У червні 2017 журналі «Frontiers in Physiology» були опубліковані результати досліджень, проведені групою американських вчених про вплив вживання ВСАА після тренування з обтяженнями на зростання м’язових білків у людини. Дослідження показало що прийом ВСАА після навантажень забезпечував приріст м’язових з’єднань на 22% більше відносно контрольної групи, яка приймала замість ВСАА плацебо.

Також в дослідженні виділена лідируюча роль лейцину за впливом на стимуляцію зростання м’язових білків, в порівнянні з лізином та ізолейцином.

Однак у висновках до дослідження відзначається, що прийом тільки БЦАА після тренування забезпечує на 50% менший результат, ніж прийом білків молочної сироватки, що містить аналогічну кількість ВСАА, що було показано попередньо в іншому дослідженні.

З результатів досліджень можна зробити висновок, що післятренувальний прийом комплексних амінокислот з білків молочної сироватки, що містить велику кількість ВСАА, в порівнянні зі стандартною порцією, може бути навіть більш ефективним, ніж прийом ВСАА в чистому вигляді, так як не тільки стимулює процес синтезу білка, але і забезпечує його необхідним будівельним матеріалом. Дані дослідження наштовхують на роздуми, що купити, амінокислоти або БЦАА? Всупереч вищесказаному, не варто викидати вже придбані незамінні амінокислоти і переходити на комплексні аміно, адже основу раціону повинні складати класичні прийоми їжі, а такі продукти як: вітамінно- мінеральні комплекси, гейнери, тесто бустери, протеїни, доповнюють відсутні елементи.