img_7435

Рейтинг складений професійним спортсменом, Олександром Ходико (Khadyko Oleksandr) – багаторазовий учасник та призер чемпіонатів з триатлону та забігів на довгі дистанції в Україні, а також переможець Iron Man 70.3, у віковій категорії 25-29!

– Доброго дня, Олександр, чи згодні ви з наступним висловлюванням?

– Одним з головних препаратів в післятренувальний період вважаються незамінні (BCAA) або комплексні амінокислоти. Щоденно марафонці знаходяться під впливом статичних і тривалих за дією навантажень, що негативно позначається на м’язах і суглобово-зв’язковому апараті. Для відновлення після навантажень, а також запобігання травм, рекомендується прийом 15-20 грамів BCAA в день.

– Повністю згоден, сам кожного дня приймаю BCAA, після важких тренувань навіть більше 20 грамів можу прийняти.

– Олександр, в який час Ви рекомендуєте приймати амінокислоти?

– В основному намагаюся приймати до і після тренування.

Наступні добавки не менш важливі в порівнянні з амінокислотами, а саме вітамінно-мінеральні комплекси. Під час важких тренувань, разом з потом, спортсмен втрачає велику кількість мінералів, що в результаті негативно позначається як на м’язовому тонусі, викликаючи як слабкості, так і судоми в ногах.

– Пане Олександре, як краще приймати вітамінно-мінеральні комплекси?

– У період активної підготовки вітамінно-мінеральні комплекси просто незамінні, і на підготовці постійно їх приймаю. Також кілька разів на рік, приймаю просто для профілактики.

Ізотоніки або ізотонічні напої, основна роль цих препаратів регулювати сольовий баланс і запобігати судомам.

– Скажіть, що Ви думаєте з приводу ізотоніків, як і коли їх краще вживати?

– У тренувальному процесі п’ю ізотонічні напої більше влітку, так як через рясне потовиділення сильно порушується сольовий баланс і часто мучать судоми. Рідко яке тренування, а тим більше марафон, півмарафон або змагання з триатлону обходяться без цього препарату, тому кожному атлетові будь то аматор або профі, рекомендую приймати ізотонічний напій під час тренування.

– Пане Олександре, дякую Вам за таку цінну інформацію, думаю, вона стане корисною багатьом атлетам, які тренуються.

Примітка: вживайте спортивне харчування як доповнення до основного раціону, а не заміну йому. Дотримуючись всіх рекомендацій, Ви значно зможете поліпшити свої фізичні показники.