Сучасній людині відомо чимало варіантів дієтичного харчування. Але, ефективні далеко не всі. Дуже важливо підійти індивідуально, тільки в цьому випадку можна домогтися результату. Дивитися на успіхи інших і думати, що це підійде і вам, велика помилка. Протягом усього життя повинна проводитися робота, яка полягає не тільки в правильному харчуванні, а й в оздоровленні організму в цілому.

Вчені багато працювали над принципом термодинаміки. Основою цього поняття є, накопичення енергії і кількість витраченої, все це повинно знаходитися в балансі. Але, в більшості випадків так не відбувається. Ми споживаємо продукти з високою калорійністю (солодощі, картопля, хлібобулочні вироби…), але не витрачаємо ці калорії. Наслідок цього, як правило, надмірна вага. Так само дуже важливий склад речовин, які накопичуються в організмі, вони повинні повністю задовольняти його потреби. Для повноцінного існування необхідно до семи десятків різних речовин, які не виробляються організмом самостійно. З цієї причини харчування має бути збалансованим і різноманітним. Але, при цьому дотримуватися режиму харчування є найважливішим критерієм, який залежить від віку, способу життя і потреб організму, що має бути строго індивідуально.

Для ефективного схуднення та оздоровлення організму існують кілька правил:

  1. Збільшити споживання овочів і фруктів. Причому овочам приділити більше уваги. Фрукти дуже калорійні, не варто захоплюватися бананами, грушами і баштанними. Цитрусовими, навпаки, можна ласувати без обмежень. Але, основну нішу все-таки залишити овочам і ягодам.
  2. Вживати тільки чисту воду, досить близько 2 л. в день, більше не потрібно, це загрожує набряками. В ідеалі мінеральна вода. Але, ні за яких умов, не варто вживати солодку газовану воду.
  3. Випічку, всілякі солодощі, кондитерські вироби зі зрозумілих причин потрібно виключити. Звичайно, абсолютно без цукру існування здорового організму неможливе. При гострому бажанні поласувати, можна трохи печива, але з низьким вмістом жиру або тістечко, але без крему.
  4. Правильний сніданок не може обійтися без каші. Впевненість, що каша сприяє зайвій вазі, абсолютно безпідставна. Її потрібно готувати без жирів, а для смаку додати фрукти або ягоди. Так само не зашкодить трохи меду. Якщо це гречка, то цілком можна присмачити її піджаркою з овочів. Відчуття ситості не покине вас до самого обіду, тому що в крупах містяться “довгі” вуглеводи.
  5. Рух-життя. Якщо робота зобов’язує вас до сидячого способу життя, то вихідні повинні бути активними. Не подобаються спортивні розваги, гуляйте пішки, тільки швидким кроком. Прогулянка перед сном сприяє перетравленню їжі. Можна вибратися на тривалу прогулянку з собакою чи танцювати ніч безперервно в улюбленому нічному клубі.
  6. Золоте правило – ніколи не приймати їжу перед телевізором, за читанням літератури, бесідою або вивченням просторів інтернету. Цим захоплюється левова частка людства. Організм не відчуває почуття ситості і можна з’їсти на порядок більше, не відчуваючи задоволення від їжі. Невтамований голод призведе до надлишку калорій.
  7. Складно відмовитися від певних продуктів, замініть їх. Жирну свинину, по можливості, пісною яловичиною або птицею. Вершки на натуральний йогурт, з низьким вмістом жиру. Соняшникова олія на менш калорійна оливкової. Вкрай не корисний цукор може замінити мед, або замінники цукру. До таких змін організм звикне вже через 7 днів.
  8. Як з’їсти менше? На допомогу прийдуть маленькі тарілки. Таким чином, їжі здається більше, а з’їдаєте ви набагато менше. При походах в супермаркет за продуктами, має сенс купувати менше продуктів, але більш якісних і дорогих. І ні в якому разі не відвідувати магазини на голодний шлунок, купите багато зайвого і некорисного. Завжди робіть акцент на дієтичні продукти (крупи, рибу, птицю, фрукти, овочі…)
  9. Приймати їжу до 19.00 вечора. Це важливий момент у схудненні. Буває непросто цього дотримуватися. Якщо немає можливості повечеряти на роботі, то обмежтеся, нежирним сиром або фруктами. Основний сенс в тому, щоб повечеряти за кілька годин до того, як ляжете спати.
  10. Що б було простіше дотримуватися дієти, балуйте себе іноді солодощами і борошняними виробами. Але, тут важливий підрахунок калорій. У добу необхідно споживати 1200 калорій. При прагненні схуднути не більше 800. При покупці продуктів обов’язково звертати увагу на калорійність.
  11. Ні в якому разі не нервувати. Стрес сприяє накопиченню зайвих кілограмів. Приділяйте собі трохи часу кожного дня. Гуляйте, приймайте ванни з ароматичними маслами. Загалом, робіть те, що приносить задоволення.
  12. Не варто переїдати. Вчасно покидайте кухню, уникаючи спокуси. Таким чином, ви даєте можливість організму легше перетравити їжу.

Дуже правильно, за 30 хвилин до їжі з’їсти який-небудь фрукт. Сніданок повинен бути легким, тому що енергія після ночі ще не була витрачена. Поряд з правильним харчуванням по можливості дотримуйтесь розпорядку дня. Після пробудження випивайте 200 мл. теплої води, організм почне свою роботу і шлунку буде необхідний сніданок. Краще, щоб він складався з фруктів і каш. З полудня і до 14.00 прийом їжі може бути рясним. Після обіду важливо трохи спокійно посидіти, зберігаючи спокійне і рівне дихання. Увечері необхідна легка вечеря, що включає в себе овочі та білки. Після провести дихальну гімнастику, як і після обіду.