Світовий ринок біологічно активних добавок для здоров’я та спортивного харчування у 2022 р перевищив 30 млрд доларів. За обсягом продажів спортхарчу лідирують добавки Протеїн, а в категорії БАД для активного довголіття найбільший обсяг продажів у вітамінів і мінералів. Героїня статті – добавка Артишок, протягом кількох десятиліть впевнено входить до ТОП-3 у категорії Гепатопротектори (захист та відновлення печінки). Дослідження складу цієї овочевої культури та результати клінічних досліджень показують, що екстракт артишоку приносить користь і для інших органів та систем організму.

к содержанию ↑

Артишок: основні властивості та склад рослини

Артишок –  походить із Середземномор’я, стародавня трав’яниста багаторічна рослина сімейства Айстрові, підвид Чортополох. Його різновид Садовий артишок (Cynara cardunculus subsp. scolymus (L.), англ. Globe artichoke), який також називають земляний, посівний, колючий або французький артишок, відомий у Середземноморському та Близькосхідному регіонах як овочева культура та цінна лікарська рослина з IV століття до нашої ери[01].

Описувати ніжний оригінальний смак різних страв, приготованих із серцевини незрілих бутонів квіток артишоку – справа невдячна. Потрібно купувати, готувати (1, 2, 3) та куштувати. В інтернеті можна знайти і купити чай з артишоку, який особливо популярний як лікувальний оздоровчий напій, і виготовляэться у В’єтнамі, Румунії та Мексиці. Давайте розглянемо, які корисні речовини містяться в цій рослині. Чому його так довго використовують, причому не тільки в кулінарії, а й у народній і вже й у класичній медицині.

к содержанию ↑

Склад

Харчова цінність відвареного артишоку – в 100 г/% денної норми:

  • калорійність – 74 ккал;
  • білки – 2,81 г;
  • жири – 2,87 г;
  • вуглеводи – 11,57 г;
  • цукри – 0,96 г;
  • харчові волокна – 5,5 г;
  • вітаміни:
    • А (еквів вітаміну – лютеїн зеаксантин) – 449 мкг;
    • В1 – 0,05 мг/4%;
    • В2 – 0,087 мг/7%;
    • В3 – 1,075 мг/7%;
    • В6 – 0,095 мг/7%
    • B9 – 86 мкг / 22%:
    • C – 7,2 мг/9%;
    • К – 16,7 мкг / 16%;
  • мінерали:
    • кальцій – 21 мг/2%;
    • калій – 277 мг/6%;
    • магній – 41 мг/12%;
    • цинк – 0,4 мг/4%;
    • селен – 0,2 мкг/6%;
    • залізо – 0,59 мг/5%:
    • фосфор – 71 мг/10%;
    • натрій – 180 мг/12%;
    • мідь – 0,123 мг/6%.

Як у відвареному, так і в сирому артишоку, в його очищеному незрілому бутоні, який у кулінарії називають голівкою, серцевиною або серцем, міститься досить велика кількість H2O. У 100 г м’якоті є 81,7 г біологічно структурованої води. [02].

Про популярність. У Італії, Швейцарії, Аргентині та Бразилії, з кінця 50-х рр., особливим попитом користується Цинар –16% гіркий аперитив сорту Амаро. Корисний для травлення напій виготовляють із 13 трав та рослин, переважає  серед яких саме артишок.

У медицині бутони артишоку цінують не тільки за чудовий баланс БЖВ, наявність харчових волокон (клітковини) і багатий набір вітамінів і мінералів, а в першу чергу – унікальну комбінацію таких біологічно активних сполук як [01]:

  • цинарин, цинаропікрин;
  • ціанідин;
  • лютеолін;
  • високоплімерезований довголанцюговий (200 DP) інулін;
  • флавоноїди – апігенін, антоціанідини, ціанідин, пеонідин, дельфінідин.

В артишоці також є і велика кількість інших поліфенолів. Це – лігніни, лігнани, стильбени, танін.

Для виготовлення БАДів зазвичай використовують не дороговартісні дієтичні бутони, а листя та стебла артишоку. Виробництво добавок з вторинної сировини обходиться набагато дешевше і дозволяє використовувати рослину практично повністю, залишаючи для подальшої вегетації тільки багаторічний корінь.

к содержанию ↑

Властивості

Перераховані вище активні сполуки, у пропорціях властивих незрілим бутонам артишоку, разом створюють наступні адитивні або синергічні фармакологічні ефекти:

  • стимуляція жовчовиділення та сечовиділення;
  • гальмування синтезу гістамінів, холестерину та окислення ліпопротеїнів низької щільності;
  • антиканцерогенна, протизапальна, антибактеріальна та противірусна активність, перешкоджання реплікації вірусу гепатиту B, Епштейна-Барра, японського енцефаліту.

Екстракт артишоку має високу нейропротекторну дію та імуномодулюючі властивості. Його рекомендують для профілактики нервових розладів та допоміжного лікування хвороби Альцгеймера.

Цікавий факт. Загальна антиоксидантна здатність квіткових головок артишоку є одним із найвищих серед овочів.[02].

Регулярний прийом БАДу Артишок в індивідуально підібраному дозуванні може знизити рівень сечової кислоти в крові, що полегшить симптоми подагри.

к содержанию ↑

Користь артишокової добавки для організму

Зростання популярності харчових добавок для здоров’я та довголіття та клінічні дослідження складів лікарських рослин та їх користі для людського організму послужили поштовхом до виробництва БАД Артишок.

Вплив на систему травлення

Одна з перших офіційних згадок про користь артишоку для травлення належить давньогрецькому цілителеві та батькові раціональної дієтології Гіппократу. Він наголошував, що вживання відвареного овоча в їжу або завареного з нього чаю, дає легкий жовчогінний ефект.

Артишок делікатно стимулює вироблення та відтік жовчі у 12-палу кишку, тим самим сприяючи травленню та перешкоджаючи розвитку жовчнокам’яної хвороби. Крім цього артишок впливає на якісний склад жовчі, що додатково:

  • чинить протизапальну дію на стінки жовчовивідних проток і очищає їх від токсинів [07];
  • стимулює вироблення підшлунковою залозою травних ферментів, що відповідають за перетравлення та засвоєння жирів та жиророзчинних вітамінів;
  • покращує моторику кишечника, але при цьому чинить легку спазмолітичну дію, знімаючи спазм гладкої мускулатури органів травної системи.

Артишок стимулює апетит і перешкоджає метеоризму, а інулін, що знаходиться в його складі, є чудовим пребіотиком, який нормалізує склад кишкового мікробіота.

На замітку. Настоянка, відвар та сухий екстракт артишоку допомагають при функціональній диспепсії (розладу шлунка).

Цинаропікрин артишоку блокує спазмуючий вплив ацетилхоліну на сфінктери тонкого кишечника, і приймаючи БАД з артишоком можна розраховувати на такий же спазмолітичний ефект, який дає прийом таблетки папаверину [11]. Ця речовина також збільшує та робить добавку ефективним доповненням у лікуванні гострого гастриту [13].

Крім цього, добавка Артишок активно застосовується в терапії синдрому подразненого кишечника. Регулярний прийом суттєво покращує самопочуття, знімаючи спазми, а інулін, що міститься в артишоку, сприяє нормалізації випорожнень, позбавляючи пацієнтів від характерного для цього захворювання симптому – чергування закрепу та епізодів діареї [11], [12], [14].

к содержанию ↑

Здоров’я печінки

Гепатопротекторні властивості артишоку відомі європейській медицині із середини 18 століття, активно вивчаються з кінця 50-х років. минулого століття, і дослідження впливу складу цього овоча на клітини печінки та її роботу продовжуються досі. На сьогодні доведено такі ефекти артишоку, які виявляються завдяки природному поєднанню потужних антиоксидантів – цинарину, лютеоліну, апігеніну та хлорогенової кислоти:

  • зниження біосинтезу холестерину [11];
  • покращення стану мітохондрій гепатоцитів [15];
  • значне зниження вироблення ферментів печінки, особливо у пацієнтів із неалкогольною жировою хворобою печінки [05].

Гепатопротекторні ефекти роблять добавку артишоку особливо корисною для людей із хронічними гепатитами, геронтологічним стеатозом печінки.

Увага, це стане в нагоді! БАД Артишок – чудова профілактика ураження гепатоцитів при лікуванні нестероїдними протизапальними препаратами, зокрема парацетамолом. [16].

Також доведено, що прискорює регенерацію клітин печінки та нирок не тільки екстракт листя артишоку, але й добавки, зроблені з інших частин рослини або дієтичне вживання овоча. [06].

к содержанию ↑

Рівень холестерину

Дієтичний артишок, його сік, а також БАДи з екстрактом з будь-якої частини цієї овочевої культури позитивно впливають на ліпідний профіль людини та чудово справляються з дисліпідемією, яка досить швидко призводить до атеросклерозу та серцево-судинних проблем. Речовини артишоку знижують концентрацію загального холестерину, ліпопротеїнів низької щільності та тригліцеридів. [08].

Дослідження, в результаті якого дається рекомендація періодично приймати добавку Артишок з метою профілактики та допоміжного лікування атеросклерозу та ішемічної хвороби, дає наступний висновок.

“Пацієнти отримували 1800 мг сухого екстракту артишоку на день або плацебо протягом 6 тижнів. Зміни загального холестерину та холестерину ЛПНЩ від вихідного рівня до кінця лікування показали статистично значущу перевагу (р = 0,0001) сухого екстракту артишоку над плацебо:

  • зниження загального холестерину групи CY450 склало 18,5% проти 8,6% групи плацебо;
  • зниження рівня холестерину ЛПНГ у групі CY450 склало 22,9% та 6,3% у групі плацебо;
  • співвідношення ЛПНЩ/ЛПЗЩ знизилося на 20,2% у групі CY450 і на 7,2% у групі плацебо.

У результаті дослідження не було виявлено побічних ефектів, пов’язаних з застосуванням препарату, що свідчить про чудову переносимість сухого екстракту артишока».[09].

к содержанию ↑

Рівень цукру

Серед корисних для здоров’я ефектів артишоку виділяють його здатність посилювати чутливість до інсуліну рецепторів, що знаходяться в мембранах скелетних м’язів. Це допомагає ефективніше утилізувати глюкозу, цим сприяючи нормалізації її рівня крові.

Звертаємо увагу, що постпрандіальна глікемічна та інсулінемічна реакція артишоку проявляється лише у здорових людей. Таким чином, прийом добавки Артишок профілактує розвиток цукрового діабету 2 типу. Для діабетиків артишок корисний тим, що знижує запальні реакції адипоцитів та допомагає регуляції порушеного вуглеводно-ліпідного обміну. [04]. В яких дозах приймати БАД Артишок діабетикам? Схему прийому призначить лікуючий діабетолог або ендокринолог.

к содержанию ↑

Антиоксидантні властивості

Антиоксидантні властивості артишоку, що уповільнюють процеси старіння обумовлені ціанідином. На сьогодні доведено, що його антиоксидантна активність сильніша за вплив вітамінів Е, С і ресвератролу. [11].

Доведено дослідженнями. Цинаропікрин і цинарин артишоку також протистоять синтезу прозапальних цитокінів (інтерлейкін 6 та фактор некрозу пухлини-α) з опромінених UVB-кератиноцитів, чим знижують ризик меланоми. [10].

Артишок допоможе захистити шкіру від фотостаріння через вплив ультрафіолетових променів. Цинаропікрин артишоку послаблює окислювальний стрес, спричинений ультрафіолетовими променями UVB. Ця речовина активно гальмує утворення активних форм кисню з кератиноцитів, опромінених ультрафіолетом типу B.

к содержанию ↑

Артишок: дослідження та клінічні дані

Ми також знайшли наступну цікаву інформацію [03]:

  1. Молекулярні основи нервово-психічних розладів: від лави до ліжка (2019). Її співавтори, Мегумі Андо та Рюта Кояма, провели дослідження, які довели, що лютеїн, що міститься в артишоку, знижує рівень фактора некрозу пухлини TNF, перешкоджає розвитку нейротоксичності, яка розвивається через високий рівень ліпополісахаридів у крові, і, що цікаво, знижує рівень та покращує комунікабельність у пацієнтів із хворобою Альцгеймера.
  2. Наукова робота Протизапальна та антиноцицептивна дія африканських лікарських спецій та овочів: 4.5. Лютеолін. (2017). У цьому розділі автор перераховує доведені ефекти дієтичного прийому лютеоліну: позитивний вплив на ендотелій аорти, гальмування прозапальних ефектів макрофагів, зниження запальних реакцій, що викликають адипоцити (жирові клітини), полегшення алергічних реакцій шляхом пригнічення синтезу тучними клітинами.
  3. Наукова робота Роль натуральних продуктів у профілактиці та лікуванні розсіяного склерозу (2017). Дослідження, виконане А. Шамсізаде, показало, що лютеолін з артишоку або з інших овочів пригнічує поведінкові порушення, запобігає рецидивам, зменшує запалення та пошкодження аксонів і прискорює дозрівання нового мієлінового шару навколо нейронів.

Гіпотензивна властивість артишоку давно підтверджена численними дослідженнями, перша з яких була проведена в 1995 [20]. Артишок (екстракт листя) знижує артеріальний тиск шляхом пригнічення синтезу катехоламінів у надниркових залозах.

Пам’ятайте. Лютеолін, що міститься в бутоні артишоку, зменшує TNF-індуковану експресію ділянки гена RELA, збільшення якого викликає псоріаз і псоріатичні ураження шкіри.

Поліфеноли артишоку роблять прийом цієї добавки корисним при раку молочної залози [17], злоякісній мезотеліомі плеври легень [18] та гепатоцелюлярної карциноми [19].

к содержанию ↑

БАД Артишок: форми, способи вживання, дозування

БАД артишок виробляється у капсулах, покритих плівковою оболонкою таблетках, у чайних пакетиках. Найбільш зручною формою є капсульна форма. Наводимо приклади стандартного вживання БАД Артишок у капсулах при різних захворюваннях:

  • стимуляція жовчовиділення – 3 рази на день, по 300 мг сухого екстракту листя артишоку, під час основних прийомів їжі;
  • гепатопротекція, у тому числі під час лікування нестероїдними протизапальними препаратами – 3 рази на день, 200-500 г сухого екстракту листя артишоку, за 30 хвилин до їди;
  • для ослаблення спазмів кишківника – 150-200 мг сухого екстракту з будь-якої частини артишоку [11];
  • при синдромі подразненого кишечника – 1-2 рази на день (вранці та вдень, або вранці), по 200 мг, за 30 хвилин до їди [12];
  • для зниження холестерину та артеріального тиску – 4 рази на день по 450 мг сухого екстракту (співвідношення лікарський засіб/екстракт 25-35:1, водний екстракт, CY450) після їжі [09];
  • для оздоровлення печінки після курсу стероїдів – 3 рази день, по 500 мг, під час їжі.

Мінімальний курс лікування чи профілактики БАД Артишок: 6 тижнів.

З оздоровчою метою корисний фіточай з артишоку. Його рекомендують пити 3-тижневим курсом, заварюючи по 1-2 пакетики, і випиваючи теплий напій за 15 хвилин до їди, 2-3 рази на день.

к содержанию ↑

Артишок: протипоказання, побічні ефекти

Незважаючи на користь артишоку для печінки та жовчного міхура БАДи з ним заборонено приймати при наявності наступних захворювань та станів:

  • жовчнокам’яна та/або сечокам’яна хвороба;
  • непрохідність жовчних або сечовивідних шляхів;
  • гострий гепатит;
  • холецистит;
  • гострі хвороби нирок, печінкова чи ниркова недостатність;
  • нагноєння (емпієму) жовчного міхура;
  • вагітність, грудне вигодовування.

У ряді протипоказань вказується індивідуальна непереносимість або алергія на рослини, що належать до роду Айстрові. У цьому випадку прийом добавки може викликати почервоніння обличчя та зони декольте, утруднення дихання, риніт, кропив’янку.

Важливо! Без призначення лікаря не приймайте паралельно добавки Артишок, Расторопша, Куркума. Вони мають однакові ефекти для гепатобіліарної системи, і можуть викликати її серйозну дисфункцію!

До списку побічних ефектів БАД Артишок входять такі симптоми як: напади печії, нудоти, дискомфорт/біль у ділянці шлунка та 12-палої кишки, діарея. При виникненні хоча б одного симптому слід негайно відмовитися від прийому добавки та йти на прийом до сімейного лікаря.

к содержанию ↑

Прийом БАД Артишок: важливість консультації з лікарем

Перш ніж пити добавку Артишок слід обов’язково отримати схвалення свого сімейного лікаря або фахівця.

По-перше, він не дасть вам завдати шкоди здоров’ю, заборонивши пити добавку, за наявності у вас симптомів захворювань, що забороняють прийом жовчогінних препаратів.

По-друге, лікар затвердить дозування, виходячи із зазначеного в інструкції конкретної добавки Артишок співвідношення «лікарський засіб/екстракт».

к содержанию ↑

Висновок

Біологічно активна добавка Артишок показана та ефективна для профілактики та лікування багатьох захворювань. Однак через жовчогінну властивість приймати її можна тільки після дозволу сімейного або лікаря, і затвердження ним дозування, схеми, режиму та тривалості курсу. Неправильний прийом небезпечний порушенням роботи жовчного міхура, підшлункової залози та дисфункцією травної системи загалом. Важливо розуміти, що подібні порушення відновлюються строгою дієтою та іншими обмеженнями, яких потрібно дотримуватись протягом 6-12 місяців.

Якщо ж дозвіл лікаря на прийом добавки Артишок буде отримано, то можна розраховувати не лише на прискорене омолодження печінки та нормалізацію випорожнень. Артишок допоможе профілактиці атеросклерозу, оздоровить нервову систему, покращить стан шкіри та захистить від фотостаріння. Він також зменшить шанси розвитку деяких видів онкології, знизить силу проявів алергії, що вже є, і збільшить опірність організму до раптового виникнення нових алергічних реакцій.

Джерела, література

  1. Вінченцо Латтанціо. Кулястий артишок: функціональний продукт харчування та джерело нутрицевтичних інгредієнтів. 2009.
  2. EN.WikipediA.ORG. Артишок. 2023.
  3. ScienceDirect® Elsevier BV. Лютеолін.2023.
  4. Марієм Бен Салем. Фармакологічні дослідження екстракту листя артишоку та його користі для здоров’я. 2015.
  5. Саджад Мораді. Вплив добавок Артишоку (Cynara scolymus L.) на ферменти печінки: систематичний огляд та метааналіз. 2021.
  6. Енгін Шумер. Квітколожа є найбільш ефективною частиною Артишоку садового (Cynara scolymus) при ураженнях печінки та нирок. 2020.
  7. Р. Гебхардт. Запобігання спотворенням жовчних канальців печінки за допомогою екстрактів листя артишоку (Cynara scolymus). 2002.
  8. Ейтор Олівейра Сантос. Вплив артишоку на ліпідний профіль: огляд можливих механізмів дії. 2018.
  9. С. Беккерс. Ефективність сухого екстракту артишоку у пацієнтів із гіперліпопротеїнемією. 2000.
  10. Кенджиро Такей. Цинаропікрин артишоку послаблює окислювальний стрес, спричинений УФВ (UVB). 2015.
  11. Марушко Ю.В. Властивості екстрактів артишоку, куркуми, розторопші та їх використання у гастроентерологічній практиці. 2017.
  12. Рейф Банді. Екстракт листя артишоку зменшує симптоми синдрому подразненого кишечника і покращує якість життя у здорових добровольців, які страждають на супутню диспепсію. 2004.
  13. Кадзуо Ісіда. Вплив екстракту листя артишоку на гостре ушкодження слизової оболонки шлунка. 2010.
  14. Адель Костабіле. Біфідогенний ефект інуліну (200 DP), витягнутий з кулькового артишоку. 2010.
  15. З. Южишин, Б. Черні. Вплив екстракту артишоку (Cynara scolymus L.) на активність системи дихального ланцюга у мітохондріях гепатоцитів. 2019.
  16. Енджі М Ель Морсі. Захисна дія екстракту листя артишоку проти гепатотоксичності, спричиненої парацетамолом. 2015.
  17. Ганна Марія Мілео. Тривалий вплив поліфенолів артишоку (Cynara scolymus L.) викликає зупинку росту, спричинену старінням, у лінії клітин раку молочної залози людини MDA-MB 231. 2015.
  18. Клаудіо Пуліто. Артишок (Cynara scolymus) впливає на злоякісну мезотеліому плеври, сприяючи апоптозу та стримуючи інвазію. 2015.
  19. Н. С. Метваллі. Захисна дія риб’ячого жиру та артишоку на гепатоцелюлярну карциному. 2011.
  20. Ж Халкова, К Вангелова, Х Зайков. Вплив артишоку на активність симпато-наднопінної системи. 1995.