Придумати простішу дієту, ніж моно неможливо. Їж тільки один продукт і худни! Суцільна економія та втрата ваги. Проте лікарі проти. Вони вважають таке харчування нездоровим, його результат — короткостроковим, а тривале дотримання — таким, що згубно впливає на здоров’я. Тож чим небезпечні монодієти для організму?

Що таке монодієти

Все нове – це добре забуте старе. В історії медицини перша монодієта з’явилася наприкінці XVI ст. У книзі «Про схуднення» Луїджі Корнаро розповідає про експериментальне обмеження харчування тільки звареними круто яйцями художником П’єро ді Козімо. Бестселерами стали і книжки, у яких були описані варіанти монодієт, випущені в XVII столітті: «Книга загального місця Lounger», Д.У. Ньюман, 1838, і «Довідник читачів по натяках, посиланнях, сюжетах та оповіданнях», Е.К. Брюер, 1880. То що це за дієти-довгожителі?

Монодієти для схуднення – це системи харчування, що суворо обмежують добовий раціон одним, рідше двома, продуктами. У цьому випадку схуднення відбувається через природну відмову від цукру, солі та жирів. Але якщо при цьому ще й стежити за добовою калорійністю так, щоб споживати менше калорій, ніж спалювати, то втрата маси тіла не тільки гарантована, але і буде швидкою. Тривалість монодієти визначається самостійно. Найчастіше вибирають 1-денний, 2-денний, на тиждень, на 10 днів, на 2 тижні. Монодієти на 1 або 2 дні зазвичай називають розвантажувальними днями.

к содержанию ↑

Які є види монодієти

Існують 2 великі групи придуманих систем харчової поведінки – лікувальне харчування та комерційні (модні, химерні, примхи) дієти. Монодієти для швидкого схуднення входять до другої групи, до підгрупи: Дієти, орієнтовані на їжу.

Таблиця: Найефективніші монодієти для схуднення

Монодієти

Види з категорії Monotrophic diet (монотрофная, моно),

GEBIAO-MEDICAL.WIKI

Монодієти

Список, популярных видів в Україні

капустяна рисова, гречана, вівсяна
м’ясна (мясоїдна, хижаків) сирно-кефірна
картопляна бананова, яблучна, грейпфрутова кавунова
яєчна білкова (м’ясо, птиця, яйця)
яєчно-винна веселка з фруктів та овочів
молочна риба та морепродукти
cookie (протеїнове печиво та батончики) cookie (протеїнове печиво та батончики)
ананас і баранина енергетичні напої
ранкова бананова капустяна, огіркова, бурякова
фрукторіанська шоколадна

Сьогодні найкращі монодієти, визнані дієтологами найбільш безпечними для здоров’я — пелюсткові монодієти на тиждень, складені з 7 одноденних монотрофних днів, 5 з яких обов’язково повинні представляти групи продуктів здорового харчування: м’ясо/риба, молочні продукти, злаки, овочі, фрукти. При цьому важливо, щоб у меню монодієти не було обмеження добової норми чистої питної води та була рекомендація на збагачення раціону добавками з вітамінами та мінералами, і лецитином, наприклад, QUAMTRAX MULTI VITAMINERAL – 60 КАПС та NOW FOODS LECITHIN 1200 МГ.

к содержанию ↑

Чому монодієти небезпечні

Екстремальні дієтичні системи харчування у 90% завжди небезпечні. Не існує суперпродукту з ідеальним складом білків, жирів та вуглеводів, амінокислот, розчинної та нерозчинної клітковини, вітамінів, мінералів, фітонутрієнтів. Тому, і це стосується будь-якої не пелюсткової монодієти, шкода під час її дотримання понад 2 дні — це:

  • зневоднення;
  • катаболізм (руйнування) м’язів замість спалювання жирових запасів;
  • неприємний запах з рота, метеоризм, розлад стільця (запор, пронос);
  • погіршення стану шкіри та волосся, зміна запаху поту;
  • швидка стомлюваність;
  • головні болі;
  • складнощі з концентрацією уваги та короткостроковою пам’яттю;
  • проблеми з настроєм та сном.

Не додають здоров’я і «вагові гойдалки» монодієт. Практично у всіх зниклі запаси жиру досить швидко повертаються назад, причому ще й у більшій кількості. Варто згадати, що довго витримати будь-яку монодієту, навіть на улюбленому продукті, дуже складно. Одержимість їжею призводить до зриву, переїдання, пригніченого стану психіки та зниження самооцінки через допущену слабкість, яке потребує заїдання солодким і жирним, тим самим замикаючи порочне коло харчової поведінки.

А ось тривале дотримання химерних монотрофних дієт може негативно вплинути на здоров’я в довгостроковій перспективі. Можливі наслідки монодієти:

  1. Порушення балансу кишкового мікробіота. Ослаблення імунної системи. Збільшення ризику інфекційних захворювань.
  2. Гіпер- і гіповітаміноз. Мінеральні інтоксикація та нестача. Анемія. Судоми.
  3. Зниження об’єму циркулюючої крові, неадекватність діастолічного (нижнього) тиску, падіння серцевого викиду, погіршення кровопостачання внутрішніх органів, ушкодження головного мозку.
  4. Синдром подразненого кишечника. Жовчнокам’яна хвороба. Проблеми з нирками та печінкою. панкреатит.
  5. Остеопороз.
  6. Цукровий діабет.
  7. Розлад харчової поведінки.

Ефективні монодієти для схуднення небезпечні ще й тим, що в переважній більшості випадків вони обмежують споживання жирів, що доведено, викликає порушення вироблення статевих гормонів. Більше страждає жіноча репродуктивна система, але й у чоловіків подібне харчування здатне змінювати якість сперми за кілька днів.

Небезпека для здоров’я також становить вхід до будь-якої лікувальної або комерційної дієти за допомогою багатоденної монодієти без відповідної продукту мінерально-вітамінної підтримки. У такому випадку велика ймовірність того, що при виникненні нестачі одних і токсичному надлишку інших вітамінів і мінералів, цей патологічний стан може тривати і протягом «основної» дієти, порушуючи обмін речовин і завдаючи істотної шкоди здоров’ю.

к содержанию ↑

Чому монодієти гіпнотизують

Монодієти привабливі, але часто звучать надто добре, щоб бути правдою. Але чому люди, у тому числі й досвідчені в дієтології ЗОЖники, так легко потрапляють у пастку тієї чи іншої монотрофної дієти? Адже за проведеними численними опитуваннями більшість знає, що монодієти не завжди спроможні і дають заявлений результат у схудненні, вкрай сумнівні щодо збереження нормального фізичного самопочуття та психоемоційного стану під час їхнього дотримання, і точно не гарантують довгострокового скидання ваги.

Попереджений значить озброєний! Перерахуємо комплекс психологічних факторів, що відкривають гіпнотичну таємницю монодієт:

  1. Підкуповує простота монодієтичного харчування, що не вимагає зусиль і витрат, і, залежно від віку людини, її новизна.
  2. Спрацьовує несвідомий страх упущеної можливості швидко схуднути, а також приховане бажання бути серед тих, хто цього досяг.
  3. Віра в рекламу, потрапляння в рекламні та псевдонаукові інформаційні пастки.
  4. Підсвідомий вибір інформації, в яку хочеться вірити. Наприклад, оцінюючи найефективніші монодієти, відгуки до прочитання вибиратимуться позитивні, а негативні пропускатимуться.
  5. Вплив Закону великих чисел і те, що позитивних відгуків про дієті багато, а негативних — одиниці. Останній факт легко пояснюэться тим, що ніхто не хоче ділитися своїм фіаско, і попереджати незнайомих людей про небезпеку.
  6. Спрацювання ефекту Плацебо. Як і належить, у 30 % випадків маса тіла під час монодієти трохи знижуватиметься, навіть якщо вона не передбачає обмеження добової калорійності.

До речі, багато хто не проводить кореляції причинно-наслідкового зв’язку втрати ваги під час дотримання монодієти. Іноді причиною схуднення може бути інший фактор або збіг, наприклад, поставлена ​​напередодні велика очисна клізма, одночасна різка зміна способу життя з щоденними тренуваннями високої інтенсивності, недотримання питного режиму, зневоднення в сауні, сильний психологічний стрес, дебют системного внутрішнього захворювання.

к содержанию ↑

Як правильно робити монодієту

Все ще нестримно хочеться швидко позбутися зайвої ваги за допомогою нової для себе багатоденної монодієти? Тоді дотримуйтесь наступних правил, які допоможуть зменшити шкоду монотрофного меню:

  • заздалегідь складіть плани 3-5 денного входження в дієту і мінімум 2-х тижневого виходу з неї – плавне зменшення/збільшення калорійності + виключення/включення звичних страв та напоїв + включення/виключення монодієтичного продукту;
  • розрахуйте кількість чистої питної води, необхідної для дотримання норми питного балансу для днів із тренуваннями та без них;
  • слідкуйте, щоб у дні, коли немає тренувань або великих фізичних навантажень, калорійність не була нижчою за 800 ккал;
  • дізнайтесь повну харчову характеристику монодієтичного продукту – з’ясуйте, чи не виникне токсичного надлишку вітамінів або мінералів (у такому разі не роздумуючи відмовтеся від дієти), і підберіть необхідні харчові добавки, які заповнять нестачу макро- і мікроелементів.

При погіршенні самопочуття дотримуйтесь витримки і виходьте з дієти поступово.

Різке повернення до звичного режиму і складу харчування лише посилить нездужання, що виникли, і може додати нові.

к содержанию ↑

Висновки

Підведемо підсумки:

  1. Використовуйте ефективні монодієти як один або два розвантажувальні дні. Навіть у такому разі не вибирайте програму на неулюбленому продукті.
  2. Не входьте до комерційної чи лікувальної дієти за допомогою багатоденної одно- або двокомпонентної монотрофної дієти.
  3. Дотримуйтесь норм денного питного режиму. Відразу відмовляйтеся від багатоденних, у тому числі і пелюсткових монодієт, де забороняється пити достатньо чистої питної води та/або рідини. Наприклад, сирно-кефірна дієта: 1 кг сиру + 1 л кефіру, без чаю, кави, соків, води.
  4. Не попадайтеся на новомодні дієтичні тренди. Довіряйте лише тим дієтам, у тому числі монотрофним, безпека яких підтверджена повноцінними дослідженнями, опублікованими на авторитетних медичних сайтах або інтернет-ресурсах.
  5. Якщо дуже хочеться спробувати чергову «нову» монотрофну дієту, то входьте і виходьте з неї за правилами, описаними вище, і обов’язково включіть в раціон адекватний монодієтичному продукту мультивітамінний комплекс і напій, що відповідає тренувальним навантаженням. Допомогти схуднути допоможуть жироспалювачі, лецитин, карнітин, нерозчинна клітковина, а також нормалізація сну за допомогою мелатоніну або триптофану.

І все-таки, щоб не втратити здоров’я, не варто вірити в чудо! Краще змінюйте свою харчову поведінку за допомогою моноваріанту superfood-swap дієти, поступово та по черзі виключаючи з раціону один нездоровий продукт/напій/страву/соус. Наприклад, спочатку замініть чіпси морквою, потім майонез – йогуртом, потім відмовтеся від солодких газованих напоїв і пакетованих соків. Їжте, пийте і худніть!

Джерела

Теренс МакКлафін. Якщо вам це подобається, не їжте: дієтичні чудасії та фантазії. 1979.

Роджер Коллієр. Ця картопля для вас: двомісячна дієта, що складається тільки з бульб. 2010 року.

Режин Дюрбек. Оздоровчі дієти на кожний сезон. 2008.

Гудзуне К.А. Ефективність комерційних програм зниження ваги. 2015 року.

Сьюзан Рінкунас. Є лише один продукт, щоб схуднути – жахлива ідея. 2016.

Андреас Павловський. Пенн Джиллетт почав худнути з монодієти: чому вам не слід це робити. 2016.

Трейсі Манн. Секрети лабораторії харчування: монодієти ефективні чи ні? 2017.

Еббі Хаглаге. Чому дієта «30 бананів на день» – це мавп’ячий бізнес. 2017.

Вакіл Р.М. Онлайн-затвердження комерційних програм про втрату ваги порівняно з результатами рандомізованих контрольованих випробувань. Ожиріння. 2017.

Джордано Лопес-Морено. Кількість та якість харчових жирів змінює метаболізм кінцевих продуктів глікування у людей із метаболічним синдромом. 2017.

Рейчел Хозі. Дієта м’ясоїдних тварин: нова тенденція в соціальних мережах, яку дієтологи критикують як дуже руйнівну. 2018 року.

Едрієнн Роуз Бітар. Дієта та хвороба цивілізації. 2018 року.

Американська асоціація кардіологічна. Будьте науковими та розсудливими, щоб не впасти в тенденції до здоров’я на модні дієти. 2018 року.

Джен Роуз Сміт. Монодієти: найефективніші та найдивніші історичні химерні дієти Америки. 2019.

Керрі Деннет. Найпопулярніші дієтичні тенденції: модні дієти сьогодні. 2020.

Аннемарі Еберроу. Чи варто їсти веселку фруктів та овочів? 2021.

Британський фонд серця. 5 найекстремальніших різновидів дієт і що вони можуть зробити з вашим тілом. 2022.

GEBIAO-MEDICAL.WIKI. Список дієт. Химерні дієти. Дієти, орієнтовані на певні продукти. 2022.