Фолієва кислота (або вітамін В9) – один з найважливіших компонентів для здоров’я організму. Мікрофлора кишечника може синтезувати його самостійно, але у вкрай незначних дозах. Більша частина вітаміну повинна надходити разом з їжею. Однак раціон сучасної людини досить мізерний, тому нестача фолієвої кислоти в наші дні – не рідкість. Чим же небезпечний брак вітаміну В9 і як його уникнути, розповімо нижче.

 

к содержанию ↑

Фолієва кислота: для чого потрібна

 

Фолієва кислота – це синтетичний варіант речовини фолату, що відноситься до групи вітамінів В (В9). Вона є необхідним елементом для організму людини. Поряд з іншими вітамінами групи В і мінералами (цинком, магнієм), фолат активно бере участь в життєво важливих біохімічних процесах.

 

 До їх переліку відносяться:

 

  • підтримання цілісності клітинних мембран;
  • поділ клітин;
  • синтез червоних і білих клітин крові;
  • детоксикація;
  • баланс гормонів;
  • перетворення вуглеводів в енергію;
  • мієлінізація нервових волокон (при порушенні функції відзначаються проблеми з координацією);
  • психічне здоров’я.

 

Вітамін В9 запускає ріст нових клітин в людському організмі і зберігає цілісність ДНК. Збої цих процесів можуть призвести до росту пухлин, тому речовина здатна запобігти онкологічні хвороби. Вітамін також дуже важливий для кровотворення – при серйозній його нестачі може розвинутися анемія.

 

У фолієвій кислоті мають потребу наш імунітет, серцево-судинна система і метаболізм, оскільки вітамін В9 має прямий вплив на синтез амінокислот. Речовина зміцнює стінки судин і сприяє нормальній роботі серця, знижуючи ризик виникнення інфаркту. Фолієва кислота потрібна для нормального функціонування нервової системи – отже, від неї залежить наш психологічний настрій, концентрація і працездатність.

 

к содержанию ↑

Користь фолієвої кислоти або вітаміну В9

 

Досить поширена помилка свідчить, що прийом фолієвої кислоти необхідний лише вагітним. Під час вагітності дійсно потрібна збільшена доза вітаміну В9, однак речовина потрібна всім людям без винятку.

 

Користь фолієвої кислоти:

 

  • стимулює функцію травлення, знижує шлункову кислотність;
  • сприяє метаболічним процесам, бере участь у розщепленні жирів, білків і вуглеводів;
  • необхідна для нервової системи – при нестачі вітаміну В9 людина стає дратівливою і нервовою;
  • корисна для роботи мозку, підвищує інтелектуальні здібності людини;
  • сприятливо позначається на імунітеті і допомагає в боротьбі з хронічними захворюваннями;
  • дозволяє запобігти діабету 2-го типу;
  • знижує ризик розвитку хвороби Альцгеймера;
  • підсилює ефект антидепресантів.

 

к содержанию ↑

Для чоловіків

 

Вітамін В9 грає важливу роль для чоловічого здоров’я. Додатковий прийом фолієвої кислоти дуже важливий на етапі планування вагітності, оскільки допомагає успішному зачаттю здорової дитини. Почати прийом вітаміну рекомендується за три місяці до передбачуваного зачаття. Вітамін покращує якість сперми, сприяючи утворенню найбільш якісних сперматозоїдів з правильним набором хромосом. Це істотно зменшує ризик чоловічого безпліддя, а також ймовірність вроджених аномалій у плоду (наприклад, синдрому Дауна).

 

Фолієва кислота для чоловіків може бути призначена:

 

  • при безплідді;
  • порушеннях потенції;
  • затримці статевого дозрівання (для стимуляції спермогенезу);
  • захворюваннях нервової і серцево-судинної систем.

 

к содержанию ↑

Для жінок

 

Фолієву кислоту називають вітаміном краси і щасливого материнства. Завдяки вітаміну В9 шкіра набуває здоровий колір і гладкість, нігті – міцність, волосся – блиск і густоту. Відповідно до проведених досліджень, брак фолієвої кислоти негативно позначається на жіночому здоров’ї, підвищуючи ризик розвитку раку молочних залоз і шийки матки.

 

Фолієва кислота для жінок запобігає розвитку фолієводефіцитної анемії – хвороби, яка часто діагностується у представниць прекрасної статі. Симптомами цього захворювання є:

 

  • швидка стомлюваність;
  • запаморочення;
  • задишка;
  • пришвидшене серцебиття;
  • травні розлади;
  • деменція;
  • серцева недостатність.

 

Фолієва кислота необхідна для нормального протікання вагітності та розвитку плода, а також захищає молоду матір від симптомів післяпологової депресії.

 

к содержанию ↑

Для вагітних

 

Фолієва кислота для вагітності – один з найважливіших вітамінів, що сприяє успішному зачаттю, виношуванню і народженню здорової дитини. З моменту зачаття потреба материнського організму у вітаміні В9 збільшується в два рази. Лікарі рекомендують починати прийом фолієвої кислоти ще на етапі планування вагітності (приблизно за 90 днів).

 

Фолієва кислота для вагітних

 

При дефіциті вітаміну В9 в рази зростає загроза викидня, а також стає можливим ризик аномалій нервової системи малюка і вродженої потворності. У важких випадках дефіцит вітаміну В9 може стати причиною загибелі плоду.

 

З перших миттєвостей нове життя дуже чутливе до дефіциту фолієвої кислоти. Необхідність у вітаміні В9 проявляється вже в перші тижні формування зародка, коли закладається нервова трубка. Розвиток нервової системи починається найпершим, тому вона є найбільш вразливою до нестачі вітаміну. Навіть короткочасний дефіцит фолієвої кислоти здатний призвести до важкої інвалідності, грижі спинного мозку, пороках серця, незарощення твердого піднебіння, відсутності кінцівок, гідроцефалії.

 

к содержанию ↑

У яких продуктах міститься вітамін В9

 

Щоб забезпечити стабільний рівень фолієвої кислоти в крові, необхідно щодня споживати її з їжею. Безумовним рекордсменом за вмістом вітаміну визнана зелень і темно-зелені овочі (петрушка, шпинат, салат, листя капусти, зелена цибуля, брокколі). Завдяки їм фолієва кислота і отримала свою назву (folium на латині означає «лист»). Фолієвою кислотою також багаті горіхи, цитрусові, томати, яєчні жовтки, гречана крупа, буряк, насіння, пророщена пшениця.

 

Вміст вітаміну В9 в продуктах:

 

Харчові продукти Вміст вітаміну В9

(на 100 г продукту)

Печінка (куряча, яловича, бараняча) 400 мкг
Спаржа зелена 260 мкг
Сочевиця 180 мкг
Зелень петрушки 117 мкг
Шпинат 80 мкг
Салат 40 мкг

 

Овочі та фрукти важливо з’їдати в свіжому вигляді. Вітамін В9 – вельми вразлива речовина, легко руйнується при нагріванні і тривалому зберіганні. Зокрема, фолієва кислота в продуктах втрачається на 50-70% при термічній обробці.

к содержанию ↑

Нестача фолієвої кислоти в організмі

 

Найбільш часто причиною дефіциту вітаміну В9 є неправильне харчування. На засвоєння речовини негативно впливає прийом деяких ліків (протиепілептичні препарати, протизаплідні засоби, барбітурати), а також алкогольні напої. Сприяють авітамінозу і кишкові захворювання, при яких порушується всмоктування корисних речовин.

Симптоми нестачі фолієвої кислоти

 

Якщо в організмі виник брак фолієвої кислоти, симптоми проявляються досить швидко – приблизно через 5-30 днів після зниження рівня вітаміну в крові.

 

Ознаками дефіциту є:

 

  • безпліддя (найчастіше у жінок);
  • проблеми з виношуванням дитини (викидні, передчасні пологи);
  • вроджені аномалії у плода (дефекти розвитку нервової трубки, розумова відсталість);
  • мегалобластна анемія;
  • депресія у важкій формі;
  • порушення когнітивного характеру (проблеми з пам’яттю, хронічна втома, підвищена нервозність).

 

Дефіцит фолієвої кислоти – вид авітамінозу, який найбільш часто зустрічається. За статистикою, навіть у найбільш сприятливих регіонах нестача вітаміну виявляється у кожного п’ятого жителя. Перші ознаки нестачі речовини неспецифічні – стомлюваність, відсутність апетиту, безпричинна дратівливість. Однак якщо вчасно не вжити заходів щодо усунення авітамінозу, вже через кілька місяців фізичний і психічний стан людини може значно погіршитися.

 

к содержанию ↑

Фолієва кислота: норма в день і як приймати

 

Фолієва кислота – речовина, що володіє швидким метаболізмом, тому великих резервів вітаміну в організмі, як правило, не утворюється. Речовина погано засвоюється, якщо організм виснажений стресом, постійною втомою або хронічними хворобами. У деяких людей метаболізм фолієвої кислоти порушений генетично.

 

На синтез вітаміну В9 також впливає кількість їжі, що з’їдається. Жорсткі дієти призводять до виснаження всіх корисних елементів в організмі, в тому числі і фолієвої кислоти. Заважають повноцінному засвоєнню вітаміну алкоголь і кофеїн.

 

Як пити фолієву кислоту правильно? В першу чергу, важливо знати, з якими вітамінами вона поєднується. Вітамін В12 регулює засвоєння речовини, а вітамін В6 впливає на процес метаболізму, тому прийом фолієвої кислоти повинен бути доповнений цими компонентами.

 

Приймати вітамін В9 найкраще в складі вітамінних комплексів. До того ж, в цьому виді речовина не розкладається під впливом світла або термічної обробки. Засвоюваність синтетичного вітаміну тканинами організму досягає 80%. Прийом біодобавки швидко відновлює баланс речовини навіть у разі вираженого авітамінозу.

 

к содержанию ↑

Фолієва кислота: як приймати

 

Добова норма, рекомендованої Всесвітньою організацією охорони здоров’я, залежить від вікових особливостей:

 

Вік Споживання фолієвої кислоти на добу
До 1 року 50 мкг
1-3 роки 70 мкг
4-6 років 100 мкг
6-10 років 150 мкг
11-18 років 200 мкг
Дорослі 200-400 мкг

 

Потреба у вітаміні В9 підвищується з віком, після перенесених травм і хвороб, при активному тренувальному процесі у спортсменів. Найбільша кількість вітаміну В9 потрібна вагітними та жінкам, годуючим – близько 600 мкг на добу.

 

Сучасні препарати фолієвої кислоти представлені в різних формах випусках:

 

  • таблетки;
  • льодяники;
  • капсули;
  • пастилки;
  • рідка форма.

 

Традиційно фолієву кислоту п’ють після їжі. Дозування залежить від віку і цілей прийому: дорослі приймають по 1-2 таблетки 1-3 рази на добу, а діти – від ¼ до 1 таблетки в день. Профілактичний курс прийому вітаміну рекомендується проводити два-три рази протягом року. Абсолютне протипоказання до прийому тільки одне – індивідуальна непереносимість.

 

к содержанию ↑

Надлишок фолієвої кислоти

Фолієва кислота, як і всі інші вітаміни групи В, є водорозчинною речовиною. Це означає, що добитися перенасичення нею практично неможливо. Надлишки вітаміну виводяться з організму природним шляхом, з потом і сечею. Перенасичення вітаміном В9 може виникнути лише у людей, які страждають важкими хворобами печінки і нирок.

Надлишок фолієвої кислоти найбільш часто загрожує безпричинної дратівливістю, порушеннями сну, підвищеною нервовою збудливістю. Також відомі скарги на гіркоту або присмак металу в роті. У чоловіків може підвищитися ризик пухлин простати, а у вагітних жінок – вірогідність діабету і ожиріння у майбутньої дитини, схильність до алергічних реакцій.

к содержанию ↑

Висновок

Фолієва кислота важлива для утворення нових клітин крові, біохімічних реакцій, функціонування нервової системи, репродуктивного здоров’я обох статей. Для підтримки оптимального рівня вітаміну В9 в крові необхідно його щоденне надходження в організм. Незбалансоване харчування, вживання кави та алкоголю, порушення всмоктуваності організмом негативно позначається на засвоюваності речовини. Щоб уникнути серйозних проявів авітамінозу, необхідно повноцінно харчуватися і приймати фолієву кислоту в складі біологічно активних препаратів.