Підвищений артеріальний тиск (АТ) – одна з всесвітніх епідемій, що вразили населення як у розвинених, так і в країнах, що розвиваються. Стійке підвищення АТ раніше називалося гіпертонією, але недавно перейменовано на артеріальну гіпертензію. Патологія, на жаль, відноситься до невиліковних. Починаючи з 1970-х рр. загальноприйнятими стратегіями зниження підвищеного тиску стали медикаментозне лікування та зміна способу життя: звичка до фізичних вправ, контроль стресу, зниження ваги, зменшення споживання солі та жирів, середземноморська дієта або DASH.

Але в останнє десятиліття з’явилася достатня кількість наукових праць про зв’язок між певними дієтичними інгредієнтами та поліпшенням артеріального тиску. Звіти показують, що функціональні продукти харчування, нутрицевтичні інгредієнти, БАДи, вітаміни та мінерали можуть допомогти досягти бажаних терапевтичних показників артеріального тиску.

То які вітаміни від тиску пити і як це робити, і які БАДи для нормалізації артеріального тиску входять до числа топових? Відповідаємо на ці та інші питання на тему на підставі огляду кількох наукових статей та робіт, опублікованих та розміщених у шановних наукових журналах та базах даних. Назви цих робіт та посилання на тексти розміщені наприкінці статті.

Які можливі проблеми з артеріальним тиском?

Класифікація артеріального тиску та визначення ступеня гіпертонії (Gabb, Mangoni, & Arnolda, 2017) діє для всіх вікових груп, починаючи з 16 річного віку.

Категорія
артеріального
тиску
АТ
Систолічний
(верхній)
тиск
мм рт.ст.
Діастолічний

(нижній)

тиск

мм рт.ст.

Низький АТ (гіпотонія) <100 і/або <60
Знижений АТ 100-110 і/або 60-70
Оптимальний АТ 110-120 або 70-80
Нормальний АТ 120-129 і/або 80-84
Високий нормальний 130-139 і/або 85-89
Гіпертонія 1 ступеню 140-159 і/або 90-99
Гіпертонія 2 ступеню 160-179 і/або 100-109
Гіпертонія 3 ступеню ≥180 і/або ≥110
Ізольована систолічна гіпертензія >140 і <90

примітка: та/або означає, що тиск людини потрапляє в цю категорію не за 2 збігами, а навіть по одному, показники вимірюються у спокої, в положенні сидячи. Артеріальний тиск сильно варіюється в однієї людини і не може бути добре охарактеризовано за однією або дуже невеликою кількістю вимірювань. Історично діагноз Гіпертонія у більшості інтервенційних досліджень ґрунтувався на повторних клінічних вимірах, що проводилися багаторазово.

Існує чотири основні різновиди проблем з кров’яним артеріальним тиском – підвищення, зниження, різке зниження при різкому вставанні, підвищення під час вагітності. Причини розвитку гіпертонії, гіпотонії, ортостатичної гіпотонії та гестаційної гіпертензії різні. Ускладнення цих станів також відрізняються.

У деяких людей стрес та хвилювання під час відвідування лікаря викликає підвищення артеріального тиску. Це називається ефект білого халата.

У більшості випадків збої з артеріальним тиском починаються з його незначних стрибків на нетривалий час, які не супроводжуються жодними симптомами. Ось чому медики наполягають на регулярному моніторингу АТ. Раннє виявлення, і прості методи та засоби профілактики здатні зупинити прогрес, і надовго відсунути розвиток гіпертонії.

У деяких історія гіпертонії починається з епізодів, а потім зі стійкого зниження артеріального тиску. Така патологія називається Первинна гіпотонія (гіпотензія), але зрештою, вона перетвориться на гіпертонію. Причини первинної гіпотензії: спадковість, підвищений тонус парасимпатичної нервової системи, порушення в судинно-руховому центрі головного мозку, астенія, стрес, недосипання, нестача вітамінів. Стабільний знижений тиск – вторинна гіпертонія – є наслідком іншого захворювання, наприклад, ниркової недостатності.

Основні симптоми гіпер- і гіпотонії схожі, і за ними, без вимірювання тиску тонометром, рідко коли можна визначити підвищений він або знижений. Судіть самі:

  • ознаки гіпертонії – підвищена стомлюваність, ломота у потилиці, шум і дзвін у вухах, нудота, епізоди пітливості, запаморочення;
  • прояви гіпотонії – слабкість, млявість, сонливість, тупі головний біль, нудота, відсутність апетиту, шум у вухах, підвищена пітливість, втрати рівноваги.

Симптоми можуть варіювати у різних людей та залежать від ступеня відхилення тиску від норми та наявності супутніх захворювань.

Для ортостатичної гіпотензії властиве різке падіння артеріального тиску на момент зміни горизонтального положення тіла на вертикальне. При цьому у людини починає сильно паморочитися голова, частішає пульс, з’являється ком в горлі, нудота, можлива непритомність. Такий стан може бути наслідком зневоднення, проблем із вегетативною нервовою системою, хвороби серця, прийому деяких ліків, системних гормональних збоїв, зниження рівня гемоглобіну, тривалого постільного режиму.

к содержанию ↑

У чому суть гіпертонії та які у неї можуть бути ускладнення?

У виникненні та підтримці гіпертонії ключову роль відіграє судинна біологія. Активація ендотелію стінок кровоносних судин, запалення, окислювальний стрес та дисфункція гладких м’язів судин (їх гіпертрофія, гіперплазія, ремоделювання) є початковими подіями, які запускають гіпертонію.

Причинами та факторами ризику подібних змін в організмі можуть бути: спадковість, надмірна вага, надмірне вживання солі, жирної та смаженої їжі, нестача фруктів та овочів, малорухливий спосіб життя, часті епізоди перетренованості, шкідливі звички, стрес, вік, менопауза, атерос діабет, захворювання нирок та щитовидної залози, апное.

Внутрішньочерепний тиск не має відношення до кровоносної системи. Це тиск спинномозкової рідини на структури всередині черепа. Очний (внутрішньоочний) тиск теж не пов’язаний з артеріальним. Це тиск внутрішньоочної рідини на стінки очного яблука, завдяки якому воно отримує живлення та зберігає форму.

Наслідки гіпертонії:

  • ішемічна хвороба серця;
  • гостра та хронічна серцева недостатність;
  • захворювання периферичних артерій;
  • аневризму аорти;
  • цукровий діабет 2 типу;
  • ниркова недостатність;
  • захворювання очей;
  • когнітивні проблеми;
  • геморагічний та ішемічний інсульт;
  • інфаркт міокарда

Висока поширеність підвищеного АТ у всьому світі та його зв’язок із ризиком серцево-судинних подій сьогодні вважають одним з основних провідних світових факторів передчасної смерті.

к содержанию ↑

Добавки для контролю артеріального тиску можуть бути корисними як додатковий засіб для підтримки його в нормі. Але працюють вони у поєднанні з традиційними методами лікування, такими як дієта, фізичні вправи та ліки, призначені лікарем.

Причини, з яких люди приймають БАДи для нормалізації артеріального тиску, а також мінерали та вітаміни від тиску – це:

  • підтримка природних механізмів регуляції кров’яного тиску – багато добавок містять речовини, що допомагають розслабляти судини, покращують кровообіг і знижують рівень оксидантного стресу;
  • доповнення раціону речовинами, необхідними для підтримки здоров’я серцево-судинної системи;
  • зниження інтенсивності побічних ефектів лікарських препаратів – у деяких людей від ліків, які знижують тиск, розвиваються побічні ефекти.

Згідно з недавнім поперечним дослідженням – Aykan & Aykan, 2018 – 82,5% пацієнтів із серцево-судинними захворюваннями успішно використовували нутрицевтики як заходи для зміцнення здоров’я.

Як працюють добавки для контролю артеріального тиску? Механізм дії БАДів, здатних контролювати тиск, залежить від їхнього складу. Наведемо приклади деяких:

  • зниження судинного опору та запалення – Ashwagandha (індійський женьшень), Resveratrol (японська гусяча трава);
  • допомога у регуляції серцевого ритму, покращення серцевого викиду, метаболічний попередник АТФ – Inosine Nutrend (інозин);
  • зниження рівня шкідливого холестерину та тригліцеридів – Choline Bitartrate Haya Labs (холіну бітартрат), Lecithin (лецитин);
  • зменшення запалення та окислювального стресу у клітинах стінок кровоносних судин – Nattokinase Haya Labs (ензим наттокінази 2000FU);
  • покращення функції сечовидільної системи – Cranberry Fruit Extract Haya Labs (екстракт плодів журавлини);
  • зниження рівня стресу – Relora NOW Foods (екстракти кори магнолії та амурського оксамиту).

Мінерали (калій, магній) та інші добавки (Омега-3) допомагають також модулювати таку причину ризику підвищеного тиску як гіперактивність ренін-ангіотензинової системи.

На основі спостережних даних про те, що рівні вітаміну D обернено пропорційні ОГ, добавка вітаміну D3 вважається потенційним втручанням для запобігання ортостатичній гіпотензії.

к содержанию ↑

Найефективніші добавки для покращення тиску

Регулярний курсовий прийом деяких вітамінів, мінералів та інших добавок доведено сприятливо впливають на біомаркери ризику серцево-судинних захворювань. Повторимося, вони допомагають у зниженні артеріального тиску, за умови неухильного виконання всіх призначень лікаря та прихильності до стратегії лікування гіпертонії.

Магній – перший БАД для нормалізації тиску

Високе споживання магнію з їжею: 500-1000 мг/день, знижує артеріальний тиск і підвищує ефективність всіх класів ліків від високого тиску. Для покращення засвоєння та зниження ризику діареї рекомендовано приймати хелатовані форми магнію, наприклад, Haya Labs Chelated Magnesium або Amix ChelaZone MagneChel Magnesium Bisglycinate Chelate.

У переважній більшості епідеміологічних досліджень спостерігається зворотна залежність між споживанням дієтичного магнію та артеріального тиску. Максимальне зниження в клінічних випробуваннях становило 5,6 мм рт.ст. для верхнього та 2,8 мм рт.ст. для нижнього тиску Проте деякі дослідження не показали жодних змін артеріального тиску. Добавки Mg слід уникати або з обережністю вживати пацієнтам з нирковою недостатністю або у тих, хто приймає ліки, що викликають затримку Mg.

Поєднання високого споживання Калію та Магнію, на тлі різкого обмеження споживання кухонної солі, посилює ефект зниження тиску. Той самий синергічний ефект проявляється при спільному споживанні магнію та таурину (1000-2000 мг/день).

Зниження артеріального тиску за допомогою добавки магнію досягається за рахунок того, що він конкурує з натрієм за місця зв’язування на гладких м’язах судин і діє як прямий вазодилататор (розширювач), подібно до блокатора кальцієвих каналів. Шляхом складних механізмів він знижує окислювальний стрес, покращує ендотеліальну функцію, регулює внутрішньоклітинний кальцій та знижує норадреналін.

Метааналіз дослідження з 241378 пацієнтів, 6477 які були після інсультів, показав зворотну залежність між дієтичним магнієм і частотою ішемічного інсульту. Для кожних 100 мг дієтичного споживання магнію частота ішемічного інсульту знижувалася на 8%.

Прийом протягом 14 тижнів поєднання: Магній + донатор оксиду азоту + Вітаміни групи В + Вітамін С – знижує артеріальний тиск у середньостроковій перспективі у людей з прегіпертонією або гіпертонією 1 ступеня.

к содержанию ↑

Коензим Q10: серце та гіпертонія

Коензим Q10 – це органічна хімічна сполука, яка знаходиться в клітинних і особливо в мітохондріальних мембранах. Ця речовина виконує безліч важливих біохімічних функцій, та її головне завдання – участь у виробництві АТФ. Прийом дієтичного коензиму Q10 робить транспорт електронів у внутрішній мембрані мітохондрій ефективнішим, що призводить до інтенсивнішого вироблення АТФ-енергії. Це дуже важливий фактор для серцевого м’яза та правильного функціонування серця.

Зниження артеріального тиску у гіпертоніків за допомогою коензиму Q10 відбувається за рахунок:

  • прямої дії на ендотелій судинних стінок та їх вазодилатації (розширення) кровоносних судин;
  • стабілізації кальцій-залежних каналів;
  • посиленого антиоксидантного захисту корисних ліпопротеїнів;
  • зниження рівня циркулюючих цитокінів та молекул адгезії;
  • регулює ефект ангіотензину при затримці натрію;
  • зниження рівня альдостерону;
  • підвищення протизапальних ефектів;
  • оптимізації продукції оксиду азоту.

Крім того, коензим Q10 бере участь у переробці таких корисних для зниження тиску антиоксидантів, як вітамін C або вітамін E.

Прийом 60 мг коензиму Q10 внутрішньо, двічі на день, протягом 12 тижнів, знизили верхній артеріальний тиск у випробовуваних з діагнозом Ізольована гіпертонія систоли на 17,8 (+/- 7,3) мм рт.ст.

Мінімум 3-тижневий прийом коензиму Q10 з систолічним АТ >140 мм рт.ст. або діастолічний АТ >90 мм рт.ст. призводить до середнього зниження верхнього тиску на 11 мм рт.ст. а нижній опускається на 7 мм рт.ст.

Коензим Q10 підтримує біодоступність оксиду азоту та викликає вазодилатацію у людей з гіпертонією. У здорових людей він не розширює судини.

к содержанию ↑

Роль вітамінів C і B6 у контролі тиску

Знайомий всім вітамін С є потужним водорозчинним донором електронів. У фізіологічних дозах вітамін C переробляє вітамін Е, покращує ендотеліальну дисфункцію та викликає діурез. Харчове споживання вітаміну С та концентрація аскорбату в плазмі у людей обернено пропорційні артеріальному тиску та частоті серцевих скорочень.

Оцінка опублікованих клінічних випробувань показує, що дозування вітаміну С: 250 мг, 2 рази на день, протягом 8 тижнів знижує верхній артеріальний тиск на 5-7 мм рт.ст., а нижній на 2-4 мм рт.ст.

Зниження тиску вітаміном C відбувається за рахунок:

  • сечогінного ефекту;
  • поліпшення артеріальної податливості та ендотеліальної функції;
  • проявів потік-опосередкованої вазодилатації;
  • оптимізації симпатовагального балансу;
  • підвищення еластичності та податливості аорти;
  • покращення метаболізму калію;
  • зниження вироблення стероїдів наднирниками;
  • зниження рівня сироваткових альдегідів;
  • збільшення продукції оксиду азоту.

Чим нижчий початковий рівень аскорбату в крові, тим краща реакція АТ на прийом добавки вітамін С. Найбільше зниження тиску досягається при його хронічному пероральному прийомі. У метааналізі 13 клінічних випробувань з 284 пацієнтами вітамін С у дозі 500 мг/день протягом 6 тижнів знижував АТ помірно: верхній на 3,9 мм рт.ст., а нижній на 2,1 мм рт.ст.

Вітамін C підвищує ефективність амлодипіну і посилює антигіпертензивну дію ліків у людей похилого віку з рефрактерною гіпертонією. Прийом 600 мг вітаміну С щодня знижує верхній АТ на 20, а нижній на 16 мм рт. ст.

Вітаміни від низького тиску: аскорбінова кислота, вітаміни групи В (1, 2, 3, 5, 6, 8, 9, 12), залізо, магній, цинк – добавки, що доведено, що допомагають при зниженому артеріальному тиску.

Зниження в крові рівня вітаміну В6 може бути як причиною, і наслідком підвищення артеріального тиску. Дослідження на людях, проведене Айбеком та колегами, довело, що високі дози вітаміну B6 у дозі 5 мг/кг/добу, протягом 4 тижнів, значно знижують АТ: верхній на 14 мм рт. та на 10 мм рт. ст. нижній.

Зниження артеріального тиску вітаміном В6 відбувається за рахунок:

  • покращення функціонування нервової системи через збільшення синтезу норепінефрину, адреналіну, серотоніну, гамма-аміномасляної кислоти, кінуреніну, цистеїну, глутатіону;
  • нейтралізації альдегідів;
  • блокади кальцієвих каналів;
  • зниження центрального симпатичного тонусу та чутливості кінцевих органів до глюкокортикоїдів та мінералокортикоїдів.

Вітамін B6, таким чином, має дію, подібну до дії центральних α-агоністів, діуретиків та блокаторів кальцієвих каналів.

Пероральна доза вітаміну В6, що рекомендується, для зниження артеріального тиску становить 200 мг/добу. Її потрібно також дотримуватись тим, хто довго приймає добавки з сечогінним ефектом або діуретичні препарати.

У нашому каталозі є 2 комбіновані добавки з вітаміном B, які допоможуть знизити тиск.

Перша – це поєднання вітаміну В6 з магнієм Sporter Magnesium + B6. Виходячи з дозування складу, для зниження тиску пити її потрібно по 1 капсулі, 3 рази на день.

Друга – комбінація вітаміну В6 з двома речовинами, які теж мають знижуючий тиск ефект – таурин і карнітин. Добавку Amix ALC – with Taurine & Vitamin B6 для антигіпертензивної дії треба приймати по 1 або 2 капсули, 2 рази на день.

к содержанию ↑

Чи допомагає Омега-3 покращити артеріальний тиск?

Поліненасичені жирні кислоти омега-3 (ЕРА, DHA, ALA), що містяться в холодноводній рибі, риб’ячому жирі, насінні льону та деяких горіхах, знижують артеріальний тиск у спостережних, епідеміологічних та проспективних клінічних дослідженнях.

Жирні кислоти омега-3 знижують артеріальний тиск за рахунок:

  • підвищення рівня оксиду азоту;
  • покращення ендотеліальної дисфункції;
  • зниження припливу кальцію та рівня норадреналіну в крові;
  • підвищення тонусу парасимпатичної нервової системи та придушення активності АПФ.

Для зниження артеріального тиску DHA ефективніша, ніж EPA.

Якщо приймати докозагексаєнову кислоту (ДГК) у дозі 2 г на добу (7 капсул на добу), або риб’ячий жир у дозі 4-9 г на добу, або комбінацію ДГК та ЕПК (ейкозапентаєнової кислоти) у дозі 3-5 г на добу, протягом 6 тижнів, верхній тиск знизитись на 8 мм рт.ст., нижній на 5 мм рт.ст., а частота серцевих скорочень на 6 уд/хв.

Щоб досягти 8% зниження АТ та оптимізації кардіопротекції рекомендується приймати добавку Омега-3 у добовій дозі 3000-5000 мг/день (співвідношення DHA та EPA: 3 до 2) + GLA (у половинній дозі від Омега-3) та вітамін Е.

Омега-9 мононенасичена жирна олеїнова кислота теж може знижувати тиск. Тому в дієті при гіпертонії присутня оливкова олія, а в допоміжне лікування включають добавку OMEGA 3-6-9. У правильно підібраній дозі вона знижує верхній тиск на 8 мм рт.ст., а нижній тиск на 6 мм рт.ст.

У пацієнтів з гіпертонією І стадії екстракт листя оливи олеуропеїн (Olea eurpoaea) у дозі 500 мг, 2 рази на день протягом 8 тижнів знижував АТ на 11,5/4,8 мм рт. ст., що було аналогічно каптоприлу 25 мг, 2 рази на день.

Дослідження Європейського проспективного дослідження раку та харчування (EPIC) за участю 20 343 пацієнтів показало, що споживання оливкової олії було обернено пропорційно як систолічному, так і діастолічному АТ. Речовини, що містяться в оливках, позитивно впливають на кальцієві канали L-типу та покращують судинне відбиття хвиль. Оливкова олія першого віджиму містить жиророзчинні поліфеноли. Приблизно 5 мг фенолів міститься в 10 г EVOO.

Близько 4 столових ложок оливкової олії першого віджиму еквівалентні 40 г EVOO, що є кількістю, необхідною для значного зниження АТ.

к содержанию ↑

Л-аргінін від тиску

Аргінін є основним попередником для виробництва оксиду азоту, який має багато корисних серцево-судинних ефектів. При гіпертонії запалення тканини стінок судин підвищує рівень речовин, що інактивують та розщеплюють аргінін, з якого організм синтезує оксид азоту.

Дослідження на людях з гіпертонією та нормотензією при дієтичному споживанні L-аргініну демонструють антигіпертензивний (знижуючий тиск) ефект як при прийомі окремо, так і в поєднанні добавкою NAC. У випробуваних з гіпертонією артеріальний тиск знизився на 6,2/6,8 мм рт. ст. при прийомі 10 г/день L-аргініну як добавку або через натуральні продукти харчування. У людей з нормальним тиском прийом аргініну викликав поліпшення метаболічного ефекту, за величиною аналогічно ефекту, що спостерігається при дієті DASH I.

Метааналіз 11 випробувань з 383 пацієнтами, яким вводили аргінін у дозі від 4 г/день до 24 г/день, виявив середнє зниження артеріального тиску на 5,39/2,66 мм рт. ст. за 4 тижні.

Введення в раціон бурякового соку або екстракту в дозі 500 мг/день збільшить продукцію оксиду азоту, покращить ендотеліальну функцію та збільшить церебральний, коронарний та периферичний кровотік, що знизить АТ.

к содержанию ↑

Кому протипоказані добавки для нормалізації тиску?

Не всім можна приймати добавки від тиску без консультації з лікарем. Ось перелік тих, кому слід уникати їх прийому:

  • Люди, які приймають ліки, що відпускаються за рецептом. БАДи можуть взаємодіяти з ліками, потенційно впливаючи на їхню ефективність або викликаючи побічні ефекти.
  • Особи з супутніми захворюваннями. Захворювання нирок, печінки чи серця можуть впливати те що, як добавки впливають на організм. В результаті може бути досягнутий зворотний ефект, і тиск замість зниження підвищиться до рівня гіпертонічного кризу. Або ж прийом добавок не виявить належного гіпотензивного ефекту, а значить прискорить тяжкість гіпертонії, стане причиною того ж гіпертонічного кризу, інсульту, інфаркту.
  • Вагітні та годуючі грудьми. Деякі БАДи можуть становити небезпеку для матері та/або дитини.
  • Особи з алергією чи чутливістю. Перед покупкою слід уважно ознайомитися зі складом БАДу та інформацією про алергенність діючих речовин або можливе знаходження слідів сторонніх домішок, що залишилися від виробництва попередньої добавки.

Відзначимо, що навіть якщо ви не потрапляєте в жодну з цих категорій, зазвичай рекомендується проконсультуватися з лікарем перед початком прийому нових добавок. Фахівець оцінить ваші індивідуальні потреби та надасть персональну пораду.

к содержанию ↑

Висновки про застосування добавок для покращення тиску

Деякі дієтичні інгредієнти та нутрицевтики можуть бути ключовими модуляторами деяких хронічних захворювань, включаючи підвищений тиск та гіпертонію. Вітаміни, мінерали та БАДи можуть бути підходящими разом або як єдине лікування для початкової терапії при легкій гіпертонії, у поєднанні з лікарськими засобами або у поєднанні один з одним. Використання комбінованих методів лікування з харчуванням, добавками та лікарськими засобами може знизити потребу у більш фармакологічній антигіпертензивній терапії та зменшити побічні ефекти.

На сьогоднішній момент доведено, що від тиску допомагають:

калій, магній, цинк,

вітамін С, вітамін Е, вітамін D, вітамін В6,

рослинний білок, аргінін, карнітин, таурин, клітковина,

OMEGA 3, OMEGA 3-6-9, коензим Q10, CLA,

антиоксиданти, флавоноїди, ресвератрол, часник, водорості.

Підбери для себе індивідуальну композицію добавок від тиску, і відсунь розвиток гіпертонії на глибоку старість.

Джерела

При написанні статті було використано такі наукові роботи:

  1. Марк З. Х’юстон. Кращі БАДи для нормалізації тиску: Нутрицевтики, вітаміни, антиоксиданти та мінерали у профілактиці та лікуванні гіпертонії. 2005/2013 II/2013 III.
  2. Самад Гаффарі. Нутрицевтики та вітаміни від підвищеного тиску: роль у профілактиці та лікуванні гіпертонії: оновлений огляд літератури. 2020.
  3. Бенджамін Дж. Бехерс. Мінерали та вітаміни від високого тиску у населення з нормальним артеріальним тиском: систематичний огляд та метааналіз шести добавок. 2023.
  4. Стівен П. Юрашек. Вплив добавок вітаміну D на ортостатичну гіпотензію: результати дослідження STURDY. 2020.
  5. Владлена Зозіна. БАДи для нормалізації тиску: Коензим Q10 при серцево-судинних та метаболічних захворюваннях. CoQ10 та гіпертонія.