Як БАД хлорофіл використовується вже понад 50 років. Сьогодні добавки з ним відносяться до суперфудів і є в асортименті кожного магазину спортивного харчування. В інтернет-магазині Belok.ua є його найкраща форма – желатинові капсули GNC TRIPLE CHLOROPHYLL 90 СОФТ ГЕЛЬ. Яку користь дає хлорофіл, і навіщо його приймають спортсмени?

Що таке хлорофіл

Хлорофіл – це пігмент, який забарвлює частини рослин у зелений колір і дозволяє їм виробляти органічні речовини з неорганічних компонентів за участю сонячних променів. Суперфудом хлорофіл став тому, що молекула цієї речовини схожа з гемом гемоглобіну і, нехай і меншою мірою, але зі структурою молекули білірубіну (жовчного пігменту підшлункової залози).

Найбільше хлорофілу міститься у шпинаті, пряній та листовій зелені, морських водоростях, паростках пшениці та ячменю, а також у зеленого кольору сортах капусти, бобах квасолі та гороху. Але з’їдати цих продуктів кожен день у кількості, що покриває терапевтичну або оздоровлюючу дозу хлорофілу, людина просто не в змозі. Плюс до цього кількість хлорофілу під час зберігання, при заморожуванні/відтаванні та термічній обробці скорочується на 15–50 %. Тому вживати хлорофіл доцільніше у вигляді добавки.

Діюча речовина в добавках Хлорофіл – це водорозчинний хлорофілін, отриманий екстракцією хлорофілу з люцерни. Під час цього процесу ядро ​​молекули хлорофілу, представлене іоном магнію, замінюється тринатрій-мідь хлорином або динатрій-мідь хлорином. Це робить його стабільним, легше засвоюваним і кориснішим для здоров’я, ніж природний хлорофіл. При цьому і Mg, і решта корисних мікронутрієнтів, присутні в люцерні: Ca, Fe, P, K, Zn, Mn, Se, жирні кислоти, бетаїн, криптоксантин, каротин, вітаміни Е, К, A, група В — у хлорофіліну залишаються.

к содержанию ↑

Користь хлорофілу

Сьогодні добавки та ліки з хлорофілом (хлорофіліном) застосовують у лікувальних та оздоровчих цілях, і дозволяють:

 

  • стимулювати фагоцитоз, підвищуючи опірність до вірусних інфекцій;
  • покращити стан шкіри, шляхом стимуляції синтезу колагену;
  • прискорити регенерацію тканин після ранових травм та оперативних втручань за рахунок антибактеріального впливу;
  • зв’язувати та виводити токсини та алергени;
  • нормалізувати роботу ШКТ — блокувати гнильні та бродильні процеси, посилити вироблення ферментів підшлункової залози, зняти запалення та захистити слизову оболонку шлунка та кишечника, підтримати здорову кишкову флору;
  • знизити/прибрати неприємний запах дихання, сечі, калу, поту та менструальних виділень, які характерні для деяких захворювань та станів;
  • блокувати всмоктування канцерогенних ароматичних вуглеводнів тютюнового диму та гетероциклічних амінів приготованого м’яса;
  • гальмувати окисне ушкодження, спричинене вільними радикалами, хімічними канцерогенами, радіоактивним або променевим опроміненням;
  • зупиняти клітинний цикл раку товстої кишки та раку підшлункової залози;
  • профілактувати афлатоксин-асоційований рак печінки.

Крім цього хлорофіл доведено стимулює синтез еритроцитів, знижує pH крові та рівень концентрації поганих холестеринів у ній, позитивно впливає на роботу печінки та нирок, прибирає похмільний синдром.

к содержанию ↑

Користь хлорофілу для спортсменів

А ось на які корисні ефекти від прийому хлорофілу можуть розраховувати спортсмени, фітнесисти та прихильники здорового способу життя:

  1. Стимуляція синтезу еритроцитів покращує тканинне дихання, що підвищує загальну витривалість та працездатність, прискорює процес відновлення після тренування.
  2.  Хлорофілін щільно зв’язується з молекулами сечової кислоти та виводить їх з організму, що знижує силу або повністю нівелює прояв крепатури. Швидкому відновленню м’язів після мікротравмування, які вони отримують у процесі фізичних навантажень, також допомагає наявність у хлорофіліну ізолейцину, лейцину, лізину, валіну та треоніну.
  3. Хлорофіл, покращуючи якість шкіри та нормалізуючи pH-баланс, стимулює синтез колагену. Це, у свою чергу, зміцнює зв’язки та сухожилля, а також сприятливо позначається на стані хрящової тканини суглобів.
  4. Регулярний прийом хлорофілу допоможе менше потіти на тренуваннях і прибрати у поту різкий запах.
  5. Механізм не зрозумілий, але практика показує, що прийом хлорофілу (навіть 1 раз на день) сприяє більш продуктивному зниженню ваги у тих, хто дотримується дієти та схеми тренувань для схуднення, або бодібілдерам на сушці.
  6. Прийом хлорофілу за 7-10 днів до змагань з бодібілдингу допомагає спеціальному гриму для тіла ідеально лягти на шкіру.

Через виражену стимуляцію кровотворення, жінкам добавку з хлорофілом показано пити незадовго перед і до закінчення менструації. А завдяки наявності кверцетину та ізофлавоноїдів, тривалий курс допоможе знизити симптоми ПМС та клімаксу.

к содержанию ↑

Як пити хлорофіл

Якщо лікар або тренер не призначили інше дозування, то за рекомендацією Орегонського Університету, GNC TRIPLE CHLOROPHYLL 90 СОФТ ГЕЛЬ п’ють за 15-20 хвилин до їди:

  • для оздоровлення – по 1 капсулі (60 мг), вранці;
  • під час схуднення, на сушці — вранці та вдень, по 2–3 капсули;
  • для зниження пітливості та «дезодорації» поту – 3 рази на день по 2 капсули;
  • для профілактики онкології, протекції печінки, поліпшення працездатності та стимуляції синтезу колагену – 3 рази на день по 5 капсул;
  • при ПМС та клімаксі, для профілактики залізодефіцитного стану при сильних та тривалих менструаціях – 3 рази на день по 1 капсулі.

Максимальна тривалість прийому хлорофілу в інструкціях до добавки не уточнюється, але медики рекомендують після 3 місячного курсу робити 1-2 тижневу перерву.

к содержанию ↑

Протипоказання та побічні дії хлорофілу

Приймати добавки з хлорофілом можна всім, так як і він, і хлорофілін не є токсичними сполуками. Проте вагітним і тим, хто годує, а також дітям до 14 років пити такі БАДи краще тільки з дозволу лікаря.

У більшості хлорофіл не викликає побічних ефектів. Однак при тривалому передозуванні можлива діарея, зміна кольору язика на жовтий, зелений або чорний, потемніння кольору сечі та почорніння калу. Остання обставина вимагає скасування прийому за 3 доби до здачі аналізу калу на приховану кров. Не варто приймати хлорофіл тим, кому призначено пити фотосенсибілізуючий препарат, так як подібне поєднання може призвести до алергічної кропив’янки і сонячних опіків, які можна отримати навіть у тіні.

І насамкінець, можемо порекомендувати також добавки Хлорела, де крім хлорофіліну, вітамінів та мінералів, присутня значна кількість йоду та пепсину, присутніх у цій мікроводорості. Йод корисний для щитовидної залози, а пепсин посилює терапевтичну дію хлорофілу на кишковий мікробіот, стан слизових оболонок стінок та роботу органів шлунково-кишкового тракту.