Інтенсивні фізичні вправи та великі механічні навантаження на суглоби можуть гальмувати оновлення хрящового матриксу. Травми зчленувань збільшують ризик артрозу (остеоартриту), а види спорту, де суглоби піддаються повторюваним високим рівням силового або ударного навантаження, збільшують ризик дегенерації та пошкоджень. Крім цього, спортсмени не застраховані і від переломів. Чи ефективний колаген при артрозі та переломах? Чи допоможе така добавка спортивного харчування у профілактиці спортивних травм та дегенеративних змін у кістковій, хрящовій та сполучних тканинах?

к содержанию ↑

Що таке колаген

Колаген найважливіший білок людського організму, який присутній у шкірі, кістках, хрящах, зубах, зв’язках, сухожиллях, органах, м’язах та судинах. Ми, залежно від віку та стану здоров’я, на 35–25 % складаємося з колагену. Відомо, що у людини є XXVIII (28) його типів. Для синтезу молекули будь-якого типу колагену, що являє собою лівозакручену потрійну спіраль, потрібні 3 амінокислоти: гліцин, пролін і гідроксипролін. Відрізняються колагени один від одного лише порядком, довжиною та уривчастістю повтору цих амінокислот в α-ланцюзі.

к содержанию ↑

Різновиди харчового колагену

Для екстракції харчового колагену сьогодні використовуються шкіра, легені, сухожилля та кістки великої рогатої худоби, наприклад, корів, свинячі шкіра та легені, курячі шкіра та лапки, а також морські джерела — нутрощі, шкіра, луска, плавники та кістки риб, панцирі ракоподібних, медузи, губки.

Користь біодобавки спортивного харчування Колаген не залежить від джерела її походження та її форми (рідина, гель, порошок, капсули, таблетки). Не важливим є і тип колагену, вказаний на упаковці. Потрапивши в шлунок, він почне розкладатися на амінокислоти, які потрапивши через стінки кишківника в кров будуть використані там, де найбільше необхідні.

При покупці слід враховувати зручність вживання, можливість виникнення алергічної реакції, власні особливості харчової поведінки, наприклад, веганство або відмову від свинячих продуктів з релігійних міркувань. Вибираючи колаген також слід знати, що найшвидше і найлегше в кишківнику засвоюється гідролізат колагену, але цей відносно новий різновид харчового колагену аж ніяк не здатен вплинути на швидкість синтезу молекул того чи іншого типу молекул власного колагену.

к содержанию ↑

Колаген при переломах: потрібен чи ні

На жаль, вживання колагену ніяк не може вплинути на якість та швидкість зрощення перелому. Для утворення первинної кісткової мозолі, незалежно від віку та стану здоров’я, в організмі завжди є достатня кількість необхідних речовин, у тому числі і «колагенових» амінокислот — гліцину, проліну та гідроксипроліну.

Коллаген при переломах

До того ж, на сьогодні не придумано жодних ліків чи інших способів прискорення зрощення кісткового перелому. Цей процес безпосередньо залежить від його тяжкості та локалізації, віку та здоров’я людини, швидкості та дотримання правил надання специфічної першої долікарської та медичної допомоги, точності зіставлення та збереження подальшої нерухомості уламків кістки, дотримання всіх лікувальних та реабілітаційних призначень.

Однак якщо у людини, яка отримала перелом кістки, є хвороба, яка викликає дефіцит кальцію, то в такому разі, після виконання відповідних аналізів, лікар призначить їй курс відповідного препарату кальцію, наприклад, альгінату кальцію. Іони Ca+2 спрощують біосинтез колагену і перешкоджають виникненню мутацій у структурі його молекул, пригнічують запальні процеси, стимулюють збільшення кількості продукованих остеобластів (кісткових клітин), сприяють зростанню нервових аксонів і своєчасній повноцінній, первинній та вторинній, мінералізації та поетапному закостенінню м’якого кісткового мозолю.

Допомогти організму в якісному зрощенні кісткового перелому зможе курс прийому: вітаміну D та кальцію + цинку та магнію + збагачення раціону продуктами багатими залізом, міддю, марганцем та бором. Ці речовини також допоможуть створити якісну «колагенову сітку» в кістковій тканині, яка перешкоджатиме вимиванню з кісток кальцію. Ця комбінація мінералів та вітаміну D також призначається у разі, коли при травмі пошкоджено шкіру. Вона сприяє загоєнню: пригніченню запалення в дозріваючій сполучній тканині, прискоренню рубцювання, поліпшенню епітелізації рани.

А ось при остеопорозних переломах, для профілактики та лікування остеопорозу, при віковій м’язовій слабкості та зменшенні маси, дифузного болю в проксимальних групах м’язів та зниженні швидкості виконання рухів лікар призначить відповідний колаген, наприклад, SPORTER COLLAGEN 200000 FISH (SUGAR FREE), а за необхідності додасть у схему лікування та медикаментозну терапію кальцитоніном або альфакальцидолом.

к содержанию ↑

Колаген при артрозі

Колаген доведено покращує функції суглобів у здорових людей. Але на сьогоднішній момент лікарських препаратів або інших способів, що дозволяють ефективно та швидко відновити пошкоджену хрящову тканину суглобової поверхні, немає. Не можуть цього зробити і харчовий колаген, та інші хондропротектори. Їх прийом, у тому числі і тривалий, не дає належного ефекту, тому що процес руйнування поверхні суглоба при артрозі або артриті йде швидше, ніж регенерація хряща. Це не лише теорія, а й практика, підтверджена численними дослідженнями. Але за їхніми результатами було доведено, що регулярний тривалий прийом колагену при артрозі або артриті — 30–40 мг на добу, наприклад, BIOTECH USA NUTRITION ARTHRO GUARD LIQUID:

  • полегшує симптоми патології, зменшує біль та скутість в уражених суглобах;
  • покращує розгинальні властивості та збільшує амплітуду рухливості суглобів за рахунок зникнення дискомфорту або зниження больового синдрому;
  • гальмує та знижує силу протизапальну гострої реакції запалення суглобової поверхні, ураженої артритом;
  • стимулює анаболічну активність хондроцитів (основних клітин хрящової тканини)

А ось для профілактики отримання спортсменами деформуючого артрозу харчовий колаген дуже навіть підходить, особливо в комплексі зі специфічними амінокислотами та глікозаміногліканами, наприклад, NUTREND FLEXIT DRINK, GAT SPORT JOINT SUPPORT, AMIX OSTEO ANAGENESIS, SPORTER JOINT SUPPORT. Такі комбінації сприяють зміцненню структури суглобових поверхонь суглобів людини, але приймати їх потрібно систематично, без пропусків, і протягом тривалого часу, по 10 мг на день або в дозуванні, зазначеному на упаковці.

к содержанию ↑

Колаген для зв’язок та сухожиль

Про те, що патологічні зміни у позаклітинному матриксі колагенів знижують міцність сухожиль та зв’язок, і є причиною розтягувань, тендинопатії, синдрому верхівки надколінка, відомо давно.

Сьогодні, кілька масштабних рандомних медичних досліджень довели, що тривалий пероральний прийом колагену, у порівнянні із вживанням плацебо:

  1. Стимулює синтез молекул матриксу та фібробластів І та ІІІ типу колагену зв’язок та сухожиль в 1,2–2,4 рази.
  2. На 50% збільшує біосинтез еластину.
  3. Пригнічує експресію металопротеїназ.

Ці три показники дозволяють відповідально рекомендувати прийом гідролізату колагену не тільки для лікування тендинопатії, але й для профілактики (зниження ризику) розтягувань та розривів зв’язок та сухожиль. Добре зарекомендували себе такі комбіновані препарати, як ANIMAL NUTRITION, NUTREND FLEXIT DRINK GOLD, AMIX OSTEO ULTRA GEL DRINK.

к содержанию ↑

Інші корисні впливи колагену

Приймаючи харчовий колаген, можна 100% розраховувати на такі ефекти:

  • омолодження та покращення зовнішнього вигляду шкіри, підвищення її зволоження, посилення тонусу та еластичності;
  • зникнення розтяжок та обвисань після схуднення;
  • розгладжування дрібних мімічних зморшок;
  • поліпшення стану волосся та нігтів.

Звичайно, харчовий колаген не допоможе наростити м’язову масу, але точно вплине на якість і витривалість скелетної мускулатури, міокарда та м’язових волокон у стінках кровоносних судин, знизить ризик розвитку м’язових розтягувань під час роботи з важкими вагами, прискорить відновлення м’язів після навантаження.

к содержанию ↑

Особливості прийому колагену при переломах

Приймати колаген слід у дозуванні та за іншими умовами, вказаними на упаковці. Але є й інші нюанси, що дозволяють посилити позитивні ефекти від колагену. Для цього потрібно:

  • приймати колаген разом з вітаміном С, який «зшиває» колаген, збільшуючи жорсткість його «сітки» та кількісного вмісту колагену в суглобовому хрящі, а також вітаміну E, що захищає колагенові молекули від окисного руйнування;
  • ввести до раціону добавку з групою вітамінів В і хлорелу;
  • посилити знеболюючий ефект колагену допоможуть добавки з селеном та/або куркуміном;
  • не їсти протягом 60–90 хв до та після прийому харчового колагену солодощі, сухофрукти, їжу та не пити напої з доданим цукром.

Рекомендована тривалість прийому колагену: від 6 до 12 місяців. Після цього треба зробити 1–2 місячну перерву, і можна розпочинати новий курс профілактики та захисту суглобів.

к содержанию ↑

Джерела: наукові статті та дослідження

  1. Московіц Р.В. Роль гідролізату колагену у захворюваннях кісток та суглобів. 2000.
  2. Альфонсо Белло. Гідролізат колагену на лікування остеоартриту та інших захворювань суглобів: огляд літератури. 2006.
  3. Ніколаєва Т.І. Гідролізати Колагену у профілактиці та захворюванні суглобів. 2014 року.
  4. Лоран Дж. Амейє. Остеоартроз та харчування. Від нутрицевтиків до функціональних продуктів систематичний огляд наукових даних. 2016.
  5. Громова О.А. Кальцій та біосинтез колагену: систематичний аналіз молекулярних механізмів впливу. 2016.
  6. Шоу Г. Желатин, збагачений вітаміном С, перед уривчастою активністю збільшує синтез колагену. 2017.
  7. Арелі Леон-Лопес. Гідролізований колаген: джерела та застосування.2019.
  8. Яременко О.Б. Суглоб, хрящ, колаген. 2020.
  9. Мішті Хатрі. Вплив добавок колагенових пептидів на склад тіла, синтез колагену та відновлення після травм суглобів та вправ: систематичний огляд. 2021.
  10. Мохаммед А., Хе С. Подвійне сліпе рандомізоване плацебо-контрольоване дослідження для оцінки ефективності добавки гідролізованого курячого колагену типу II у полегшенні дискомфорту в суглобах. 2021.