Вітамін D виробляється в організмі, але лише під впливом сонця. Власного вітаміну сьогодні багатьом не вистачає. Це результат урбанізації, знаходженні людей переважно у приміщеннях, недостатності сонячного освітлення та загазованості повітря у містах. Нещодавні дослідження ізраїльських медиків виявили кореляцію між нестачею вітаміну D, ризиком зараження та тяжкістю респіраторних хвороб. На відміну від тих, у кого «сонячного вітаміну» в крові достатньо, люди з D-дефіцитом у 14 разів частіше хворіють, і при цьому хворіють важче, довше та з ускладненнями.

к содержанию ↑

Чому медики наполягають на збільшенні споживання вітаміну D

На багатьох інтернет порталах і сайтах у середині 2020 року було опубліковано відкритий лист-заклик вчених та медичних експертів, які закликають лікарів, медичних працівників та посадових осіб органів охорони здоров’я переглянути норми, легалізувати та узаконити збільшення використання вітаміну D з метою боротьби з пандемією COVID-19. До 6 лютого 2021 року звернення підписали 220 професорів та докторів медицини з 33 країн, де вказали не тільки рекомендовану на їхню особисту думку нову добову норму споживання вітаміну D, але й вказали яку дозу вони приймають особисто. Збір підписів не зупинено і дотепері.

Заклик до термінового збільшення денної норми споживання вітаміну D всім обгрунтований такими фактами:

  • за наявною статистикою люди з більш високою, ніж прийнята сьогодні норма концентрації в крові вітаміну D, рідко заражаються SARS-CoV-2 і вкрай рідко потрапляють до лікарні, реанімації, помирають;
  • на середину червня 2020 року написано 188 статей, які доводять користь та високу ефективність лікування COVID-19 вітаміном D;
  • більшість робіт та досліджень розкривають, що вітамін D впливає на перебіг ковідної хвороби не одним, а декількома біологічними механізмами.

Рекомендація обов’язково використовувати вітамін D для профілактики респіраторних захворювань, у тому числі і COVID-19, базується на тому, що наукове моделювання, критерії Хілла, оцінка біологічних механізмів та інтервенційні дослідження вказують на те, що вплив рівня цього вітаміну в крові на можливість інфікування та перебіг хвороби є не просто кореляційним, а причинно-наслідковим.

к содержанию ↑

Вітамін D та імунітет

Усі знають, що «сонячний вітамін» захистить від рахіту, потрібен для здоров’я кісток та зубів. Про те, що він має особливе значення для імунітету, у тому числі й для захисту від вірусних респіраторних інфекцій, лікарі знали кілька останніх десятиліть. Тим не менш, пильну увагу до цього факту було привернуто відсутністю ліків, важкими ускладненнями та пандемією COVID-19.

вітамін Д

На підставі 25 рандомно-контрольованих досліджень, у яких взяли участь 11 300 учасників віком від півроку до 95 років, було зроблено висновок, що посилення імунітету щоденним прийомом добавки вітаміну D3 тим, у кого був його дефіцит, знизило захворюваність на респіраторні інфекції на 70 %. Тим, у кого рівень D3 у крові був у нормі, його збільшення дозволило скоротити зараження респіраторними вірусами на 25 %!

Профілактичний прийом вітаміну D також допомагає імунітету, оскільки він:

  • регулює активність клітин вродженого імунітету – фагоцитів, натуральних кілерів та частини лімфоцитів;
  • пригнічує вироблення цитокінів;
  • сприяє виробленню глутатіону, який захищає імунні клітини та безпосередньо впливає на віруси;
  • захищає тканину легень від гострого пошкодження ACE2.

Важливо і те, що вітамін D сприяє збільшенню концентрації гемоглобіну в крові, а отже, і її насиченість киснем.

к содержанию ↑

Нестача вітаміну D: хто найбільш схильний

Сьогодні нестача вітаміну D відноситься до найпоширеніших проблем здоров’я у світі. Це пояснюється такими причинами:

  1. Недостатнє отримання вітаміну D3 із їжі.
  2. Невелика кількість часу, проведеного на сонці.
  3. Використання сонцезахисних кремів.
  4. Проживання в північних широтах та нестача сонячних променів з жовтня до квітня.
  5. Несприятлива екологічна та урбаністична обстановка у містах.

Найбільш схильні до дефіциту вітаміну D жителі мегаполісів: з ожирінням, цукровим діабетом, патологіями печінки, бронхіальною астмою, будь-яким різновидом алергії, смаглявою шкірою, у віковій категорії 50+.

Щоб дізнатися, чи є у вас D-дефіцит, потрібно здати аналіз крові на кальцидол. Ця речовина – 25(ОН)D, є основною формою вітаміну D, що циркулює у крові. При розшифровці аналізу прийнято орієнтуватися такі показники 25(ОН)D:

  • менше 20 нг/мл – дефіцит, авітаміноз;
  • 20-29 нг/мл – відносна недостатність, гіповітаміноз;
  • 30-50 нг/мл – достатній рівень;
  • 50 -80 нг/мл – оптимальний рівень;
  • понад 80 нг/мл – гіпервітаміноз.

На жаль, але в Україні, як і в більшості інших країн світу, людей з оптимальним рівнем вітаміну D вкрай мало, 81% дорослих мають дефіцит, 12% нестачу і лише у 4,5% українців визначається достатній рівень.

к содержанию ↑

Висновки

Дослідники, професура та практикуючі лікарі – підписанти листа-заклику до регулярного прийому збільшених доз вітаміну D, рекомендують усім уже зараз і негайно:

  1. Здати аналіз крові на кальцидол.
  2. Немовлятам давати 600 МО (15 мкг)/добу, дітям від 1 року до 14 років – 1 000 МО (25 мг)/добу, юнакам і дівчатам 15-18 років – 2 000 МО (50 мг)/добу.
  3. Дорослим із показниками менше 25(ОН)D пити щодня по 10 000 МО (250 мкг) протягом 2–3 тижнів, після чого перейти на щоденний прийом 4 000 МО (100 мкг) на добу. Таке дозування вважається безпечним та ефективним для підтримки імунітету.
  4. Тим дорослим, хто схильний до дефіциту вітаміну D: ожиріння, цукровий діабет, патології печінки, будь-який різновид алергії, бронхіальна астма, смаглява шкіра, літній вік – після ударного 2-3 тижневого курсу по 10 000 МО (250 мкг) 8000 МО (200 мкг) на день, як мінімум, протягом півроку. Після цього необхідно зробити аналіз крові на кальцидол.

Збільшені дози вітаміну D допоможуть не тільки функціонуванню імунної системи. Вони захистять від рахіту, остеопорозу, остеомаляції, ревматоїдного артриту, м’язової дистрофії, артеріальної гіпертензії, деяких хвороб серця, розсіяного склерозу, а також зменшать ризик розвитку раку молочної залози, простати та товстого кишечника.

В асортименті нашого інтернет-магазину Belok.ua є широкий вибір добавок з вітаміном D. Для профілактики будь-яких респіраторних інфекцій та підтримання імунітету ми рекомендуємо вітамін D, вітамін D3, а для лікування – комбо D3+С, комбо D3+K2, комбінацію SPORTER: CALCIUM + MAGNESIUM + ZINC + D3. Під час застуди, грипу або ковіду також рекомендуємо підтримувати водно-мінеральний баланс за допомогою спортивного напою з підвищеною кількістю електролітів (калієм, магнієм, фосфатами), рівень яких різко падає під час будь-якого респіраторного захворювання.

Пийте вітамін D щодня і в достатній кількості, і не хворійте!

Джерела

  1. MEDAPAGETODEY. Взаємозв’язок дефіциту вітаміну D та смертності від COVID-19. 2020.
  2. Парва Н.Р., Тадепаллі С., Сінгх П. та ін. Поширеність дефіциту вітаміну D та пов’язаних з ним факторів ризику серед населення США (2011–2012 рр.). 2018 року.
  3. Фам Х., Рахман А., Маджіді А., Уотерхаус М., Ніл Р.Е. Гостра інфекція дихальних шляхів та концентрація 25-гідроксивітаміну D: систематичний огляд та метааналіз. 2019.
  4. Мартіно Адріан Р., Джолліфф Девід А. та ін. Добавки вітаміну D для профілактики гострих інфекцій дихальних шляхів: систематичний огляд та метааналіз 2017 року.
  5. Гінде А.А., Блетчфорд П., Бриз К. та співавт. Щомісячний прийом високих доз вітаміну D для профілактики гострої респіраторної інфекції у пацієнтів похилого віку, які отримують довгостроковий догляд: рандомізоване клінічне дослідження. 2017.
  6. Де Смет Д., Де Смет К., Херролен П., Гріспеердт С., Мартенс Г.А. Рівень сироватки 25(OH)D при госпіталізації, пов’язаний зі стадією COVID-19 та смертністю. 2021.
  7. Аміель А. Дрор. Рівень 25-гідроксивітаміну D3 до зараження та зв’язок з тяжкістю захворювання COVID-19. 2021.
  8. Майкл Мюррей. Нові дослідження вказують на важливість вітаміну D для захисту імунної системи. 2022.
  9. Джордан Т., Сіука Д., Ротовнік Н.К., Пфайфер М. COVID-19 та вітамін D: систематичний огляд. 2022.
  10. Уолш Д.Б., Маккартні Д.М., Лерд Е., МакКерролл К. Розуміння стану низького рівня вітаміну D у контексті COVID-19. 2022.