Поліненасичені жирні кислоти омега-3 є однією з найбільш затребуваних добавок для здоров’я та довголіття. Ця популярність обгрунтовано є причиною численних запитів у пошукових системах інтернет-мережі – з чим не можна приймати омега 3 і як ці ПЖНК поєднуються з іншими хітовими вітамінами та мінералами. Давайте розбиратися.

Що несумісне з омега-3 і чому це критично?

Прийом омега-3 (ω-3) жирних кислот, особливо у високих дозах, вимагає обережності при одночасному використанні з деякими лікарськими препаратами та добавками через потенційні взаємодії. Розуміння цих несумісностей допоможе уникнути небажаних побічних ефектів.

З чим не можна приймати омега 3-6-9 і чому [01], [03]:

  • Антикоагулянти, антиагреганти, добавки з подібними властивостями.
    Приклади: варфарин, клопідогрел, аспірин у високих дозах, часник, гінкго білоба, імбир, женьшень, високі дози вітаміну Е.Омега-3 мають природний ефект зниження згортання крові, зменшуючи агрегацію тромбоцитів. Спільне застосування з потужними антикоагулянтами або антиагрегантами може значно посилити цей ефект, підвищуючи ризик синців, носових кровотеч, кровоточивості ясен або, у серйозніших випадках, внутрішніх крововиливів. Ця взаємодія може бути небезпечною і потребує суворого медичного контролю.
  • Препарати для зниження артеріального тиску.
    Приклади: інгібітори АПФ, блокатори бета, блокатори кальцієвих каналів, діуретики.Омега-3 можуть знижувати кров’яний тиск. При прийомі разом з ліками від високого тиску існує ризик надмірного зниження (гіпотензії), запаморочення, слабкості, непритомності.

Всього відомо про 76 лікарських препаратів, що негативно взаємодіють з риб’ячим жиром (ω-3), а також про 2 небажані взаємодії з захворюваннями. [02].

Приймаючим орлістат для схуднення або діабету слід знати, що ця речовина знижує засвоєння омега-3. Між прийомом препарату та добавки потрібно витримати паузу, як мінімум, 2 години. [01].

Деякі протизаплідні препарати можуть впливати на дію ω-3 та риб’ячого жиру, яку вони зазвичай чинять на тригліцериди. Тому при тривалому прийомі протизаплідного гормонального препарату, добавки Омега-3 або Риб’ячий жир варто розглянути можливість регулярного контролю рівня ліпопротеїнів низької густини. [04].

к содержанию ↑

Риб’ячий жир: найкращі вітамінні поєднання

Омега-3 корисні для здоров’я серцево-судинної системи, мозку, очей, і зменшують біль та запалення при артрозах. Для оптимізації їх засвоєння та посилення позитивних ефектів часто рекомендується поєднувати ω-3 з іншими вітамінами. Важливими та вигідними синергіями (що посилюють дію один одного) є поєднання ω-3 з жиророзчинними вітамінами А і К. Вітамін А важливий для зору та імунітету, а вітамін K відіграє роль у згортанні крові та здоров’ї кісток.

Тривалий прийом комбінації вітаміну А та риб’ячого жиру не рекомендовано. [05]. 

У риб’ячому жирі природно міститься значна кількість вітаміну А. Тому зафіксовані випадки, коли тривалий прийом добавки Риб’ячий жир, навіть без будь-яких інших вітамінів, мінералів або комплексів, стає причиною гіпервітамінозу А та хронічного токсичного отруєння. Для цього стану характерні: втрата апетиту, нудота, ураження печінки, запалення рогівки ока, біль у суглобах та кістках.

к содержанию ↑

Чи можна пити Омега-3 та D одночасно?

Так, можна. Поєднання вітаміну Д та омега 3 є природним, адже він присутній у риб’ячому жирі. Поєднання омега 3 та вітаміну Д вітається, оскільки є синергічним. Воно показано для профілактики та в терапії:

Експериментальні дані на тваринах, спостережні дослідження на людях та короткострокові клінічні випробування показують, що добавки вітаміну Д та жирних кислот ω-3 можуть бути безпечними та недорогими втручаннями для зниження захворюваності та прогресування діабетичної хвороби нирок. [06].

Дослідження DO-HEALTH 2025 показало, що фізичні вправи та спільний прийом вітаміну Д (2000 ME) та омега-3 (1 г) уповільнюють біологічне старіння.[12].

к содержанию ↑

Омега-3 та вітаміни C, E, групи B: поєднуванність

У комбінації добавок Омега 3 та Вітамін C сумісність нейтральна. Але їхній дует добре працює разом. Аскорбінова кислота захищає клітини від окислювального стресу, а ω-3 усувають запальні процеси. Крім цього така комбінація доведено має позитивний ефект у разі, коли необхідний паралельний прийом парацетамолу та вітаміну C. [07].

Про значущість поєднання вітамінів групи B та ω-3 говорить результат рандомізованого дослідження VITACOG. «Коли концентрації жирних кислот ω-3 низькі, лікування вітамінами групи B (6, 9, 12) не впливає на зниження когнітивних здібностей легкої форми. Але коли рівні ω-3 знаходяться у верхньому нормальному діапазоні, вітаміни групи B взаємодіють, уповільнюючи зниження когнітивних здібностей».

Прийом ПНЖК ω-3 або риб’ячого жиру може знизити рівень вітаміну Е. Тому поєднання Вітамін E та Омега 3 корисно і необхідно абсолютно всім, оскільки підтримуватиме необхідний рівень вітаміну E, який є основним жиророзчинним антиоксидантом. [01].

У популярної серед жінок добавки краси Біотин та омега 3 сумісність нейтральна. Вони не перешкоджають засвоєнню [02] та не посилюють функції один одного. Однак оскільки біотин (вітамін B7) і ω-3 надають позитивний вплив на різні аспекти здоров’я, їх спільний прийом може бути корисним для комплексної підтримки організму, особливо щодо здоров’я шкіри, волосся та загального самопочуття, оскільки ω-3 також впливають на стан шкіри.

к содержанию ↑

Омега-3 та цинк: чи допустиме поєднання?

Даних про те, що ці дві добавки заважають засвоєнню чи дії один одного при сумісному прийомі немає. [02]. Поєднання омега-3 та цинку є не тільки допустимим, а й взаємодоповнюючим:

  • 12 тижнів прийому добавок Омега 3 + Цинк + Магній значно знизило симптоми дефіциту уваги та гіперактивності/імпульсивності, зменшило емоційні “гойдалки”, проблеми з засинанням та сном у дітей 5-12 років із синдромом дефіциту уваги та гіперактивності.
  • Цинк + вітамін Д та омега 3 та магній. Сумісність цих мінералів та вітамінів перевірено, а користь переконливо доведена у профілактиці та лікуванні COVID-19, цукрового діабету 2 типу, серцево-судинних хвороб, захворювань легень та раку. Ці мікронутрієнти спільно пригнічують запальні процеси та коригують імунну дисфункцію, особливо у пацієнтів похилого віку. [08].

Вітамін С, Омега 3 та цинк – сумісність і синергія цих добавок переконливо показує терапевтичну значущість при астмі. Одночасний прийом значно покращує результати тесту на контроль астми, дослідження функції легень та маркери легеневого запалення.

к содержанию ↑

Чи можна приймати омега-3 та магній разом?

У деяких випадках приймати ці мікронутрієнти разом не просто можна, а потрібно! І цю рекомендацію підтверджено наступними дослідженнями.

В експерименті з жінками-діабетиками було доведено, що поєднання магнію та омега 3, у присутності цинку – зменшує запалення печінки, чинить антиатеросклеротичну дію, знижує систолічний артеріальний тиск, підвищує рівень «хороших» протеїнів високої щільності та зменшує резистентність до інсуліну. [09].

Вже згадувалося вище, але повторимося, поєднання «омега 3 та магній + Цинк + вітамін Д» має доведені позитивні ефекти в лікуванні COVID-19, цукрового діабету 2 типу, серцево-судинних хвороб, захворювань легень та раку. [08]. А ось цинк, омега 3 та магній – сумісність допомагає дітям з синдромом дефіциту уваги.

Поєднання «вітамін E та омега 3 та магній» дає корисні ефекти для жінок із синдромом полікістозних яєчників – у них:

  • знижується рівень сироваткових ТГ, ліпопротеїнів низької та дуже низької щільності;
  • покращується співвідношення загального холестерину та ліпопротеїнів високої щільності, а також показник гірсутизму;
  • значно підвищується рівень оксиду азоту.

Таких результатів можна досягти через 8-12 тижнів спільного прийому ω-3 (1000 мг на добу), магнію (250 мг на добу) та вітаміну E (400-888 МО на добу). [10].

Магній полегшує та прискорює конвертацію в організмі «рослинної» ω-3 ALA (з насіння льону, чіа, волоських горіхів, шпинату, капусти кале та брюссельської) у ω-3 EPA та DHA, який присутній лише у риб’ячому жирі. [15].

Поєднання омега-3 та магній B6 – сумісність доведено, і може бути корисним при вагітності. Природно, що пити таку комбінацію нутрієнтів потрібно за призначення акушера-гінеколога, який веде вагітність. У разі потреби, за показаннями, він призначить та підбере індивідуальне дозування для профілактики прееклампсії. [11].

к содержанию ↑

Омега-3 та кальцій

Омега-3 жирні кислоти та кальцій – важливі елементи для підтримки здоров’я, особливо кісткової системи. Можна отримати ще більшу користь якщо до поєднання омега 3 та кальцію додати вітамін Д [13]:

  1. Поліпшення здоров’я кісток:
    • кальцій та омега 3 – сумісність забезпечує
      щільність кісток та зменшує запалення;
    • вітамін Д – сприяє засвоєнню кальцію в кишечнику, тим самим забезпечуючи оптимальну мінералізацію кісток та знижуючи ризик остеопорозу та переломів.
  2. Імунна функція:
    • ω-3 – має протизапальні властивості, які зміцнюють імунну функцію та знижують ризик хронічних захворювань;
    • кальцій – діючи як вторинний посередник, необхідний для активації та функціонування багатьох типів імунних клітин;
    • вітамін Д – відіграє важливу роль у регуляції імунної системи, посилюючи її здатність боротися з інфекціями та хворобами.
  3. Регуляція настрою:
    • ω-3 EPA – полегшує симптоми депресії та покращує загальний настрій;
    • кальцій – важливий для нервової сигналізації, що впливає на настрій (адекватне споживання кальцію в деяких дослідженнях асоціюється з більш стабільним настроєм);
    • вітамін Д – дефіцит пов’язаний з розладами настрою, і стає причиною депресії та сезонного афективного розладу.
  4. Підтримка серцево-судинної системи:
    • ω-3 – допомагають підтримувати здоровий рівень холестерину, знижують артеріальний тиск та запобігають утворенню артеріальних бляшок;
    • кальцій – життєво важливий для скорочення серцевого м’яза та гладкої мускулатури судин, бере участь у регуляції серцевого ритму та артеріального тиску;
    • вітамін Д – регулює артеріальний тиск, знижує ризик серцевих захворювань.

Єдине кому не рекомендується приймати комбінацію кальцію та ω-3, так це людям із кальцифікованою хворобою аортального клапана. [14].

к содержанию ↑

Омега-3 та залізо

Обидва елементи доведено важливі для здоров’я, несумісності у них немає, і тому теоретично від їх одночасного прийому очікується збільшена користь для:

  • розвитку мозку у плода та у дитячому віці;
  • підтримки нормальної функції імунної системи;
  • енергетичного обміну;
  • підтримання фізичної працездатності;
  • когнітивного здоров’я протягом усього періоду життя.

Але найбільш значущий і доведений вченими зв’язок між ω-3 і залізом проявляється у метаболізмі поліненасичених жирних кислот, і, особливо, у конвертації ALA у більш біологічно активні форми EPA та DHA. Для цих процесів потрібні ферменти, які активні лише у присутності достатньої кількості заліза та магнію. Саме тому підтримання адекватного рівня заліза є важливим для того, щоб отримати максимальну користь від омега-3. [15].

к содержанию ↑

Риб’ячий жир і лецитин: чи можна приймати разом?

Негативних взаємодій між риб’ячим жиром та лецитином не виявлено. А ось про корисні ефекти такого поєднання говорять результати двох досліджень.

Регулярний прийом поєднання риб’ячого жиру або омега-3 з лецитином значно знижує верхній і нижній артеріальний тиск, пульс і сироватковий рівень маркера окислювального стресу – нітротирозину.

Поєднання лецитину та DHA з ω-3 підвищує рівень у крові та в еритроцитах, як DHA, так і EPA, тим самим збільшуючи системну доступність та всю користь від добавок Омега-3.

Особлива комбінація лецитину (холіну) і омега-3 корисна для вагітних, тих, хто годує грудьми та дітей віком до 4 років, оскільки впливає на розвиток нервової системи плода, результат пологів, ріст та захворюваність дитини.

к содержанию ↑

Як взаємодіють Омега-3 та колаген?

По-перше, прийом ω-3 стимулює синтез власного колагену. Тому ні про які конфлікти між цими речовинами мови йти не може.

По-друге, морський колаген та омега-3 самі по собі пропонують виняткові, але різні переваги для шкіри, і чудово доповнюють один одного:

  • колаген для шкіри – це покращення зволоження, підвищення пружності та еластичності, розгладжування зморшок;
  • ω-3 для шкіри – це полегшення вироблення колагену, усунення запальних процесів, захист від фотостаріння, зміцнення гідроліпідного бар’єру, прискорення загоєння.

По-третє, крім різнобічної користі для шкіри, організм отримує оздоровчі ефекти для суглобів, м’язів та кишечника – від колагену, та позитивний вплив на серце, очі, імунітет, мозок та психоемоційну сферу – від ω-3.

к содержанию ↑

Чи поєднується Омега-3 з селеном?

Дослідження показують, що поєднання Омега-3 та Селен має взаємодоповнюючу, а іноді й синергічну дію в деяких аспектах підтримки здоров’я.

Поєднання омега-3 або риб’ячого жиру з селеном посилює антиоксидантний захист.

Селен виробляє цитокіни, які стимулюють і спрямовують імунні реакції.[16].

Поєднання омега-3 та селену підтримують імунну функцію, та сприяє нормалізації обміну речовин.

Як і Омега-3, так і селен відіграють важливу роль у регуляції імунної відповіді. Як Омега-3, і селен грають значної ролі у регуляції імунної відповіді. Їх спільний прийом сприяє більш ефективній роботі імунної системи, у тому числі посилює протипухлинний імунітет, зокрема до раку легень, а також перешкоджає втраті маси тіла внаслідок порушення обміну речовин через рак, СНІД, серцеву недостатність або хронічну обструктивну хворобу легень.

к содержанию ↑

Сумісність альфа-ліпоєвої кислоти та Омега-3

Альфа-ліпоєва кислота (АЛК) – популярна добавка, потужний антиоксидант, що працює як у водному, так і в жировому середовищі організму. Альфа ліпоєва кислота та омега 3 сумісність дозволяє, і по відношенню до певних впливів посилюють дію один одного – це:

  • антиоксидантний захист від окисного стресу;
  • виражена модулююча дія на запалення;
  • прискорення регенерації інших ушкоджених антиоксидантів;
  • зниження холестерину, допомога у засвоєнні вуглеводів для одержання енергії, зниження інсулінорезистентності при цукровому діабеті 2 типу.

Існують дані, що альфа-ліпоєва кислота може допомагати захищати ω-3 жирні кислоти від окислення, тим самим підтримуючи їхню стабільність і ефективність.

Комбінація омега-3 + АЛК уповільнює зниження когнітивних функцій.[17].

к содержанию ↑

Чи можна пити Омега-3, якщо вживаєш алкоголь?

Люди, які випивають за день більше двох порцій алкоголю (0,5 л пива, або 250 мл вина, або 60 мл 40% напою), не слід приймати добавки з риб’ячим жиром або ω-3 без рекомендації сімейного лікаря.[03].

Печінка відіграє ключову роль у метаболізмі як алкоголю, так і жирних кислот.

Підсумки: грамотний прийом Омега-3 та несумісні речовини

Наприкінці, коротко підсумуємо подану у статті інформацію.

З чим не можна приймати Омегу 3, зокрема Омега 3-6-9?

Для здорових людей заборон на комбінації омега-поліненасичених кислот з іншими мікронутрієнтами немає.

Для тих хто приймає препарати, що знижують артеріальний тиск та/або антикоагулянти, антиагреганти та добавки зі схожою кроворозріджувальною дією (Часник, Гінкго білоба, Імбир, Женьшень), а також для тих, хто регулярно п’є алкогольні напої, приймати ω-3 можна тільки після дозволу і під наглядом лікаря.

Які комбінації омега-3 з вітамінами та мінералами корисні?

Для всіх буде корисним поєднання омега-3 з:

  • вітамінами E, А, К-2, Д, A+D, Д+К, B-комплексом;
  • мінералами магнієм, магній В6, цинком, кальцієм, селен, залізом;
  • лецитином;
  • колагеном;
  • альфа-ліпоєвою кислотою.

Також рекомендуємо вже готову комбінацію мікронутрієнтів, що стала «золотим стандартом» для підтримки здоров’я та продовження молодості – омега-3 і Д3.

Джерела

[01]. Mayo Clinic. Риб’ячий жир. 2025.

[02]. Drugs.com. Взаємодія риб’ячого жиру (омега-3). 2025.

[03]. Шазія Алларака. Кому не слід приймати риб’ячий жир? 2024.

[04]. Джон П. Кунья. Омега-3 жирні кислоти. Застереження. 2024.

[05]. БП Грабб. Гіпервітаміноз А внаслідок тривалого прийому високих доз добавок риб’ячого жиру. 1990.

[06]. Ян Х. де Бур. ДЗ та омега 3 сумісність: дослідження для профілактики та лікування діабетичної хвороби нирок: обґрунтування, дизайн та вихідні характеристики. 2018.

[07]. Аусама Айоб Якоб. Фармакокінетичні взаємодії вітаміну С, омега-3 та парацетамолу. 2019.

[08]. Michael J Story. Вітамін Д, магній, цинк та омега 3: сумісність та достатність, необхідна для профілактики та лікування COVID-19, діабету, серцево-судинних захворювань, захворювань легень та раку. 2021.

[09]. Хісайо Такагі. Цинк, магній та омега 3: сумісність та вплив на метаболічні параметри у осіб, які пройшли тестування на діабет. 2016.

[10]. Вітамін E, омега 3 та магній: сумісність та позитивні ефекти при синдромі полікістозних яєчників. 2022.

[11]. Вані Шукла. Взаємодія мікронутрієнтів: магній та його синергізм у здоров’ї матері та плоду. 2024.

[12]. Хайке О. Бішофф-Феррарі. Омега 3 та вітамін ДЗ сумісність та фізичних вправ на час метилювання ДНК біологічного старіння у літніх людей за результатами дослідження DO-HEALTH. 2025.

[13]. Елейн Юстіс. Синергічне тріо: вітамін Д, омега 3 та кальцій. 2024.

[14]. Ентоні Д. Пізанієлло. Омега 3 та кальцій: сумісність та зв’язок між рівнями при кальцифікованій хворобі аортального клапана.

[15]. Гвендолін Барсело-Коблін. Альфа-ліноленова кислота та її перетворення на довголанцюгові жирні кислоти омега-3 (залізо, магній): користь для здоров’я людини та роль у підтримці рівня жирних кислот n-3 у тканинах. 2009.

[16]. Деніел Холліман. Лосось + селен = 1 корисна порція. 2006.

[17]. Лінн Сінто. Рандомізоване плацебо-контрольоване пілотне дослідження омега-3 жирних кислот та альфа-ліпоєвої кислоти при хворобі Альцгеймера. 2014.