Селен є одним з найважливіших мікроелементів в організмі людини. Він забезпечує повноцінну роботу багатьох органів, а при нестачі цього елемента виникають різні захворювання. У яких продуктах багато селену, який його вплив на людину і чи є протипоказання до вживання цього мікроелемента?

selen4

к содержанию ↑

Що таке селен

Селен – це хімічний елемент, який був отриманий в процесі хімічного досліду в 1817 р. У природі його можна виявити в земній корі та морській воді. Селен дуже токсичний, але в невеликих кількостях життєво необхідний всім живим організмам. Елемент входить до складу з’єднань антиоксидантів (вітаміни А, С, Е), функціональних білків, які мають важливе значення для гормонального обміну та здоров’я людини.

Основні властивості селену:

  • є крихким неметаллом і може існувати в кристалічній або аморфній модифікації;
  • в чистому вигляді має сірий колір з характерним блиском на зламі і плавиться при температурі 180 °С;
  • може накопичуватися в рослинах і грибах, потрапляючи в організм тварин і людини по харчовому ланцюжку;
  • в біоорганізмах селен представлений у вигляді амінокислоти селенометіоніну;
  • проявляє стійкість до ультрафіолетових променів, води та кислотного середовища;
  • в тілі тварин і людини концентрується в нирках і печінці.

“Селен в поєднанні з йодом підвищує функції регуляторних імунних клітин, які запобігають розвитку аутоімунних розладів. Але добавку селену не рекомендується пити більше двох місяців, після курсу варто замінити селен на жменю бразильських горіхів.”

к содержанию ↑

Які корисні властивості має селен для організму?

Селен бере участь в утворенні антиоксидантних сполук. Вони захищають всі клітини нашого організму від негативного впливу вільних радикалів. Завдяки цьому вдається уникнути передчасного старіння тканин, випадання волосся, зубів і сухості шкіри. Селен допомагає запобігти отруєнням, хвороби серця і судин, знижує ризик розвитку інсульту та хвороби Альцгеймера. Добавки, що містять селен, допомагають боротися з грипом і туберкульозом, зменшують смертність серед людей з діагнозом ВІЛ.

selen3

Селен сприятливо впливає на імунну систему, оскільки запобігає пошкодженню молекули ДНК вірусами і ефективно знищує ракові клітини. Даний мікроелемент розріджує кров, запобігаючи утворенню кров’яних згустків, знижує рівень шкідливого холестерину. Селен перешкоджає розвитку атеросклерозу, сприятливо впливає на нервову систему і володіє протизапальними властивостями, допомагаючи впоратися з симптомами астми.

к содержанию ↑

Як селен допомагає щитовидній залозі

Найбільша кількість амінокислот з селеном міститься в щитовидній залозі людини, яка відповідає за всі гормональні процеси в організмі. При нестачі мікроелемента з’являються проблеми з вагою і обмінними процесами, виникають гормональні збої. Селен допомагає підтримувати працездатність щитовидної залози:

  • бере активну участь в метаболізмі йоду;
  • нормалізує синтез гормонів;
  • захищає щитовидну залозу від негативних наслідків окислення;
  • допомагає контролювати вагу завдяки нормалізації енергетичного обміну.

selen

к содержанию ↑

ТОП 10 продуктів, які містять селен

Для людини єдиним джерелом селену виступає їжа і спеціальні лікарські препарати. Найбільша кількість цього мікроелемента міститься в окремих органах деяких тварин, визначених видах горіхів, риби і делікатесних морепродуктах. ТОП 10 продуктів з високим відсотком вмісту селену представлений в таблиці.

Назва продукту Вміст селену (мкг/100 г)
Бразильські горіхи 1530
Лляне насіння 270
Омар (відварений) 130
Консервований тунець 90
Смажені нирки барана 88
Кальмар 66
Ескалоп на пару 51
Сардини, консервовані в олії 49
Насіння соняшника 46
Оселедець смажений 46

У продуктах рослинного походження міститься мінімальна частка селену. Якщо вирощувати рослини на своєму городі, поливаючи їх селенітом натрію, то готова продукція буде отруйна для людини.

selen2

При нестачі мікроелемента призначається селен для жінок і чоловіків в якості харчової добавки.

к содержанию ↑

Чи є протипоказання для прийому

Стандартна доза прийому селену – 55 мкг на добу. Максимальна норма, яку організм може перенести без летальних наслідків – 400 мкг. При передозуванні з’являються м’язові болі, нудота, запаморочення, запах часнику з ротової порожнини і розлади кишечника. У важких випадках передозування спостерігаються збої в роботі нервової системи, серцеві напади та навіть смерть.

Перед прийомом селену необхідна консультація лікаря. Основними протипоказаннями до вживання добавки є:

  • індивідуальна непереносимість;
  • вагітність;
  • період лактації;
  • перенесені хірургічні операції;
  • аутоімунні хвороби.
к содержанию ↑

Як і коли правильно приймати

Графік прийому селену для жінок и чоловіків, а також тривалість курсу лікування визначає лікар. Зазвичай препарат призначають по 1 таблетці на добу вранці перед їжею. Щоб селен краще засвоювався організмом, его запивають 100 мл води. Тривалість курсу лікування зазвичай становить 1 місяць, але при появі симптомів передозування необходимо відразу ж припинити прийом препарату и проконсультуватися з лікарем.

к содержанию ↑

Висновок

Невелика кількість селену допомагає підтримувати працездатність організму, оскільки елемент бере участь у багатьох життєво важливих процесах. Але передозування препаратом небезпечна для людини. Джерелом мікроелемента віступають як продукти харчування, так и спецальні добавки. Але перед прийомом селену необхідно обов’язково проконсультуйтеся з лікарем і суворо дотримуватись дозування препарату, спостерігаючи за своїм самопочуттям.