Жироспалювачі для жінок: правда чи міф?

На написання цієї статті мене підштовхнула одна незначна подія: під час збору матеріалу для статті по SARMs (опублікована в журналі «Залізний світ» №9 за 2016 рік) я натрапив на такий собі цікавий препарат. Цікавий він був тим, що на його етикетці чорним по білому (точніше – по бузковому) значилося: “Для жінок”.

“Ух ти, такого я ще не зустрічав – SARMs спеціально для представниць прекрасної статі!” – подумав я тоді. Розчарування спіткало мене відразу після погляду на Supplements Facts – інформацію про склад продукту. Виявилося, що діючою речовиною є звичайний остарин (MK-2866), але тільки в меншій кількості на одну капсулу – 10 мг замість звичайних двадцяти. А в якості доповнення до основної діючої речовини використовувався лише екстракт чорного перцю.

Але я зараз не про SARMs, хоча розмова про них теж обов’язково буде. Я про такий величезний клас спортивних добавок, як жироспалювачі. В якому виробники спортхарчу наполегливо виділяють підклас добавок, призначених виключно для жінок. Чи потрібно прекрасним дамам щось особливе? І якщо так, то що саме? І чи задовольняють виробники їх запити? – ось про це всі ми зараз і поговоримо.

к содержанию ↑

Що такого особливого в “спалюванні” жиру у жінок?

Кількість та розподіл жиру

Для чоловіків мінімальною кількістю жиру в організмі може вважатися показник в 5% від загальної маси тіла. Нормальним – 8-10%. Для жінки цей показник значно вищий: мінімальна кількість жиру – 10%, допустима – 13-15%. Занадто сильне зниження кількості жиру в організмі жінок може призвести до різного роду гормональних збоїв, серед яких виділяється аменорея – порушення менструального циклу. Це, в свою чергу, може призвести до значного зниження рівня естрогенів, випадання волосся, інших порушень.

Цікаво, що аменорея може виникати у різних жінок при абсолютно різному зниженні кількості жиру в організмі: у одних вона починається при переході через поріг в 10-11%, у інших – вже при 17-18 відсотках жиру.

Варто звернути увагу і ще на один момент: різні жінки по-різному запасають жир. Якщо для практично всіх без винятку чоловіків характерне посилене відкладення жиру в ділянці живота, то у жінок можуть переважати жирові відкладення на стегнах і сідницях при мінімальній кількості жиру в області абдомена. А може бути і навпаки: саме на животі спостерігаються найбільш значні запаси жиру, в той час, як на стегнах і сідницях їх значно менше. Крім того, характерним для жінок місцем відкладення жиру є задня поверхня плеча.

Все це говорить про те, що єдиного підходу для представниць прекрасної статі в плані позбавлення від зайвих жирових відкладень бути не може – всі вони вимагають індивідуального підходу.

к содержанию ↑

Гормональний фон

Основний статевий гормон у чоловіків – тестостерон. Основні статеві гормони у жінок – естрогени, ну, плюс прогестерон. Якщо тестостерон сам по собі стимулює ліполіз, то естрогени навпаки – ліполізу перешкоджають і роблять все для того, щоб організм запасав побільше жиру.

Для жінок стимуляція “спалювання” жиру означає зниження рівня естрогенів і підвищення рівня тестостерону (який організм жінок також виробляє, але в зовсім невеликих кількостях) або, на крайній випадок, прогестерону, який також можна вважати “жироспалювачем”. Вся проблема в тому, що зробити це можна тільки за допомогою фармакологічних препаратів; спортивних добавок, які можуть забезпечити “гормональні зрушення” в сторону жироспалювання, вкрай мало, і жодна з них абсолютно точно не позиціонується як суто жіночий “спалювач” жиру.

Проте, і серед спортхарчу можна знайти жироспалювачі, які для жінок можна назвати якщо і не суперефективними, то дечого домогтися дозволяють.

к содержанию ↑

На що варто орієнтуватися при виборі

Зазвичай жироспалювач – набір надзвичайної кількості всього, що тільки міг придумати виробник. Більша частина компонентів присутніх в цих добавках тільки заради краси – ніякої реальної користі з їх прийому витягти неможливо. Але є і те, що завжди стане в нагоді. Таких компонентів рівно чотири.

Кофеїн

Кофеїн істотно підвищує термогенез, тобто, під його дією збільшуєте витрата енергії. Але зовсім не обов’язково ця витрата енергії буде покриватися за рахунок жирових запасів. У жироспалюючих комплексах може бути присутній не сам по собі кофеїн, а екстракт гуарани, наприклад.

Екстракт зеленого чаю

Зелений чай – дуже непогане джерело все того ж кофеїну. Крім цього, зелений чай регулює рівень глюкози в крові, який в разі прийому екстракту зростає куди повільніше, що означає менший викид інсуліну. Ще одна корисна властивість зеленого чаю – він перешкоджає синтезу жирів з вуглеводів. Крім того, зелений чай є антиоксидантом, який по потужності значно перевершує горезвісний вітамін Е.
Одним з досліджень, проведених в 2005 році, було встановлено позитивний вплив поєднання екстракту зеленого чаю (270 мг ECGC) і кофеїну (150 мг) на будову тіла жінок (підвищувалася чутливість до лептину, швидше “згорав” жир). Так що кофеїн і зелений чай можна вважати необхідними компонентами “жіночих” жироспалюючих комплексів.

к содержанию ↑

Йохімбін

Ця речовина в жироспалюючих комплексах може бути присутня не явно, а як основний компонент будь-якого екстракту (скажімо, Rauwolfia serpentine або Aspidosperma quebracho). Йохімбін використовується в якості афродизіака (речовина, що підвищує лібідо, хоча ці властивості виражені у нього досить слабо), так що його досить часто включають в комплекси, призначені для жінок. Ряд досліджень виявив у йохімбіну властивість підвищувати витрату енергії; передбачається, що йохімбін і кофеїн можуть бути синергетиками в цьому плані.

к содержанию ↑

7-KETO DHEA

7-keto DHEA можна віднести до препаратів, що стимулює використання жирних кислот в якості джерела енергії. Найкращим чином свої жироспалюючі властивості 7-keto DHEA проявляв в умовах обмеженого по калорійності раціону.

Дослідження, об’єктом яких був 7-keto DHEA, підтвердили у піддослідних істотне підвищення швидкості протікання обмінних процесів. Що стосується втрат жирової маси, то в найбільш достовірному експерименті було зафіксовано мінус 2,88 кілограмів жиру проти 970 грам, у тих, хто приймав плацебо.

З тих жироспалювачів, які не містять ефедрин (тих, які відносяться до категорії спортивних добавок), 7-keto DHEA, мабуть, можна визнати найбільш ефективним. Поєднання ж його з жироспалювачем “ЕКА” взагалі є суперефективним рішенням для тих, хто хоче позбутися від набридливого жиру.

к содержанию ↑

Класичний “ЕКА”

Абревіатура “ЕКА” означає ефедрин, кофеїн і аспірин – комбінація цих трьох речовин вважається чи не еталонною в плані “спалювання” жиру. Жироспалювачі на основі кофеїну з ефедрином (аспірин тут є допоміжною речовиною, при бажанні без нього можна обійтися) високоефективні як для чоловіків, так і для жінок, причому, всіх без винятку.

Ефедрин і кофеїн можна назвати синергетиками. Ефедрин діє не сам по собі, а через норадреналін, виділенню якого він сприяє. І вже норадреналін стимулює ліполіз і перешкоджає зворотному процесу – утворенню жиру з жирних кислот. Кофеїн же підвищує витрату енергії (в цьому і ефедрин йому допомагає), так що є ймовірність – і вельми висока – того, що додаткові витрати будуть покриті якраз за рахунок утилізації жирних кислот.

Проблема з використанням жироспалювачів “ЕКА” полягає в можливому підвищенні артеріального тиску та частоти пульсу, іноді досить істотне. Правда, це відбувається не у всіх, а у жінок навіть в меншій мірі, ніж у чоловіків. Зате у жінок легше розвивається стан тривожності (я б краще охарактеризував цей стан як “напруженість”) і порушується сон – часто навіть в тому випадку, якщо всю порцію ”спалювача” жиру приймати в першій половині дня.

к содержанию ↑

Кілька слів про CLA

Кон’юговані лінолева кислота стала використовуватися в якості жироспалюючої добавки не те, щоб дуже давно. Але надзвичайно активно просувається на ринку: вона може бути як єдиним компонентом жироспалювачів, так і входити до складу складних комплексів. У тому числі і рекомендованих для прийому жінкам.
Відносно CLA проводилося чимало досліджень, так що про її “здібності” можна говорити з упевненістю. Так ось: здатності “спалювати” жир (будь-яким чином – на цю тему проведено 20 досліджень) серед них точно немає.

Власне кажучи, твердження про жироспалюючі властивості CLA базується на одному-єдиному давньому дослідженні: в ньому прийом рекомендованих виробниками 3,2 г кон’югованої лінолевої кислоти на добу дійсно приводив до “спалювання” підшкірного жиру. “Згорають” цілих… 90 грамів жиру за один тиждень. Про те, що це сміховинно мало, говорити, напевно, немає потреби – за допомогою не найсуворішої дієти можна досягти значно більшого.

Зате “негативу” у CLA виявилося більш ніж достатньо: наприклад, підвищення добової дози не приводило до прискореного спалювання жирів, зате призводило до підвищення ризику розвитку діабету. Як на мене, менше 15 грам жиру в день явно не варті ризику заробити невиліковну хворобу.

к содержанию ↑

Що вибрати?

Жироспалююча добавка, орієнтована на особливості жіночого організму – міф. Існування виключно “жіночих” жироспалювачів – більше маркетинговий хід. Їх просто не існує в природі, у всякому разі, поки. Ті жироспалювачі, які позиціонуються як суто жіночі, прекрасно будуть працювати і для чоловіків. Якщо, звичайно, взагалі будуть працювати…
Однозначно: кращими жироспалювачами представленими в магазинах спортивного харчування, є ті, які включають в якості одного з компонентів ефедрин. Так що, якщо ви хочете домогтися реальних результатів, зупиніть свій вибір на одному з них. Оптимальним можна вважати наступне співвідношення компонентів: 20-30 мг ефедрину, 200 мг кофеїну і 100 мг аспірину або його аналога.

Якщо ж говорити про суто “жіночі жироспалювачі, то можна виділити один загальний для всіх недолік: як правило, зміст основних компонентів в комплексі занадто малий для того, щоб надати видимий ефект.

Вибираючи жироспалювач, зверніть увагу, в першу чергу, на кількість заявленого кофеїну (вона не повинна бути нижче 200 мг на порцію) і екстракту зеленого чаю (щонайменше 300 мг ECGC, краще в два рази більше). Саме поєднання кофеїну та екстракту зеленого чаю може дати хоч якийсь ефект. Ну, а якщо в добавці є ще і 7-keto DHEA (не менше від 100 мг на порцію або 200 мг на добу), то взагалі добре.

Якщо говорити про конкретні добавки, що не містять ефедрин, то особисто мені найбільше сподобався 7-KETO Musclean виробництва компанії Beverly International. Тут вдало поєднується 7-keto DHEA, а також кофеїн і екстракт зеленого чаю, при цьому кількість інгредієнтів можна вважати близькою до оптимальної.