Гуарана – це рослина, яка росте в Латинській Америці. Особливу популярність серед спортсменів вона отримала завдяки великому вмісту кофеїну. Такі добавки та комплекси зазвичай використовуються перед початком тренувань для підняття настрою, бадьорості та отримання заряду енергії, а також для схуднення.

Особливості дії гуарани

Напої, комплекси, таблетки з гуараною та інші види добавок дозволяють істотно підвищити працездатність на тренуваннях. У зернах цієї рослини величезна кількість кофеїну (в 2-3 рази більше, ніж в каві).

guarana (1)

Дія цієї добавки аналогічна з кофеїном. Вона надходить в мозок і впливає на клітини та стимулює нервові закінчення. Ефект триває протягом двох-трьох годин, хоча можуть бути відмінності в залежності від дозування і особливостей організму.

Крім цього, гуарана популярна і завдяки своїм властивостям спалювати жир. Крім кофеїну в зернах велика кількість теофіліну і теоброміну. Ці речовини сприяють прискоренню обміну речовин, а також допомагають розщеплювати жири. Гуарана в складі різних добавок користується величезним попитом серед людей, які хочуть схуднути.

к содержанию ↑

Коли і як приймати гуарану?

Вживання цієї добавки може бути різним і залежить від мети. Якщо людина хоче скинути зайву вагу, гуарану рекомендується приймати у вигляді жироспалювачів або їх комплексів щодня.

guarana-1

Якщо ж гуарана необхідна як джерело енергії та бадьорості, тоді її приймають перед початком тренування. Для цього виробники спортхарчу пропонують спеціальні передтренувальні комплекси.

Представлена ​​гуарана у вигляді порошків, таблеток, а також рідкому вигляді. При виборі важливо звернути увагу на дозування. Рекомендована доза становить від 1000 до 2000 мг.

к содержанию ↑

Зворотній бік медалі

Гуарана має певні негативні впливи на організм:

  • розвиток безсоння;
  • підвищення швидкості серцебиття;
  • нервове виснаження;
  • підвищення артеріального тиску;
  • збільшення потовиділення.

Однак варто зазначити, що багато спортсменів при складанні раціону спортхарчу віддають перевагу саме цій добавці. І цьому є кілька пояснень:

  • позитивний ефект настає значно швидше;
  • результат триває довше;
  • невеликий шанс передозування та менша кількість побічних дій.

Гуарана є чудовим варіантом передтренувального заряду енергії, коли після робочого дня сил зовсім не залишилося. Також її часто використовують перед змаганнями. А ще вона використовується як додатковий компонент у багатьох комплексах, які використовуються для спалювання жиру.