Якщо ви марафонець, або тільки тренуєтеся, щоб стати ним, то, напевно, вас особливо цікавить велике розмаїття харчових добавок, спрямованих на поліпшення фізичної витривалості під час виснажливих заходів. Але стимулятори і добавки перед тренуванням не ефективні, так як марафон, як правило, триває довше, ніж діє препарат. Уже на середині дистанції швидкість бігу знижується. Навіть креатинові добавки, які використовуються для підвищення фізичної працездатності, мають зворотний вплив, адже через них кількість води в організмі збільшується і бігти стає важче.

А ось вуглеводи – найбільш ефективна речовина для підвищення витривалості. Вони продаються у вигляді гелів, що ідеально підходить для марафонів, так як їх легко використовувати під час забігу.

к содержанию ↑

Що ж робить цей гель таким ефективним?

Багато бігунів напередодні марафону їдять макарони. Це сприяє збагаченню організму вуглеводами, підвищує рівень глікогену, що дуже важливо під час марафону. Доведено, що велика кількість глікогену витрачається протягом перших 10 хвилин забігу, а потім його рівень падає, поки не вичерпається зовсім.

Чому ви втомлюєтеся під час марафону?

Зниження рівня глікогену призводить до швидкої втомлюваності та втрати енергії. Навіть вживання великої кількості вуглеводів напередодні, не вбереже від втрати глікогену. Саме тому, енергетичні гелі – кращий спосіб поповнити запаси вуглеводів під час забігу. Завдяки своїй гелеподібній структурі, вони безпечні для травної системи. Крім того, вони легкі і портативні, тому ви можете взяти їх з собою.

к содержанию ↑

Кілька фактів про вуглеводні гелі

Нещодавно вчені провели кілька дослідів, щоб переконатися в ефективності гелів. Бігунів розділили на дві групи. Одній групі дали енергетичні гелі (20 гр. вуглеводів і 30 мг. кофеїну, що відповідає 1 чашці чаю). Їх необхідно було прийняти за схемою: 2 випити напередодні марафону, 1 під час забігу, коли відчують втому і ще 1 порцію через 20 хвилин. Інша група бігла без застосування будь-яких добавок. Вчені також контролювали кількість випитої води в обох групах.

Досвід показав, що марафонці, які вживали гель, не сповільнювалися протягом забігу. Їх колеги почали бігти повільніше починаючи з середини дистанції. Хоча, початкова швидкість в двох групах була однакова, ближче до фінішу, починаючи з 18-ї милі, вчені побачили вагому різницю.

Група, яка брала гель, закінчила забіг за 3:38, а інша за 3:49. Отже, енергетичні гелі покращують результат приблизно на 5% (10 хвилин)

к содержанию ↑

Підготовка до забігу

Для тих, хто біжить марафон вперше і хвилюється за результат, енергетичний гель – чудовий спосіб зарядитися енергією і уникнути невдачі в фіналі.

Але ніколи не вживайте його вперше під час марафону. Краще спробуйте його напередодні, наприклад, під час тренувань. Це убезпечить вас від несподіванок під час забігу.

Чудових результатів вам і блискучих досягнень!