Професійні заняття спортом, фітнесом і бодібілдингом сьогодні складно уявити без спортхарчу. Досвідчені атлети напевно регулярно приймають аргінін, а новачки обов’язково мають познайомитися з цією речовиною. Крім цього, різні солі і форми аргініну, завдяки його властивостям і користі, включені в ліки, і застосовуються для лікування печінки, серця і судин, цукрового діабету, астенічних станів.

Що таке аргінін

Аргінін – це речовина, яка являє собою амінокислоту і може існувати в двох варіантах ізомерів l (L, л, Л) і d. L аргінін грає головну роль в енергетичному обміні нашого організму. Так само без нього складні або неможливі пластичні, метаболічні, імунні процеси. Добова потреба дорослої здорової людини в амінокислоті l аргінін – 5,4-6,0 м Покривається вона надходженням з їжею + за рахунок хоч і незначною, але власного вироблення організмом.

к содержанию ↑

Для чого потрібен L аргінін

Ця амінокислота є основою для побудови в організмі білків і пептидів. Аргінін також називають локальним тканинним гормоном, так як він чинить на тканини різні ефекти, наприклад, протизапальний, розслабляючий тонус м’язових волокон в стінках судин, стимулює утворення нової капілярної мережі.

Однак головне завдання, яке виконує l аргінін в нашому організмі, – це будівельний матеріал для синтезу оксиду азоту. Перерахуємо реакції, які відбуваються за участю молекул оксиду азоту, щоб зрозуміти наскільки важливий для організму л аргінін:

  • розслаблення тонусу кровоносних судин головного мозку, серця, нирок, легенів, кишечника, сітківки очей, а також гладкої м’язової тканини трахеї, шлунка, тонкого і товстого кишечника, сечового міхура і матки;
  • регулювання секреції інсуліну, гормонів щитовидної залози і надниркових залоз, гормональних речовин репродуктивного циклу, пролактину;
  • управління взаємодією білих клітин крові з судинними стінками;
  • активізація тромбоцитів.

Оксид азоту, а значить і аргінін, як його донатор, також бере активну участь в антипатогенних і протипухлинних реакціях, приймає участь у формуванні пам’яті, потрібен для виникнення больових відчуттів. З його допомогою відбувається процес зорового аналізу.

Дефіцит аргініну і нестача оксиду азоту є причиною розвитку нефро- і атеросклерозу, легеневої і артеріальної гіпертензії, тромбозів, діабетичної ангіопатії.

к содержанию ↑

Властивості та користь аргініну

Серед численних властивостей і корисних ефектів l аргініну окремо виділимо:

  • унікальну антиоксидантну активність, яка призводить до відчутного поліпшення якості життя та підвищення працездатності вже після прийому протягом 2-4 тижнів;
  • активне знешкодження аміаку та амонію, посилення детоксикаційної функції печінки і прискорення відновлення її клітин;
  • незначне, але стійке зниження систолічного (верхнього) артеріального тиску;
  • вибірне збільшення діаметра судин і поліпшення артеріального кровотоку в сегментах зі стенозом;
  • зниження рівня окисного стресу в тканинах, що виникає при цукровому діабеті;
  • підтримання зору;
  • зміцнення імунної системи в захисті від вірусів, бактерій та інших мікроорганізмів;
  • сприяння виробленню серотоніну (гормону щастя і гарного настрою).

Аргінін, в комбінації з іншого амінокислотою – лізин, допоможе знизити тривожність, подолати наслідки стресової ситуації, емоційного перенапруження або потрясіння. Він також допоможе швидше відновитися після травм, опіків і після переохолодження. L аргінін призначають при гіпоксії, анеміях, астенічних станах, після голоду або тривалих жорстких дієт.

к содержанию ↑

L аргінін для жінок

А чого можна очікувати в акушерстві та гінекології від аргініну? Користь безсумнівно є:

  1. Завчасний прийом L аргініну здатний знизити менструальні болі.
  2. Тривале вживання покращує кровопостачання малого тазу, що підвищує фертильність.
  3. Регулярний прийом вільного аргініну або препаратів, що його містять, допомагає легше перенести прояви клімактеричного синдрому. Це можливо завдяки властивості цієї амінокислоти коригувати ендотеліальні порушення в стінках кровоносних судин.

Жінкам в «положенні» теж корисно стежити за достатньою наявністю в раціоні продуктів з аргініном. Для чого? Він, сприяючи збільшенню вироблення оксиду азоту, підтримує оптимальний обсяг і швидкість пупкового кровотоку, що сприяє росту плоду. А ось брак аргініну та оксиду азоту у вагітних є однією з причин гестаційної гіпертензії та прееклампсії, яка може призвести до еклампсії – стану, реально небезпечного для життя жінки і плоду.

к содержанию ↑

L аргінін для чоловіків

Слід окремо відзначити користь L аргініну для чоловіків, у яких є проблеми з лібідо. Його позитивний вплив на загальний кровотік, також, як і в випадку з Віагрою, яка спочатку була придумана для лікування серця, ефективно допомагає в лікуванні еректильної дисфункції.

Користь аргініну для судин настільки відчутна, що сьогодні ця амінокислота включена практично в усі комплексні лікарські препарати для профілактики та лікування простатиту і аденоми передміхурової залози. Призначають її і тим чоловікам, яким потрібно поліпшити якість сперми.

Також відзначимо, що тривалий, від 6 місяців і довше, прийом аргініну в невисоких дозах допомагає призупинити у чоловіків-курців облітеруючий ендартеріїт, зменшити переміжну кульгавість, знизити прояв свербіння і больових відчуттів в ногах.

к содержанию ↑

Аргінін в спорті

аргинин

Корисні ефекти аргініну, властивості та його впливи на організм дозволяють спортсменам: 

  • підвищити показники анаеробної витривалості;
  • прискорити виведення шлаків, допомагаючи м’язам швидше відновлюватися після навантажень;
  • поліпшити метаболізм у скелетних м’язах;
  • збільшити секрецію ендогенних анаболічних гормонів і інсуліноподібний фактор росту, наростити м’язову масу (спортхарч-пампінг) і, нехай і незначно, але зменшити жировий підшкірний прошарок;
  • підвищити доставку кератину в навантажувані м’язові волокна, що додатково збільшить їх силу, масу, анаеробну короткочасну витривалість;

Варто окремо відзначити, що аргінін доведено скорочує час реабілітації після травм і інфекційних захворювань.

к содержанию ↑

У яких продуктах міститься амінокислота l аргінін

Наводимо вміст аргініну в продуктах (100 г і % добової потреби):

  • арахіс – 2,9 г і 60%;
  • зерно сої – 2,6 г і 52%;
  • горіхи, кунжут, соняшник – 2,4-1,7 г і 48-36%;
  • горох – 1,6 г і 32%;
  • кальмари, червона риба – 1,5 г і 30%;
  • тверді сири, бринза – 1,25 г і 25%;
  • жовток, м’ясо курки (індички) – 1,1 г і 23%;
  • яловичина, баранина, свинина – 1,05 г і 21%;
  • зерно гречки, біла риба – 1,0 г і 22%.

Проте слід розуміти, що навіть споживання 5,4-6,0 г l аргініну в продуктах в день недостатньо тим, хто знаходитися в стані стресу, відчуває важкі фізичні навантаження або хворіє. Тому їм рекомендується приймати препарати або біологічно активні добавки, що містять тільки аргінін (вільний) або в комбінації з іншими діючими речовинами.

к содержанию ↑

Як приймати аргінін

Головне правило прийому амінокислоти l аргінін – на голодний шлунок, запиваючи склянкою негазованої води або соку. Решта нюансів про те, як пити аргінін, безпосередньо залежать від мети його прийому, препарату в якому він міститься і його дозуванні. Наприклад, желатинові капсули L аргінін (вільна форма, по 1 г, виробник: NOW) в спортхарчі для підтримки фізичної форми на належному рівні, може прийматися 2-3 рази на добу, перед тренуваннями і перед сном.

Домогтися максимальних результатів в період інтенсивної підготовки до змагань допоможе інша схема. У дні фізичних навантажень, безпосередньо перед тренуваннями, приймається який-небудь спеціальний передтренувальний комплекс, що містить л аргінін, наприклад, BSN N.O.-XPLODE 3.0, а в день відпочинку – креатин + вільний аргінін з розрахунку 115 мг на 1 кг маси тіла.

Як пити або внутрішньовенно вводити лікарські засоби з аргініном для профілактики, лікування і реабілітації після захворювань, наприклад, Глутаргін (для печінки) або Кардіоаргінін (для серця), призначить лікар або підкаже інформація в інструкції.

Курс аргініну для волосся: 3-4 г в день, протягом мінімум 3 місяців – допоможе зупинити випадіння і зробити волосся густішим. Результат буде гарантований якщо разом з аргініном приймати цинк, омега-3, вітаміни А, C, і E, інші амінокислоти: лізин, цистеїн, метіонін.

к содержанию ↑

Побічні ефекти і протипоказання

Як в спортивній практиці, так і в застосуванні для лікування (профілактики) захворювань, добова доза аргініну не повинна перевищувати 9 г.

Передозування аргініном викликає такі побічні ефекти:

  • нудота блювота;
  • болі в животі, в грудній клітці;
  • короткочасні епізоди падіння артеріального тиску;
  • порушення сну;
  • забитість м’язів, болі в суглобах.

Тривалий прийом аргініну в максимальній добовій дозі або вище призведе до падіння працездатності, швидкої стомлюваності, загальної слабкості, млявості та апатії. Сьогодні також ведуться ряд досліджень по підтвердженню того, що надмірне споживання l аргініну може викликати хворобу Альцгеймера.

Протипоказань до прийому аргініну немає, але варто враховувати, що вагітним і жінкам, що годують груддю пити препарати або добавки з аргініном можна тільки після консультації з акушером-гінекологом. який веде вагітність. Якщо людина приймає інші ліки, тим більше на постійній основі, перш ніж пити аргінін варто проконсультуватися з лікарем. Ця амінокислота може посилювати або навпаки нівелювати їх дію.

Висновок

На закінчення хочемо уточнити, що всі перераховані вище позитивні ефекти l аргініну можна отримати, приймаючи оригінальні лікарські препарати або брендові добавки спортхарчу. Остерігайтеся підробок, і не піддавайтеся на недобросовісну конкурентну рекламу, яка пропонує великий об’єм «якісної» діючої речовини за копійчану ціну.