У складі багатьох БАДів та добавок спортивного харчування можна зустріти такі компоненти як цикорій або його похідні: інулін, фруктозу. В українських аптеках продається фіточай із подрібненого сухого кореня цикорію, а в супермаркетах — кавові сурогати, які містять його, а також натуральні розчинні сиропи без цукру, пасти або порошки «Напій Цикорій». А ви знаєте, що таке цикорій, чим корисний він і чи безпечно пити протягом дня напій цикорію та добавки з ним?

к содержанию ↑

Цикорій: що це?

Cichorium intybus L. (лат.) або Звичайний цикорій – це група з видів рослин, які культивуються і дико ростуть, та відносяться до сімейства айстрових. Деякі з них живуть 2 роки, інші — кілька років. Поширені у нас назви диких видів — волошка, синя маргаритка, щербак. Батьківщиною цикорію вважається Середземномор’я. Сьогодні рослина культивується і росте в природних умовах помірного клімату на всіх континентах.

Вирощують цикорій для кулінарних та медичних цілей, для виробництва натурального барвника, а також як кормову культуру для жуйних тварин.

Існує кілька груп різновидів салатних цикоріїв: численні сорти листових салатів Ендівій та Ескаріол, листя яких може бути різної форми та різного відтінку зеленого або бордового кольору, а також, поки що, 3 качанних салати: бельгійський Вітлуф — вигоночний у темряві бланшований бутон-шикон , італійський Радічіо – округла невелика головка бордово-фіолетового листя з білими прожилками, і цукровий цикорій Sugarloaf.

Культивований кореневий цикорій (Cichorium intybus L. var. Sativum) використовують у кулінарії як спецію, як коріння петрушки або пастернаку. Сушений або сублімований корінь цикорію – цінний продукт для приготування лікувального дієтичного напою з гірким присмаком деревинно-горіховим смаком і кавовим ароматом.

У фітотерапії можуть використовуватися всі частини Cichorium intybus L. одночасно або в різних комбінаціях – корінь, стебла, листя, квітки, сухі плоди, насіння. Залежно від вмісту компонентів змінюватиметься набір лікувальних впливів.

к содержанию ↑

У чому користь цикорію для організму

Темі «Користь та шкода цикорію» присвячено багато наукових праць, оскільки ця рослина здавна використовується народними цілителями, а лікувальні та дієтичні властивості цикорію визнані традиційною медициною. Проводяться нові дослідження, які дозволяють підтвердити безліч старих рекомендацій, але водночас переглянути деякі попередні висновки і дати замість них нові поради.

Відразу ж уточнимо, що користь цикорію залежить від того, в якій формі та які частини рослини були використані. Наприклад, спиртовий (етанольний) екстракт насіння та водний настій сушеного кореня – 2 абсолютно різні засоби. Наприклад, перший, на відміну другого, вміє захищати молоді здорові лімфоцити від іонізуючого випромінювання, а клітини печінки від CCl4-індукованого фіброзу.

Докладно перерахуємо, які корисні ефекти можна очікувати від найпоширенішої форми продукту – фіточай чи напій.

Цикорій – лікувальні властивості сублімованого/сушеного кореня

Система/Орган Дія(вплив)/результат
Серцево-судинна система розширення просвіту судин

розрідження крові

зниження артеріального тиску

гальмування процесів атеросклерозу

зниження ймовірності тромбозу вен

Ротова порожнина пригнічення активності оральних патогенних бактерій

сприяння збереженню здоров’я ясен

Шлунок посилення секреторної активності шлунка
Печінка

і

жовчний міхур

антиоксидантний захист клітин печінки

посилення вироблення печінкових ферментів

профілактика жирових гепатозів

захист гепатоцитів при гепатиті B

стимуляція синтезу жовчі

Травний тракт гастропротекція

прискорення перетравлення та всмоктування нутрієнтів

посилення кишкової перистальтики

насичення калових мас водою

полегшення дефекації при запорах

перешкоджання посиленню геморою

зменшення ризику раку товстої кишки

пребіотик-стимуляція мікрофлори кишечника

Імунна система модуляція кишкового імунітету

регуляція гомеостазу кишкової мікрофлори

підтримання бар’єрної функції мікробіота

стимуляція роботи Т-лімфоцитів

оновлення дендритних клітин адаптивного імунітету

зниження синтезу маркерів запалення

Ендокринна система нормалізація обміну речовин

зниження концентрації глюкози у крові

покращення метаболізму глюкози

підвищення концентрації глутатіону

зниження рівня малодіальдегіду

зниження вироблення греліну (гормону голоду)

покращення перебігу цукрового діабету 2 типу

скорочує ризик ускладнень СД2

зменшення оксид-напруги при МС

Опорно-рухова система покращення стану великих суглобів з остеоартритом

полегшення при подагрі

нормалізація концентрації кальцію у крові

профілактика остеопорозу

Нервова система та психічна діяльність позитивний вплив на когнітивні функції мозку

підняття настрою

покращення самопочуття

полегшення засинання

Перераховані вище корисні властивості та впливи можливі завдяки тому, що корінь цикорію – це природний вітамінно-мінеральний комплекс, в якому є значуща для здоров’я кількість:

  • вітамінів – А, В6, В9, С, E і К;
  • мінералів – заліза, калію, кальцію, магнію, марганцю, міді, натрію, селену, фосфору та цинку;
  • органічних кислот;
  • глікозидів;
  • дубильних речовин;
  • гіркоти;
  • ендемічних речовин – цикореоля, цикотубазиди, цикорієвої кислоти.

Але основний лікувальний компонент кореня цикорію – інулінова група полісахаридів, що складається з інуліну, олігофруктози та фруктанів, що відрізняються один від одного довжиною молекулярного ланцюга. Інулін є запасним вуглеводом у рослин. Людина цю роль виконує глікоген. Інулінові полісахариди не перетравлюються ні в тонкому, ні в товстому кишечнику, і часто називаються волокнами нерозчинної клітковини.

Щоденний прийом інуліну – 8 г, стимулює ріст біфідобактерій, а 15-грамова добова доза дає легку проносну дію, що підвищує якість життя людей похилого віку, які страждають від старечих запорів.

к содержанию ↑

Цикорій: користь для чоловіків і жінок, які бажають схуднути

Напій з кореня цикорію допоможе швидше позбавитися абдомінального жиру. Інулінова група цикорієвих полісахаридів також допомагає швидше вивести з організму сечову кислоту та її метаболіти, що допомагає м’язам швидше відновитися і не відчувати занадто сильну крепатуру після фізичних навантажень. Тому екстракт кореня цикорію або виділений з нього інулін застосовуються в жироспалюючих добавках, комбінованих протеїнах, БАДах для поліпшення травлення.

В інтернет-магазині Belok.UA є унікальний натуральний комплекс на базі олігофруктози кореневого цикорію UNIVERSAL NUTRITION GREENS POWDER. Зроблений з нього коктейль, випитий у першій половині дня — забезпечить організм необхідними мінералами та мікроелементами, позбавить відчуття голоду, дасть необхідну їжу для мікрофлори кишечника, очистить організм від шлаків, прискорить обмін речовин, допоможе позбутися надлишків жиру та депресії, підвищить настрій та додасть бадьорості.

к содержанию ↑

Яка шкода цикорію для організму

При умові відсутності протипоказань, які будуть перераховані нижче, і, якщо правильно пити цикорій, шкоду одержати неможливо. Єдине “але” – харчова алергія, яка може виникнути у будь-який час, незалежно від тривалості вживання напою. Розпізнати неадекватну реакцію імунної системи на одну з речовин цикорію можна за наступною симптоматичною картиною, де комбінація і сила прояву ознак може бути різною:

  • дискомфорт у різних частинах черевної порожнини, пронос;
  • свербіж, висип;
  • складність із видихами, першіння у горлі, кашель;
  • рясні сльози та рідкі соплі.

Занадто часта і велика кількість цикорієвого напою, що випивається за день, може стати причиною порушень у роботі травної системи та балансу кишкової мікрофлори, що проявиться дискомфортом або болючими відчуттями у шлунку та/або кишечнику, і може спричинити діарею. Сумарна денна доза коріння цикорію, що заварюється, в залежності від віку, не повинна перевищувати 18-53 грами.

к содержанию ↑

Цикорій: протипоказання

В аптечних інструкціях є попередження про можливу індивідуальну непереносимість деяких речовин із цикорію. У його корені також є вуглеводи, які викликають FODMAP-непереносимість, що все частіше зустрічається.

Лікарі та дієтологи попереджають, що пити напій з кореня цикорію на регулярній основі:

  1. Заборонено при:
  • жовчнокам’яній хворобі;
  • нирковій недостатності, сечокам’яній хворобі;
  • гострому геморої;
  • гіпотонії;
  • виразковій хворобі шлунка та 12-палої кишки.
  1. Можна, але нечасто, з обережністю і лише після дозволу лікаря:
  • при варикозній хворобі;
  • гастритах з підвищеною кислотністю;
  • проблемах з утворенням жовчі;
  • вагітним і годуючим грудьми.

Нещодавно українські медики дозволяли пити напій з кореня цикорію підліткам (з 12 років). Сьогодні обмеження «омолодилося». Дієтологи США, сімейні лікарі ЄС та України можуть радити цей продукт починаючи з 3-річного віку.

к содержанию ↑

Як вибрати цикорій

Питання: Який цикорій краще – часто задають в інтернеті, і стосується він напою з кореня цієї рослини. Найбільше схожа на каву гранульована або порошкоподібна форма. Ця схожість досягається комбінацією легкої гіркоти та запаху оксиметилфурфуролу. Ця ароматична речовина є в кавових зернах, а також виділяється при контакті інуліну з окропом. Розчинена рідка або пастоподібна форма напою і фіточай із заварених шматочків сублімованого кореня мають менш виражений кавовий аромат і тонізуючий ефект.

Одночасно отримати підбадьорливий ефект кави та користь кореня цикорію можна з кавових напоїв, де з меленими зернами, розчинною/гранульованою кавою змішуються цикорієвий порошок або гранули.

к содержанию ↑

Як правильно пити цикорій

Про те, як приймати цикорій – спиртові настоянки та водні відвари всіх частин рослини – з лікувальною метою, розповість лікар або цілитель, який призначив препарат. У цій статті уточнимо про нюанси вживання напою з цикорію:

  1. Коли краще пити цикорій уранці чи ввечері? Напій з кореня можна пити і вранці, і вдень, і ввечері. Випитий натще або перед їжею в комбінації з вершками/молоком, він притуплює голод і знижує апетит. Якщо пити напій після їжі та у чистому вигляді, то покращиться засвоєння їжі.
  2. Чи можна пити цикорій на ніч? Не лише можна. Тим, хто має проблеми із засинанням, — потрібно. У складі кореня цикорію немає кофеїну та таніну, а легкий снодійний ефект, який виникне через 30–45 хвилин, доведений і часом, і наукою.
  3. Чи збадьорить напій Цикорій так само, як чашка натуральної кави? Ні, підбадьорливий ефект цикорію обумовлений плацебо-очікуванням такої дії, що підкріплюється характерним кавовим запахом. А ось чайна ложка порошку цикорію — 3 г, додана до кави, не тільки посилить аромат і додасть смаку, а й не знизивши тонізуючого ефекту, зменшить частоту серцевих скорочень порівняно з підвищенням пульсу після «чистої» кави.

Тим, хто худне, крім включення в дієту салатних видів цикорію та використання у приготуванні перших та других страв кореня цикорію, як спеції, рекомендується пити напій, який сприятиме нормалізації вуглеводного обміну та покращуватиме травні процеси. Для цього потрібно 1 ч.л. подрібненого кореня, купленого в аптеці, залити 250 мл охолодженої до кімнатної t кип’яченої води, і настоювати на киплячій водяній бані протягом півгодини. Після охолодження, зцідити, поділити на 3 порції, які пити за 20 хвилин до сніданку обіду та вечері.

к содержанию ↑

Висновки

Користь цикорію безперечна, багатогранна, підтверджена багатовіковим досвідом народного цілительства та доведена сучасною медичною наукою для всіх вікових категорій, починаючи з 3-річного віку. Але щоб не нашкодити здоров’ю, треба знати патології, за яких напій цикорію протипоказаний або можна пити, але трохи й обережно.

Тим, хто п’є жироспалювачі, протеїнові та пребіотичні комплексні добавки та кілька чашок суто цикорієвого та/або сурогатного кавового напою на день, слід звернути увагу на сумарну денну дозу інуліну. Це допоможе отримати не шкоду від цикорію, а максимальну користь.

Джерела

  1. Муджахид Алі С. Антигепатотоксичні ефекти екстрактів коренів та кореневих калусів Cichorium intybus L.1998.
  2. Сакурай Н. Судиннорозширювальна активність похідних кавової кислоти з Cichorium Intybus. 2003.
  3. Delzenne NM. Вплив цикорієвого інуліну та олігофруктози на шлунково-кишкові пептиди. 2005.
  4. Пул-Зобель Б. Фруктани інулінового типу кореня цикорію та зниження ризику раку товстої кишки: огляд експериментальних даних та даних людини. 2005.
  5. Шмідт Б.М. Цикорій: користь та шкода. Токсикологічна оцінка екстракту кореня цикорію. 2007.
  6. Келлі Дж. Пребіотики інулінового типу. 2008.
  7. Ван К. Огляд фармацевтичного ефекту досліджень та розробок цикорію: користь екстрактів та відварів. 2009.
  8. Усманова З.У. Жовчогінна дія сухого екстракту цикорію. 2010 року.
  9. Купер М. Плацебо-контрольоване дослідження з підвищенням дози екстракту кореня цикорію у пацієнтів з остеоартритом суглобів ноги (стегна або коліна). 2010 року.
  10. Шумахер Е. Профілактичний потенціал споживання кави з цикорієм щодо тромбозу: клінічне дослідження. 2011 року.
  11. Housez B. Ефекти інуліну цикорію у людей похилого віку із запорами: подвійне сліпе контрольоване дослідження. 2011 року.
  12. Нурі С. Цикорій: шкода для нирок етанольного екстракту при патологіях з електролітними порушеннями Na(+)-K(+)-АТФази. 2012 року.
  13. Прінслу Дж. Чим корисний цикорій: традиційне використання, фітохімія, фармакологія та токсикологія. 2013 року.
  14. Папетті А. Ідентифікація органічних кислот кореня цикорію, які інгібують вірулентні властивості оральних патогенних бактерій. Антибактеріальна активність Cichorium intybus L. 2013 року.
  15. Квін Д. Вплив екстрактів Cichorium Glandulosum на CCl4-індукований фіброз печінки. 2013 року.
  16. Аміргофран З. Вплив екстракту цикорію на дозрівання та активність дендритних клітин адаптивного імунітету. 2014 року.
  17. Крилова С.Г. Вплив екстракту кореня Cichorium Intybus L. на секреторну активність шлунка в нормі та при виразковій хворобі. 2015 року.
  18. Лі GY. Цикорій: властивості гепатопротекції. Експериментальна перевірка активних сполук Cichorium intybus L. Поліпшення стану печінки. 2015 року.
  19. Хоссейнімехр С.Дж. Радіозахисний ефект насіння цикорію проти генотоксичності, спричиненої іонізуючим випромінюванням у нормальних лімфоцитах людини. 2015 року.
  20. Х’юлет П. Цикорій: дослідження гострого впливу інуліну, збагаченого олігофруктозою, на суб’єктивне самопочуття, настрій та когнітивні функції. 2015 року.
  21. Лінь В. Цикорій – типовий овоч середземноморської дієти, що грає терапевтичну роль у встановленому атеросклерозі. 2015 року.
  22. Shim DW. Екстракт цикорію: можливість запобігання діабету 2 типу за рахунок пригнічення активації запалення NLRP3. 2016.
  23. Дехган П. Вплив збагаченого інуліну цикорію на ферменти печінки, гомеостаз кальцію та гематологічні параметри у пацієнтів з цукровим діабетом 2 типу: рандомізований плацебо-контролір
  24. Дехган П. Вплив збагаченого інуліну цикорію на ферменти печінки, гомеостаз кальцію та гематологічні параметри у пацієнтів із цукровим діабетом 2 типу: рандомізоване плацебо-контрольоване дослідження. 2016.
  25. Чен К. Специфічні фруктанові волокна інулінового типу захищають від аутоімунних захворювань шляхом модуляції кишкового імунітету, бар’єрної функції та гомеостазу мікробіоти. 2017.
  26. Азпі Роз Ф. Цикорій: користь інуліну з його кореня для відчуттів у животі та рухової функції кишечника. 2017.
  27. Нінг Ц. Інулін цикорію покращує перебіг цукрового діабету 2 типу. 2017.
  28. Конь І.Я. Переносимість та ефективність застосування розчинного сублімованого цикорію у харчуванні дітей дошкільного та шкільного віку. 2017.