Окислювальні процеси постійно відбуваються в нашому організмі. Протягом життя в тілі людини протікає величезна кількість хімічних реакцій, для кожної з яких потрібний кисень. Саме він вивільняє життєво необхідну енергію, однак у великій кількості стає подібний до отрути, перетворюючись в так звані вільні радикали (окислювачі, оксиданти).

Вільні радикали запускають в нашому організмі процеси, схожі на корозію і гниття. Це деформує наше тіло зсередини, вбиває імунні сили і робить організм беззахисним перед атакою вірусів, інфекцій і мікробів. Саме з дією оксидантів сучасна медицина пов’язує багато хвороб, тому наш організм потребує ефективної протиотрути, в ролі якої виступають спеціальні речовини – антиоксиданти.

444

к содержанию ↑

Що таке антиоксидант

Антиоксидантами називаються молекули, що зменшують кількість активного кисню. Їх головне завдання – боротьба з вільними радикалами, які руйнують наш організм на клітинному рівні. Агресивна дія окислювачів швидко позначається на людському тілі, викликаючи раннє старіння та небезпечні хвороби, серед яких рак, серцево-судинні хвороби, порушення в роботі мозку та структурі ДНК, клітинні мутації. Речовини-антиокислювачі нейтралізують і блокують небезпечні клітини, до того як вони почнуть руйнувати тканини. Сучасній науці відомо близько 3000 антиоксидантів.

Всі антиокислювачі діляться на три групи:

  1. Речовини, що виробляються людським тілом. До завдань цих клітин входить безпосередній захист тканин від окислювачів. Але їх недостатньо, щоб самостійно впоратися з цим складним завданням.
  2. Природні (харчові) антиоксиданти. Ці ферменти потрапляють в наш організм із зовнішнього середовища разом з їжею. Джерелами природних антиокислювачів є більшість овочів і фруктів, лікарські трави і деякі сорти спецій.
  3. Синтетичні антиоксиданти. До цієї групи належать синтетичні добавки та вітамінні препарати.

bbb

к содержанию ↑

Корисні властивості антиоксидантів

Основними властивостями антиокислювачів є:

  • боротьба з оксидантами;
  • зміцнення серцево-судинної системи;
  • посилення імунітету;
  • захист очей;
  • нормалізація рівня холестерину в крові;
  • підвищення стійкості організму до стресів;
  • профілактика розвитку деяких форм раку;
  • прискорення відновлювальних процесів після хвороб, травм і навантажень;
  • збереження краси і продовження молодості;
  • захист організму від небезпечного ультрафіолетового випромінювання.

Щодня людині рекомендується вживати 8-10 ммоль антиоксидантів. Слід пам’ятати, що в процесі перетравлення їжі кількість речовин-окислювачів різко зростає, тому після прийому їжі природний антиоксидантний захист пригнічується. Важливо приймати антиоксиданти разом з їжею, в залежності від загальної кількості калорій. Головний принцип: чим більше калорій ви споживаєте – тим більше антиоксидантних ферментів вам потрібно. У курців потреба в антиоксидантах збільшується в два рази, тому що нікотин сприяє прискоренню окислювальних процесів.

ffefe

к содержанию ↑

У яких продуктах і де ще містяться антиоксиданти

У невеликих кількостях антиоксиданти містяться в овочах і фруктах, тому грамотно складена дієта допоможе підтримати здоров’я і знизити окислювальний стрес для організму.

З давніх-давен відомо, що антиоксидантні властивості визначають речовини, що відповідають за кольорове забарвлення рослин. Рекордсменами за кількістю антиоксидантів визнані плоди червоних, синіх, помаранчевих і темних відтінків. Їх користь зростає, якщо при цьому вони володіють кислим або кисло-солодким смаком. На другому місці за змістом антиокислювачів – овочі і фрукти жовтого і зеленого кольорів.

к содержанию ↑

Вміст антиоксидантів на 100 г продуктів

Де містяться антиоксиданти Кількість мг/100 г
Чорнослив 5,7
Чорниця 2,4
Ожина 2,1
Капуста білокачанна 1,7
Суниця 1,5
Малина 1,2
Шпинат 1,2
Слива 0,95
Буряк 0,84
Апельсин 0,75
Перець червоний болгарський 0,71
Вишня 0,67
Цибуля ріпчаста 0,45
Баклажан 0,39

Джерелами натуральних антиоксидантів є також лікарські трави (шавлія, розмарин, ромашка, деревій, полин, шипшина).

Цінні антиокислювачі присутні також в артишоках, квасолі строкатих відтінків (чорній, червоній), а також в ряді спецій (куркума, гвоздика, коріандр, кориця).

Невелику антиоксидантну активність має листової зелений чай (без добавок і ароматизаторів), червоне фруктове вино та натуральне какао.

Щоб фрукти, овочі та зелень приносили найбільшу користь, необхідно мити їх проточною водою. Небажано довго вимочувати, тому що в цьому випадку з плодів вимиваються всі корисні елементи, в тому числі й антиоксиданти.

Антиоксиданти досить чутливі до температури навколишнього середовища. Протягом декількох діб зберігання при кімнатній температурі вони втрачають до 50% своїх корисних властивостей. Зелень (наприклад, шпинат) необхідно берегти ще і від сонячних променів, які руйнують вітаміни, які в ній містяться. Продукти – джерела антиоксидантів не рекомендується піддавати тепловій обробці, особливо смажити. Найкращим варіантом для збереження їх корисних властивостей визнано приготування їжі в пароварці або скороварці.

fdf

к содержанию ↑

Які є вітаміни і добавки антиоксидантів

Кількості антиокислювачів, наявних в овочах і фруктах, недостатньо, щоб боротися із згубними наслідками впливу оксидантів, токсинами та передчасним старінням. Людям, які піклуються про своє здоров’я фахівці рекомендують звернути увагу на біологічні добавки з антиоксидантами.

П’ятірка найбільш популярних і ефективних синтетичних антиокислювачів

Вітамін С

Найпотужніший антиоксидант, чудово захищає клітини та тканини від вільних радикалів. Достатня кількість вітаміну С в організмі прискорює регенерацію, захищає шкіру від шкідливого впливу ультрафіолету.

Основні риси:

  • бореться з серцево-судинними хворобами;
  • збільшує вироблення колагену;
  • омолоджує організм;
  • підтримує кістки, зуби, судини і м’язи;
  • зміцнює імунітет і захищає від інфекцій, посилюючи дію лейкоцитів;
  • сприяє всмоктуванню харчового заліза;
  • бере активну участь у відновленні зв’язок, хрящів, м’язових волокон і капілярів;
  • запобігає катаракті.

Вітамін Е

Інша назва – вітамін молодості. Захищає клітини та клітинні мембрани, служачи фільтром для вільних радикалів і не дозволяючи їм поширюватися по всьому організму.

Властивості:

  • володіє антитромботичними та судинорозширювальними властивостями;
  • регенерує клітини шкіри, покращує еластичність тканин;
  • має сильні протизапальні властивості;
  • зменшує ризик серцево-судинних захворювань;
  • підвищує загальну витривалість і м’язову силу.

Селен

Важливий елемент для здоров’я організму. Знижує кількість антиоксидантів в тканинах організму, запобігає їх пошкодженню. Є профілактикою раку.

Крім того селен:

  • необхідний для засвоєння вітаміну Е;
  • важливий для нормальної роботи щитовидної залози;
  • стимулює оновлення клітин шкіри, підсилює її захист від ультрафіолету;
  • гальмує процеси старіння;
  • допомагає зберегти еластичність волокон і тканин організму;
  • ефективний у боротьбі з алергією;
  • підтримує здоров’я нігтів і волосся, запобігає появі лупи.

Коензим Q10

Особливо сильний антиоксидант, джерелом якого є морські водорості. Рекомендований курцям, тому що їх організм відчуває великий дефіцит цього ферменту.

Особливості:

  • забезпечує функціонування імунної системи;
  • сприятливо впливає на чоловічу фертильність, підвищуючи якість сперми;
  • зміцнює м’язи;
  • підвищує результативність у спортсменів, створюючи більшу кількість енергії;
  • відповідає за утворення клітинної енергії, при цьому нейтралізує вільні радикали, які виділяються в процесі виробництва енергії;
  • покращує роботу серця.

Альфа-ліпоєва кислота

Антиоксидант природного походження, виводить з організму солі важких металів.

Властивості:

  • швидко усуває запальний процес;
  • допомагає організму ефективніше справлятися з виробленим інсуліном, тим самим знижуючи ризик цукрового діабету;
  • не допускає дегенеративних процесів в тканинах;
  • дозволяє спортсменам інтенсивніше тренуватися;
  • відповідає за швидке відновлення після тренувань;
  • збільшує рівень глюкози в м’язах і підтримує його на стабільному рівні.

Щоб отримати максимальну користь для свого здоров’я, не варто вживати лише один окремо взятий антиоксидант. Антиокислювачі – командні гравці, тому максимум користі вони приносять при комплексному прийомі.

567

к содержанию ↑

Антиоксиданти в косметиці

Вільні радикали винні в появі зморшок і в’яненні шкіри, тому антиокисні компоненти входять до складу багатьох косметичних засобів. Антиоксиданти покращують стан епідермісу, повертають йому пружність здоровий вигляд. При цьому вони успішно борються не тільки зі зморшками і в’ялістю шкіри, але і висипом вугрів, прищами та запаленнями.

Вибираючи креми по догляду за шкірою, зверніть увагу на найцінніші антиоксиданти в їх складі:

  • каротиноїди – прискорюють процеси регенерації, захищають від агресивних променів сонця, усувають сухість, лущення епідермісу;
  • біофлаваноїди – фітоестрогени, незамінні для жінок старшого віку; захищають дерму від фотостаріння, відновлює шкіру після інтенсивних косметологічних процедур, корисні при вульгарних акне;
  • вітамін А – чудовий стимулятор для шкіри, зберігає пружність, відбілює, прискорює вироблення колагену;
  • вітамін К – сильний антиоксидант, бореться з почервоніннями, лопанням капілярів, зміцнює стінки судин;
  • зелений чай – рослинний антиоксидант, який зберігає природний колаген від деформації;
  • гамамеліс – крім антиоксидантної, має в’яжучу та протизапальну дію;
  • екстракт виноградних кісточок – частий компонент омолоджуючої косметики, збільшує вироблення колагену, зменшує шкоду ультрафіолету.

Незважаючи на те, що антиоксиданти дійсно допоможуть вберегти шкіру від передчасного старіння, вони не впораються з уже наявними глибокими зморшками. Також антиокислювачі не стануть заміною сонцезахисної косметики. Вони здатні захищати від ультрафіолету, але при цьому самі можуть окислюватися під дією променів, тому разом з антиоксидантною косметикою дерматологи рекомендують наносити захисний крем з рівнем не нижче SPF-10.

fff

к содержанию ↑

Висновок

Джерелами вільних радикалів є шкідливі звички, радіація, харчові барвники, несприятлива екологічна обстановка, медикаменти та часті стресові ситуації. Крім цього кількість оксидантів підвищують великі фізичні навантаження, алергічні реакції, хронічні патології органів і вплив шкідливих речовин (пестицидів, нітратів, інсектицидів).

Захищаючи наше тіло від руйнівного впливу клітин-окислювачів, антиоксиданти продовжують молодість, зміцнюють здоров’я і запобігають небезпечним захворюванням. Вони необхідні спортсменам під час тренувань і змагань, покращуючи спортивні показники, захищаючи м’язи від руйнування і допомагаючи швидше відновлюватися після навантажень. Щоб антиоксиданти приносили виключно користь, слід дотримуватися правил прийому добавок і не зловживати ними.