Протеїн – в перекладі з англійської мови означає “білок”, органічне поєднання різних амінокислот. В організмі людини білок служить “будівельним матеріалом” для регенерації клітин, ферментів і гормонів, необхідних для життєдіяльності. За активної участі білків здійснюються процеси перетравлення їжі та засвоєння поживних речовин і вітамінів.

Різновиди протеїнів

У даній статті ми розглянемо такі види протеїну:

  • Сироватковий
  • Казеїновий
  • Комплексний
  • Для жінок

Так як білок міститься в різних продуктах харчування, протеїн, в залежності від сировини, також може бути різним. Види протеїну розрізняються за швидкістю всмоктування травною системою і засвоєння організмом.

Сироватковий

Найбільш “швидкий» білок”, легко засвоюється організмом. Отримують його за допомогою висушування молочної сироватки. Спортсмени цінують його за ефективність і високу якість. Сироватковий протеїн за ступенем очищення поділяють на:

  • концентрат – містить 60-70% білка;
  • ізолят протеїну (найчистіший) – 90% білка;
  • гідролізат – найшвидше засвоєння (20-30 хв).

Тваринне походження добавки гарантує надходження в організм необхідних амінокислот, які активують процес метаболізму. Можна вживати безпосередньо до і після тренувань для швидкого відновлення м’язової маси.

к содержанию ↑

Казеїновий

Повільно засвоюється організмом, тому потрібно приймати перед сном, щоб забезпечити тривале живлення м’язів білком і амінокислотами. Особливо сильний вплив надають сироваткова і казеїнова добавки при комплексному прийомі.

Комплексний

Суміш різних за походженням і якостям білкових добавок. Рослинний варіант – соєвий, пшеничний – засвоюється в середньому темпі, вміст амінокислот низький, ефективний при схудненні, так як знижує апетит. М’ясний протеїн – рідко використовуваний через м’ясний присмак, але деякі спортсмени, що віддають перевагу білкам тваринного походження, досягли значних результатів, вживаючи саме цей вид добавок.

На що звертати увагу при виборі

Протеїни як спортивне харчування представлені у вигляді порошків, які безпосередньо перед вживанням слід розмішувати в рідині (воді, соці або молоці) і пити. 3-5 грамів білкової добавки замінюють десятки яєць або кілограми курячого м’яса (найбагатшого за вмістом білка). Але це не означає, що вони повністю замінюють здорову збалансовану їжу, просто служать доповненням до неї.

Перед спортсменами часто постає питання, як вибрати протеїн. Виробники спортивного харчування представляють на вибір бодібілдерів широкий асортимент білкових коктейлів. Вони максимально збалансовані за складом, мають різні смакові добавки, відмінно розмішуються в рідині і не створюють проблем з шлунком (здуття, підвищене газоутворення).

Який протеїн вибрати, залежить від того, яких результатів спортсмен чекає від його прийому: нарощування м’язів, сушка тіла. Наприклад, колагеновий білок зміцнює суглоби і зв’язки, покращує їх стан завдяки високому вмісту амінокислоти сполучних тканин L-проліну.

к содержанию ↑

Білкові добавки для жінок

Активні види спорту для жінок вимагають високих витрат енергії, тому протеїн для дівчат так само необхідний, як і для чоловіків. Він сприяє швидкому відновленню після тренувань, загоєнню м’язових розривів або травм.

Дівчатам найкраще включати в раціон соєвий білок, так як він містить велику кількість жіночого гормону – фітоестрогену. Жіночий організм більше потребує соєвого протеїну, тому що його вироблення знижується з віком, провокуючи проблеми зі здоров’ям. Для нарощування м’язової маси тіла дівчата можуть використовувати ті ж протеїнові коктейлі, що і чоловіки, з приємними смаковими добавками.

Протеїнові коктейлі легко заповнюють втрату білка при активних фізичних навантаженнях, сприяючи збільшенню м’язів і захищаючи їх від мікротравм. Однак не слід забувати, що це всього лише харчові добавки, і для здорового активного життя основною умовою є збалансоване харчування, що включає білки, вітаміни та інші корисні мікроелементи.