У 1922 р., під час серії експериментів на щурах, було з’ясовано, що у деяких продуктах харчування є речовина, через брак якої або запліднення не відбувається, або вагітність переривається на ранньому етапі. Її назвали токоферолом — з грецької, tokos/потомство + phero/нести, а в класифікації вітамінів присвоїли букву E. Подальше вивчення показало, що вітамін Е потрібен й для інших функціональних процесів. У 1938 р. була описана формула першого, як надалі виявилося, з восьми сполук групи вітамінів Е, альфа-токоферолу, і був зроблений його штучний синтез.

Витамин Е

к содержанию ↑

Що таке вітамін Е

Вітаміни — з латині, vita/життя + amin/амін — це група різних за будовою небілкових органічних речовин, що містять азот, які людський організм не може виробляти сам, але вони необхідні йому для синтезу енергії, обміну речовин, нервової провідності, антиоксидантного та імунного захисту. клітин.

Вітамін Е – це група жиророзчинних речовин, що складається з 4 різновидів (альфа, бета, гама та дельта) токоферолів та 4 токотрієнолів. Всі вітаміни Е витримують тривале нагрівання при t до 240 °С, зберігають властивості при термічній обробці рослин, що містять їх, і не руйнуються навіть підвищеним кислотним або лужним середовищем шлунково-кишкового тракту. Проте чи всі вітаміни групи Е значимі для здоров’я людини. Токотрієноли, всі 4 ізомери, виявляють малу біологічну активність, а з токоферолів, найкорисніший перший ізомер – альфа.

У медицині та спортивному харчуванні застосовують синтетичний аналог вітаміну Е — ацетат альфа-токоферолу. Штучне походження у даному випадку не мінус, а плюс. Діюча речовина набуває не тільки додаткової стабільності та збільшення терміну ефективного впливу. Біологічна активність синтетичного вітаміну Е збільшується у 3–4 рази. Це відбувається за рахунок етерифікації (обробки) альфа-токоферолу оцтовою кислотою.

Всі 4 ізомери токоферолу також застосовують у харчовій та косметичній промисловості. Добавки Е306-Е309 гальмують розвиток бактерій і уповільнюють окислення продуктів, що суттєво збільшує термін їхньої придатності.

Денна норма вітаміну Е для людини:

  • з 1 до 4 років – 6 мг;
  • з 4 до 9 років – 7 мг;
  • з 9 до 14 років – 11 мг;
  • з 14 років і старше – 15 мг;
  • вагітні – 15 мг, годуючі – 20 мг.

Немовлятам вітаміну Е достатньо того, що знаходиться в маминому молоці. Тим, хто перебуває на штучному вигодовуванні, ді-альфа-токоферол надходить у необхідній кількості зі штучними сумішами – замінниками грудного молока.

к содержанию ↑

Користь та шкода вітаміну Е

Альфа-токоферол — найсильніший антиоксидант для людини. Проте захоплення ним може завдати шкоди здоров’ю. Вітамін Е відноситься до жиророзчинних вітамінів. Його надлишок не виводиться з калом і сечею, а накопичуються в жировій тканині та надниркових залозах, стаючи причиною токсичного порушення функцій організму.

Користь вітаміну Е для організму

Доведені позитивні ефекти ацетату альфа-токоферолу та користь вітаміну Е для здоров’я – це:

  1. Захист мембран всіх клітин організму від окисного пошкодження вільними радикалами. Вітамін Е – це «вітамін молодості».
  2. Економія кисню клітинами і навіть полегшення у них синтезу АТФ (енергії).
  3. Нормальний синтез:
  • колагену в кістковій тканині та підшкірній клітковині;
  • гонадотропних гормонів;
  • скорочувальних білків у всіх типах м’язової тканини;
  • білків слизових оболонок;
  • протеїнів у плаценті.
  1. Поліпшення роботи яєчників та яєчок, збільшення рухливості сперматозоїдів.
  2. Запобігання дистрофії міокарда.
  3. Труднощі для формування тромбів.
  4. Зміцнення імунітету.
  5. Хороші показники концентрації уваги.

Не всі, але досить великий відсоток медичних досліджень підтверджує, що вітамін Е скорочує час життя пухлинних клітин.

к содержанию ↑

Шкідливість вітаміну Е: нестача вітаміну Е в організмі

Глибокий дефіцит вітаміну Е – авітаміноз, трапляється рідко. Його основні причини – вроджені та набуті хвороби, що супроводжуються порушенням засвоєння або транспорту вітаміну Е, резекція частини тонкого кишечника.

Підвищений ризик розвитку Е-вітамінної недостатності дають погана екологія (забруднена атмосфера, перевищення допустимого рівня радіонуклідів), нестача селену, нестача жовчі, жорсткі дієти з відмовою від вживання рослинних олій та горіхів. Нестача може бути наслідком надмірного споживання продуктів, що містять велику кількість токоферолів та інших поліненасичених жирних кислот. Вона спочатку призводить до надлишку, а потім до вторинної або відносної недостатності.

Перші ознаки та симптоми нестачі вітаміну Е – Е-гіповітамінозу:

  • блідість шкіри, млявість, загальна та м’язова слабкість;
  • порідшання пульсу, зниження артеріального тиску та температури тіла;
  • погіршення гостроти зору;
  • запори через погіршення кишкової перистальтики.

Типові наслідки нестачі Е вітаміну в організмі — часті епізоди інфекційних захворювань, невропатії, гіповітаміноз А, гемолітична анемія, проблеми із зором (ретинопатія, катаракта), розлади мови, труднощі з дрібною моторикою рук, дистрофія гладкої мускулатури, паренхіми та строми внутрішніх органів, дегенерація нервових клітин, порушення цілісності мембран еритроцитів, зниження рухливості сперматозоїдів, порушення менструального циклу, загроза раннього викидня при першій вагітності.

к содержанию ↑

Шкідливість вітаміну Е: надлишок вітаміну Е в організмі

Надлишок будь-якого вітаміну, завжди гірший, ніж його нестача, тому що лікується складніше. Токсичність вітаміну Е як такого не дуже висока. Крім цього, навіть тривале потрапляння в організм токоферолу в 10-ти або 20-кратному перевищенні денної норми не призводить до його накопичення в жировій тканині, оскільки виводиться з організму з жовчю. Патологічний стан виникає при регулярному вживанні мегадоз ⩾1,6 мг на добу.

Ознаки та симптоми надлишку вітаміну Е – Е-гіпервітаміноз:

  • млявість, сонливість;
  • головний біль;
  • підвищення артеріального тиску;
  • нудота, порушення травлення, діарея;
  • м’язова слабкість;
  • крововилив у сітківку очей;
  • двоїння в очах.

Типові наслідки надлишку вітаміну Е в організмі — прооксидантна дія на мембрани клітин, ентероколіт, сепсис, ознаки ниркової недостатності, сильні кровотечі після незначних пошкоджень шкіри, шлунково-кишкові та інші внутрішні кровотечі, геморагічний інсульт, остеопороз.

На жаль, спроби загальмувати перебіг хвороби Альцгеймера початкової та середньої тяжкості надвисокими дозами вітаміну Е не дали позитивних результатів, але довели збільшення ризику раку передміхурової залози, а також підвищення шансу смерті у людей, які перенесли серцевий напад або інсульт.

Витамин Е

к содержанию ↑

Чому так важливий вітамін Е для дітей

Вітаміни групи Е необхідні дитячому організму, тому що природні ізомери токоферолу потрібні для:

  • повноцінного фізичного та розумового розвитку;
  • своєчасного статевого дозрівання;
  • нормальної роботи імунної системи;
  • росту та швидкого оновлення кісткової та м’язової тканини, шкірних покривів.

Нестача вітаміну Е в раціоні дітей 5-14 років – одна з причин їх можливої психічної та емоційної нестабільності.

к содержанию ↑

Прийом вітаміну Е при вагітності

Повноцінне (раціональне) харчування до та під час вагітності, що покриває денну потребу організму у вітаміні Е – запобігає загрозі раннього мимовільного аборту та гарантує:

  1. Правильне прикріплення та розвиток плаценти, зниження ризику її відшарування.
  2. Нормальний синтез пролактину.
  3. Забезпечення «будівельного» матеріалу для вироблення гонадотропних гормонів та гормонів плаценти, які регулюють роботу яєчників.

Увага! Незважаючи на всю користь вітаміну Е для організму вагітної та плода, пити його, навіть у дозах 15 мг на добу, можна лише після призначення акушера-гінеколога. Надлишок токоферолу збільшує ризик посилення болю в животі і може спричинити розрив плодових оболонок до настання родової діяльності. При цьому доведено, що прийом вітаміну Е допомагає уникнути прееклампсії, передчасних пологів, мертвонародження, низької маси тіла новонародженого та смертності немовлят — не більше ніж міфи.

к содержанию ↑

Користь вітаміну Е для спортсменів

На 100% не доведено, але вітамін Е спортсмени п’ють для:

  • підвищення загальної витривалості та покращення працездатності;
  • подовження часу до появи почуття першої втоми;
  • прискорення відновлення після тяжких фізичних навантажень;
  • нормального вироблення тестостерону та інсуліну, а також білків синовіальної рідини та колагену хрящової тканини суглобів;
  • підтримки еластичності скелетної м’язової тканини, зв’язок та сухожиль.

Крім цього добавки з вітаміном Е допомагають прискорити адаптацію при переїзді на змагання або тренувальні збори в місця, які розташовані на висотах над рівнем моря, вище звичних для організму.

к содержанию ↑

Вітамін Е в продуктах: де найбільше міститься

Рослини вміють синтезувати вітамін Е. Його найбільше міститься в рослинних оліях холодного віджиму, горіхах і насінні, бобових, пророщених паростках злаків, листовій зелені. Лідер за вмістом активного альфа-токоферолу – соняшникова олія. Вітаміни групи Е присутні також у м’ясі, печінці, яйцях та молочних продуктах, у які вони потрапляють із рослинним кормом для тварин. Вітамін Е є й у рибі. На відміну від ссавців, вони можуть синтезувати токофероли самостійно.

Таблиця: У яких продуктах міститься вітамін Е (вибірка)

 

Назва в 100 г мг Денний % Назва в 100 г мг Денний %
Олія соняшникова 44 440 Вівсянка, перловка 1,7 17
Насіння соняшника 31,2 312 Макарони т/с 1,5 15
Майонез Провансаль 30 300 Сметана 10–30 % 0,3–0,6 3–6
Мигдаль 24,6 246 Сири 0,2–0,5 2–5
Фундук 21 210 Сирки, в т.ч. глазуровані 0,6 6
Маргарин вершковий 20 200 Лосось, сьомга 1,8 18
Олія арахісова 16,7 167 Окунь морский 0,8 8
Олія оливкова 12,1 121 Оселедець (слабосолений) 1,1 11
Пшеничні висівки 10,4 104 Скумбрія 1,6 16
Арахіс 10,1 101 Судак 1,8 18
Курага 5,5 55 Хек 0,4 4
Фісташки 2,8 28 Свинина, Яловичина 0,4 4
Грецький горіх 2,6 26 Печінка яловича 0,9 9
Цукерки шоколадні 2,3 23 Курка 0,5 5
Жовток курячого  яйця 2 20 Яйце куряче 0,6 6
Авокадо 1,0 10 Листові салати 0,7–2,5 7–25

Vitamin E

к содержанию ↑

Кому і як приймати добавку спортивного харчування Вітамін Е

З таблиці видно, що при нормальному харчуванні дефіциту вітаміну Е виникати не повинно. Проте добавки вітаміну Е існують.

По-перше, їх приймають за призначенням лікаря при наступних захворюваннях та станах:

  • Е-авітаміноз, Е-гіповітаміноз, хвороби з порушенням засвоєння та транспорту Е вітаміну, резекція проксимальної частини тонкого кишечника;
  • сповільнений період статевого дозрівання;
  • захворювання яєчок та яєчників, жіночий та чоловічий клімакс;
  • ПМС, дисменорея, мізерні та рідкісні менструації, аменорея;
  • загроза мимовільного аборту;
  • анемії;
  • деякі офтальмологічні захворювання;
  • тиреотоксикоз;
  • фібрози печінки;
  • проблеми з периферичними судинами;
  • атеросклероз; ІХС, ХСН;
  • артрози, артрити;
  • ревматичні ураження судин, нервів, серця;
  • міозити, міопатії, міастенії, дистонії;
  • проблеми та хвороби шкіри;
  • період одужання;
  • неврастенія через тривале фізичне або психологічне навантаження.

Вітамін Е може призначити стоматолог. Ацетат альфа-токоферолу добре лікує гінгівіт та хвороби пародонту.

По-друге, пити добавку з Е вітаміном, рекомендується молодим мамам, що годують грудьми. Рекомендована доза в період лактації – 20 мг на добу.

По-третє, добавку Вітамін Е можна пити тим, хто сидить на жорстких тривалих дієтах з обмеженням продуктів, які містять природні токофероли. У такому разі достатньо денної норми – 15 мг, яку абсолютно спокійно можна збільшити до 200 мг на добу. А ось тим, хто займається фітнесом для підтримки фізичної форми та харчується раціонально, пити добавки з токоферолом не рекомендується.

А як приймати вітамін Е спортсменам та бодібілдерам? Прийом альфа-токоферолу рекомендується в період ударних тренувань та великих фізичних навантажень у дозі від 100 до 800 мг на добу. В решту часу, для запобігання нестачі Вітаміну Е, достатньо буде включити до раціону арахісову пасту.

Зверніть увагу!

Одночасний прийом вітамінів Е та D – це гроші, викинуті на вітер. Чому? Токофероли та кальцифероли блокують засвоєння один одного. Але якщо у своєму дорогому мультивітамінному комплексі ви виявите поєднання Е та D, нічого страшного. Наразі такі таблетки випускаються із застосуванням технології поетапного вивільнення діючих речовин.

Перед тим як пити вітамін Е обов’язково потрібно отримати дозвіл лікаря вагітним, людям з діабетом 2 типу, проблемами з печінкою, дефіцитом вітаміну К, проблемами згортання крові, пігментним ретинітом, після інсульту/інфаркту, раком головного мозку, після ангіопластики. Не бажано пити препарати токоферолу людям, які приймають антикоагулянти, аспірин, варфарин, тамоксифен, циклоспорин.

Щоб не спровокувати кровотечу, слід припинити прийом вітаміну Е за 2 тижні до запланованої операції чи видалення зуба.

к содержанию ↑

Висновок

Як висновок пропонуємо тим, кому необхідно купити вітамін Е перейти у відповідний розділ нашого інтернет-магазину та ознайомитися з поточним асортиментом добавок з ацетат ді-альфа-токоферолом.

Для тих, хто не займається фітнесом, для тих, хто сидить на дієті з метою скинути вагу, а також жінкам, які планують вагітність, і дітям (з 9 років і старше), які займаються спортом, рекомендуємо купити добавку SELENIUM 200MCG +VIT. ACE (Sporter, Європа).

Дорослим, яким токоферол призначений як допоміжне лікування, а також спортсменам, бодібілдерам і фітнесисиам, що регулярно займаються, радимо купити VIT E 400 (NOW Foods, США), і пити його для кращого засвоєння, разом із вітаміном С, наприклад, з VITAMIN C 1000 ULTRA BIOFLAV (Trec Nutrition, Польща).

Незалежно від віку та рівня щоденної фізичної активності лікарі рекомендують пити у профілактичних дозах вітамін D та Омега-3 або риб’ячий жир. Нагадуємо, що ці добавки краще приймати вранці, а вітамін Е перед сном.

Джерела

  1. Белл Е.Ф. Історія застосування вітаміну Е у дитячому харчуванні. 1987.
  2. Романовський В.Є. Вітаміни та вітамінотерапія. 2000.
  3. Гілан А.Г. Клінічна фармакологія за Гудманом та Гілманом, том 4. Е вітамін. 2006.
  4. Регіна Брігеліус-Флое. Вітамін Е: функції та метаболізм. 2013 року.
  5. Клініка Мейо. Ліки та добавки. Вітамін Е: користь, шкода, токсичність. 2014 року.
  6. Полсен Г. Добавки спортивного харчування з вітамінами Е та С змінюють сигналізацію білків після силових тренувань, підвищуючи силу одноповторного максимуму, але не змінюючи ріст м’язів протягом 10 тижнів. 2014 року.
  7. Кокрейн. Кроутер К.А. Добавки вітаміну Е під час вагітності. 2015 року.
  8. Дін К.С. Вітаміни Е та інші нутрицевтики по відношенню до скелетних м’язів людини та фізичних вправ. 2017.
  9. SportWiki. Вітамін Е у спорті. 2022.