Починаючи з моменту народження і протягом усього життя, шлунково-кишковий тракт – це найбільш густонаселена мікроорганізмами внутрішня область людського тіла. Склад мікробного пейзажу кишечника у кожної людини унікальний, і багато в чому залежить від харчової поведінки. У нормі він постійний, і змінюється лише на 1-2%. Загальна кількість мікробів, що живуть тільки в кишечнику, – 50 трильйонів, що в 1,3 рази перевищує кількість власних клітин людського організму.

 

У верхніх відділах тонкого кишечника мікрофлора вкрай мізерна, і представлена ​​біфідо- і лактобактеріями. Найбільш густонаселений мікробами відділ шлунково-кишкового тракту – товста кишка. В основному тут живуть анаероби: біфідо-, лакто-та еубактеріі, бактероїди, клостридії. Зустрічаються й інші: ентерококи, штами кишкової палички, клебсієла, ентеробактерій. Можлива наявність стафілококів, протей, дріжджових грибів, найпростіших і вірусів.

 

к содержанию ↑

За яких обставин потрібно відновлювати мікрофлору кишечника

 

В здоровому людському кишечнику мікроби масово не гинуть, і вважають за краще взаємодіяти з організмом шляхом комменсалізму або симбіозу. Деякі ж види паразитують, не завдають при цьому шкоди здоров’ю.

 

У переважній більшості випадків відновлювати мікрофлору доводиться, коли з тієї чи іншої причини в кишечнику:

 

  1. З’являються і швидко розмножуються патогенні і/або умовно-патогенні форми бактерій.
  2. Відбувається збільшення і/або якісна зміна складу мікробного пейзажу в тонкому кишечнику.
  3. Змінюється видовий склад мікробіоту в товстій кишці.

 

Зарубіжні медики називають такий стан Синдром надлишкового росту бактерій у тонкій кишці. Наші лікарі можуть використовувати термін Синдром мальдигестії (мальабсорбції), але частіше застосовують такі назви як Синдром подразненого кишечника, Синдром порушеного травлення, або по-старому дисбактеріоз.

 

Наводимо типові симптоми дисбалансу мікрофлори кишечника:

 

  • піднуджування, стан, коли людина говорить – мене нудить;
  • важкість, дискомфорт або больові відчуття в області живота;
  • бурчання, метеоризм, виділення смердючих запахів;
  • періодичне або постійне порушення стільця – закрепи або діарея, можливе збільшення кількості актів дефекації за добу до 6 разів і добової ваги випорожнень від 300 до 2 500 г;
  • зниження маси тіла;
  • сухість і в’ялість шкіри;
  • спрага;
  • яскраво-червоний, із згладженими сосочками язик;
  • апатія, швидка стомлюваність, слабкість, сонливість.

 

Підкреслимо, що дисбактеріоз не є хворобою, а є наслідком інших захворювань, станів, причин або обставин. Тому займатися відновленням мікрофлори кишечник слід паралельно або після лікування безпосередньої причини.

 

До речі, багато хто переконаний, що лікування антибіотиком є ​​приводом до обов’язкового відновлення мікрофлори кишечника за допомогою ліків або біодобавок. Це – помилка. Нові покоління антибіотиків, які п’ються або колються вдома, не викликають яскраво вираженого кишкового дисбалансу. Зазвичай мікробіота приходить в норму через 4-5 днів самостійно, а лікарський засіб з пре- або пробіотиками зменшує цей термін всього лише на 1 день.

 

к содержанию ↑

Що руйнує мікрофлору в нашому кишечнику

 

Якщо говорити конкретно, то дисбаланс кишкової мікрофлори людини є наслідком одного або декількох факторів:

 

  • заповнення верхніх відділів тонкого кишечника величезних кількістю бактерій;
  • зміна видового складу мікробіоту товстого кишечника;
  • посилений ріст спочатку умовно-патогенних і патогенних мікроорганізмів;
  • виникнення умов, які стимулюють у деяких мікроорганізмів «почуття кворуму», і вони спершу починають посилено розмножуватися, а при досягненні певної кількості набувають умовно-патогенних властивостей;
  • посилення або гальмування перистальтики нижнього відділу 12-палої і тонкої кишки;
  • порушення цілісності епітеліального шару або зниження перманентного фізіологічного запалення стінок кишечника;
  • дисбаланс компонентів і ph шлункового соку, порушення обміну речовин;
  • недостатня продукція секреторних IgA і лізоциму;
  • виникнення лімфоїдних утворень;
  • проблеми з ілеоцекальним клапаном між клубовою і сліпою кишкою.

что разрушает микрофлору кишечника

Фактично ж нормальна мікрофлора кишечника руйнується через зміну звичного раціону харчування, харчового, алкогольного або токсичного отруєння, зараження гельмінтами. На неї згубно впливають захворювання кишечника і органів травлення, а також хвороби, що впливають на обмін речовин, наприклад, цукровий діабет.

 

Дисбаланс кишкової мікрофлори може статися через незбалансовані дієти, харчування з недостатнім обсягом клітковини, відсутність молочнокислих продуктів. Крім цього дисбактеріоз неминучий при наявності хронічних вогнищ інфекції в роті і ЛОР-органах.

 

Дисбактеріоз у спортсменів – це наслідок прийому стероїдних препаратів, фізичної перевтоми, сильних емоційних переживань на змаганнях.

 

к содержанию ↑

Чому важливо відновити кишкову мікрофлору

 

Дисбактеріоз ігнорувати не варто. Нормальний склад мікрофлори людського кишечника виконує наступні функції:

 

  1. Захищає від колонізації кишечника патогенними мікроорганізмами.
  2. Остаточно зброжує вуглеводи, обмилює ліпіди і гідролізує білки, які не встигли метаболізуватися в тонкому відділі кишечника.
  3. Регулює рухову активність кишечника. Уповільнюють моторику в дистальному відділі тонкого і проксимальному відділі товстого кишечника. Стимулюють роботу стінок низхідної частини поперечної ободової і прямої кишки.
  4. Допомагає всмоктуватися воді. Бере участь у водно-сольовому обміні.
  5. Знезаражує, не гірше печінки, деякі токсичні речовини. Руйнує канцерогенні мутагени.
  6. Виробляє вітаміни, наприклад, В6, В12, К1, К2, фолієву кислоту. Забезпечують засвоєння нікотинової кислоти, вітаміну B і D, заліза, кальцію.
  7. Перетворює холестерин в копростанол, який не всмоктується. Виводить з організму білірубін, трансформуючи його в стеркобілін і уробілін.
  8. Підтримує «імунний тонус» лімфоцитів, макрофагів, плазматичних клітин. Сприяє синтезу цитокінів та антитіл. Системно стимулює імунітет.

 

До речі, дисбаланс кишкового мікробного пейзажу може викликати біотрансформацію деяких ліків, розкриваючи, посилюючи або ж зводячи нанівець їх дію.

 

Відновити нормальний баланс кишкової мікрофлори важливо ще й тому, що не дивлячись на те, що дисбактеріоз є симптомом, але при тривалому перебігу він може викликати авітаміноз, залізодефіцитну анемію, знизити вроджений і/або адаптивний імунітет.

 

к содержанию ↑

Чи можна і як відновити мікрофлору кишечника в домашніх умовах?

 

Безумовно можна. При відсутності хронічних патологій, що викликають дисбактеріоз, можна обійтися і самолікуванням вдома – лікувальним харчуванням і/або прийомом відповідних біодобавок. Однак у важких і запущених випадках потрібно і лікувати причину дисбактеріозу, і одночасно приймати один або кілька лікарських засобів, які лікар призначить після оцінки результатів ряду специфічних аналізів.

 

к содержанию ↑

Відновлення за допомогою харчування

 

Відновити мікрофлору в нижніх відділах тонкого кишечника допоможуть продукти, які містять інулін – топінамбур, цикорій, а також молочнокислі продукти і напої. Прискорити відновні процеси допоможуть яблука, банани, какао, лляне насіння, цибуля, морські водорості.

восстановление микрофлоры кишечника

Ну а для відновлення нормальної кількості і складу мікрофлори товстого кишечника дорослій людині необхідно щодня з’їдати 35-40 г харчових волокон, споживаючи необхідну кількість продуктів, перерахованих в таблиці.

 

Вміст

харчових волокон с пробіотиками

в 100 г продукту

Назва продукту
1–1,9 г (1,5 г) Гречана і перлова крупи, квасоля, житній хліб, перець болгарський, морква, гарбуз, редька, петрушка, цитрусові, диня, чорнослив.
2–3 г (2,5 г) Цільнозернова вівсяна крупа, білково-висівковий хліб, чорна і червона смородина, журавлина, ожина, часник. 
3,5 г Кріп, малина, полуниця, курага.
4,5 г Чай.
7,7 г Вівсяне борошно.
8,2 г Пшеничні висівки.
10 г Плоди шипшини (сушені).
12,8 Мелена кава в зернах.
14 г Вівсяні висівки.

 

Слід пам’ятати, що:

 

  • при діареї необхідно включити в раціон більше рису, моркви, відвареної цвітної капусти, печених яблук;
  • при запорах збільшити споживання чорносливу, вівсянки, буряка, насіння льону;
  • при метеоризмі потрібно виключити з меню бобові, випічку, солодощі, молоко.

 

На час відновного періоду кишкової мікрофлори слід відмовитися від великих доз або взагалі від алкоголю, а також повністю виключити з раціону копченості, маринади, смажені, жирні та гострі страви.

 

к содержанию ↑

Відновлення за допомогою ліків

 

Не у всіх, але в деяких випадках для відновлення харчування буде потрібно не тільки змінити спосіб харчової поведінки і відмовитися від шкідливих звичок, а й приймати ліки, підібрані лікарем відповідно до змін, що відбулися. Це можуть бути один або декілька препаратів з наступного списку:

 

  1. Для усунення з кишечника патогенних бактерій – антибіотики.
  2. Для створення сприятливих умов для самостійного відтворення індивідуального кишкового мікробіоту – пребіотики.
  3. Для заселення тонкого або товстого кишечника відповідними і потрібними живими бактеріями – пробіотики і симбіотики.
  4. Ферменти, що поліпшують травлення.

 

Щоденну дозу, режим прийому і тривалість курсу прийому перерахованих вище ліків визначається лікуючим лікарем на основі симптоматичної картини і/або аналітики необхідних лабораторних аналізів.

 

Показання Назва штаму
Токсична і антибіотик-асоційована діареї, лікування виразок і гастритів, викликаних H.pylori. L.rhamnosus GG
Профілактика і лікування після діареї, викликаної антибіотиками.  S.boulardii
Лактазная недостатність. S.thermophilus
Прискорення проходження їжі по товстому кишечнику при запорах помірної сили. B.animalis

DN173-010

Ослаблення місцевого імунітету шлунково-кишкового тракту, дисбаланс і зниження кількісного складу мікробіота у літніх.  B.lactis

HN019 (DR10)

Проблеми, викликані виразковим колітом. B.longum BB536
Синдром роздратованого кишечника. B.infantis 35624
Інфекційна діарея. B.lactis BB-12
Запалення кишечника. L.salivarius UCC118
Лікування ротавірусної діареї.  L.reuteri SD2112
Зниження швидкості бактеріального росту, в тому числі при непереносимості лактози, захворюваннях дихальної системи, діареях, хворобах жіночої сечостатевої системи, ерадикації H.pylori . L.acidophilus

NCFM

Будь-який різновид діареї, ослаблення місцевого імунітету. L.casei DN-114001

 

к содержанию ↑

Як підтримувати мікрофлору кишечника в нормі?

 

В першу чергу слід звернути увагу на кількість багатих пробіотиками харчових волокон в щоденному раціоні (див. таблицю вище). Їх маса повинна бути в межах не менше 20-25 г, а у спортсменів від 30 до 35 г в день. Не варто забувати про регулярне споживанні «живих», з коротким терміном зберігання, кисломолочних продуктів.

 

Також буде корисний і періодичний курсовий прийом біодобавок, наприклад, від знаменитого і шанованого північноамериканського бренду харчових добавок NOW Foods:

 

  1. «CLINICAL GI PROBIOTIC VEG» – капсули, що містять комплекс штамів HNO19™ 50+, тваринну і рослинну целюлозу і діоксид кремнію;
  2. «23 BILLION» – доступні за ціною капсули з пробіотичною сумішшю з 10 штамів для здоров’я шлунково-кишкового тракту;
  3. «Women’s 20 BILLION» – комплекс пробіотиків, підібраний спеціально для жінок.

 

Також під час корекції дисбалансу кишкової мікрофлори, особливо у тих, хто починає відновлювальні тренування, будуть корисними вітамінно-мінеральні комплекси. Підібрати комплекс, що підходить саме для вас, можна тут.

 

Висновок

 

На закінчення хочемо ще раз нагадати про важливість кількісного і якісного складу кишкової мікрофлори кишечника. Від цієї маси, вага якої у людей коливається від 1 до 3 кг, залежить здоров’я, самопочуття, настрій, і в кінцевому підсумку тривалість життя. Тому потрібно бути уважними і докласти максимум зусиль для відновлення мікробіота після отруєнь, стежити за здоров’ям порожнини рота і зубів, не допускати хронізації хвороб, які можуть викликати стійкий дисбактеріоз.