Шкіра – найбільший орган людського тіла. Виконуючи важливі функції, вона регулює температурний режим і служить бар’єром на шляху мільйонів небезпечних вірусів і бактерій. При цьому дерма дуже крихка і вразлива. Вона щогодини піддається сотням різних подразників і гостро реагує на наш спосіб життя, харчову поведінку і зміни в навколишньому середовищі. Разом з тим доглянута здорова шкіра є одним з головних показників зовнішньої привабливості. Як поліпшити стан дерми і зберегти на довгі роки її молодість і квітучий вигляд?

https://belok.ua/blog/wp-admin/post-new.php?post_type=post&from_post=10600&new_lang=ua&_wpnonce=8fe0615315

к содержанию ↑

Фактори, що впливають на стан шкіри

Фактори, що впливають на шкіру, бувають внутрішніми і зовнішніми. Внутрішні чинники об’єднують генетику і деякі хвороби, що позначаються на стані дерми (діабет, ниркова і печінкова недостатність, хвороби шлунково-кишкового тракту). Генетичні особливості визначають тип шкіри та її схильність до дерматологічних захворювань (атопічного дерматиту, іхтіозу, екземи та ін.). Змінити генетику медицина поки не може, зате протистояти зовнішнім причинам цілком реально.

До основних негативних факторів належать:

  1. Шкідливі звички. Людей, які зловживають спиртним, легко можна впізнати по червоному обличчю, тому що алкоголь розширює судини, підсилює приплив крові і призводить до куперозу. По-друге, нікотин і алкоголь сильно зневоднюють епідерміс, викликають мішки під очима і сильну набряклість. Тютюновий дим провокує подразнення шкіри і алергію, а також інтенсивно руйнує колагенові волокна, з яких складається дерма.
  2. Стрес. Активне вироблення гормонів адреналіну та кортизолу негативно впливає на шкіру, викликаючи спазми капілярів і застій рідини. Внаслідок цього обличчя стає набрякшим, шкіра набуває відтінку жовтизни і покривається сіточкою зморшок. Велика концентрація кортизолу гальмує утворення і відновлення колагенових волокон. Дерма стоншується, стає вразливою до зовнішніх подразників, втрачає еластичність і погано загоюється при пошкодженнях.
  3. Сонячна радіація. Ультрафіолет згубно діє на волокна еластину, змушуючи шкіру швидко старіти. Крім того, пекучі сонячні промені можуть викликати опіки і онкологічні утворення. Необхідна умова під час перебування на сонці – використання сонцезахисних засобів.
  4. Довкілля. Забрудненість екології впливає на стан нашої шкіри. Це проявляється у вигляді сухості, млявості, раннього старіння, висипань і подразнень.

litso

к содержанию ↑

Часті причини погіршення стану шкіри

Шкіра – дзеркало того, що відбувається в організмі. Вона точно відображає роботу внутрішніх органів: здоровий колір обличчя свідчить про хороший стан всього організму в цілому. При неправильному догляді або збоях в роботі органів шкіра втрачає пружність і еластичність, набуває сірого або жовтуватого відтінку, покривається вуграми.

Поширеними причинами проблем зі шкірою є:

  1. Нездорове харчування. Надлишок цукру, копченостей, фаст-фуду, напівфабрикатів в раціоні продукує надмірне вироблення шкірного сала, що зумовлює появу жирного блиску, прищів, комедонов і запалень.
  2. Жорсткі дієти і/або голодування. Брак поживних речовин веде до передчасного в’янення шкіри, тьмяного кольору, появи зморшок.
  3. Низькоякісна косметика. Вона здатна викликати алергію і закупорювати пори, тим самим провокуючи вугрі, пошкоджувати захисний шар епідермісу. Це, в свою чергу, призводить до лущення, сильної сухості, подразнень.
  4. Несвіжі рушники або серветки для витирання обличчя. Ці предмети туалету стають хорошим середовищем для розмноження хвороботворних мікроорганізмів. Міняйте рушники не рідше 1-го разу на тиждень.
к содержанию ↑

Як поліпшити стан шкіри обличчя

Правильний догляд вкрай важливий для зовнішньої привабливості, адже проблемну шкіру не приховати за шарами пудри та тонального крему. Для того щоб поліпшити стан епідермісу, необов’язково ходити на косметологічні процедури. Оживити шкіру, поліпшити її колір і підвищити пружність можна в домашніх умовах.

  • Застосовуйте пілінги. Правильне очищення є основою догляду за дермою. Відлущування не рідше ніж 1-2 рази на тиждень (в залежності від типу шкіри) позбавить від відмерлих частинок епідермісу. Шкіра буде дихати і вчасно оновлюватися.
  • Виконуйте гімнастичні вправи для м’язів обличчя. Стан шкіри нерозривно пов’язаний зі станом м’язів обличчя, розташованих під шкірою. Вправи стимулюють кровообіг і живлять глибоко розташовані тканини.
  • Дотримуйтеся основних правил харчування. Їжте більше продуктів, що містять цинк, тому що цей компонент запобігає висипанням. Пийте достатньо рідини (кава і чорний чай не рахуються). Більше вітамінів – менше смажених і солоних страв, солодощів, випічки.
  • Робіть маски. Їх можна купувати або готувати вдома, поєднуючи інгредієнти, які є під руками. Найчастіше з цією метою використовується глина, фрукти або ягоди, молочні продукти, вівсяне борошно. Головне правило: компоненти для масок повинні бути свіжими, чистими та якісними.
  • Усуньте або хоча б скоротіть рівень стресу, який згубно впливає на волокна дерми.
  • Спіть лежачи на спині. Ця поза під час нічного відпочинку сприяє відтоку лімфи, тому вранці ваше обличчя буде свіжим і гладеньким.
  • Висипайтеся. Якісний сон не менш як 8 годин омолоджує і запускає процеси відновлення.
  • Займайтеся спортом. Фізична активність і прогулянки на свіжому повітрі дуже корисні для шкіри.

Візьміть за правило не видавлювати прищики брудними руками. Завдяки великій кількості дрібних кровоносних судин обличчя є одним з найбільш вразливих місць, будь-яка інфекція, яка потрапила миттєво поширюється на великі ділянки. Перш ніж здійснювати будь-які маніпуляції, необхідно ретельно продезінфікувати шкіру. Якщо прищів багато і вони запалені, слід проконсультуватися у дерматолога.

eda

Уникайте агресивних косметичних засобів по догляду за шкірою. Шкірі обличчя показані делікатні доглядові засоби. Оптимальний варіант для гелю або тоніка – вміст фруктових кислот. Ці компоненти усувають запальні процеси, глибоко очищають пори шкіри та тонізують епідерміс.

Щоб швидко повернути шкірі обличчя втрачений тонус, зробіть холодний компрес. Холод є стресовою терапією для дерми і швидко приводить її «до тями». Також корисно протирати обличчя кубиком льоду щоранку.

к содержанию ↑

Вітаміни та добавки для поліпшення та підтримки стану шкіри

Сучасні реалії вносять свої корективи в наші харчові звички. Продукти харчування, які потрапляють на наш стіл, містять мінімум вітамінів через хімічні добрива та погіршення екології. Брак часу на повноцінне харчування і брак цінних речовин в овочах і фруктах спонукає нас шукати альтернативу. Тому найкращий варіант – прийом якісних біодобавок, що містять все необхідне дермі.

к содержанию ↑

Now Foods Hyaluronic Acid

now

Гіалуронова кислота – невід’ємний компонент людської шкіри. Вироблення цієї речовини знижується після 25-30 років, а після 50 скорочується приблизно вдвічі.

Прийом гіалуронки всередину – достойна альтернатива «ін’єкціям краси». Вона безпечна, не пошкоджує епідерміс і судини, не викликає гематоми та больові відчуття.

Властивості:

  • чудово утримує молекули води;
  • прискорює загоєння ран і пошкоджень;
  • глибоко зволожує шкірні покриви;
  • нормалізує роботи сальних залоз;
  • покращує кровопостачання.
к содержанию ↑

Natrol Collagen Skin Renewal

natr

Згідно з медичними дослідженнями, наша дерма на 75% складається з колагену.

Прийом колагену в таблетках рекомендований всім людям вікової категорії 30+, тому що в цей час природне вироблення білка сповільнюється.

Колаген допоможе боротися з акне, розтяжками та варикозом. Він не допускає утворення перших зморшок і провисання, підтримує пружність і еластичність дерми.

к содержанию ↑

Prozis Selenium – Hair, Skin and Nails

selid

Добавка, призначена для шкіри, волосся і нігтів, багата селеном.

Селен – потужний антиоксидант. Зменшуючи кількість вільних радикалів в організмі, мікроелемент продовжує молодість шкіри і гальмує процес природного старіння.

Завдяки сильним антиоксидантним властивостям селен стримує процеси руйнування колагенових волокон, зберігає їх первинну структуру. Покращує регенераційні процеси. Має протизапальну дію при шкірних захворюваннях, зменшує свербіж і почервоніння.

к содержанию ↑

Prozis Glam – Hair and Skin

tab

Біологічно активний мультикомплекс для волосся і красивої, сяючої зсередини шкіри.

Містить біотин, вітамін С, гіалуронову і пантотенову кислоту, колаген.

Вітамін С – потужний антиоксидант. Нейтралізує вільні радикали та поліпшує синтез вітаміну Е, також відомого своїми антиоксидантними властивостями.

Гіалуронова кислота стимулює вироблення колагену, зволожує і відновлює шкіру.

Біотин живить тканини і відповідає за їх еластичність, наповнює дерму корисними мікроелементами, живлячи її зсередини.

к содержанию ↑

Biotex USA Nutrition Vitamin E

vita

Токоферол визнаний сильним антиоксидантом, який пригнічує вільні радикали.

Вітамін Е відновлює шкіру і є дієвою профілактикою зморшок.

Внутрішній прийом токоферолу допоможе:

  • зміцнити волокна колагену;
  • не допустити пошкодження клітин дерми;
  • вирішити проблему сухості шкіри;
  • підтримати водно-ліпідну мантію.

Стимулюючи вироблення колагену після руйнівного впливу ультрафіолету, вітамін Е робить колір обличчя здоровим, а шкіру – гладкою і пружною.

к содержанию ↑

Висновок

Здорова підтягнута шкіра – мрія кожної людини. Стан дерми залежить від грамотності догляду, а також від внутрішніх чинників і генетичних особливостей. Якщо змінити спадковість не вийде, то навчитися правильно доглядати за шкірою може кожна людина. Щоб довше залишатися молодими і привабливими, варто звернутися за допомогою до високоякісних нутрієнтів. Чудовим рішенням стане прийом вітамінів і біологічно активних добавок, серед яких гіалуронова кислота, колаген, селен, токоферол.