Арахіс – бобова культура з чудовими смаковими якостями, високою харчовою цінністю і дієтичними властивостями. На жаль, але ця комбінація послужила земляному горіху, а також пасті та олії з нього, погану службу, адже зловживання цими продуктами призводить до харчової алергії, схильність до якої передається у спадок. Але якщо знати міру, то навіть їх щоденне споживання не принесе шкоди. Більш того, тим хто займається спортом, бодібілдінгом, фітнесом або худне, але не хоче втратити м’язову масу, арахіс і страви з них показано включити в щоденний раціон.

Арахіс допоможе наростити м’язову масу, нормалізувати жировий обмін і вивести токсини, а амінокислоти, що містяться в ньому, а також вітаміни й мінерали позитивно впливають на діяльність мозку, імунітет і сексуальний потяг. З 20 амінокислот, які використовуються в генетичному коді і потрібні для побудови білка, в земляному горісі присутні 18. У 100 г арахісу міститься 3,66 г ВСАА (валін, ізолейцин, лейцин), при цьому кількість аргініну, гліцину і метіоніну дозволяє організму виробити 4,96 г креатину.

Пропонуємо поповнити свою кулінарну книгу кращими дієтичними рецептами з арахісовою пастою, які допоможуть урізноманітнити тижневе меню спортсмена.

к содержанию ↑

Сендвіч Преслі

5 лучших диетических рецептов с арахисовой пастойУлюблений закритий бутерброд Елвіса, який привів короля рок-н-ролу до ожиріння, гідний уваги бодібілдерів, в період приросту маси (до сушки і пампінгу).

к содержанию ↑

Калькуляція

 

Інгредієнти Кіль-ть Нетто, г Білки Жири Вуглеводи Калорії
Арахісова паста 2 ст.л. 18 5,76 8,1 1,98 105
Бекон с/к 4 слайси 60 7,82 25,8 0,31 266
Банан 1 шт. 100 1,5 0,5 21 90
Хліб тост. білий 2 шт. 72 6,12 2,15 2,51 181
Масло вер. 72,5 % ½ ст.л. 8 0,1 5,8 0,1 53
Мед 1 ч.л. 8 0,1 0 6,4 26
ВИХІД 2 сендвічі:   266 21,4 42,35 32,1 721

 

к содержанию ↑

Приготування

Підсушіть хліб на сковороді або в тостері, і дочекайтеся поки грінки охолонуть.

На 1 шматок намастіть масло, а поверх нього мед, а на інший – арахісову пасту.

На мед викладіть банан, нарізаний тонкими скибочками, а на арахісову пасту – слайси сирокопченого бекону.

Складіть/зберіть сендвіч начинкою всередину.

Щоб сендвіч з арахісовою пастою було зручно їсти, розріжте його по діагоналі на 2 трикутних шматки.

к содержанию ↑

Сирники з арахісової начинкою

5 лучших диетических рецептов с арахисовой пастойЗ’єднати нежирний сир і арахісову пасту – чудова дієтична ідея і оптимальний варіант першого сніданку, для тих, хто на ранковій зарядці пробігає 3-5 км.

Калькуляція

Інгредієнти Кіль-ть Нетто, г Білки Жири Вуглеводи Калорії
Арахісова паста 3 ст.л. 27 8,64 12,15 2,97 157
Сир м’який кисломолочний 1 % 1 пачка 200 33,24 2,1 3,5 161
Борошно пшеничне вг 2 ст.л. 60 6,5 0,8 42,0 200
Яйце сире 1 шт. 50 6,5 5,75 0,45 72
Ванільний цукор за смаком 3 0 0 3,0 12
Борошно (паніровка) 2 ст.л. 60 6,5 0,8 42,0 200
Олія для смаження 2 ст.л. 34 0 34,0 0 300
Сметана 20 % 3 ст.л. 75 1,9 15,0 2,6 155
ВИХІД 9 сирників   500 56,78 70,6 96,52 1257

 

к содержанию ↑

Приготування

Протріть сир через сито. Додайте ванільний цукор, яйце і борошно. Замісити тісто.

Скачайте з тіста ковбаску, і поділіть її 9 частин. Кожен шматочок розкачайте в коржик, в середину якого покладіть третину столової ложки арахісової пасти. Защипніть краї, сформуйте колобок, а потім приплюсніть його в шайбу.

Запаніруйте сирники в борошні.

Обсмажуйте до золотистого кольору на сильно розігрітій сковороді і рафінованій рослинній олії.

Кожні 3 сирники, при подачі, приправте сметаною або густими вершками.

к содержанию ↑

Flapjack handmade (злаковий вуглеводно-білковий батончик)

5 лучших диетических рецептов с арахисовой пастойНе довіряєте готовим батончикам спортхарчу, підозрюючи, що виробники додають забагато консервантів для збільшення терміну зберігання? Зробіть вуглеводно-білкові батончики для перекусу своїми руками.

Калькуляція

Інгредієнти Кіль-ть Нетто, г Білки Жири Вуглеводи Калорії
Арахісова паста 7,7 ст.л. 70 22,4 31,5 7,7 406
Вівсяні пластівці 9 ст.л.  170 20,9 10,5  105,1  598 
Борошно пшеничне вг 3 ст.л. 90 9,75 1,2 63,0 300
Масло вер. 72,5 % 4,5 ст.л.  70 0,7 50,8 1,0 463
Мед 50 мл 60 0 48,0 0 192 
ВИХІД 9 шт.:   450  61,6  142,0  176,8  1959 
к содержанию ↑

Приготування

Увімкніть духовку розігріватися в режимі 180 °C, а деко дістаньте і застеліть папером для випічки.

Ретельно змішайте арахісову пасту, вершкове масло і мед. Всі ці інгредієнти повинні бути кімнатної температури. Потім частинами вмішайте в суміш вівсянку, а в кінці додайте борошно.

Викладіть масу на папір у вигляді батончиків (9 шт.) або скористайтеся для їх формування кондитерським мішком.

Випікайте злакові протеїнові батончики протягом 15 хвилин, на середній полиці.

При бажанні в Flapjack з арахісової пастою, перед випічкою, можна додати подрібнений сирий арахіс.

к содержанию ↑

Арахісове смузі

5 лучших диетических рецептов с арахисовой пастой

А ось варіант густого напою, який ідеальний для 2-го сніданку або полуденка.

Калькуляція

 

Інгредієнти Кіль-ть Нетто, г Білки Жири Вуглеводи Калорії
Арахісова паста 1 ст.л. 9 2,75 4,05 0,94 57
Банан 1 шт. 100 1,5 0,5 21,0 90
Сироп агави 2 ч.л. 42  0,2 31,9  130
Вівсяні пластівці 1 ст.л. 16  2,1 1,1  9,9  56
Молоко 2,5 % 1 склянка 200  5,6  5.0  9,4  106 
Кориця, ванілін за смаком 1 0 0
ВИХІД 1 порція:   368  11,95  10,85  73,14  439 

 

к содержанию ↑

Приготування

Змішайте і збийте блендером всі інгредієнти за винятком молока.

Збивайте смузі по 5-10 сек, додаючи молоко невеликими частинами.

Молочний коктейль з арахісовою пастою ідеально доповнить шоколадне печиво.

к содержанию ↑

Арахісовий сорбет (морозиво)

5 лучших диетических рецептов с арахисовой пастойМожна побалувати і себе і гостей чудовим замороженим десертом з додаванням арахісової пасти. Для його приготування потрібно 24 години, але робити сорбет дуже легко.

Калькуляція

Інгредієнти Кіль-ть Нетто, г Білки Жири Вуглеводи Калорії
Арахісова паста 2 ст. л 18 5,76 8,1 1,98 105
Банан 2 шт. 200 3,0 1,0 42.0 180
Печиво SPORTER 1 шт. 50 16,0 6, 0 6,0 148
Молоко 50 мл 50 1,4 1,3 2,4 26
Вихід 1 порція:   260 26,16 16,4 52,38 459

 

к содержанию ↑

Приготування

Почистіть банан, поріжте його на шайби, і заморозьте протягом 6-8 годин.

Подрібніть блендером заморожений банан в кашу.

Додайте молоко і арахісову пасту, і збивайте 5-10 секунд.

Перекладіть суміш в контейнер, занурте в неї різного розміру шматочки печива.

Маса замерзне в морозильній камері до вечора, через 8 годин. У проміжку часу між 2 і 6 годиною заморожування суміш потрібно кілька разів перемішати.

На закінчення даємо показники харчової цінності «горішків» смаженого арахісу і готової арахісової пасти (в 100 г): білки – 32, жири – 45, вуглеводи – 11, енергетична цінність – 580 ккал. Залежно від використовуваного сорту арахісу показники БЖУ і калорійності можуть трохи відрізнятися.