Напевно слово куркумін вам знайоме. Сьогодні ця яскраво-жовта золотиста речовина, що знаходиться в популярній у всьому світі південно-східній спеції куркумі і багатокомпонентній прянощі каррі, широко застосовується для трав’яних добавок, косметичних продуктів, харчових барвників і смакових добавок. Наша історія сьогодні присвячена саме йому, тому що в асортименті більшості іменитих брендів спортивного харчування є добавка Куркумін. Для чого її використовують і які корисні ефекти очікуються від прийому.

к содержанию ↑

Визначення куркуміну та його компонентів

Спецію Куркума (Turmeric, турмерик), що виготовляється з висушеного кореневища багаторічної трав’янистої рослини Curcuma longa, протягом 5000 років успішно застосовують у їжу в Індії та країнах Південно-Східної Азії, а також для лікування шлункових та гінекологічних проблем, хвороб печінки, інфекцій крові в Аюрведі, медицині Сідха, традиційній китайській медицині Унані та анімістичних ритуалах австронезійських народів.

Те, що специфічний колір, смак і корисні ефекти куркуми – це дія куркуміну, частка якого в порошку становить від 1 до 3,15%, було доведено в 1815 Анрі Фогелем і П’єром Пеллетье. І лише через 100 років, у 1910 році, вчена група під керівництвом Милобедзька та Лампе розшифрувала хімічну структуру куркуміну, а у 1913 році здійснила синтез цієї сполуки. Сьогодні відомо, що фітохімічні компоненти куркуми включають діарилгептаноїди – клас куркуміноїдів, представлених куркуміном, деметоксикуркуміном, бісдеметоксикуркуміном та циклокуркуміном.

Куркумін – це диферулоілметан, речовина, що відноситься до рослинних ліпофільних поліфенолів підкласу флавоноїди. Його молекула має два фрагменти ферулової кислоти, пов’язаних разом з додатковим вуглецем (метаном) для з’єднання карбоксильних груп.

Комерційні екстракти Куркумін Елвар, Турмерік Куркумін, Солгар Куркумін та інші Торгові Марки найкращих світових брендів спортхарчу, як мінімум, відповідають стандарту NCB-02. Відповідно до цієї стандартизації в суміші куркуміноїдів присутні не менше 77% куркуміну, а також 17% деметоксикуркуміну, 3% бісдеметоксикуркуміну та 3% циклокуркуміну.

к содержанию ↑

Різновиди форм куркуміну

Куркумін доступний у кількох лікарських формах, включаючи капсули, таблетки, мазі, енергетичні напої, мило та косметику.

Куркумін був схвалений Управлінням з контролю за продуктами та ліками США (FDA) як «загальновизнаний безпечним (GRAS)».[12].

Куркумін практично не руйнується шлунковим соком, але потрапивши до кишечника, він дуже погано засвоюється. Через це були придумані різні модифікації цієї речовини, які допомагають збільшити кількість куркуміну, що досягає кровообігу.

Виділяють енольні та кето фармакологічні форми куркуміну. Для виробництва біологічно активних добавок сьогодні, крім стандартизованих невдосконалених енольних та кето форм, використовують їх покращені варіанти:

  1. Піперін куркумін. Поєднання в одній добавці куркуміну та піперину (біоактивної речовини чорного перцю) збільшує засвоєння першого у 20 разів.

В асортименті нашого магазину є добавка, що містить комплекс куркуміну з піперином, який додатково збагачений екстрактами зеленого чаю та зеленої кави – CURCUM-IN RAPID® (бренд AMIX GREENDAY, Великобританія).

  1. Міцелярний куркумін. Має високу біодоступність та легко засвоюється за рахунок того, що куркумін знаходиться всередині мікроскопічних сфер (міцел), утворених молекулами жиру.
  2. Фітосоми куркуміну (куркумін, поміщений в оболонку з фосфатидилхоліну). У порівнянні зі стандартною формою, фосфатидилхолін-куркумін, наприклад, Meriva®, засвоюється в 29 разів краще.
  3. Ліпосоми куркуміну. На відміну від міцел, частинки куркуміну поміщені у фосфоліпідний бішар, який дуже схожий на клітинну мембрану. У центрі ліпосом, крім куркуміну, можуть бути й інші діючі речовини. Ліпосомальний куркумін теж добре засвоюється, але точні дані про біодоступність можуть змінюватись в залежності від використовуваної технології.
  4. Наночастинки куркуміну. У порівнянні з невдосконаленим варіантом біодоступність куркуміну виготовленого за технологією Theracurmin® збільшена в 40 разів. Це досягається за рахунок зменшення розміру частинок куркуміну рослинною каміддю гхатті.

На сьогодні, найбіодоступніші комплекси куркуміну виробляються за запатентованими технологіями NovaSol®, CurcuWin®, LongVida®, Cavacurmin®. Їх засвоєння, порівняно з невдосконаленою формою куркуміну, збільшено у 185, 136, 100 та 85 разів відповідно [04]. Також розроблені такі наноформи куркуміну як полімерні міцели, різні види дендрімерів, наноемульсії, наносуспензії, наногелі нанокристали [17].

к содержанию ↑

Лікувальні властивості куркуміну для організму людини

Механізми дії куркуміну та властивості його до кінця не з’ясовані. Проте набір молекулярних мішеней, виявлених для куркуміну – фактори транскрипції, фактори росту, антиоксидантні ферменти, кінази, що виживають у клітинах, та сигнальні молекули – передбачає багатогранний спосіб дії цього флавоноїду. [04].

Дослідження наприкінці 20 століття продемонстрували антиоксидантні та протизапальні властивості куркуміну, що дозволяють покращити якість життя. Роботи початку цього століття вказують на потенційну здатність куркуміну пов’язувати амілоїд та запобігати утворенню фібрил та олігомерів. Цей ефект корисний для профілактики та лікування хвороб Альцгеймера та Паркінсона, зниження ризику багатьох видів раку та для покращення контролю рівня цукру в крові при цукровому діабеті 2 типу [03], а також для лікування його ускладнень [11].

Дослідження на основі клітин продемонстрували потенціал куркуміну як протимікробного, інсектицидного, ларвіцидного, антимутагенного, радіопротекторного та протиракового засобу. Численні дослідження на тваринах і за участю людей показали потенціал цієї спеції проти нейродегенеративних захворювань, депресії, ожиріння, атеросклерозу, вовчакового нефриту, синдрому подразненого кишечника, акне, фіброзу [08], запальних офтальмологічних хвороб [09] та основних патологій сітківки, ретиніту, проліферативної вітреоретинопатії, раку сітківки[10].

к содержанию ↑

Протизапальні властивості

Куркумін є високоплеотропною молекулою, здатною взаємодіяти з численними молекулярними мішенями, що приймають участь у запаленні. На молекулярному рівні було встановлено, що куркумін пригнічує проліферацію клітин, утворення метастазів та апоптоз. В даний час велика увага приділяється куркуміну як блокатору TNF-s, які є основними медіаторами більшості порушень, пов’язаних з запаленням. [15].

Дослідження показують великий потенціал куркуміну як терапевтичний засіб при таких захворюваннях як [04], [05], [07], [09]:

  • алергія;
  • артрити;
  • бронхіт, астма,
  • серцево-судинні захворювання;
  • метаболічний синдром, переддіабет, цукровий діабет 2 типу;
  • синдром подразненого кишечника, коліт, панкреатит;
  • ішемія нирок;
  • псоріаз;
  • синдром сухого ока, хронічний передній увеїт, діабетична ретинопатія, глаукома, макулярна вікова дегенерація;
  • хвороба Альцгеймера, хвороба Паркінсона, розсіяний склероз, епілепсія, ушкодження головного мозку
  • депресія; синдром хронічної втоми;
  • синдром набутого імунодефіциту;
  • більшість видів раку.

Досягти позитивних результатів при перелічених вище захворюваннях допомагає той факт, що молекули куркуміну блокують фактор некрозу пухлини α (ФНП-α) і не дають їм активізувати NF-κB. Крім цього куркумін також модулює прозапальні цитокіни, апоптотичні білки, С-реактивний білок, простагландин E(2), трансформуючий фактор росту-β, тригліцерид, креатинін, HO-1, AST та ALT [12].

Користь для покращення роботи травної системи

Куркумін має безліч потенційних переваг для здоров’я травної системи:

  • Зменшення запалення. Запальні процеси у шлунково-кишковому тракті можуть призвести до розвитку виразкового коліту, хвороби Крона, синдрому подразненого кишківника. Численні фундаментальні та клінічні дослідження показали, що куркумін знижує активність прозапальних цитокінів шляхом взаємодії з факторами транскрипції та сигнальними молекулами. Це зменшує запалення в системі травлення, і покращує симптоми запальних захворювань кишечника. [13].
  • Поліпшення якості жовчі. Куркумін має потенціал у запобіганні перенасиченню жовчі холестерином за допомогою модуляції мікробіоти кишечника та інгібування всмоктування кишкового холестерину. Цей механізм корисний у лікуванні диспепсії та панкреатиту.
  • Антихелікобактерний ефект. Гастрит, виразки шлунка та дванадцятипалої кишки можуть бути викликані бактерією Helicobacter pylori (H. pylori). Куркумін має антибактеріальні властивості, що інгібує ріст 19 різних штамів H. pylori, і захищає стінки шлунка та кишечника від утворення виразок.
  • Поліпшення мікрофлори кишківника. Здорова мікрофлора кишечника відіграє важливу роль у травленні. Дослідження показали, що куркумін може збільшити кількість корисних та зменшити кількість шкідливих бактерій.
  • Поліпшення роботи печінки. Куркумін має гіполіпідну дію, що запобігає накопиченню жирних кислот у гепатоцитах, що призводить до метаболічного дисбалансу та неалкогольного стеатогепатиту (ожиріння печінки).

Для прикладу наводимо резюме популяційного дослідження Куркума для лікування синдрому подразненого кишечника (Эмад Джафарзаде, Iran J Public Health, 2022).

«Незважаючи на широку поширеність синдрому подразненого кишечника, першопричини його виникнення не з’ясовані, а в якості лікування медики пропонують лише підтримуючу дієтотерапію. Огляд клінічних випробувань на цю тему, опублікованих у Web of Science, Pubmed, Scopus, Ovid, Embase та Google Scholar з 2004 по 2021 рік, показав, що препарати, що містять куркумін та екстракт куркуми, завдяки протизапальному ефекту цих сполук можуть полегшити симптоми синдрому подразненого кишечника, зокрема болю в животі, і покращити якість життя.

Сама по собі добавка Куркуміну показала зниження показника тяжкості синдрому подразненого кишечника, як у верхній, так і нижній його частині, на 60% вже через 4-8 тижнів. Для цього випробувані приймали стандартизований екстракт куркуміну в кількості 144 мг або поєднували прийом 42 мг куркуміну з 25 мг ефірної олії фенхелю. Поліпшення індексу тяжкості синдрому подразненого кишечника та покращення якості життя відбулися у всіх пацієнтів, незалежно від їх віку та статі».

При лікуванні артриту

Куркумін покращує симптоми та запалення у пацієнтів з артритом. Дослідження показали, що куркумін допомагає практично при всіх різновидах цієї патології – анкілозуючому спондиліті, ревматоїдному артриті, остеоартриті, ювенільному ідіопатичному артриті, подагрі/гіперурикемії. Курс добавки Куркумін:

  1. Зменшує біль, набряк та системне запалення в ураженому артритом суглобі. Деякі дослідження показали, що прийом куркуміну в денній дозі 2000 мг і вище може бути також ефективним, як і деякі безрецептурні протизапальні препарати (ібупрофен, диклофенак) для зменшення болю та скутості при артриті.
  2. Покращує рухливість суглоба ураженого артритом.
  3. Зменшує час ранкової скутості у людей з артритом.

Регулярні курси прийому добавок з куркуміном, з грамотно підібраною формою, дозуванням за схемою та режимом, покращить повсякденну активність та підвищення якості життя людей з ураженими артритом (не артрозом) суглобами. [04], [19], [20].

к содержанию ↑

Антиоксидантні властивості

Антиоксидантні властивості куркуміноїдів зумовлені наявністю в їх структурах фенольної гідроксильної групи, метоксигрупи та 1,3-дикетону. Тому курс добавки Куркумін:

  • нейтралізує вільні радикали;
  • збільшує активність антиоксидантних ферментів, які природно виробляються організмом;
  • захищає клітини від окислювального стресу та пошкодження реактивними видами кисню та азоту;
  • ефективно поглинає пероксидні радикали;
  • гальмує активність запальних ферментів.

Яскраво виражені антиоксидантні властивості куркуміноїдів дозволяють задіяти добавки з куркуміном у лікуванні серцево-судинних захворювань, діабету 2 типу, нейродегенеративних захворювань та раку. [04], [14], [15], [20].

Вплив на серцево-судинну систему

Дослідження переваг добавок Куркумін для здоров’я серця та судин на сьогоднішній день підтвердили, що антиоксидантна та протизапальна ефективність куркуміноїдів значно:

  • покращує функцію ендотелію стінок капілярів, підвищує біодоступність оксиду азоту в плазмі і знижує окисний стрес, що разом дає терапевтичні переваги для пацієнтів з ішемічною хворобою серця;
  • знижує рівень ліпідних перекисів у сироватці крові на 33%, підвищує рівень холестерину ЛПВЩ на 29%, знижує загальний холестерин у сироватці крові на 11,63%, що гальмує/зупиняє прогресування атеросклерозу та зменшує ризики розвитку серцево-судинних захворювань;
  • прискорює реабілітацію після ішемічного інсульту – знижує біль, систолічний та діастолічний тиск, рівень hs-CRP, загального холестерину, тригліцеридів, а також нормалізує вагу за рахунок зменшення обхвату талії.

Загалом куркума є золотою спецією у лікуванні серцево-судинних захворювань. Куркумін успішно застосовують для профілактики атеросклерозу і в терапії гіпертрофії серця, хронічної серцевої недостатності, діабетичних серцево-судинних ускладнень, аневризми черевної аорти, при лікарській гепатотоксичності, а також у реабілітації після інфаркту міокарда та ішемічного інсульту головного мозку. [04], [20].

Куркумін: користь при метаболічному синдромі, для профілактики та контролю діабету II

Добавки з екстрактом куркуміну успішно застосовують при метаболічному синдромі, переддіабеті та діабеті 2 типу. При таких патологіях куркуміноїди:

У людей, які страждають на діабет, з часом виникають проблеми з загоєнням ран. Полімерний міцелярний куркумін довів свої високі ранозагоювальні властивості. При цьому нано-формули куркуміну показали ефективність у зниженні периферичного болю при діабетичній нейропатії, полегшенні діабетичної кардіоміопатії, а також чудові результати у профілактиці ослаблення сітківки (діабетичної ретинопатії) та помутніння кришталика (діабетичної катаракти). [04], [17], [20].

Протираковий потенціал куркуміну

Проводилося і продовжує проводитися досить велика кількість досліджень впливу куркуміну для профілактики, лікування, управління побічними ефектами, спричиненими агресивними методами лікування раку, та покращення якості життя онкохворих. Наукові експерименти на тваринах та випробування за участю людей тривають і зараз. Наводимо деякі позитивні результати досліджень прерорального прийому добавки Куркумін в онкології [06]:

  • при ракових ураженнях слизової оболонки товстої та прямої кишки (осередки аберантних крипт, ACF) – спостерігається зниження ACF;
  • при лейкоплакії порожнини рота (товсті сіро-білі плями на яснах, язиці, внутрішній стороні щоки та під язиком) – зафіксовано покращення стану, що зберігається протягом 6 місяців;
  • при адренокортикальному раку, раку молочної залози, раку передміхурової залози, раку підшлункової залози, раку сечового міхура або колоректальному раку – покращуються показники самопочуття та якість життя при ад’ювантній терапії пероральним куркуміном після хіміо, променевої, гормональної, таргетної чи біологічної терапії;
  • може запобігати раку шлунка і товстої кишки, як ускладнення хронічної хелікобактерної інфекції;
  • пом’якшує побічні ефекти лікування раку.

У дослідженнях, в яких використовувалися ополіскувач для ротової порожнини або капсули для перорального застосування, що містять куркумін, повідомлялося про затримку виникнення і тяжкості мукозиту (часто виявляється у вигляді виразок у роті). Крем, що містить куркуму, рекомендований до місцевого застосування, оскільки зменшує дерматит, викликаний променевою терапією. [04], [18], [20].

Для покращення мозкової діяльності

Куркумін, має безліч переваг для здоров’я мозку:

  1. Поліпшення пам’яті та когнітивних функцій. Куркумін профілактує та покращує вікове зниження когнітивних функцій.
  2. Захист мозку від атак, що викликають хворобу Альцгеймера.
  3. Нейропротекторний захист мозку від окисного стресу при хворобі Паркінсона.

Крім цього були проведені та продовжує активно досліджуватися активність куркуміну проти різних неврологічних захворювань, наприклад, розсіяного склерозу, ушкоджень головного мозку, вікової нейродегенерації, шизофренії, губчастої енцефалопатії, нейропатичного болю, депресії. [04], [20].

Декілька досліджень, що використовують моделі епілепсії тварин (Sharma et al., 2010; Gupta et al., 2009) показали, що куркумін є протисудомним засобом. Це відкриття може мати значення при лікуванні черепно-мозкової травми, оскільки епілепсія є ефектом, що спостерігається як у гострій, так і в довгостроковій фазі. [03].

Наводимо також результати дослідження впливу куркуміну на когнітивні функції та настрій у здорової літньої популяції (60–85 років).

«Куркумін має багато властивостей, які можуть запобігати або полегшувати патологічні процеси, що лежать в основі вікового зниження когнітивних здібностей, недоумства або розладів настрою.

Через годину та через 3 години після прийому куркуміну, порівняно з плацебо, значно покращив виконання завдань на стійку увагу та робочу пам’ять. Показники робочої пам’яті та настрої, загальна втома, зміна стану спокою та задоволеності, змін самопочуття та настрою, спричинені психологічним стресом, були значно кращими після курсового лікування. Також зафіксовано значний вплив куркуміну, як одноразового, так і тривалого його прийому (4 тижні), на уважність та задоволеність». [21].

к содержанию ↑

Властивості куркуміну для різних людей: Кому корисний куркумін та чому?

Добавка куркумін буде корисною не тільки людям з певними захворюваннями, а й принесе користь здоровим людям різного віку та статі.

Чоловіче здоров’я та куркумін

Куркумін, за відгуками від шанувальників і дослідженнях на тваринах за участю людей, має широкий спектр потенційних переваг для здоров’я чоловіків. Добавки з куркуміноїдами можуть:

Щодо збільшення синтезу тестостерону, то не все так однозначно. В експериментах на тваринах куркумін дійсно підвищує вироблення цього гормону. Але медичні опитування щодо лібідо та відповідні аналізи рівня тестостерону в дослідженнях куркуміну з іншого приводу не показують збільшення вироблення, а в деяких чоловіків викликає зниження синтезу цього важливого для чоловічого здоров’я гормону.

к содержанию ↑

Куркумін для жінок

Куркумін відноситься до природних поліфенолів, що мають, нехай і незначний, але естрогеноподібний ефект. Він може діяти як селективний модулятор естрогенових рецепторів, і конкурувати за ефективніший естрадіол.

Тому якщо у жінки є гінекологічні захворювання, зумовлені порушенням балансу статевих гормонів, то приймати куркумін для їх лікування можна, але тільки після призначення лікуючого гінеколога. У всіх інших випадках добавка з куркуміноїдами є відмінною профілактикою передменструального синдрому/ПМС, синдрому полікістозних яєчників/СПКЯ, недостатності яєчників та ендометріозу. [22].

к содержанию ↑

Користь для дітей

Незважаючи на те, що досліджень користі куркуміну для здоров’я дітей не проводилося, лікарі можуть порекомендувати прийом добавки куркуміну в мінімальних доступних дозах (залежно від маси тіла дитини, віку та стану здоров’я) для:

  • підтримки та зміцнення імунітету (зазвичай після хвороби або навесні);
  • полегшення симптомів застуди, грипу, ГРЗ, ГРВІ;
  • нормалізації функціонування травної системи (за показаннями);
  • зниження м’язового болю.

За дужками залишимо користь куркуміну для онкохворих дітей. Вона є, але приймати добавку із куркуміноїдами для профілактики онкології заборонено. Дитячий організм, особливо травна, статева та імунна система, через свою несформованість, може відреагувати парадоксально. Куркумін може дати поштовх розвитку патологій.

к содержанию ↑

Корисні ефекти куркуміну для спортсменів

Не будемо голослівними, і наведемо результати досліджень, що доводять користь Добавки Куркумін для спортсменів та фітнесістів:

  • позитивний ефект на глікоокислення та перекисне окислення ліпідів у чоловіків-велосипедистів-майстрів – 1 капсула Amix Nutrition GreenDay® Curcum-IN Rapid + 1 капсула Босвелія + середземноморська дієта протягом 12 тижнів [23];
  • покращення біологічного запалення в м’язах, зниження крепатури, швидше відновлення, поліпшення функціональних можливостей під час наступних сеансів вправ у фітнесістів після інтенсивних силових навантажень – 400 мг, по 2 капсули, щоранку під час сніданку, за 2 дні до та протягом 4 днів після інтенсивного силового навантаження [24];
  • відновлення деяких аспектів м’язової функції через 24 та 48 годин після тренування – 6000 мг г куркуміну та 60 мг піперину щодня протягом 48 годин до та 48 годин після високоінтенсивного екстремального тренування.

Біологічно активна добавка Куркумін також буде гарною підмогою тим, хто планує тривале зниження ваги. Куркуміноїди пригнічують секрецію лептину з адипоцитів. Окрім сприяння нормалізації ваги, куркуміноїди допоможуть легше переносити фізичні навантаження та швидше відновлюватися після них, а також реально знизять рівень тривожності та депресії на період, доки вага не досягне показника ІМТ+ 5кг.

к содержанию ↑

Протипоказання до прийому куркуміну

Добавки з куркуміном заборонено приймати при:

  • жовчнокам’яній хворобі, непрохідності жовчних проток;
  • проблемах зі згортанням крові;
  • запланованій операції (за 2 тижні).

Застосовувати куркумін при раку грудей, раку матки, раку яєчників, ендометріозі або міомі матки можна тільки після призначення лікаря. Отримати дозвіл лікаря також потрібно під час вагітності та лактації. Консультація лікаря про можливий прийом куркуміноїдів необхідна і при лікуванні антикоагулянтами, антиагрегантами та гіпотензивними препаратами. У будь-якому випадку при першому прийомі препарату важливо стежити за станом, оскільки можлива індивідуальна непереносимість.

к содержанию ↑

Як слід приймати куркумін?

Відповідно до звітів JECFA (Об’єднаний комітет експертів ООН та Всесвітньої організації охорони здоров’я з харчових добавок) та EFSA (Європейське агентство з безпеки харчових продуктів), допустима добова доза (ADI) куркуміну становить до 3,0 мг на 1 кг ваги тіла на день.

На сьогодні максимальна доза, що переноситься, точно не визначена. Під час клінічних випробувань добре переносилися дози 4000-12000 мг на день 95% концентрації трьох куркуміноїдів: куркуміну, бісдеметоксикуркуміну та деметоксикуркуміну. Пікова концентрація в плазмі, необхідна для терапевтичних антиканцерогенних ефектів, досягається через 1-2 години після одноразового перорального прийому 4000 мг і вище. [16].

Як приймати куркумін у капсулах (захворювання/мета прийому – дозування на день, мінімальна тривалість у тижнях):

У випадках коли одноразовий прийом куркуміну перевищує дозу 500 мг, щоб уникнути виникнення побічних ефектів, починайте з малих доз і збільшуйте їх поступово і плавно. Причому дні прийому зі збільшенням до курсу не включаються. Стандартна рекомендація як приймати куркумін – під час їди, якщо один раз, то під час сніданку. Але трапляються й винятки, наприклад, для стабілізація мієломи капсули з куркуміном приймають натще перед сном.

Увага! У період з 2004 по 2022 рік було зареєстровано 10 випадків ураження печінки, спричинених трав’яними та дієтичними добавками куркуміну.

к содержанию ↑

Побічні ефекти

Найбільш поширена скарга від добавки Куркумін – проблема з травленням. Це було зафіксовано у дослідженнях його протиракових ефектів. Одна з трьох осіб припинила використовувати продукт з куркуміном через постійне здуття живота.[06].

Незважаючи на загальновідому та прийняту безпеку, але при дозах куркуміну 500-12000 мг можливі негативні побічні ефекти тривалістю до 72 годин. Це діарея, нудота, головний біль, висипання типу кропив’янки, жовтий стілець, жовтяниця. [16].

Увага! Одинадцять досліджень показують, що хоча куркумін і має протизапальні властивості, він є алергеном 4 типу (контактний). Куркумін має багато цінних властивостей, які можна використовувати для лікування дерматологічних захворювань Але його алергогенність вимагає від дерматологів і пацієнтів обережного застосування і кремів, і харчових добавок з його вмістом. [25].

к содержанию ↑

Цікаві факти про куркумін

У шлунково-кишковому тракті людини, на відміну від організму тварин, молекули куркуміну гідролізуються. Тому не всі ефекти, отримані внаслідок наукових експериментів на тваринах, підтверджуються у дослідженнях за участю людей. [03].

Куркумін є не тільки в корені Curcuma longa. Так як ця трава відноситься до сімейства імбирних, то, нехай і в меншій кількості, але куркуміноїди є в корені імбиру Zingiber officinale і Zingiber zerumbet.

Код куркуміну при використанні харчового барвника – E100.

На замітку. Екстракт з капсул добавки Куркумін (стандартизований невдосконалений варіант, наприклад, Turmeric Extract Haya Labs) можна використовувати для приготування пасти для лікування шкірних захворювань, прискорення загоєння ран та виразкових уражень шкіри.

Існує когорта досліджень, де попутним ефектом куркуміну, у його покращених для засвоєння формах, знеболюючий ефект, на кшталт того, що дають нестероїдні протизапальні препарати ібупрофен та диклофенак.

За відгуками куркумін може допомогти знизити силу проявів сінної лихоманки.

Порошок з капсули куркуміну, розчинений у гарячому чаї, гальмує гостре ураження печінки, викликане етанолом, а звичайний екстракт куркуміну здатний запобігти атрофії скелетних м’язів, збільшити вміст води в шкірі, зменшити втому та покращити стан при депресії.

к содержанию ↑

Висновки про користь куркуміну для людини

Куркумін привернув увагу всього світу своїми численними корисними для здоров’я властивостями, які в першу чергу діють через його антиоксидантні та протизапальні механізми. Ці переваги найкраще досягаються, коли куркуміноїди поєднуються з такими агентами як піперин, наприклад, AMIX GREENDAY CURCUM-IN RAPID, що значно збільшують їх біодоступність.

Дослідження показують, що куркумін може допомогти в лікуванні багатьох хронічних захворювань. Крім цього, його відносно низька доза може принести користь здоров’ю людям різного віку, у яких немає діагностованих захворювань.

Добавки з куркуміном також корисні спортсменам та фітнесистам. З їх допомогою можна зменшити запалення та болючість м’язів, викликані фізичними вправами. Зниження тривалості та сили крепатури прискорить відновлення, покращить подальшу працездатність, трохи скоротить час до досягнення поставлених цілей та зробить тренування приємнішими!

Джерела

  1. Wikipedia. Curcumin. 2024.
  2. WebMD. Турмерик (Куркума): застосування, побічні ефекти, запобіжні заходи, взаємодії, дозування як приймати куркумін. Без дати.
  3. Комітет з харчування, травм та мозку Інституту медицини (США). Ердман Дж. Харчування та черепно-мозкова травма: покращення результатів лікування гострих та підгострих захворювань у військовослужбовців. Куркумін. 2011.
  4. Examine. Антоніс Даммінану. Куркумін: відгуки та наукові докази користі. 2024.
  5. Сьюзен Дж. Х’юлінгс. Куркумін: що це, огляд його впливу на здоров’я людини. 2017 року.
  6. Інформаційні зведення щодо раку PDQ. Куркумін та рак. 2022.
  7. Джулі С. Юренко. Протизапальні властивості куркуміну, основного компонента Curcuma longa: огляд доклінічних та клінічних досліджень. 2009.
  8. Субаш З Гупта. Багатоцільове застосування куркуми, золотої спеції: від кухні до клініки. 2012.
  9. Нікола Пескосолідо. Куркумін: властивості проти запалень та терапевтичний потенціал в офтальмології. 2013.
  10. Дахи в Педдада. Терапевтичний потенціал куркуміну при основних патологіях сітківки. 2018.
  11. Катажина Карлович-Бодальська. Куркумін: користь у лікуванні ускладнень діабету. 2017.
  12. Субаш із Гупта. Терапевтична роль куркуміну: уроки з клінічних випробувань 2012.
  13. Цзи-Вень Мен. Застосування куркуміну та його нанопрепаратів у лікуванні запальних захворювань кишечника. 2024.
  14. Авіджит Саркар. Куркумін як потенційний терапевтичний кандидат для лікування захворювань, пов’язаних з Helicobacter pylori. 2016.
  15. Венугопал П Менон. Антиоксидантні та протизапальні властивості куркуміну. 2007.
  16. Крістофер Д. Лао. Збільшення дози препарату Куркумін: як приймати. 2006.
  17. Христина Кіспе. Терапевтичне застосування куркуміну при діабеті. 2022.
  18. PDQ Integrative, Alternative and Complementary Therapies. Куркумін та рак (PDQ®). 2022.
  19. Лютин Цзен. Ефективність та безпека куркуміну та екстракту Curcuma longa при лікуванні артриту: систематичний огляд та метааналіз рандомізованого контрольованого дослідження. 2022.
  20. Бхарат Б. Аггарвал. Потенційні терапевтичні ефекти куркуміну – протизапального засобу, проти нейродегенеративних, серцево-судинних, легеневих, метаболічних, аутоімунних та пухлинних захворювань. 2008.
  21. Кетрін Х. М. Кокс. Дослідження впливу твердого ліпіду куркуміну на когнітивні функції та настрій у здорової літньої популяції. 2015.
  22. Дату Агасі Мохд Камал. Потенційна користь куркуміну для здоров’я при репродуктивних жіночих розладах: огляд. 2021.
  23. Ніно Крістіано Чілеллі. Куркумін та Boswellia serrata модулюють глікоокислювальний статус та ліпоокислювальний статус у спортсменів-професіоналів. 2016.
  24. Браян К. Макфарлін. Зниження рівня запальних та м’язових біомаркерів ушкодження після перорального прийому біодоступного куркуміну. 2016.
  25. Сохам П. Чаудхарі. Куркумін. Контактний алерген. 2015.