Новачкам легко розгубитися в сучасному асортименті добавок спортивного харчування. Тут і гейнери, і жироспалювачі, протеїни, амінокислоти, вітамінно-мінеральні комплекси та інші різноманітні засоби, що застосовуються з різною метою за своєю схемою. Тут мова піде про передтренувальний комплекс – препарат, який містить суміш компонентів, спрямованих на підвищення якості вашої тренування і поліпшення результатів.

Що входить до складу передтренувального комплексу

  • Креатин – має цілу низку корисних властивостей для сили, росту, пампінгу м’язів, витривалості та метаболізму тканин. Підсилює гідратацію м’язів, затримує воду в м’язовій тканині, через що візуально вони виглядають більш округлими і виділяються. Креатин корисний при короткочасних інтенсивних навантаженнях, які бувають при командних видах спорту, а також у спринтерів або важкоатлетів. Цю добавку рекомендується приймати при захворюваннях, що викликають атрофію м’язової тканини. Креатином збагачують раціон вегетаріанців, в чиєму організмі може не вистачити амінокислот для самостійного синтезу цієї речовини. Інша корисна особливість креатину – здатність зменшувати біль і печіння в м’язах, які з’являються через накопичення молочної кислоти.
  • Бетаїн міститься в натуральних продуктах як пшениця, буряк, зелені овочі, являє собою похідну амінокислоти гліцину. Його вміст у передтренувальному комплексі обумовлений властивостями затримувати воду в м’язових клітинах, через що м’язи стають більш стійкими до навантажень і їх зручніше тренувати. Крім того, після прийому бетаїну в крові збільшується концентрація анаболічних гормонів як гормон росту, а концентрація катаболічного гормону кортизолу падає. Бетаїн сприяє синтезу природного креатину, збільшуючи швидкість росту м’язів і збільшення їх силових показників.
  • Амінокислоти – аргінін, тирозин, BCAA. Тирозин збільшує синтез катехоламінів, через що рівень адреналіну залишається стабільно високим. Амінокислоти з розгалуженими ланцюгами або BCAA виконують в організмі ряд найважливіших функцій. Вони є структурним компонентом м’язового білка і складають 35% всіх амінокислот в м’язах. Вони ж використовуються і в якості джерела енергії, тому при підвищенні навантажень починається розпад BCAA в м’язах, тоді їх вміст у плазмі крові падає. Це може спровокувати поступове руйнування м’язів, зводячи ефект від тренування до нуля. Тому амінокислоти з розгалуженими ланцюгами рекомендують приймати не тільки в складі передтрену, але під час заняття розчиненими у воді і по закінченню тренування.
  • Адаптогени рослинного походження – женьшень, родіола рожева, лимонник китайський, елеутерокок. Ці речовини мають доведену дію, спрямовану на підвищення витривалості і адаптаційного потенціалу організму до підвищених навантажень. У самостійному вигляді адаптогени корисно приймати в демісезонний період для профілактики ГРВІ та ГРЗ.
  • Екстракт граната – входить до складу багатьох сучасних передтренів, здатний підсилювати синтез NO завдяки нітратам і поліфенолам в складі, що посилює метаболізм в м’язових тканинах і сприяє прискореному відновленню після інтенсивних навантажень.
к содержанию ↑

Плюси і мінуси передтренувальних добавок

До незаперечних переваг ПТК або передтренувального комплексу відносять його здатність наповнювати організм енергією, дарувати відчуття бадьорості та продовжувати час інтенсивної роботи м’язів.

Залежно від складу ПТК можна домагатися різних ефектів:

  • посилений ріст м’язів – до 2 кг сухої маси тіла на місяць, що доведено шведськими дослідниками;
  • спалювання жиру – інтенсивна робота м’язів стимулює вивільнення жирних кислот і використання їх як джерело енергії;
  • збільшення спортивних показників – стимулюючі компоненти предтрена знижують больовий поріг, дозволяючи працювати на межі можливостей і швидше досягати високих результатів.

До недоліків передтренувальних комплексів відноситься їх судинозвужувальний ефект – це може спровокувати підвищення тиску у людей захворюваннями серцево-судинної системи.

Крім того, ефект від прийому добавок поступово знижується, особливо це стосується стимулюючих речовин, що впливають на центральну нервову систему. Толерантність організму до кофеїну формується дуже швидко, в подальшому рекомендується або збільшувати дозування або робити перерву і відновлювати курс прийому через кілька тижнів.

к содержанию ↑

Стимулятори в передтреніку: витривалість і бадьорість для силових навантажень

  • Стимулюючі компоненти в складі передтреніка діють на ЦНС, зменшуючи сприйнятливість до болю, надають відчуття бадьорості і збільшують витривалість, що дозволяє зберегти інтенсивність тренування і високі показники сили м’язів.
  • Кофеїн – популярний стимулятор, який раніше був єдиною складовою передтренувального комплексу. Деякі бодібілдери до цих пір використовують аптечний кофеїн в таблетках, приймаючи його за двадцять хвилин до тренування, щоб підвищити працездатність і витривалість. Кофеїн збільшує концентрацію адреналіну в крові, сприятливо впливає на мозкову активність і метаболізм м’язової тканини. Сучасні дослідження показують, що люди, які регулярно вживають каву або інші продукти з вмістом кофеїну менш схильні до старечої деменції і хвороби Альцгеймера.
  • Таурин – використовується зазвичай разом з кофеїном в енерджі-дрінк і передтренувальних комплексах, так як в зв’язці вони дають синергетичний ефект. Посилює метаболізм тканин і кровопостачання м’язів, через що витривалість при виконанні силових вправ зростає на 50%.
  • Екстракт герані – надає в 10 разів більший стимулюючий вплив, ніж кофеїн завдяки гераніолу в складі. Підвищує здатність до концентрації уваги, підсилює когнітивні функції і фізичну працездатність, знімає м’язову втому і продовжує час силових тренувань на максимальних навантаженнях. Його не можна приймати при аритмії та інших патологіях серцевої діяльності, також протипоказаний особам молодше 18 і жінкам в період вагітності.
к содержанию ↑

Чоловічі та жіночі передтренувальні комплекси – в чому різниця

Предтренировочные комплексы

Представниці прекрасної статі зосереджені не на зростанні силових показників, але на спалюванні жиру, тому спортивні добавки необхідно підбирати з урахуванням цих особливостей. Передтренувальний комплекс для жінок повинен включати речовини, які в меншій мірі стимулюють центральну нервову систему, що володіють вираженими жироспалюючими властивостями. Крім того, ПТК для жінок повинні бути більш безпечними для травної системи, не порушувати менструальний цикл і не містити речовин, що впливають на гормональний баланс.

Виходячи з цих вимог, кращий вибір для жінок – це передтренік з вмістом креатину. Всупереч міфу про те, що креатин робить дівчат перекачаними, цей компонент посилює жироспалюючий ефект занять, змушуючи м’язи працювати більш інтенсивно. Посилений ріст м’язів, який відбувається у чоловіків на тлі прийому креатину, спровокований підвищеним рівнем тестостерону в організмі атлета. У дівчат в нормі цей гормон зустрічається в істотно меншій концентрації, тому не варто боятися перетворення в нежіночну брилу м’язів. Навпаки, через строгі дієти у жінок може початися руйнування м’язової тканини, а креатин дозволяє запобігти цьому процесу.

Крім того, креатин виступає в ролі буфера молочної кислоти, знімає печіння після інтенсивних занять, що полегшує процес адаптації для новачків і допомагає швидше відновлюватися.

к содержанию ↑

Схема прийому передтренувального комплексу для максимального результату

Передтренувальний комплекс приймають до занять, за 5-6 годин до сну. Інакше стимулятори в складі добавки можуть викликати збудження і безсоння. Пити передтрени між тренуваннями недоцільно – так ви витратите більше грошей на препарат, а його ефективність залишиться тією ж. Якщо ви зустрічаєте подібні рекомендації в інструкції до засобу – це хитрість виробника, щоб продати більше товару.