Не всі атлети є атеїстами. Деякі спортсмени дотримуються релігійного посту, що має на увазі помірне утримання від розваг, алкоголю, їжі та фізичної близькості. Спорт, що веде до праці тіла, є справою богоугодною. Міру прощення кожен вибирає сам. Для Господа важливо, яку користь від стриманості отримує душа, а не скільки і чого з’їла людина. Утримання ж від їжі, яке проходить без молитви, це – не піст, а звичайна дієта.

Харчування спортсменів в піст

Великий піст триває 40 днів. У ці дні не можна їсти м’ясні, молочні та рибні продукти, а також яйця. Можна пити вино, але не впадати в пияцтво. Іншими словами, під час посту потрібна розважливість і розумність. Але чим заповнити спортсмену енергетичні витрати під час православного посту, щоб думати про Бога, а не про їжу.

Складність дотримання Великого посту полягає в тому, що він припадає на весну, коли організм і без того ослаблений авітамінозами. Залишається одне – включати в раціон свіжі овочі і фрукти. Раціон, позбавлений, сиру, яєць, риби, м’яса і птиці – це відсутність надходжень в організм амінокислот, в тому числі і незамінних. Наслідки цього можуть проявитися у вигляді постійної втоми, погіршення настрою, зниження імунітету, і так само зниження стресостійкості.

Значить, треба включати в раціон продукти, що містять цінні рослинні протеїни, такі як гриби, насіння, горіхи, каші, соя. Вони менш цінні в біологічному плані, але в період посту здатні підтримати організм спортсмена. Рослинні білки засвоюються в повному обсязі. Якщо альбумін курячого яйця засвоюється на 100%, то протеїн рослинного походження на 50%. Показник же кількості білка в перерахунку на суху речовину говорить на користь рослинних продуктів:

  • горох – 22,4%;
  • яловичина – 20%;
  • сочевиця – 27,6%;
  • сир – від 9 до 18%.

Якщо порівнювати амінокислотний склад різних рослинних білків, то по повноцінності на першому місці протеїни сої, на другому – сочевиці. Кращий варіант – використання різних джерел рослинного білка, наприклад, поєднання злакових, бобових, а так само молока і круп. Під час посту можна включати в раціон кокосове і соєве молоко. Після кулінарної обробки білки денатурують, що полегшує їх засвоєння. Винятком може стати глютеновая хвороба, що виражається в непереносимості рослинного білка. З таким діагнозом доведеться відмовитися від круп, що містять глютен: ячмінної, житньої, пшеничної.

к содержанию ↑

Режим харчування спортсмена під час посту

Щоб не допустити:

  • голоду від низькокалорійної їжі;
  • зневоднення організму;
  • отруєння кетоновими сполуками від надлишку жирних продуктів,

спортсменам необхідно дотримуватися наступних рекомендацій, що стосуються раціону харчування під час посту:

Це можуть бути:

  1. Вживати продукти з високим вмістом білка і щільністю калорій.
    • банани (1 г білка і 120 ккал в 100 г продукту);
    • брокколі (5 г білка) та інші зелені овочі;
    • сухофрукти;
    • мед.
  2. З фруктів можна готувати смузі та пюре. Напої наситять організм додатковими калоріями і будуть ефективно засвоєні.
  3. Регулювати вживання жирів – максимум 1 ч. л. рослинної олії або 2 ст. л. насіння або горіхів на 1000 ккал, що надходять з їжею.
  4. Замість білого хліба, варто перейти на висівковий. Для каш теж краще брати цільні зернові крупи, а не їх подрібнені варіанти.
  5. Від авітамінозу B12 позбавить ламінарія або морська капуста. Вона нормалізує роботу серця, допоможе з концентрацією уваги, підвищить працездатність.
  6. Замість чаю та кави краще пити компот із сухофруктів. Це можливість отримати цінні мінерали і вітаміни, харчові волокна, без яких неможлива активність спортсменів.
к содержанию ↑

Протеїн в піст

Паличкою-виручалочкою може стати протеїн. У відомих виробників є подібні комплекси з повним набором амінокислот. Вони дозволяють продовжити нарощування м’язової маси, відчувати прилив сил і швидко відновлюватися після інтенсивних тренувань. Поряд з амінокислотними коктейлями, слід приймати і комплекси вітамінів. Бажаючі схуднути можуть за 20 хвилин до фізичного навантаження приймати Л-карнітин. Він відповідає за доставку жирних кислот в міокард і скелетні м’язи. Допоможе спалити жир поки проходить тренування.

З білкових продуктів включають в раціон соєвий протеїн і конопляний, який, звичайно ж, поступається яєчному і сироватковому аналогам. Але з амінокислот, що надходять в кров після розщеплення соєвого протеїну, організм зможе побудувати м’язовий каркас, покращити обмін речовин. М’язи отримають додатковий рельєф. Окислиться підшкірний жир.

Чудовою заміною соняшниковій олії буде конопляна олія, найцінніше джерело комплексу ненасичених жирних кислот і жиророзчинних вітамінів.

Спортивне харчування може виявитися корисним для спортсменів під час посту, вегетаріанцям і тим, у кого алергія на протеїни тваринного походження. Обмеження в раціоні одних продуктів не означає, що дозволені можна їсти скільки душі завгодно. Міра у всьому – ось головна умова посту. Вихід з нього теж повинен бути розумним, не варто їсти все без розбору і у величезних кількостях.

І тоді прийде ясність розуму, відбудеться очищення, але не на шкоду тілу спортсмена.