили прояву або зовсім прибере дифузний біль у проксимальних групах м’язів, допоможе зберегти швидкість виконання рухів.

При переломах кісток пити колаген рекомендується лише літнім і старим або тим, хто має хронічні патології, що перешкоджають нормальній регенерації тканин, наприклад, цукровий діабет. У такому випадку разом з колагеном слід приймати вітаміни С, Е та D, кальцій, цинк та магній. Чудовий вибір – добавка SPORTER COLLAGEN 2200 PEPTANE PLUS. При потребі лікар призначить курс альфакальцидолу або кальцитоніну.

На жаль, але вилікувати артроз чи артрит за допомогою добавки з колагеном не вдасться. Справа в тому, що прийом колагену не прискорює швидкість відновлення хрящової тканини. Її дегенерація йде швидше за регенерацію. Однак прийом харчового колагену підвищує якість життя за рахунок доведених дослідженнями позитивних ефектів, а саме:

  • зменшення суглобового болю під час відпочинку, стояння, ходіння, при підйомі та перенесенні  предметів;
  •  зниження скутості суглобів, значне покращення їх розгинання, збільшення рухливості та амплітуди рухів;
  • стимуляції анаболічної активності хондроцитів та гальмування запальних процесів, спричинених артритом;
  • зміцнення здорової хрящової тканини суглобових поверхонь;
  • полегшення вироблення синовіальної рідини;
  • зміцнення та підвищення еластичності суглобових сумок.

Для здоров’я суглобів рекомендуємо тривалий, більше 6 місяців, щоденний прийом таких добавок як:

  • BIOTECH USA NUTRITION ARTHRO GUARD LIQUID
  • NUTREND FLEXIT DRINK
  • GAT SPORT JOINT SUPPORT
  • AMIX OSTEO ANAGENESIS
  • SPORTER JOINT SUPPORT.

А ось для профілактики отримання розтягнень або ефективної оптимізації лікування – гарантованого прискорення відновлення цілісності зв’язок, сухожиль і м’язів, добре підходять комбіновані добавки з колагеном ANIMAL NUTRITION, NUTREND FLEXIT DRINK GOLD або AMIX OSTEO ULTRA GEL DRINK.

к содержанию ↑

Функціонування ШКТ та імунної системи

Під час опитування піддослідних, які проводилися при дослідженнях користі харчового колагену для шкіри або опорно-рухового апарату, більшість відзначали покращення самопочуття та функціонування шлунково-кишкового тракту, у тому числі й у тих, хто мав хронічні проблеми з ШКТ. Це відбувається завдяки:

  • зниження високої кислотності шлункового соку, захист слизових оболонок стінок 12-палої кишки та тонкого кишечника, усунення запальних процесів та відновлення стінок (гладких м’язів) кишечника, а також стримування зростання патогенної мікрофлори, яке чинить гліцин;
  • посилення вироблення кишкового муцину (слизу) під впливом проліну;
  • стримування надлишкового вироблення шлункового соку;
  • легшому розщепленню, отже, і засвоєнню білків і складних вуглеводів, з допомогою залучення молекул Н20.

Високоякісний харчовий колаген, навіть сам по собі – без про- та пребіотиків, може нормалізувати та стабілізувати склад кишкового мікробіота. Це позитивно позначиться як на роботі ШКТ, а й імунітет, оскільки 75 % ефективності імунної системи залежить від балансу та стану кишкової мікрофлори.

к содержанию ↑

Колаген та кава

колаген та каваДобавки з колагеном, в основному, мають нейтральний смак та аромат. Тому додавання порошкового колагену до кави ніяк не позначиться на його смаковому сприйнятті, а користь від такого поєднання справді відчують усі частини тіла – від кінчиків волосся до кінчиків пальців. Тим більше сьогодні, коли розвіяний міф про шкоду цього підбадьорливо-тонізуючого напою, якщо його не пити більше 4 чашок на день. Натуральну чорну каву дозволили пити вранці навіть деяким сердечникам та гіпертонікам, за умови відсутності цукру – діабетикам, а за наявності молока чи вершків – людям з проблемами ШКТ.

Чашка кави з колагеном – це користь від:

  • кофеїну – стимуляція засвоєння нейронами глюкози та поживних мікроелементів, покращення роботи головного мозку, розширення кровоносних судин та бронхів, легка анельгізація, усунення сонливості, тонізація, зменшення втоми, підвищення працездатності, розумової діяльності та фізичної активності;
  • теаніну – посилення вироблення дофаміну (гормону радості);
  • поліфенолів – антиоксидантний захист клітин, усунення відчуття голоду;
  • тригонеллініну – зниження ризику онкології товстої кишки та простати;
  • колагену — поліпшення стану шкіри, кісткової та здорової хрящової тканини, волосся, нігтів та стінок очного дна, посилення кровопостачання скелетної мускулатури, підвищення еластичності стінок судин та проток органів, гладкі хрящі суглобів, міцні сухожилля та зв’язки, нормалізація роботи ШКТ; сильні міокард та клапани серця; гальмування процесів старіння.

Щоб при поєднанні колагену та кави не відбулося руйнування першого, слід пам’ятати про те, що білкові спіралі колагенових молекул починають «розгортатися» вже за t 36,6 °C, а їх денатурація починається при t 37 °C. Саме таким чином природа змушує людський організм постійно виробляти та оновлювати базальний колаген. Тому додавати колаген слід до заздалегідь звареної і вже охолодженої кави. Про обмеження температурного режиму також слід пам’ятати і за бажання додати колаген у гарячі закуски, перші чи другі страви, випічку.

к содержанию ↑

Кава з колагеном: рецепт

Необхідні інгредієнти:

  • свіжозаварена кава – 240 мл;
  • рослинне або тваринне молоко будь-якої жирності – 120 мл;
  • цукор або підсолоджувач, кориця – за бажанням та смаком;
  • харчовий колаген (порошок) – 10 г або 1 чайну ложку з гіркою.

Для охолодження кави з молоком до t нижче 36 °C потрібні кубики або крихта льоду.

Приготування:

  1. Заваріть каву звичним способом. Додайте цукор/підсолоджувач, і ретельно розмішайте.
  2. Додайте в готову каву молоко та лід.
  3. Після охолодження суміші до потрібної температури, додайте порошок колагену, ретельно розмішайте.
  4. Посипте щіпкою кориці.
  5. Прокидайтеся, насолоджуйтесь, зберігайте молодість та повноцінно оздоровлюйтеся ранковою кавою з колагеном.

Джерела

  1. Московіц Р.В. Роль гідролізату колагену у захворюваннях кісток та суглобів. 2000
  2. Лейкіна Е. Колаген І типу термічно нестабільний при температурі тіла. PNAS USA. 2002.
  3. Альфонсо Белло. Гідролізат колагену на лікування остеоартриту та інших захворювань суглобів: огляд літератури. 2006.
  4. Рікард-Блюм С. Сімейство колагенів. 2011 року.
  5. Глініс А. Подвійне сліпе плацебо-контрольоване дослідження з оцінки ефективності пероральної добавки у жінок із самосприйняттям стоншення волосся. 2012 року.
  6. Шоу Г. Желатин, збагачений вітаміном С, перед уривчастою активністю збільшує синтез колагену. 2017.
  7. Де Філліпо Н.М. Ефективність добавок вітаміну С щодо синтезу колагену та окисного стресу після скелетно-м’язових травм: систематичний огляд. 2018 року.
  8. Кеніг Д. Специфічні пептиди колагену покращують мінеральну щільність кісток та маркери кісток у жінок у постменопаузі: рандомізоване контрольоване дослідження. 2018 року.
  9. Пул Р. Споживання кави та здоров’я: загальний огляд мета-аналізів множинних наслідків для здоров’я. 2018 року.

10.Чой Ф.Д. Пероральні добавки з колагеном: систематичний огляд дерматологічних застосувань. 2019.

  1. Сонг Ван. Ідентифікація та взаємозв’язок між структурою та активністю захисних колагенових пептидів кишкового епітеліального бар’єру. 2019.
  2. Мохаммед А. Подвійне сліпе рандомізоване плацебо-контрольоване дослідження для оцінки ефективності добавки гідролізованого курячого колагену типу II у полегшенні дискомфорту в суглобах. 2021.
  3. Мішті Хатрі. Вплив добавок колагенових пептидів на склад тіла, синтез колагену та відновлення після травм суглобів та вправ: систематичний огляд. 2021.
  4. Габріель Еспіноза. Чому ми додаємо колаген до кави заради своїх кишок та шкіри. 2022.