Вітаміни – це речовини, без яких наш організм не може бути здоровим, нормально функціонувати. Вони входять в обмін речовин організму, тому неодмінно повинні знаходитися в достатній кількості в раціоні атлета. А оскільки для створення красивого тіла потрібні міцні рельєфні м’язи, потрібно з’ясувати, які вітаміни для росту м’язів слід вживати спортсмену.

ТОП вітамінів

Розглядаючи питання про те, які вітаміни потрібні бодібілдеру, потрібно почати з найнеобхідніших для росту м’язової маси.

C (аскорбінова кислота)

Бере участь практично у всіх процесах, що відбуваються в організмі: формуванні колагену, засвоєнні заліза, синтезі стероїдних гормонів, тестостерону в тому числі. Міститься також в багатьох продуктах, в основному в рослинних (овочах, фруктах, ягодах), а ще в яловичій печінці.

B2 (рибофлавін)

Ця речовина незамінна при окисленні жирів, метаболізмі глюкози, а також вироблення енергії в формі АТФ. Для атлетів цей компонент важливий його участю в обміні білків. Рибофлавінова дієта забезпечує ефективне зростання м’язів. Міститься B2 в кисломолочних продуктах, печінці, морепродуктах, мигдалі, яйцях.

Біотин

При наявності цієї речовини відбувається метаболізм амінокислот і вироблення енергії. Багато біотину містить печінка, жовток, молоко, ячмінь, нирки, соя. Обов’язково потрібно вживати біотин тим, хто п’є сирі яйця, оскільки білок яйця блокує всмоктування біотину.

A (ретинол)

Цей вітамін, крім того, що покращує зір, незамінний в синтезі білкових молекул, що безпосередньо впливає на зростання м’язів. Також він бере участь в синтезі глікогену, який необхідний при енергозатратних тренуваннях. Багато його в молоці, а також в помаранчевих продуктах (у вигляді провітаміну – каротину), наприклад, в моркві, апельсинах.

B12 (кобаламін)

Найважливіший компонент, що підтримує нервову систему в цілому і окремі її елементи (нервові волокна). Це забезпечує нормальну передачу сигналів від м’язів до головного мозку і навпаки. Як видно, нервові клітини відіграють не останню роль у напрацюванні красивого рельєфу і зростанні м’язової тканини.

D (кальциферол)

Цей вітамін допомагає нам засвоювати кальцій і фосфор, потрібні для повноцінної роботи м’язів. Також фосфор бере участь у виробленні АТФ. Найкраще засвоюється вітамін Д з молока і нежирних молочних продуктів.

Е (токоферол)

Цей вітамін – потужний антиоксидант, захищає клітинні оболонки, відновлює клітини м’язів. Багато вітаміну Е міститься в горіхах, крупах, рослинному жирі (будь-якому), в зелених листових овочах.

B3 (ніацин, нікотинова кислота)

Важлива його участь в тих обмінних процесах, які супроводжуються виробленням енергії. Приймають B3 перед змаганнями, так як він розширює судини і робить тіло більш видовищним. Не можна вживати у великих кількостях, так як його надлишок затримує жир в організмі.

Міститься в індичці та інший птиці, рибі, нежирному м’ясі, молочних продуктах, горіхах і яйцях.

B1 (тіамін)

Його основна робота в нашому організмі – вироблення гемоглобіну, основного білка еритроцитів, що переносять по тілу кисень. Саме еритроцити забезпечують працюючі м’язи достатньою кількістю кисню для дихання, що вкрай необхідно для повноцінних тренувань.

Тіамін міститься в багатьох продуктах, що дозволяє урізноманітнити меню: бананах, морських продуктах, бобах, свинині, шпинаті, висівках, ягодах годжі і т. д. Також його можна зустріти в більшості вітамінних комплексів.

к содержанию ↑

B6 (піридоксин)

Просто необхідний для тих, хто сидить на високобілковій дієті, оскільки сприяє протеїновому обміну. Перевірте, чи є у вашому раціоні такі продукти, як: морепродути, салат, риба і курка, авокадо, печінка, харчові дріжджі.

Як правильно харчуватися

Знаючи найважливіші вітаміни для атлетів, можна скласти топ 10 продуктів, які їх містять:

  • молоко і молочні продукти;
  • яйця;
  • печінка;
  • риба;
  • м’ясо;
  • свіжі овочі;
  • свіжі фрукти;
  • морепродукти;
  • крупи;
  • горіхи.

Цей Топ 10 продуктів містить всі необхідні вітаміни для м’язів. Якщо їх регулярно включати в раціон, можна досягти високих результатів в своїх тренуваннях.