Ще років 10-20 тому про спортивне харчування чули лише одиниці. Ще менше людей, що займаються тим чи іншим видом спорту, включали його в свій раціон. Багатьом було знайоме гнітюче відчуття втоми і втоми після тренувань. Крім цього, через брак в організмі необхідних елементів і вітамінів погіршувався стан шкірних покривів, волосся, нігтів, м’язів і суглобів. Це також стосувалося і тих, хто просто сидів на дієті для схуднення. Їх бідний раціон був позбавлений необхідних для нормальної роботи організму речовин, що згодом позначалося на здоров’ї і призводило до погіршення самопочуття. Мало хто з любителів фізичних навантажень розумів необхідність поєднувати тренування з грамотно організованим, збалансованим харчуванням. Більш того, організм, який працює в інтенсивному режимі, найбільш гостро потребує отримання білків, жирів і вуглеводів.

Дослідження, проведені по всьому світу, показують необхідність вживати спеціальні спортивні добавки як до, так і після тренувань. Це не тільки дасть організму всі необхідні мінерали та мікроелементи, а й дозволить значно збільшити ефективність тренувань. Адже як часто трапляється так, що за виснажливими тренуваннями немає довгоочікуваного результату – втрата жиру, набір м’язової маси, збільшення сили та витривалості і т.д.

На сьогоднішній день на ринку представлена ​​величезна кількість добавок. Серед них спалювачі жиру, амінокислоти, протеїнові батончики і порошки, посттренувальні комплекси, полівітаміни, добавки, що містять омега жирні кислоти, і багато інших. Нижче буде наведено перелік найпопулярніших науково схвалених спортивних добавок і їх характеристики.

  1. Амінокислоти з розгалуженим ланцюгом (ВСАА). Добавки, що містять BCAA, допомагають зменшити болі в м’язах і сприяють більш інтенсивному спалюванню жиру.
  2. Кон’югована лінолева кислота (КЛК). Не всі жири однаково погані. КЛК містить омега жирні кислоти, відомі як “хороший жир”. Вчені довели, що прийом КЛК сприяє спалюванню жирової маси в організмі і захищає м’язи від пошкоджень. Проведені дослідження показали, що 71 випробовуваний, який включив в свій раціон КЛК, схуд в середньому на 3 кг.
  3. Полівітаміни. При активному способі життя і під час фізичних навантажень в організмі відбувається величезна кількість різних процесів, в тому числі і втрата вітамінів. Тому прийом полівітамінів просто необхідний для повноцінної роботи організму. Однак необхідно пам’ятати, що передозування вітамінами може викликати алергію.
  4. Добавки, що містять протеїн. Той, хто хоч раз переступав поріг тренажерного залу, знає про необхідність прийому протеїну як до, так і після тренувань. Протеїн стимулює ріст м’язів. В основному він випускається у формі порошку або батончиків. Це дуже зручно, так як робить процес отримання білка швидким і зручним. Змішати коктейль не важко і не потребує великої кількості часу. А батончик можна з’їсти, що називається, “на ходу”.
  5. Глутамін. Будь-які фізичні навантаження передбачають роботу м’язів. Глутамін допомагає підвищити їх продуктивність шляхом регулювання рівня глікогену в організмі. Крім цього, глутамін сприяє зняттю втоми і знижує ризик інфекції.
  6. Креатин. Креатин застосовується в спорті в основному для підвищення результатів анаеробних навантажень. Численні дослідження довели, що прийом креатину сприяє збільшенню сили і росту скелетної мускулатури. Однак креатин має побічні ефекти, тому необхідно дотримуватися дозування. Безпечною денною дозою креатину є 3 гр.
  7. L-карнітин. Про користь прийому L-карнітину можна говорити довго. Він сприяє позбавленню від жиру, зміцнює кістки, покращує роботу серця, зміцнює імунну систему. Безпечною дозою L-карнітину в день є 2-4 гр. L-карнітин випускається в капсулах, таблетках і у формі рідини.
  8. Глюкозамін. Глюкозамін зміцнює зв’язки і суглоби, зменшує больовий синдром і гальмує розвиток дегенеративних процесів в суглобах. До складу глюкозаміну входять речовини, що прискорюють регенерацію хрящової тканини.

Головний принцип спортивного харчування – збалансованість і орієнтованість на досягнення поставлених цілей. Склад добавок підбирається індивідуально з урахуванням зручності вживання. В системі харчування вуглеводи виконують функцію з енергетичного забезпечення функціонування організму. Білки використовуються клітинами організму як основний будівельний матеріал для тканин. Про користь “хорошого жиру” також сказано вище.

З усього розмаїття представлених сьогодні на ринку спортивних харчових добавок, залишається лише грамотно підібрати ті з них, які відповідають індивідуальним потребам і які необхідні для досягнення особистих цілей.