Коронавірус SARS-CoV-2 не зник, і його новий штам здатний вразити будь-яку, особливо не вакциновану людину. Цю статтю присвячуємо темі: Вітаміни при омікроні, які краще приймати. Також розповімо і про корисні в лікуванні COVID-19 інші мікронутрієнти — мінерали та амінокислоти. Під час написання було використано наукові дослідження, список яких наведено наприкінці тексту.

COVID-19 та імунітет

Зв’язування коронавірусу SARS-CoV-2 з експресуючими клітинами, що знаходяться в порожнині рота, епітелії бронхів, альвеолах легень та ендотелії судин, спричиняє вивільнення прозапальних медіаторів – інтерлейкінів та цитокінів. Це, а також неправильна функція Т-клітин, обумовлена ​​дефіцитом мікронутрієнтів, призводить до порушення функцій імунної системи. Вчені медики припускають, що тяжкість перебігу COVID-19, у тому числі спричинена і омікроном, залежить від сили імункомпетентності, яка у кожної людини своя і залежить від багатьох факторів.

Клінічно значущих ліків від COVID-19 досі немає. Тому до схеми лікування цієї хвороби лікарі включають доступні всім методи зміцнення імунної системи, які ефективні проти багатьох запальних реакцій, що виникають при омікроні. Це — збалансоване харчування та вітамінотерапія. При їх призначенні використовується досвід лікування MERS, SARS, альфа-, бета-, гамма- та дельта-штаму SARS-CoV-2, а також знання про доведену ефективність активації та підтримання імунітету за допомогою вітамінів, мінералів та амінокислот, результати нових досліджень.

к содержанию ↑

Вітаміни при омікроні

Дефіцит мікронутрієнтів послаблює імунітет, сприяє легшому зараженню при незначному вірусному навантаженні та тяжчому перебігу COVID-19, збільшує ризик госпіталізації. Крім цього, сам опір омікрону викликає нестачу вітамінів та мінералів. Згідно з недавніми даними, пити добавки, які містять деякі мікронутрієнти, на початку COVID-19, рекомендовано у трохи більш високих дозах, ніж звичайні. Це викликає посилення імунітету – регуляцію експресії генів, стимуляцію дозрівання та прискорення диференціювання клітин імунної системи.

Доведена роль конкретних вітамінів при омікроні:

  • вітамін А скорочує тривалість лікування, шляхом активації адаптивного та вродженого імунітетів, підвищення активності Т-клітин, посилення вироблення власних інтерферонів та регуляторного фактора IFN-1;
  • група вітамінів B:
  • блокує зв’язування S-спайк-білка омікрону SARS-CoV-2;
  • регулює роботу мікробіота товстої кишки та сприяє посиленню бар’єрної функції кишечника;
  • запускає гуморальний та клітинно-опосередкований імунітет, заважаючи омікрону елімінуватися з людськими клітинами-мішенями;
  • знижує силу окисного стресу від вільних радикалів та інших запальних процесів;
  • підтримує нормальне дозрівання еритроцитів;
  • знижує силу прояву симптомів COVID-19;
  • зменшує ризик гіперкоагуляції крові;
  • захищає печінку та зменшує кількість патогенів у крові;
  • підтримує роботу нервової системи;
  • вітамін С зменшує запалення, збільшує вироблення альфа-інтерферону, модулює цитокіни, знижуючи ризик цитокінового шторму, нормалізує роботу мітохондрій, захищає клітини-мішені від пошкоджень окисного стресу, знижує силу симптомів застуди, скорочує тривалість хвороби;
  • вітамін D регулює активність вродженого клітинного імунітету, підтримує кальцієво-фосфорний обмін, покращує вироблення глутатіону, гальмує вироблення цитокінів, захищає легені від гострого пошкодження ACE2, підвищує рівень гемоглобіну та насиченість крові киснем, скорочує час лікування;
  • вітамін E, особливо у літніх людей, запобігає появі та поглинає вже наявні вільні радикали з активною формою кисню, прискорює дозрівання клітин гладкої мускулатури та моноцитів, перешкоджає склеюванню тромбоцитів.

Прийом добавок, що містять вітамін К1 та/або К2, захищає еластичні волокна в легенях від деградації. Ці вітаміни також активують фактори згортання в печінці, що перешкоджає дифузному внутрішньосудинному згортанню крові та допомагає боротися з тромботичними ускладненнями у хворих на COVID-19.

к содержанию ↑

Мінерали та мікроелементи при омікроні

При відсутності ліків від COVID-19, і з огляду на хоч і малоймовірні, але існуючі можливості важкого результату та ускладнень після зараження омікроном, заходи щодо посилення імунітету є найефективнішими захисними механізмами.

Включення в меню добавок з мінералами допоможе протистояти посиленню тяжкості інфікування омікроном. Ці мікронутрієнти захистять рецептори ферментів АПФ-2 та ACE-2, перешкоджають «закріпленню» омікрону в нижній частині легень, зменшать цереброваскулярні та серцево-судинні ризики, підтримають функцію кровотворення та синтез гормонів.

Крім імуномодулюючої дії, незамінні мікроелементи: Cu, Zn, Mg, Se – виявляють противірусну активність, пригнічуючи реплікацію омікрону в клітинах людини, а їх антиоксидантні властивості стимулюють імунну відповідь і вносять зміни у вірусний геном.

Доведена роль конкретних мінералів та мікроелементів при омікроні:

  1. Кальцій захищає клітини від проникнення омікрону та інших ретро-вірусів у клітини-мішені.
  2. Калій значно знижує ризики гострого пошкодження легень та серця.
  3. Магній стимулює активність імунних клітин, оберігаючи верхній відділ дихальних шляхів від інфікування омікроном. Він знижує ризик цитокінового шторму, оскільки пригнічує прозапальні цитокіни. Цей мінерал регулює імунну відповідь макрофагів та їх зчеплення з вірусами, синтез та зв’язування IgM з лімфоцитами. Магній також потрібен нервовій системі для протистояння стресам, і призначається для лікування посттравматичного стресового розладу.
  4. Цинк необхідний як при вроджених, так придбаних реакціях на інфікування вірусами. Він протистоїть проникненню вірусу омікрон SARS-CoV-2 у клітини-мішені бронхів та легеневих альвеол, та пригнічує його реплікацію. Крім цього, Zn потрібен для вуглеводно-ліпідного метаболізму, роботи серцево-судинної, нервової та репродуктивної систем.
  5. Мідь бореться з вірусними інфекціями, підтримуючи середній іонний баланс. Cu стимулює роботу В- та Т-клітин, NK-кілерів та макрофагів. Дослідження показують що мідь пошкоджує вірусний геном коронавірусу 229E, що незворотно впливає на морфологію омікрону.
  6. Селен регулює роботу імунітету, дефіцит якого призводить до частого інфікування. Доведено, що Se врівноважує рівень окисного стресу та запалення, спричинені омікроном SARS-CoV-2. Селен збільшує кількість Т-клітин, посилює мітогенну функцію лімфоцитів, підвищує активність природних NK-кілерів.
  7. Марганець потрібен імунній системі, тому що його дефіцит гальмує вироблення антитіл.

Під час перебігу COVID-19 в організмі різко падає рівень натрію та калію, спричиняючи порушення електролітного балансу та збільшення ризику гострого серцевого пошкодження. Знижується і рівень фосфору, що не дозволяє організму повною мірою відновлювати пошкоджені омікроном клітини та тканини, призводить до прогресування та хронізації хвороби, розвитку постковідних ускладнень. Щоб відновити мінеральний баланс до раціону хворого рекомендується включити спортивний напій, у якому міститься підвищена кількість електролітів, у тому числі калію, натрію та фосфатів.

Також рекомендуємо вже готову комбінацію вітаміну D з кальцієм, магнієм та цинком – SPORTER: CALCIUM + MAGNESIUM + ZINC + D3. 1 капсула на день допоможе профілактувати зараження омікроном, а прийом вранці та ввечері рекомендований під час лікування ковідної хвороби.вітаміни прі омікроні

к содержанию ↑

Рекомендації щодо прийому мінералів та вітамінів при омікроні

Забезпечити хворим на COVID-19 вживання достатньої кількості вітамінів та мінералів з їжею для належного функціонування імунітету складно. Це краще робити за допомогою добавок. Якщо перебіг хвороби тяжкий, то дозування вітамінів та мінералів має підібрати лікар. Нижченаведені рекомендації щодо прийому вже класичного поєднання вітаміну С, цинку, селену та вітамін D, допоможуть у профілактиці зараження омікроном та іншими гострими інфекціями дихальних шляхів, та рекомендовані до прийому вже інфікованими хворими з легкою та середньою тяжкістю перебігу ковідної хвороби.

 

Мікронутрієнт Профілактика зараження омікроном Лікування COVID-19

1-4 день симптомів

Лікування COVID-19

З 5 по 30 день

Вітамін С 200 мг/кг/6 год 100 мг/кг/6 год
Вітамін D 800–1 000 МЕ/добу 5 000 МЕ/добу 2 000 МЕ/добу
Цинк (Zn) 5–10 мг/добу 80–100 мг/добу 70 мг/добу
Селен (Se) 50 мкг/добу 200 мг/добу 100 мг/добу

Звертаємо увагу, що курс прийому вітамінів для профілактики інфікування омікроном або іншими збудниками гострих респіраторних інфекцій не повинен перевищувати 3 місяці. Після цього слід перерватися на 15-30 днів, і в разі потреби приймати профілактичну комбінацію вітамінів та мікроелементів далі.

Насамкінець хочемо відзначити, що при омікроні, під час реабілітації або лікуванні постковідних ускладнень, також допоможуть добавки з амінокислотами. Найефективніші при ковідній хворобі – Омега -3, триптофан, аргінін, лізин, теанін, таурин, цитрулін, мелатонін. Усі ці добавки є в асортименті нашого магазину Belok.ua. При невисокій ціні ми гарантуємо їхню оригінальність, оскільки є офіційними партнерами виробників спортивного харчування.

Немає фінансової можливості купити вітаміни, мінерали та амінокислоти окремо? Вихід є завжди! У спортивних добавках для професійних спортсменів всі ці та інші корисні мікронутрієнти присутні, а їх збільшене дозування підходить як для профілактики, так і для лікування омікрону COVID-19 та інших гострих респіраторних вірусних інфекцій. Рекомендуємо супер-мульти-склади – ANIMAL NUTRITION ВІД UNIVERSAL ANIMAL або ZOOMAD LABS WISEKING.

к содержанию ↑

Джерела: наукові публікації, дослідження

  1. Даффі Шіобейн. Чому частота мутацій РНК-вірусу така висока? 2018 року.
  2. Guillin OM, Vindry C, Ohlmann T, Chavatte L. Селен, селенопротеїни та вірусна інфекція. 2019.
  3. Томас Йовіч. Чи можуть вітаміни допомогти у боротьбі з COVID-19? 2020.
  4. Альвакфі Н.Р. COVID-19: оновлення та ураження серця. 2020.
  5. Піззаро А.Б. Вітамін С для лікування COVID-19: живий систематичний огляд. 2020.
  6. Джордж Тровас. Вітамін D та COVID-19. 2020.
  7. Чуен Вен Тан. Когортне дослідження для оцінки впливу комбінації вітаміну D, магнію та вітаміну B12 на прогресування важких результатів у літніх пацієнтів із коронавірусом COVID-19. 2020.
  8. Йі Сюй. Важливість метаболізму вітаміну D як потенційного профілактичного, імунорегуляторного та нейропротекторного лікування COVID-19. 2020.
  9. Pierre A. Огляд поживних мікроелементів та імунної системи, що працюють у гармонії для зниження ризику зараження. 2020.
  10. Роман Кумар. Передбачувана роль вітаміну D у модулюванні імунної відповіді та імунопатології, пов’язаної з COVID-19. 2021.
  11. Хіра Шакур. Імуностимулююча роль вітамінів D, C, E, цинку, селену та Омега-3 жирних кислот: чи можуть вони допомогти проти COVID-19. 2021.
  12. Пуніт Кумар. Роль вітамінів і мінералів як стимулятори імунітету при COVID-19. 2021.
  13. Фаріа Коельо-Раваньяні К. Рекомендації щодо харчування під час пандемії COVID-19.2021.