Схуднення та сушка – невід’ємний атрибут будь-якого весняного сезону. Правильний набір може істотно поліпшити ефективність усунення зайвого жиру, але тільки якщо використовувати правильні добавки. На жаль, далеко не весь cпортхарч для схуднення дійсно необхідний. Деякі добавки виллються виключно у витрату грошей або навіть здоров’я (наприклад, це стосується більшості жироспалюючих комплексів). Тому важливо приділяти увагу тільки дієвим і корисним добавкам, які нададуть безпосередню підтримку організму під час сушки.

Кращі добавки для схуднення і сушки

Все спортивне харчування для сушки зазвичай ділять на дві категорії: обов’язкове і спеціальне. Перша група під час сушіння є абсолютно необхідною і суттєво впливає на результат. Друга носить бажаний, але не обов’язковий характер. Такі добавки допомагають поліпшити самопочуття, трохи прискорити процес спалювання жирів і ефективність тренувань. До категорії необхідних відносяться такі продукти.

к содержанию ↑

Жироспалювачі

Вони допомагають прискорити жировий обмін і обмін речовин. Це сприяє прискореній втраті ваги, при дотриманні правильної дієти та інтенсивних тренувань. Існує безліч добавок в цій категорії, тому важливо розуміти, які з них варті уваги. В першу чергу потрібно виключити жироспалювачі з геранню і ефедрин, це шкідливі компоненти, які можуть принести чимало проблем, найбільш частими серед яких тремор, підвищене збудження, нудота, головний біль і т. д. Найкраще використовувати м’які жироспалювачі на основі рослинних екстрактів, кофеїн і екстракт зеленого чаю окремо.

к содержанию ↑

Вітамінно-мінеральний комплекс

Це добавка №1 під час сушіння. В умовах обмеження раціону та дієти, при підвищенні інтенсивності та обсягу тренувань, організм не отримує всіх необхідних речовин. Основний спосіб їх заповнення – вітамінні комплекси. Важливо врахувати, що спортивні добавки істотно перевищують аптечні варіанти з дозувань і при розрахунку корисних речовин на порцію коштують значно дешевше.

Омега-3

Риб’ячий жир – абсолютно необхідний продукт не тільки на сушінні, а й в будь-який час. Прискорює метаболізм, сприяє природному спалюванню жиру, захищає серцево-судинну систему, зміцнює імунітет і надає загальну оздоровчу дію.

CLA

Використання кон’югованої лінолевої кислоти забезпечує організм омега-3 жирними кислотами і здійснює зміцнювальний вплив. Також прискорює спалювання жиру і підвищує енергію.

Протеїн

Основне джерело амінокислот, особливо BCAA і глютаміну, важливість яких на сушці зростає ще більше. Найкраще підходить якісний сироватковий концентрат (не більше 1-2 г жиру і вуглеводів на порцію) або ізолят.

Оцінюючи ефективне, але не обов’язкове спортивне харчування для схуднення, варто виділити:

  • BCAA (краще вибирати ті, в яких доданий глютамін);
  • Бета-аланін;
  • “Сонники” – комплекси для поліпшення сну і відновлення організму.

Єдине спортивне харчування на сушінні, яке потрібно виключити, це креатин. Найкраще приймати його в попередніх силових циклах, а сушку підлаштувати під перерву між курсами.