Призначення при багатьох захворюваннях та широке використання спортсменами альфа-ліпоєвої кислоти обумовлено її природними корисними властивостями. Що це за речовина, які її ефекти та впливи на людський організм і як правильно її приймати, щоб досягти поставленої мети?

Альфа-ліпоєва кислота: що таке, характеристики, особливості

Альфа-ліпоєва кислота (АЛК, тіоктова кислота) — це замінна жирна кислота, що відноситься до групи вітаміноподібних біологічно активних речовин. Вона являє собою органічне похідне з’єднання сірки, є про-глутатіоном і має інсуліноподібні ефекти. Дієтологи та нутрицевтики називають її вітаміном N і обґрунтовано вважають ідеальним природним антиоксидантом. АЛК було відкрито 1951 року. Виявили її в печінковій тканині бика, під час створення ліків-гепатопротекторів, а про антиоксидантну унікальність АЛК стало відомо в 1988 році.

Функції альфа-ліпоєвої кислоти в людському організмі — це:

  1. Участь у роботі ферментних систем в ролі коензима.
  2. Транспортування молекул інших жирних кислот, регулювання вуглеводно-ліпідного обміну.
  3. Виробництво АТФ, посилення гліколізу (перетворення глюкози в енергію), підтримка стану та роботи мітохондрій.
  4. Захист від негативного впливу всіх видів вільних радикалів та детоксикація всіх клітин організму, включно з клітинами печінки, сірої та білої речовини головного мозку, а також нервової тканини.
  5. Зниження рівня запальних маркерів.
  6. Захист шкіри від шкідливого впливу ультрафіолетових променів.
  7. Підтримка роботи імунної системи шляхом регулювання активності кишкового мікробіота.

Термін «замінна» кислота вказує на те, що людський організм виробляє АЛК самостійно. Але дефіциту альфа-ліпоєвої кислоти можна точно уникнути, якщо в раціоні буде присутнє червоне м’ясо, ліверні продукти, рис, броколі, шпинат.

Унікальність альфа-ліпоєвої кислоти полягає не в мініатюрних розмірах її молекул, завдяки чому вона швидко проникає всередину клітин. На відміну від інших вітаміноподібних речовин та вітамінів, АЛК одночасно і жиро-, і спирто- і водорозчинна речовина. Тому вона ефективна проти всіх видів вільних радикалів, і при цьому добре дезактивує їх як усередині клітин, так і в позаклітинному просторі. Альфа-ліпоєва кислота — один з небагатьох антиоксидантів, що долають гематоенцефалічний бар’єр і захищають від вільних радикалів клітини головного мозку.

До особливостей альфа-ліпоєвої кислоти відносять її анаболічні та інсуліноподібні ефекти, здатність посилювати та продовжувати дію біохімічної активності вітамінів С, D, E та інших антиоксидантів, очищати кров від важких металів, відновлювати структуру окислених білків та молекул оксиду азоту, перетворювати неактивну форму коферменту Q10 на активну в активну, скорочувати швидкість передачі нервових імпульсів, покращувати чутливість.

к содержанию ↑

Користь альфа-ліпоєвої кислоти

Вивчені в численних дослідженнях корисні ефекти альфа-ліпоєвої кислоти дозволяють використовувати її у лікуванні та профілактиці деяких захворювань та станів, для нормалізації маси тіла, а також у спорті та фітнесі.

Застосування альфа-ліпоєвої кислоти в медицині

Сьогодні альфа-ліпоєва кислота активно застосовується:

  • для профілактики ожиріння, корекції ваги та лікування метаболічного синдрому;
  • у контролі стану діабетиків 2 типу — для підвищення сприйнятливості до глюкози клітин скелетної мускулатури, без збільшення її споживання підшкірною та вісцеральною жировою тканиною, у лікуванні діабетичних нейропатії та ретинопатії, з метою профілактики діабетичної катаракти, для придушення почуття голоду;
  • при частих епізодах вірусних простудних захворювань;
  • для гепатопротекторного відновлення клітин печінки, у тому числі при її цирозі, дистрофії, ожирінні;
  • у комплексній терапії інсультів, артеріальної гіпертензії, судинного та коронарного атеросклерозу, ішемічної хвороби серця;
  • для запобігання прогресуванню судинних захворювань;
  • після операції з видалення глаукоми у комплексі медикаментозного лікування катаракти;
  • у лікуванні захворювань щитовидної залози;
  • при проблемах із периферичною нервовою системою;
  • з метою підтримки мозкової діяльності при високих розумових навантаженнях, для профілактики порушень пам’яті та старечої деменції, у терапії ранньої стадії розсіяного склерозу та хвороби Альцгеймера;
  • у лікуванні фізичної перевтоми, теплового удару, струсів та контузій головного мозку;
  • для уповільнення старіння шкіри та поліпшення стану нігтів і волосся;
  • для підвищення клітинної стійкості до патологій, що пов’язані з окислювальним стресом.

Альфа-ліпоєва кислота також добре допоможе при харчових та інших видах отруєнь, у тому числі при похміллі. Її профілактичні курси прийому показані людям важкої праці та тим, хто працює в контакті з отруйними речовинами.

к содержанию ↑

Альфа-ліпоєва кислота у спорті

Прийом добавок з альфа-ліпоєвою кислотою гарантовано допоможе спортсмену:

  • збільшити загальний рівень глутатіону в крові та печінці, прискорити метаболізм швидких вуглеводів, амінокислот, креатину та гліцину;
  • покращити м’язову витривалість, продовжити час до виникнення втоми м’язів під фізичним навантаженням, підвищити якість тренувань та збільшити їх інтенсивність;
  • захистити скелетну мускулатуру та тканину міокарда від окисного стресу;
  • наростити м’язову масу;
  • знизити резервування пірувату, та загальмувати перетворення цитозолу на молочну кислоту;
  • протидіяти перекисному окисленню ліпідів у стані спокою та у відповідь на фізичні навантаження;
  • підняти аеробний поріг, покращити аеробний метаболізм;
  • скоротити час відновлення м’язів після інтенсивних навантажень.

Альфа-ліпоєва кислота, допомагаючи витрачати більше енергії, збільшує вироблення тепла, що допомагає ефективніше позбавлятися підшкірних та вісцеральних жирових відкладень. Скинути зайві кг допоможе і той факт, що АЛК знижує апетит та протистоїть виникненню почуття голоду.

к содержанию ↑

Альфа-ліпоєва кислота: як приймати правильно

Щоб отримати належний ефект, пити добавку Альфа-ліпоєва кислота потрібно дотримуючись наступних рекомендацій:

  1. Ефективна доза АЛК для оздоровлення, отримання антиоксидантного захисту, підвищення клітинного та гуморального імунітету, покращення роботи кишкового мікробіота, розширення просвіту кровоносних судин — по 100 мг вранці та ввечері.
  2. Схема прийому альфа-ліпоєвої кислоти для схуднення і під час сушіння — 100 мг вранці і 200 мг увечері, у дні з тренуваннями — 3 рази по 100 мг: до і після тренування (разом з невеликим протеїновим перекусом без цукру, але зі складними вуглеводами, наприклад, ПРОТЕЇНОВЕ ПЕЧИВО GO ON) + перед останнім прийомом їжі.
  3. Для профілактики серцево-судинних патологій, старіння, хвороби Альцгеймера та усунення запальних процесів — 3 рази на рік, протягом 4 тижнів, по 100 мг вранці, вдень і ввечері.
  4. Для людей з метаболічним синдромом у стані переддіабету, коли рівень глюкози в капілярній крові вранці натщесерце стійко знаходиться в межах 5,96,9 ммоль/л, приймати АЛК слід 4 рази на день по 100 мг.
  5. Добова норма АЛК для бодібілдерів, що набирають масу і для діабетиків — 600 мг. Атлетам у дні тренування рекомендується приймати всі 600 мг відразу після його закінчення разом із вуглеводистою їжею або напоєм, а у вихідні дні ділити рівними частинами за кількістю прийомів їжі. Швидше наростити м’язову масу допоможе не збільшення дози АЛК, а паралельний курс прийому креатину. Діабетикам слід розділити прийом 600 мг на 3 рази на день, та переглянути дозування метформіну та/або інших цукрознижувальних препаратів.
  6. Організм слід підготувати до надходження великих доз АЛК. Для цього починати пити добавку треба з разової дози 50 мг, поступово підвищуючи її 1 раз на 34 дні.
  7. Пити альфа-ліпоєву кислоту потрібно безпосередньо перед основним прийомом їжі або перекусом, а також за 30 хвилин до і відразу ж після тренування.
  8. Разовий прийом АЛК >2 500 мг викликає почуття занепокоєння і швидку стомлюваність, а регулярне передозування досить швидко може призвести до мігрені, печії, нудоти, блювоти, діареї, кропив’янки.
  9. Всім, хто приймає АЛК, слід відмовитися від прийому добавок, що містять підвищене дозування заліза, а також утриматися від алкоголю. Залізо та етанол у рази знижують корисні ефекти АЛК, а алкоголь може стати причиною виникнення перелічених вище побічних ефектів.
  10. Добавки з альфа-ліпоєвою кислотою з обережністю слід приймати людям зі схильністю до гастритів з підвищеною кислотністю, залікованою виразкою шлунка або 12-палої кишки. Добавку АЛК заборонено приймати в стадії загострення гастриту і виразковій хворобі шлунка або 12-палої кишки, дітям до 16 років, вагітним і жінкам, що годують груддю.
  11. АЛК знижує дію нестероїдних протизапальних засобів, антибіотиків, препаратів хіміотерапії.

Увага тим, хто хоче схуднути! Високі добові дози альфа-ліпоєвої кислоти не допоможуть прискорити процес схуднення. А якщо при цьому не обмежити калорійність меню і достатньо не навантажувати м’язи на тренуваннях, то і маса тіла не зміниться, і почнуть турбувати перераховані вище побічні ефекти. А ось допомогти організму ефективніше перетворювати жирові відкладення в енергію можна за допомогою паралельного прийому АЛК та L-карнітину та/або комплексу вітамінів групи В.

В інтернет-магазині Belok.ua можна купити як «чисту» добавку альфа-ліпоєвої кислоти, так і комплекси, що її містять. Для фітнесистів-початківців рекомендуємо OPTIMUM NUTRITION OPTI MEN і OPTIMUM NUTRITION OPTI WOMEN, а для бодібілдерів зі стажем тренувань від 0,51 року — OPTIMUM NUTRITION 100% WHEY GOLD STANDARD.

к содержанию ↑

Дослідження, наукові публікації про АЛК

  1. Пакер Л. Альфа-ліпоєва кислота як біологічний антиоксидант. 1995.
  2. Ханна С. Добавки альфа-ліпоєвої кислоти: гомеостаз глутатіону в тканинах у стані спокою та після тренування. 1999.
  3. СК сен. Тіоловий гомеостаз та добавки при фізичних навантаженнях. 2000.
  4. Більська А. Біологічні властивості ліпоєвої кислоти. 2002.
  5. Мікель Дж. Чи можуть антиоксидантні дієтичні добавки захистити від вікового ушкодження мітохондрій? 2002.
  6. Берк Д.Г. Вплив альфа-ліпоєвої кислоти у поєднанні з моногідратом креатину на концентрацію креатину та фосфагену у скелетних м’язах людини. 2003.
  7. Кремер Д.Р. Оцінка безпеки альфа-ліпоєвої кислоти. 2006.
  8. Петерсен Шей К. Чи є альфа-ліпоєва кислота поглиначем активних форм кисню in vivo? Докази його ініціації сигнальних шляхів стресу, що сприяють ендогенній антиоксидантній здатності. 2008.
  9. Рочетт Л. Прямі та непрямі антиоксидантні властивості α-ліпоєвої кислоти та терапевтичний потенціал. 2013 року.
  10. Салехі Б. Погляд на використання α-ліпоєвої кислоти в терапевтичних цілях. Біомолекули. 2019.
  11. Ебада М.А. Ефективність альфа-ліпоєвої кислоти при лікуванні цукрового діабету: систематичний огляд та метааналіз. 2019.
  12. Сейфер Ф. А-ліпоєва кислота, функціональна жирна кислота, як нова терапевтична альтернатива захворюванням центральної нервової системи: огляд. 2019.
  13. Вайді М. Добавки альфа-ліпоєвої кислоти значно знижують ризик ожиріння в оновленому систематичному огляді та метааналізі рандомізованих плацебо-контрольованих клінічних випробувань. 2020.
  14. Айді М. Оновлений систематичний огляд та метааналіз рандомізованих контрольованих досліджень впливу добавок альфа-ліпоєвої кислоти на запальні біомаркери. 2021.