Розгалужені молекули білка, що з’єднуються бічними ланцюгами (англійське скорочення BCAA: branched – chain amino acids) – категорія життєво важливих амінокислот, що надходять з їжею, або спеціальними добавками, так як вони не синтезуються людським тілом. До них відносять: лейцин, ізолейцин і валін.

Чому добавки ВСАА так популярні серед спортсменів? Виявляється, на відміну від інших 17 амінокислот, метаболічні процеси ВСАА проходять переважно в м’язах, де вони становлять третину всіх білків, і відповідають за виконання таких функцій:

  • енергетична;
  • будівельна;
  • антикатаболічна.

Ефект від BCAA

Енергетична функція безпосередньо проявляється при аеробних навантаженнях. Вживши добавки ВСАА перед тренуванням, Ви забезпечуєте себе додатковою енергією, якої так не вистачає після виснаження глікогену. Таким чином, поліпшуються показники витривалості.

Даний ефект від застосування амінокислот ВСАА незамінний при низьковуглеводній дієті, коли силові показники падають і потрібно допомогти подібним чином своєму організму. До того ж амінокислоти валін, ізолейцин і лейцин сприятливо впливають на утворення інших амінокислот і підтримують оптимальний рівень тестостерону під час тренування, що сприятливо впливає на синтез білка. Прийом даних амінокислот однаково доцільний, як в період нарощування м’язів, так і під час сушки.

к содержанию ↑

В який час приймати BCAA

Коли Ви посилено тренуєтеся, в цей момент в м’язах відбувається активне руйнування ВСАА (особливо лейцину). В кінці тренування дефіцит ВСАА досягає тієї межі, коли ця нестача починає заповнюватися за рахунок розпаду м’язів на ті ж амінокислоти (процес катаболізму). Для того, щоб покрити потребу в амінокислотах, добавки необхідно приймати під час тренувань і відразу після них. Тим самим Ви зупините процес руйнування м’язів і значно прискорите їх відновлення.

Таким чином, ми відповіли на питання про те, коли краще приймати ВСАА. Ви можете самі визначити найкращий час для їх прийому, враховуючи періоди підвищеної потреби в них:

  • до тренування;
  • під час тренування;
  • після закінчення тренувальних занять;
  • а в деяких випадках, (якщо Ви ектоморф), то має сенс і зранку – як тільки Ви прокинулися.
к содержанию ↑

Яким чином і в яких кількостях слід здійснювати прийом ВСАА?

ВСАА випускають у формі капсул, таблеток, порошку, і у вигляді рідини з уже розчиненим порошком. Залежно від форми випуску змінюється і швидкість всмоктування. Швидше за все в кров потрапляють порошок і рідина, потім йдуть таблетки, а після капсули. Але різниця ця несуттєва і становить не більше 5-10 хвилин. Капсули необхідно приймати за 20-30 хвилин до тренування.

Одна порція ВСАА містить 5-10 грамів. В дні тренувань рекомендується вживати 15-20 г, розбивши їх на 2 прийоми. Тривалість вживання ВСАА не обмежена, побічних ефектів не мають. Важливо уточнити, що амінокислоти – лейцин, ізолейцин і валін ніяк не зможуть компенсувати недолік інших незамінних амінокислот, тому також не забувайте отримувати їх з їжею.

к содержанию ↑

Особливості BCAA

Одним з найбільш поширених видів випуску BCAA є порошок, що обумовлено більш низькою ціною, ніж на капсули і таблетки, а також швидким засвоєнням. Однак, багато спортсменів, які приймають амінокислоти в даному виді, можуть відзначити кілька особливостей і задаються такими питаннями:

Чому BCAA гіркі на смак?

Неприємний гіркий смак – це не показник того, що продукт зіпсувався. Навпаки, гіркий смак є природним для амінокислот. Саме це свідчить про те, що представлений продукт є натуральним. Щоб полегшити прийом порошкових BCAA виробники стали випускати їх у вигляді капсул, таблеток. Також є порошкові продукти, які доповнюються фруктовими ароматизаторами і смаками, що дозволяє істотно поліпшити смакові якості добавок.

к содержанию ↑

Чому BCAA не розчиняються у воді?

Багато хто помітив, що при висипанні порошкової амінокислоти в рідину, вона не розчиняється в воді. Навпаки, порошок зосереджується на поверхні, утворюючи характерну плівку. Це обумовлено особливістю молекул BCAA. Їх структура є гідрофобною, тобто, відштовхує рідину. Щоб нормально змішати BCAA з водою, соком або іншим напоєм необхідний шейкер.