Хондроїтин і глюкозамін: перша допомога суглобам
Хондроітин і глюкозамін – природні компоненти, які є важливим будівельним матеріалом для організму людини. Особливу цінність вони представляють для відновлення та оздоровлення хрящової тканини суглобів. Організм інтенсивно виробляє глюкозамін і хондроїтин в молодому віці, однак після 35 років синтез цих речовин поступово знижується. Це призводить до руйнування хрящів і викликає необоротну деградацію суглобової тканини. Запобігти дефіциту хондроїтину і глюкозаміну для суглобів можна за допомогою правильної дієти і спеціальних біоактивних добавок.
к содержанию ↑Глюкозамін для здоров’я і рухливості суглобів
Глюкозамін – це компонент в складі хондроїтину, що сприяє відновленню суглобів, хрящів і зв’язок. При нестачі глюкозаміну виникає відчуття скутості, а кожен рух викликає біль. Дискомфорт і больові відчуття в суглобах не з чуток знайомі багатьом людям, особливо з віком або при неадекватних навантаженнях.
Користь, яку приносить глюкозамін для суглобів, не можна переоцінити. Цей природний компонент є будівельним компонентом для суглобів і хрящової тканини. Речовина активно бере участь в утворенні здорових і еластичних суглобових хрящів, попереджаючи запальні процеси.
Глюкозамін стимулює синтез суглобової рідини, яка виділяється хрящовою тканиною при русі. Вона являє собою в’язко-еластичну субстанцію, яка заповнює суглоб і сприяє легкому ковзанню суглобових поверхонь. Від якості цієї рідини залежить довгострокова і безболісна робота суглобів.
к содержанию ↑Як захворювання хрящів пов’язано з глюкозаміном
Здорові хрящі – запорука гнучкості й легких безболісних рухів. Хрящ відповідає за міцність суглоба і амортизацію, приймаючи на себе тягар навантажень, однак він схильний до швидкого зношування. У нормі хрящова тканина – гладка і слизька. Це дозволяє суглобовим кісткам ковзати одна за іншою, сприяючи легкому рухові. Зменшення еластичності хряща викликає тугорухомість, біль і запалення.
Хондроїтин і глюкозамін: перша допомога суглобам
При дефіциті глюкозаміну хрящова тканина не відновлюється, а обмінні процеси в суглобах значно погіршуються. Згодом це призводить до захворювань опорно-рухового апарату – остеохондрозу, артритів, спондильозу, артрозів. Спочатку людина відзначає хрустіння в суглобах, скутість, біль при ходьбі або згинанні кінцівок. Болючі відчуття можуть припинятися після відпочинку, однак деградація суглоба триває. Тканина поступово руйнується, її структура змінюється, після чого хрящ костеніє. Це призводить до постійного, хронічного болю, який істотно погіршує якість життя.
Глюкозамін – головний елемент хрящової тканини. Він впливає на фосфорно-кальцієвий обмін, відновлюючи хрящ і нейтралізує запальні процеси. Компонент підвищує еластичність суглобів, зменшує подальше руйнування хряща, розширює діапазон рухливості і знімає больові симптоми. Достатня кількість глюкозаміну в організмі сприяє відновним процесам і утворенню нової хрящової тканини.
к содержанию ↑Що таке хондроїтин і глюкозамін
Глюкозамін – це природний моносахарид, необхідний для вироблення протеогліканів і глюкозаміногліканів в клітинах хрящової тканини. Є будівельним матеріалом для хрящів, сухожиль, зв’язок. Хондроїтин – полісахарид сполучної тканини, нормалізує структуру суглобових тканин. Обидва елементи виробляються людським організмом і містяться в продуктах харчування.
к содержанию ↑Властивості хондроїтину і глюкозаміну
Корисні властивості глюкозаміну та хондроїтину не обмежуються тільки лише зміцненням хрящової і суглобової тканини. Згідно з дослідженнями вчених, ці природні речовини омолоджують організм і нейтралізують запальні процеси. Глюкозамін і хондроїтин позитивно позначаються на роботі ендокринної, серцево-судинної, репродуктивної систем організму.
Основні корисні властивості компонентів:
- купірують біль і усувають припухлість в області суглобів;
- знімають запалення;
- усувають біль у хребті;
- прискорюють регенерацію пошкоджених ділянок;
- стимулюють вироблення синовіальної рідини.
Достатня кількість хондроїтину і глюкозаміну особливо важлива для людей старшого віку і тих, чия професійна діяльність пов’язана з великими навантаженнями на суглоби (спортсмени, вантажники, будівельники).
У чому користь для спортсменів
Спортивні досягнення безпосередньо залежать від обсягу та інтенсивності тренувань. Під час тренувального процесу часто доводиться довго відпрацьовувати один і той же руховий елемент, що перевантажує певні групи м’язів, сухожилля і суглоби. Це негативно позначається на стані хрящової тканини, яка не встигає якісно відновлюватися. Виснаження природного захисту хрящів і суглобів призводить до частих і серйозних травм.
Хондроїтин і глюкозамін рекомендується включати в раціон всім, хто займається спортом. Достатня кількість цих компонентів дозволяє не обмежувати фізичні навантаження, продовжуючи активно тренуватися. Вони не тільки запобігають деформації суглобів, а й ефективно лікують існуючі суглобові захворювання.
Основна роль хондроїтину і глюкозаміну в спортивному харчуванні:
- істотно зменшують больовий синдром;
- підвищують міцність і еластичність зв’язок;
- не допускають стирання суглобових поверхонь;
- перешкоджають руйнуванню і стоншенню хрящової тканини;
- запобігають запальні процеси.
Щоб підтримати здоров’я суглобів, важливо приймати спеціальні добавки – хондропротектори і насичувати свій раціон продуктами. Своєчасний прийом добавок з глюкозаміном і хондроїтином зміцнює зв’язковий апарат і перешкоджає руйнуванню суглобів.
к содержанию ↑У яких продуктах містяться хондроїтин і глюкозамін
Здоров’я опорно-рухової системи багато в чому залежить від раціону харчування. Для правильного функціонування суглобів їх важливо підживлювати корисними речовинами. Глюкозамін досить часто зустрічається в харчових продуктах у вигляді полімерів, білків, часток колагену.
Продукти з високим вмістом глюкозаміну:
- яловичина, телятина, м’ясо птиці;
- тверді сири;
- річкова і морська риба (особливо червона риба – сьомга, лосось);
- морепродукти (креветки, морські водорості, мідії);
- яйця;
- капуста брокколі;
- пастила, желе, мармелад;
- пророщена пшениця;
- горіхи.
Однак речовина нестійка і легко руйнується ще до потрапляння в наш організм при тепловій обробці їжі. Тому навіть регулярне вживання продуктів з високим вмістом хондроїтину і глюкозаміну не гарантує здоров’я кістково-хрящової тканини, особливо при великих навантаженнях, заняттях спортом і вікових змінах суглобів.
к содержанию ↑Як вони засвоюються
Потрапляючи в організм, глюкозамін засвоюється травною системою і транспортується до хрящових тканин, де перетворюється в хондроїтин та інші речовини, необхідні суглобам. Щоб поліпшити всмоктування глюкозаміну, лікарі рекомендують прийом макро- і мікроелементів (кальцію, магнію, селену, фосфору, марганцю, селену), а також вітамінів групи В, С, А.
Також велике значення для засвоєння глюкозаміну і хондроїтину має харчова сірка. Вона виступає в ролі провідника, збільшуючи проникність клітинних мембран. Продуктами-рекордсменами за змістом цього макроелементу є всі сорти капусти, цибуля, м’ясо курки, яловичина, риба.
к содержанию ↑Як приймати глюкозамін і хондроїтин
Препарати, створені на основі хондроїтину і глюкозаміну, називаються хондропротекторами. Сьогодні вони випускаються в різних формах – таблетки, желатинові капсули, порошок для прийому всередину. Прийом хондропротекторів з профілактичною метою триває зазвичай 30 днів, повторюючись через кожні півроку.
Приймати хондропротектори рекомендується під час прийому їжі або після нього. Вживати добавку натщесерце можливо тільки за призначенням лікаря. Максимальну користь препарати з глюкозаміном і хондроїтином принесуть, якщо через півгодини після прийому добавки виконати легкі фізичні вправи. Активність повинна задіяти проблемні суглоби, так як це поліпшить засвоєння глюкозаміну.
- Стандартна рекомендована доза добавок з глюкозаміном – 1500 мг (зазвичай приймають по 500 мг тричі на день). Максимальна добова доза речовини – 2000 мг, перевищувати її не рекомендується.
- Добавки з хондроїтином рекомендується приймати по 400 мг три рази на добу або 600 мг – два рази. Приймати більше 1200 мг препарату не слід.
Рекомендована тривалість курсу прийому добавок з лікувальною метою – від 3 до 6 місяців, але іноді може тривати до року. Хондропротектори не можна назвати препаратами швидкої дії, оскільки обмінні процеси в суглобах відбуваються повільно. Ефект від їх застосування настає приблизно через 4 тижні після початку прийому і наростає в міру продовження терапії. Больові відчуття можуть поступово знизитися через кілька днів прийому добавок, але для повноцінного відновлення тканин необхідно як мінімум 3 місяці.
к содержанию ↑Висновок
Рухливість і гнучкість суглобів – головна умова легких безболісних рухів. Зберегти здоров’я опорно-рухової системи допомагають хондроїтин і глюкозамін – природні компоненти в складі хрящової тканини. Правильна дієта допоможе отримати достатню кількість цих елементів з їжі. Ними багата їжа тваринного походження, м’ясо птиці, яловичина, тверді сорти сиру, а також спеціальні добавки – хондропротектори. Правильне харчування допоможе збільшити щільність хрящової тканини і не допустити зношування суглобів.