Медичні експерти більшості країн б’ють на сполох: пандемія ковід-19 занурює світ у депресію. 80% дорослого населення, які ще не хворіли на цей новий вид ГРВІ, у тій чи іншій мірі перебувають у депресивному стані, а серед тих, хто навіть легко переніс інфікування дельта-штамом коронавірусу SARS-CoV-2, понад 30% відчувають когнітивні розлади, тривожність. та депресію різного ступеня тяжкості. Ну а кожен другий, хто важко переніс ковід, відзначає виникнення нав’язливих суїцидальних думок. Чи є вихід із «темного коридору, наприкінці якого світло не горить»?

к содержанию ↑

Симптоми депресії до, протягом та після ковід-19

Сьогодні навіть з’явився термін, що позначає постковідну депресію – gutted (випотрошений). Але симптоми депресії або тривожно-депресивного емоційного розладу, який триває понад 2 тижні і не виправляється «побутовими» методами, однакові незалежно від причин, що їх викликали. І доковідна, і та яка виникає у процесі хвороби та постковідна депресія відрізняються лише силою прояву та комбінацією ознак.

У симптоматичний комплекс клінічної депресії входять:

  • швидка фізична та розумова втома, постійна втома, небажання рухатися;
  • періодичні головні болі, а в деяких – дискомфорт або біль у м’язах;
  • неуважність, різке зниження концентрації уваги, порушення короткочасної пам’яті;
  • падіння інтелекту на 5-12 балів IQ;
  • порушення абстрактного мислення;
  • труднощі з організацією та плануванням;
  • проблеми зі сном;
  • погіршення апетиту та втрата ваги;
  • гостре почуття самотності, відчуженості, покинутості, небажання спілкуватися;
  • постійне відчуття вини та приниження, вкрай низька самооцінка, невпевненість, песимізм;
  • втрата інтересів;
  • тривожність;
  • затуманеність свідомості;
  • можливі панічні атаки.

До лікаря варто йти негайно, якщо з’явилися суїцидальні думки, ідеї самоушкодження та/або тривожність, яка порушує сон. Прийняти рішення і не відкладати похід до фахівця допоможуть онлайн-опитувальники Гамільтона або Бека.

к содержанию ↑

Як лікується депресія

Гіпоксія головного мозку та нейротропність коронавірусу SARS-CoV-2 викликають стійкі, а іноді незворотні зміни. Лікування триватиме мінімум 6 місяців, і можливо буде мультидисциплінарним (зажадає залучення лікарів кількох спеціалізацій), а відновлювальний комплекс заходів складатиметься з медикаментозної та немедикаментозної терапії.

Депресія та ковід-19: медикаментозна терапія депресії

Основа медикаментозного лікування депресії – індивідуальний підбір антидепресанту, залежно від комбінації та сили перелічених вище проявів. Те, що купірує депресію одній людині, може не допомогти іншій. На додаток до синтетичного антидепресанту лікар може призначити протиепілептичний препарат та анксіолітик. Але поки підбиратиметься «важка хімічна артилерія» або у випадках легких проявів депресії допоможуть природні антидепресанти.

В асортименті магазину спортхарчу Belok.ua є амінокислоти, вітаміни та мінерали, які активно призначають сьогодні для подолання депресії протягом або після ковід-19, так і для її профілактики, в умовах пандемії, яка не закінчується, і періодичних карантинних обмежень.

к содержанию ↑

Триптофан, вітамін B6, аргінін, лізин, магній

Для лікування депресій, тривожних та пригнічених станів його застосовують уже протягом 20 років. Триптофан є будівельним матеріалом для серотоніну та дофаміну – гормонів щастя та гарного настрою, а також вироблення мелатоніну – гормону сну. У нас можна купити препарат з L-триптофаном – Вансітон Антістрес. Вітамін В6 і фруктоза, які входять до складу капсул покращують і доповнюють дію основного компонента. Крім цього, триптофан прискорить час реабілітації після ковід, і попередить втрату або допоможе відновити/наростити втрачену за час хвороби м’язову масу.

Разом з цим препаратом рекомендуємо купити та приймати аргінін – амінокислоту, без якої неможливий синтез серотоніну. L-аргінін допоможе швидко відновити когнітивну функцію, розумову та фізичну працездатність (анаеробну короткочасну витривалість), а також стане перешкодою для утворення тромбів.

Разом із триптофаном, вітаміном B6 та аргініном, для лікування депресії можна та потрібно пити ще й лізин. Ця амінокислота допоможе знизити тривожність, підвищити концентрацію уваги, розумову та фізичну працездатність, підтримати інтелектуальну функцію мозку, швидше оговтатися від гіпоксії та анемії.

А до вітаміну В6 лікарі радять додати магній. Він не тільки підвищує стресостійкість, профілактує та допомагає в лікуванні психічних розладів, але й сприятливо впливає на серцево-судинну, травну та імунну систему.

к содержанию ↑

Цитрулін

Підвищити антиковідні дії аргініну допоможе амінокислота – цитрулін. Її L-форма допоможе у фізичній реабілітації після ковід-19, особливо літнім, діабетикам та огрядним людям. Зменшити рівень депресії та тривожності цитрулін допоможе так, як він пригнічує транспортери зворотного захоплення дофаміну та серотоніну, тим самим збільшуючи їх вироблення. До речі, спільне вживання цитруліну, лізину, метіоніну, Омега 3 та цинку зупинить постковідне випадання волосся.

к содержанию ↑

Омега-3 та лецитин (В4)

Комплекс поліненасичених жирних кислот Омега-3 знижує силу цитокінового шторму, гальмує запалення епітеліальних клітин дихальних шляхів, які заражені рино- та коронавірусами, індукує інтерферон, посилює вроджений та набутий імунітет, не дає розвиватися міокардиту.

При ковідній та постковідній депресії Омега-3 потрібно пити в комплексі з лецитином. Така комбінація прискорює відновлення мозкової активності та посилює антидепресивну дію Омега-3 та вітаміну В4, який вже давно знаходиться у протоколах лікування клінічної депресії та неврозів, астеноневротичних реакцій, синдрому Туретта, епілепсії, хвороби Меньєра.

к содержанию ↑

Теанін

Цю амінокислоту давно і заслужено називають допінгом для мозку. Вона посилює активність нервових клітин, які відповідають за концентрацію уваги, абстрактне мислення та працездатність головного мозку. При цьому L-теанін має розслаблюючий ефект, знижуючи рівень тривожності. Більш того, вона покращує якість сну, позитивно впливає на стан судин, допомагає виробленню та підтримує активність антитіл до коронавірусу Ig G, Ig M, Ig A.

к содержанию ↑

Таурин

Тауринову кислоту давно застосовують на лікування багатьох хвороб. Її також призначають хворим, які перебувають на тривалому постільному режимі, літнім, вагітним та годуючим, фітнесистам-веганам, професійним спортсменам у період високих фізичних навантажень.

Пити таурин для профілактики протягом або після ковід-19 рекомендують через те, що він:

  • блокує окисне пошкодження ДНК у лейкоцитах;
  • відновлює тканинне дихання;
  • стимулює синтез АТФ;
  • підвищує толерантність до фізичних навантажень;
  • покращує кровопостачання головного мозку;
  • бере активну участь в утворенні нових клітин у зоні мозку, що відповідає за короткочасну пам’ять;
  • має протисудомну активність;
  • збільшує стресостійкість.

Препарати з таурином внесені до протоколів лікування безсоння, нервових зривів, синдрому емоційного/професійного вигорання.

к содержанию ↑

Карнітин (В11), коензим Q10, інозитол (В8), вітамін В12

Похідна речовина від гамма-аміномасляної кислоти – карнітин, має багато функцій, корисних і для підтримки здоров’я, і ​​для лікування захворювань, і для застосування в дієті спортсменів. При депресії карнітин стимулює мозкову діяльність, прискорює відновлення розумової та фізичної працездатності, когнітивної функції, знижує силу нейропатичних больових проявів у м’язах, допомагає відновити пізнавальний інтерес, позбутися безсоння.

Ми рекомендуємо для профілактики та лікування депресії, в тому числі й викликаної ковідом-19, купити та пити разом з іншими амінокислотами, вітамінами та мінералами, комплекс бренду SPORTER – L-CARNITINE 670 мг + COQ10 30 мг. Сам по собі коензим Q10 знижує пошкодження тканин, спричинене ковідною гіпоксією, підтримує імунітет при респіраторних захворюваннях, підвищує сприйнятливість фізичних навантажень, стимулює когнітивну функцію та відновлює розумову працездатність.

Приймати L-CARNITINE+COQ10 потрібно за 30-45 хвилин перед тренуванням, фітнес-заняттям, сеансом ЛФК або пішою прогулянкою. Тільки в поєднанні з фізичною активністю можна досягти позитивних результатів у лікуванні депресивних станів. Але навіть дотримуючись цієї умови, перше поліпшення самопочуття, приплив сил, підвищення працездатності та зменшення сили прояву депресії очікується через тиждень після початку піврічного прийому.

Разом з L-CARNITINE+COQ10 рекомендуємо купити та пити інозитол. Цю речовину, що є карбоциклічним простим вуглеводом, часто називають вітаміном В8. По-перше, він підтверджено підвищує концентрацію уваги, збільшує ментальну активність, прискорює процес запам’ятовування інформації. А по-друге, вітамін В8 значно збільшує коензимну активність Q10.

Радимо також обов’язково приймати вітамін В12, тому що його дефіцит є фізіологічним предиктором розвитку депресивних станів, а прийом добавки допомагає їх усунути і нормалізувати настрій.

к содержанию ↑

Цинк, селен та вітамін D

Сьогодні доведено, що профілактичний прийом комбінації цинку, селену та вітаміну D покращує роботу імунної системи, тим самим знижуючи ризик інфікування коронавірусом, а при попаданні SARS-CoV-2 в організм цинк пригнічує його розмноження, а разом із селеном ще й знижує силу цитокінового шторму. Безумовно такий коктейль допомагає боротися із запобіганням наслідкам інфікування коронавірусом, у тому числі й з депресивними станами перед, протягом та після ковід-19.

Рекомендовані схеми прийому Zn+Se+D (на добу):

  1. Для профілактики – протягом 3 місяців не довше, потім потрібно зробити 2-тижневу перерву:
  • цинк – 25-30 мг;
  • селен – 50 мкг;
  • вітамін D – 1000 МО (25 мкг).
  1. У перші 4 дні проявів симптомів ковід-19:
  • цинк – 75-100 мг;
  • селен – 200 мкг;
  • вітамін D – 5000 МО (125 мкг).
  1. З 5 по 30 день після захворювання:
  • цинк – 70 мг на добу;
  • селен – 100 мкг/добу;
  • вітамін D – 2000 МО (50 мкг).

Починаючи з другого місяця хвороби і протягом щонайменше 6 місяців слід щодня пити 50-60 мг цинку, 100 мг селену, 1000-2000 МО вітаміну D.

к содержанию ↑

Олія МСТ

Середньоланцюгові тригліцериди з С6, С8, С10 і С12 – олія МСТ, легко і швидко засвоївшись у шлунку, і потрапивши по ворітній вені в печінку перетворюється на кетони. Вони допомагають відновити фізичну працездатність, а при виникненні депресивних проявів протягом ковід-19 або після нього гальмують їх і підтримують когнітивну функцію за рахунок збільшення метаболізму енергії в мозку.

До речі, систему дієтичного харчування з помірно високим вмістом жирів та маслом МСТ (напій із порошкової форми) випробували та пропонують використовувати як складову частину метаболічної терапії вірусної цитокінової бурі при covid-19.

Рекомендуємо також переглянути окрему вітрину нашого інтернет-магазину — Вітаміни для мозку та пам’яті. Тут представлені такі відомі високоефективні натуральні антидепресанти, як: ГАМК (GABA), GINKGO BILOBA, Мелатонін, а також оригінальні брендові антистресові комплекси NATROL RELAXIA DAY CALM та NIGHT CALM, IRONMAXX DOWNER, REDCON1 MENTAL TRIGGER та NATRO.

к содержанию ↑

Немедикаментозна терапія депресії після ковід-19

Слід також уточнити, що перемогти депресію лише таблетками не вдасться. Також необхідно:

  1. Думати лише про сьогоднішній день. Не приймати важливих рішень. Не змінювати роботу. Не аналізувати минуле та не замислюватися про майбутнє. Постійно нагадувати собі, що лікування депресії — справа не одного місяця, а відлік мінімальних 6 місяців, що заявлені, починається тільки з моменту досягнення купірування епізоду депресивного стану.
  2. Обмежити перегляд/прослуховування новин, які пригнічують. Виділити та закріпити певний час для ознайомлення з новинами.
  3. Структурувати свій день попереднім плануванням у письмовому вигляді. Залишати у плані час на реалізацію доступних бажань.
  4. Чергувати заняття за ступенем складності. Робити більше пауз на розслаблення або виконання фізкультхвилинок.
  5. Виконувати всі правила, які направлені на  нормалізацію сну. Спати в тиші, у темному та добре провітрюваному приміщенні. Час 8-годинного сну повинен обов’язково припадати на період, коли в організмі виробляються важливі для фізичного та психічного здоров’я гормони – 23:30-3:30. Якщо не спиться, не варто «рахувати баранів». Розслабтеся: подивіться улюблений серіал, прийміть ванну, з’їжте скибочку твердого сиру і випийте чашку свіжо завареного, в міру солодкого чаю.
  6. Дотримуватися дієти, в яку включити банани, шоколад, твердий сир, курку, яйця, горіхи і насіння, а також періодично балувати себе улюбленими смаколиками, які приносять задоволення, за винятком алкогольних напоїв.
  7. Обов’язково займатись посильним фітнесом. Фізичне навантаження покращує інтелектуальні функції. Наприклад, навіть 20-хвилинна ходьба у прогулянковому темпі втричі покращує роботу головного мозку.

До речі, сьогодні вже відомо, що спеціальні вправи для мозку, у разі когнітивних порушень після перенесеної коронавірусної інфекції, не допомагають. Тому не витрачайте на них час, а змусьте себе в буквальному розумінні більше рухатися і, що важливо, періодично контактувати з іншими людьми.

І насамкінець нагадаємо, депресія — це хвороба, яку не можна вилікувати силою волі, а для адекватної допомоги, на додачу до амінокислот, вітамінів і мінералів, потрібне лікування антидепресантами, рекомендованими сьогодні ВООЗ для хворих на ковід-19 і тих, хто перебуває на реабілітації після нього.

Вакцинуйтеся, носіть медичні маски у громадських місцях та зберігайте дистанцію!