Дефіцит калорій: що це та як його правильно створити
- Що таке дефіцит калорій?
- Різновиди дефіциту калорій
- Як правильно створити дефіцит калорій
- Базовий метаболізм
- Коефіцієнти рівнів фізичної активності
- Як розрахувати дефіцит калорій
- Переваги створення дефіциту калорій
- Як швидко починає йти вага при дефіциті калорій
- Методика помірного поетапного зниження маси тіла
- Що може бути причиною, якщо вага не йде при дефіциті калорій
- Висновки
- Джерела
Продукти харчування забезпечують організм енергією для аеробної та анаеробної діяльності, і відкладенням її про запас у вигляді жиру. Енергетична цінність продуктів та страв вимірюється в кілокалоріях (ккал), що виділяються в результаті внутрішньоклітинного окислення нутрієнтів зі 100 г їжі [01]. Низькокалорійні дієти мають різні цілі: схуднення, сушіння, збільшення коефіцієнта сила/маса, поліпшення рельєфу м’язів, підвищення швидкісних показників, підготовку до змагань, лікування деяких патологій. Як правильно розрахувати потрібну величину та створити дефіцит калорій?
к содержанию ↑Що таке дефіцит калорій?
Брак або дефіцит калорій – це стан організму, коли йому не вистачає калорій, що надходять з їжею, і для продовження нормальної життєдіяльності йому потрібно витрачати наявні запасні форми енергетичних резервів.
Різновиди дефіциту калорій
Офіційної класифікації дефіциту калорій немає, але можна назвати такі його різновиди:
- Залежно від величини дефіциту калорій у добовому раціоні:
- низький – 5-10%;
- помірний – 10-20%;
- середній – 20-25%;
- великий -> 25%.
- Залежно від зміни балансу білків, жирів та вуглеводів (БЖВ):
- без змін – зберігається звичне харчування, скорочується кількість калорій;
- з переходом на баланс БЖВ, що рекомендується для раціонального харчування;
- з переходом на низьковуглеводний баланс БЖВ з величезним переважанням білків;
- з переходом на низьковуглеводний баланс БЖВ з величезним переважанням жирів (кето).
- Залежно від тривалості утримання дефіциту калорій:
- для швидкого схуднення – від 1-2 до 4-6 тижнів;
- на період вирішення певних (спортивних чи лікувальних) завдань;
- для повільного зниження ваги зі стабілізацією результату – від 1 року та довше.
- Залежно від режиму утримання дефіциту калорій:
- постійний дефіцит – рекомендований та корисний для здоров’я режим;
- «зиз-заг» – допустимі коливання між днями в межах 200-300 ккал;
- дефіцит із чітингом – деяке послаблення у вихідні дні.
Для лікувальних цілей зазвичай сідають на середземноморську дієту з помірним дефіцитом калорій.
Програми швидкого схуднення із середнім чи великим дефіцитом калорій застосовуються у різних видах спорту для вирішення певних завдань, наприклад, підвищення силових показників. Бодибілдерам, при будь-якому виборі величини дефіциту калорій, важливо зберегти в раціоні високий вміст білка (≥25%).
Низькокалорійну дієту кето рекомендують людям, які схильні до легкого набору ваги, з низькою швидкістю обміну речовин, і займаються фітнесом 2 рази на тиждень або не займаються фізкультурою взагалі. Тим, хто прийшов у спортзал схуднути, фахівці радять це робити за допомогою методики помірного поетапного зниження маси тіла з помірним дефіцитом калорій.
к содержанию ↑Як правильно створити дефіцит калорій
Добова норма харчових калорій залежить від комплексу таких показників:
- вік, стать, маса тіла, м’язова маса;
- індивідуальні особливості базового метаболізму;
- термогенний ефект їжі;
- стан гормонального фону;
- фізіологічний статус людини – здоровий, хворий, реабілітація після травми, вагітність;
- фізична активність.
Щоб правильно створити дефіцит калорій, для початку потрібно визначити, скільки калорій на добу зберігають масу тіла постійною. Слід з’ясувати та помножити один на один 2 показники – величину калорійності базового метаболізму та коефіцієнт рівня фізичної активності [02].
к содержанию ↑Базовий метаболізм
Масса тіла | Вік | |||
18-29 років | 30-39 років | 40-59 років | 60-74 років | |
БАЗОВИЙ МЕТАБОЛІЗМ: ЧОЛОВІКИ | ||||
50-54 кг | 1450 ккал | 1370 ккал | 1280 ккал | 1180 ккал |
55-59 кг | 1520 ккал | 1430 ккал | 1350 ккал | 1240 ккал |
60-64 кг | 1590 ккал | 1500 ккал | 1410 ккал | 1300 ккал |
65-69 кг | 1670 ккал | 1570 ккал | 1480 ккал | 1360 ккал |
70-74 кг | 1750 ккал | 1650 ккал | 1550 ккал | 1430 ккал |
75-79 кг | 1830 ккал | 1720 ккал | 1620 ккал | 1500 ккал |
80-84 кг | 1920 ккал | 1810 ккал | 1700 ккал | 1570 ккал |
85-89 кг | 2010 ккал | 1900 ккал | 1780 ккал | 1640 ккал |
90 и больше кг | 2110 ккал | 1990 ккал | 1870 ккал | 1720 ккал |
БАЗОВИЙ МЕТАБОЛІЗМ: ЖІНКИ | ||||
40-44 кг | 1080 ккал | 1050 ккал | 1020 ккал | 960 ккал |
45-49 кг | 1150 ккал | 1120 ккал | 1080 ккал | 1030 ккал |
50-54 кг | 1230 ккал | 1190 ккал | 1160 ккал | 1100 ккал |
55-59 кг | 1300 ккал | 1260 ккал | 1220 ккал | 1160 ккал |
60-64 кг | 1380 ккал | 1340 ккал | 1300 ккал | 1230 ккал |
65-69 кг | 1450 ккал | 1410 ккал | 1370 ккал | 1290 ккал |
70-74 кг | 1530 ккал | 1490 ккал | 1440 ккал | 1360 ккал |
75-79 кг | 1600 ккал | 1550 ккал | 1510 кал | 1430 ккал |
80 и больше кг | 1680 ккал | 1630 ккал | 1580 ккал | 1500 ккал |
Існує можливість дізнатися величину базового метаболізму з урахуванням як маси тіла, і віку, а й зросту людини. Формула Харріса-Бенедикта:
- чоловіки: (9,99 x маса тіла в кг) + (6,25 x зріст см) – (4,92 x вік, кількість років) + 5;
- жінки: (9,99 x маса тіла в кг) + (6,25 x зріст см) – (4,92 x вік, кількість років) – 161.
Коефіцієнти рівнів фізичної активності
1,0 – малорухливий спосіб життя.
1,4 – дуже легка (низька) фізична активність – вчені, студенти, програмісти, контролери, педагоги, диспетчери – заняття легкими фізичними вправами 1-3 рази на тиждень.
1,6 – легка фізична активність – водії, медики та медперсонал, продавці, працівники сфери обслуговування, сидячі професії – тренування 3-5 разів на тиждень.
1,9 – середня фізична активність – лікарі-хірурги, слюсарі, налагоджувачі, верстатники, буровики – важкі тренування 6 разів на тиждень.
2,2 – висока фізична активність – металурги, аграрії, будівельники – професійні спортсмени.
2,5 – дуже висока фізична активність – маляри, збирачі врожаю, землекопи, вантажники та інші професії важкої фізичної праці – елітні професійні спортсмени під час підготовки до змагань.
к содержанию ↑Як розрахувати дефіцит калорій
З’ясувавши свою добову норму калорій = базовий метаболізм (залежно від маси тіла та віку) x коефіцієнт рівня фізичної активності – можна розрахувати необхідний дефіцит калорій. Наприклад, 15% дефіцит для жінки 28 років з масою тіла 66 кг, яка працює в офісі за комп’ютером та ходить 2 рази на тиждень на йогу, розраховується так:
- Денна норма споживання калорій = 1450 ккал (базовий метаболізм) x 1,4 (коефіцієнт фізичної активності) = 2030 ккал.
- 15% дефіцит калорій на добу = 2030/100 x 15 = 304,5 = 305 ккал.
Це означає, що, зберігаючи звичний спосіб життя, можна розраховувати на зменшення маси тіла та інші переваги від створення дефіциту калорій якщо добовий раціон харчування не перевищуватиме: 2030 – 305 = 1725 ккал.
Тим, хто ходить до спортзалу для побудови нового або вдосконалення м’язового рельєфу, дефіцит калорій рекомендується вираховувати, застосовуючи у розрахунках формулу Кетча-МакАрдла [11]:
- Базова денна норма калорій = 370 + (21,6 x [маса тіла в кг x (100 – % жиру)]) / 100 = X.
- 20% дефіцит калорій на добу = X/100 x 20 = Y.
- Калорійність раціону для сушіння = X – Y.
% жиру – це відношення жирової маси до ваги тіла. Масу жиру в організмі можна дізнатися або за допомогою спеціальних ваг, що аналізують склад тіла, або шляхом розрахунків з вимірюванням товщини жирових складок приладом, який називається каліпер.
Існує багато формул розрахунку енергетичного негативного балансу, а також необхідної кількості білків, жирів та вуглеводів залежно від спортивних завдань. Але якщо ви не займаєтеся спортом професійно, розрахувати дефіцит калорій можна за допомогою численних спеціальних сервісів і калькуляторів в інтернеті.
к содержанию ↑Переваги створення дефіциту калорій
Перерахуємо плюси схуднення за допомогою низькокалорійних дієт із дефіцитом калорій 10-20%:
- можливість залишити в раціоні улюблені продукти та страви чи навпаки, необхідність аналізувати раціон продуктів та щоденне меню;
- відсутність уповільнення обміну речовин [06] та виникнення адаптаційного енергодефіциту;
- підвищення ефективності роботи мітохондрій;
- зміна рівня циркулюючих у крові гормонів;
- збереження сухої м’язової маси;
- відсутність провисання шкіри;
- зниження:
- при тривалому поетапному схудненні – гарантія безповоротної втрати ваги.
Звертаємо увагу на те, що при довічному виборі харчової поведінки з низьким дефіцитом калорій покращується якість життя, зберігається можливість вести активний спосіб життя до глибокої старості [05], а тривалість життя збільшується на 2 і більше років [04].
к содержанию ↑Увага! Дефіцит калорій більше 25% може призвести до відчутних втрат сухої маси м’язів [10], негативно позначитися на спортивних результатах, сповільнити відновлення [09], викликати перетренованість.
Як швидко починає йти вага при дефіциті калорій
Створивши дефіцит калорій, слід знати, що в перший тиждень вага може стояти на місці, якщо є затримка води. Зниження маси тіла в цей період до 3 кг – не що інше, як помилкове схуднення за рахунок природного фізіологічного зневоднення організму у відповідь на дефіцит калорій.
Далі, в перший період схуднення, який загалом триває 4-6 тижнів [08], кількість зниклих зайвих кг буде індивідуальною, і залежатиме від:
- первісної маси жиру;
- базового метаболізму;
- балансу БЖВ;
- гормонального фону;
- виду навантаження та інтенсивності тренувань.
Чим більше початковий % жиру, тим більшої кількості кг вийде позбутися.
Починаючи з 4-6 тижнів схуднення, при дефіциті калорій 10-20%, норма втрати ваги на місяць – 0,5% від маси тіла.
Для шанувальників бодібілдингу безпечна максимальна швидкість втрати жиру розраховується за формулою Лайла Макдональда: кількість жиру x 31. Отримана цифра вказує на скільки ккал можна зменшити добовий раціон. Якщо потрібно позбавлятися жиру швидше, то збільшувати негативний енергетичний баланс треба не за рахунок збільшення дефіциту харчових калорій, а за рахунок підвищення активності та підключення фармпідтримки – жироспалюючих добавок і БАДів, що сприяють схудненню.
Важливо! У міру зниження ваги не забувайте перераховувати повсякденний дефіцит харчових калорій.
Рекомендований % дефіциту калорій для спортсменів – 21-25%. Для тих спортсменів, у яких строгі дієти різко знижують продуктивність тренувань рекомендується створювати дефіцит калорій із 15-17%. Тим хто худне з метою нормалізації ваги до ІМТ фахівці радять не поспішати, а створити 10-15% дефіцит калорій та скидати вагу поетапно [03].
к содержанию ↑Методика помірного поетапного зниження маси тіла
Основні принципи корисного для здоров’я схуднення:
- Протягом перших шести місяців, за рахунок створення дефіциту калорій, рекомендується знизити масу тіла не більше ніж на 10% від вихідної. Якщо у зниженні ваги настане плато, то баланс надходження та витрачання калорій потрібно відрегулювати. Наступні півроку, з 7 по 12 місяць, слід утримувати досягнутий результат. Якщо в цей період худнути далі, це спровокує різке зниження рівня основного обміну, що гарантовано призведе до зриву дієти, повернення до початкової маси тіла і навіть більше. Процес подальшого схуднення на 10% планують на 13-19 місяць, після чого знову роблять піврічну паузу для закріплення результату.
- Співвідношення БЖВ за масою у добовому раціоні – 1:1:4. Співвідношення БЖВ щодо енергетичної цінності у % – 13:30:57.
- Кількість білків – ≥15% та не менше 1 г на 1 кг маси тіла. Половина білків має бути тваринного походження, а третина – із сої.
- Кількість жирів – ≤29%, але не нижче 0,75 г на 1 кг вашого ІМТ. Половина харчових жирів має бути представлена поліненасиченими жирними кислотами, а кількість жирних кислот не повинна перевищувати 10%.
- Вміст холестерину обмежується 300 мг на добу. Джерела жирів – риба нежирних сортів, м’ясо птиці без шкіри, яловича вирізка.
- Кількість вуглеводів – 50-60%. Більшість вуглеводів має бути у вигляді клітковини (овочі, фрукти), розчинних харчових волокон (бобові, овес, ячмінь, хліб ц/з), маскаронів з пшениці твердих сортів. Максимально обмежити чи виключити продукти з доданим цукром.
- Джерело кальцію та лактобактерій – кефір (до 1% жирності).
- Кількість кухонної солі – максимум 4,5 г/добу.
- Кількість загальної рідини – мінімум 2 л/добу. Обов’язкові 3 чашки листового зеленого чаю. Вони прискорюють базовий метаболізм та стимулюють термогенез, збільшуючи енергетичні витрати на 80 ккал/добу. Вживання алкогольних напоїв слід обмежити.
- Обов’язковий прийом вітамінно-мінерального комплексу, складеного з урахуванням потреб чоловічого/жіночого організму.
Дотримання принципів №№ 2-9 та створення дефіциту калорій у 5-10% рекомендується довічно. У такому випадку поліпшується якість життя, збільшується його тривалість, зберігається можливість ведення активного життя до глибокої старості.
к содержанию ↑На замітку. «Під час розрахунку харчової цінності середньодобових наборів харчових продуктів необхідно враховувати узагальнені втрати. Використовуються такі значення: для білка – 11%, жиру – 12%, вуглеводів – 10%. [02].
Що може бути причиною, якщо вага не йде при дефіциті калорій
Навіть при дефіциті калорій схуднення може не відбуватися з таких причин:
- неправильний розрахунок дефіциту;
- ігнорування дотримання балансу БЖВ;
- зловживання алкоголем;
- збільшене вироблення кортизолу, уповільнення метаболізму, порушення жирового обміну, підвищення м’язового катаболізму (руйнування м’язової тканини) через недосипання;
- гормональний дисбаланс, спричинений цукровим діабетом, гіпотиреозом, синдромом полікістозних яєчників, клімактерій;
- ліки – антидепресанти, гормональні препарати, деякі протидіабетичні засоби та препарати для лікування неалкогольного ожиріння печінки;
- затримка води – місячні зміни гормонального фону у жінок, прийом спортхарчування з карнітином, ігнорування обмеження кухонної солі, гормональний дисбаланс, деякі ліки;
- рекомпозиція тіла – силові навантаження спалюють жир, але збільшують м’язову масу.
Створили дефіцит калорій і все ще не втрачаєте вагу? Можливо, справа у завищених очікуваннях щодо часових рамок схуднення.
к содержанию ↑Висновки
Втрата ваги відбувається при створенні негативного енергетичного балансу, що створюється дефіцитом калорій та збільшенням витрати енергії з підвищенням фізичної активності.
Оптимальний розмір дефіциту калорій для схуднення – 15-20%. Краще худнути поетапно та повільно. Це гарантує неможливість довгострокового приросту жирових відкладень, у тому числі понад нормальний рівень після відмови від дотримання енергодефіциту.
У перші 7 днів після створення дефіциту калорій за рахунок затримки води через прийом карнітину або інших причин вага може триматися на місці.
Середньостатистична швидкість безпечного та корисного для здоров’я схуднення – 0,5-1,0 кг на тиждень, до досягнення ідеальної маси тіла, але не більше 6 місяців. Після необхідна піврічна перерва з дотриманням балансу приходу та витрати кілокалорій. Цей період необхідний для підтримки досягнутого результату та звикання організму до нового рівня базового метаболізму.
Рекомпозиція тіла – одночасне спалювання жиру та приріст м’язової маси – краще за «звичайну» втрату ваги. Вона дозволяє покращити показники фізичного здоров’я: м’язову силу, загальну та силову витривалість, і позитивно впливає на нього у довгостроковій перспективі.
к содержанию ↑Дослідженнями доведено, що застосування методики помірного поетапного зниження маси тіла дозволяє повільно, але безповоротно позбавлятися від зайвої ваги, покращити якість та збільшити тривалість життя.
Джерела
- SportWiki. Калорійність продуктів. 2017.
- МОЗ України. Про затвердження Норм фізіологічних потреб населення України в основних харчових речовинах та енергії. Наказ №1073. 2017.
- SportWiki. Дієтотерапія зайвої ваги. 2017.
- Сіндзі Маегава. Дефіцит калорій: Обмеження калорійності затримує віковий дрейф метилювання. 2017.
- Джулі А. Меттісон Обмеження калорій покращує здоров’я та виживання. 2017.
- Ендрю М. Прентіс. Фізіологічні реакції на схуднення. 2007.
- Леоні К Хайльбронн. Вплив 6-місячного обмеження калорій на біомаркери довголіття, метаболічної адаптації та окислювального стресу у людей з надмірною вагою: рандомізоване контрольоване дослідження. 2006.
- СБ Хеймсфілд. Добровільна втрата ваги: систематичний огляд змін складу тіла на ранній стадії. 2011 року.
- Берк Л.М. Енергія та вуглеводи для тренувань та відновлення. 2006.
- Гарте І. Вплив темпів зниження ваги на склад тіла та силові показники. 2011 року.
- SportWiki. Калорійність спортсмена раціону. 2021.