Антиоксиданти – що це. Їх властивості
Окислювальні процеси постійно відбуваються в нашому організмі. Протягом життя в тілі людини протікає величезна кількість хімічних реакцій, для кожної з яких потрібний кисень. Саме він вивільняє життєво необхідну енергію, однак у великій кількості стає подібний до отрути, перетворюючись в так звані вільні радикали (окислювачі, оксиданти).
Вільні радикали запускають в нашому організмі процеси, схожі на корозію і гниття. Це деформує наше тіло зсередини, вбиває імунні сили і робить організм беззахисним перед атакою вірусів, інфекцій і мікробів. Саме з дією оксидантів сучасна медицина пов’язує багато хвороб, тому наш організм потребує ефективної протиотрути, в ролі якої виступають спеціальні речовини – антиоксиданти.
к содержанию ↑Що таке антиоксидант
Антиоксидантами називаються молекули, що зменшують кількість активного кисню. Їх головне завдання – боротьба з вільними радикалами, які руйнують наш організм на клітинному рівні. Агресивна дія окислювачів швидко позначається на людському тілі, викликаючи раннє старіння та небезпечні хвороби, серед яких рак, серцево-судинні хвороби, порушення в роботі мозку та структурі ДНК, клітинні мутації. Речовини-антиокислювачі нейтралізують і блокують небезпечні клітини, до того як вони почнуть руйнувати тканини. Сучасній науці відомо близько 3000 антиоксидантів.
Всі антиокислювачі діляться на три групи:
- Речовини, що виробляються людським тілом. До завдань цих клітин входить безпосередній захист тканин від окислювачів. Але їх недостатньо, щоб самостійно впоратися з цим складним завданням.
- Природні (харчові) антиоксиданти. Ці ферменти потрапляють в наш організм із зовнішнього середовища разом з їжею. Джерелами природних антиокислювачів є більшість овочів і фруктів, лікарські трави і деякі сорти спецій.
- Синтетичні антиоксиданти. До цієї групи належать синтетичні добавки та вітамінні препарати.
Корисні властивості антиоксидантів
Основними властивостями антиокислювачів є:
- боротьба з оксидантами;
- зміцнення серцево-судинної системи;
- посилення імунітету;
- захист очей;
- нормалізація рівня холестерину в крові;
- підвищення стійкості організму до стресів;
- профілактика розвитку деяких форм раку;
- прискорення відновлювальних процесів після хвороб, травм і навантажень;
- збереження краси і продовження молодості;
- захист організму від небезпечного ультрафіолетового випромінювання.
Щодня людині рекомендується вживати 8-10 ммоль антиоксидантів. Слід пам’ятати, що в процесі перетравлення їжі кількість речовин-окислювачів різко зростає, тому після прийому їжі природний антиоксидантний захист пригнічується. Важливо приймати антиоксиданти разом з їжею, в залежності від загальної кількості калорій. Головний принцип: чим більше калорій ви споживаєте – тим більше антиоксидантних ферментів вам потрібно. У курців потреба в антиоксидантах збільшується в два рази, тому що нікотин сприяє прискоренню окислювальних процесів.
к содержанию ↑У яких продуктах і де ще містяться антиоксиданти
У невеликих кількостях антиоксиданти містяться в овочах і фруктах, тому грамотно складена дієта допоможе підтримати здоров’я і знизити окислювальний стрес для організму.
З давніх-давен відомо, що антиоксидантні властивості визначають речовини, що відповідають за кольорове забарвлення рослин. Рекордсменами за кількістю антиоксидантів визнані плоди червоних, синіх, помаранчевих і темних відтінків. Їх користь зростає, якщо при цьому вони володіють кислим або кисло-солодким смаком. На другому місці за змістом антиокислювачів – овочі і фрукти жовтого і зеленого кольорів.
к содержанию ↑Вміст антиоксидантів на 100 г продуктів
Де містяться антиоксиданти | Кількість мг/100 г |
Чорнослив | 5,7 |
Чорниця | 2,4 |
Ожина | 2,1 |
Капуста білокачанна | 1,7 |
Суниця | 1,5 |
Малина | 1,2 |
Шпинат | 1,2 |
Слива | 0,95 |
Буряк | 0,84 |
Апельсин | 0,75 |
Перець червоний болгарський | 0,71 |
Вишня | 0,67 |
Цибуля ріпчаста | 0,45 |
Баклажан | 0,39 |
Джерелами натуральних антиоксидантів є також лікарські трави (шавлія, розмарин, ромашка, деревій, полин, шипшина).
Цінні антиокислювачі присутні також в артишоках, квасолі строкатих відтінків (чорній, червоній), а також в ряді спецій (куркума, гвоздика, коріандр, кориця).
Невелику антиоксидантну активність має листової зелений чай (без добавок і ароматизаторів), червоне фруктове вино та натуральне какао.
Щоб фрукти, овочі та зелень приносили найбільшу користь, необхідно мити їх проточною водою. Небажано довго вимочувати, тому що в цьому випадку з плодів вимиваються всі корисні елементи, в тому числі й антиоксиданти.
Антиоксиданти досить чутливі до температури навколишнього середовища. Протягом декількох діб зберігання при кімнатній температурі вони втрачають до 50% своїх корисних властивостей. Зелень (наприклад, шпинат) необхідно берегти ще і від сонячних променів, які руйнують вітаміни, які в ній містяться. Продукти – джерела антиоксидантів не рекомендується піддавати тепловій обробці, особливо смажити. Найкращим варіантом для збереження їх корисних властивостей визнано приготування їжі в пароварці або скороварці.
к содержанию ↑Які є вітаміни і добавки антиоксидантів
Кількості антиокислювачів, наявних в овочах і фруктах, недостатньо, щоб боротися із згубними наслідками впливу оксидантів, токсинами та передчасним старінням. Людям, які піклуються про своє здоров’я фахівці рекомендують звернути увагу на біологічні добавки з антиоксидантами.
П’ятірка найбільш популярних і ефективних синтетичних антиокислювачів
Вітамін С
Найпотужніший антиоксидант, чудово захищає клітини та тканини від вільних радикалів. Достатня кількість вітаміну С в організмі прискорює регенерацію, захищає шкіру від шкідливого впливу ультрафіолету.
Основні риси:
- бореться з серцево-судинними хворобами;
- збільшує вироблення колагену;
- омолоджує організм;
- підтримує кістки, зуби, судини і м’язи;
- зміцнює імунітет і захищає від інфекцій, посилюючи дію лейкоцитів;
- сприяє всмоктуванню харчового заліза;
- бере активну участь у відновленні зв’язок, хрящів, м’язових волокон і капілярів;
- запобігає катаракті.
Вітамін Е
Інша назва – вітамін молодості. Захищає клітини та клітинні мембрани, служачи фільтром для вільних радикалів і не дозволяючи їм поширюватися по всьому організму.
Властивості:
- володіє антитромботичними та судинорозширювальними властивостями;
- регенерує клітини шкіри, покращує еластичність тканин;
- має сильні протизапальні властивості;
- зменшує ризик серцево-судинних захворювань;
- підвищує загальну витривалість і м’язову силу.
Селен
Важливий елемент для здоров’я організму. Знижує кількість антиоксидантів в тканинах організму, запобігає їх пошкодженню. Є профілактикою раку.
Крім того селен:
- необхідний для засвоєння вітаміну Е;
- важливий для нормальної роботи щитовидної залози;
- стимулює оновлення клітин шкіри, підсилює її захист від ультрафіолету;
- гальмує процеси старіння;
- допомагає зберегти еластичність волокон і тканин організму;
- ефективний у боротьбі з алергією;
- підтримує здоров’я нігтів і волосся, запобігає появі лупи.
Коензим Q10
Особливо сильний антиоксидант, джерелом якого є морські водорості. Рекомендований курцям, тому що їх організм відчуває великий дефіцит цього ферменту.
Особливості:
- забезпечує функціонування імунної системи;
- сприятливо впливає на чоловічу фертильність, підвищуючи якість сперми;
- зміцнює м’язи;
- підвищує результативність у спортсменів, створюючи більшу кількість енергії;
- відповідає за утворення клітинної енергії, при цьому нейтралізує вільні радикали, які виділяються в процесі виробництва енергії;
- покращує роботу серця.
Альфа-ліпоєва кислота
Антиоксидант природного походження, виводить з організму солі важких металів.
Властивості:
- швидко усуває запальний процес;
- допомагає організму ефективніше справлятися з виробленим інсуліном, тим самим знижуючи ризик цукрового діабету;
- не допускає дегенеративних процесів в тканинах;
- дозволяє спортсменам інтенсивніше тренуватися;
- відповідає за швидке відновлення після тренувань;
- збільшує рівень глюкози в м’язах і підтримує його на стабільному рівні.
Щоб отримати максимальну користь для свого здоров’я, не варто вживати лише один окремо взятий антиоксидант. Антиокислювачі – командні гравці, тому максимум користі вони приносять при комплексному прийомі.
к содержанию ↑Антиоксиданти в косметиці
Вільні радикали винні в появі зморшок і в’яненні шкіри, тому антиокисні компоненти входять до складу багатьох косметичних засобів. Антиоксиданти покращують стан епідермісу, повертають йому пружність здоровий вигляд. При цьому вони успішно борються не тільки зі зморшками і в’ялістю шкіри, але і висипом вугрів, прищами та запаленнями.
Вибираючи креми по догляду за шкірою, зверніть увагу на найцінніші антиоксиданти в їх складі:
- каротиноїди – прискорюють процеси регенерації, захищають від агресивних променів сонця, усувають сухість, лущення епідермісу;
- біофлаваноїди – фітоестрогени, незамінні для жінок старшого віку; захищають дерму від фотостаріння, відновлює шкіру після інтенсивних косметологічних процедур, корисні при вульгарних акне;
- вітамін А – чудовий стимулятор для шкіри, зберігає пружність, відбілює, прискорює вироблення колагену;
- вітамін К – сильний антиоксидант, бореться з почервоніннями, лопанням капілярів, зміцнює стінки судин;
- зелений чай – рослинний антиоксидант, який зберігає природний колаген від деформації;
- гамамеліс – крім антиоксидантної, має в’яжучу та протизапальну дію;
- екстракт виноградних кісточок – частий компонент омолоджуючої косметики, збільшує вироблення колагену, зменшує шкоду ультрафіолету.
Незважаючи на те, що антиоксиданти дійсно допоможуть вберегти шкіру від передчасного старіння, вони не впораються з уже наявними глибокими зморшками. Також антиокислювачі не стануть заміною сонцезахисної косметики. Вони здатні захищати від ультрафіолету, але при цьому самі можуть окислюватися під дією променів, тому разом з антиоксидантною косметикою дерматологи рекомендують наносити захисний крем з рівнем не нижче SPF-10.
к содержанию ↑Висновок
Джерелами вільних радикалів є шкідливі звички, радіація, харчові барвники, несприятлива екологічна обстановка, медикаменти та часті стресові ситуації. Крім цього кількість оксидантів підвищують великі фізичні навантаження, алергічні реакції, хронічні патології органів і вплив шкідливих речовин (пестицидів, нітратів, інсектицидів).
Захищаючи наше тіло від руйнівного впливу клітин-окислювачів, антиоксиданти продовжують молодість, зміцнюють здоров’я і запобігають небезпечним захворюванням. Вони необхідні спортсменам під час тренувань і змагань, покращуючи спортивні показники, захищаючи м’язи від руйнування і допомагаючи швидше відновлюватися після навантажень. Щоб антиоксиданти приносили виключно користь, слід дотримуватися правил прийому добавок і не зловживати ними.